»

Boj za internetno nevtralnost v ZDA še poteka

Predsednik FCC-ja Ajit Pai je bil ves čas naklonjen ukinitvi nevtralnosti interneta.

Ars Technica - Preden je konec leta 2017 ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) s preglasovanjem 3-2 razveljavila internetno nevtralnost, je potekalo posvetovanje z javnostjo. Prek spleta je bilo oddanih več kot 22 milijonov komentarjev, ki so z rahlo podprli odpravo internetne nevtralnosti. Toda poznejše preiskave so pokazale, da je šlo za manipulacijo, saj naj bi bila velika večina komentarjev lažnih. Študija, ki so jo izvedli na Stanfordu, je na primer ugotovila, da je bilo 99,7 odstotka pristnih komentarjev za ohranitev internetne nevtralnosti.

The New York Times je v preiskovanju vztrajal. Najprej so od FCC z zahtevo za dostop do informacij javnega značaja želeli dobiti, od kod so bili oddani komentarji. Ker FCC teh podatkov ni izročil, češ da bi to predstavljalo poseg v zasebnost komentatorjev (čeprav so bili pred oddajo mnenja seznanjeni, da bo njihovo ime javno objavljeno) in da je naloga preveč obsežna, jih je časnik tožil. Sedaj je sodišče pritrdilo The New York Timesu, ni...

7 komentarjev

Prizivno sodišče potrdilo ukinitev nevtralnosti interneta v ZDA, a dalo državam proste roke

Slo-Tech - Ameriško prizivno sodišče je danes odločilo, da je bila odločitev Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC), ki je leta 2017 ukinila nevtralnost interneta, zakonita. Sodišče je v 200-stranski sodbi zapisalo, da podporniki nevtralnosti interneta niso prikazali prepričljivih argumentov, zakaj bi bila odločitev FCC sporna. Tožbo je bilo proti FCC vložilo 22 zveznih držav, ki so se jim pridružili nekateri internetni velikani, denimo Mozilla. Drugi, denimo Facebook ali Google, so v postopku izrazili svojo podporo tožeči stranki.

Vseeno to ne pomeni, da se je saga končala. Sodišče je odločitev sprejelo z dvema glasovoma proti enemu. Še vedno se lahko zgodi, da bo po pritožbi moral odločati celoten senat, na koncu pa lahko tožba pristane tudi na vrhovnem sodišču, ki sicer v obravnavo sprejme le nekaj odstotkov pripadlih primerov. FCC je v izjavi za javnost že zapisal, da je sodišče potrdilo FCC-jevo odločitev, da regulacija interneta kot storitve iz leta 1930, ki jo je uvedla prejšnja...

1 komentar

Študija: nevtralnost interneta ne zavira razvoja širokopasovnih povezav

Predsednik FCC-ja Ajit Pai je bil ves čas naklonjen ukinitvi nevtralnosti interneta.

Slo-Tech - Ko je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) leta 2017 pod republikansko taktirko izglasovala ukinitev nekaj let pred tem uzakonjene nevtralnosti interneta, je bil eden izmed glavnih argumentov domnevno zaviranje razvoja omrežja, ki da ga obvezna nevtralnost povzroča. Z ukinitvijo te cokle naj bi trg zaživel, razvoj pospešil in delovna mesta kar deževala. V resnici se ni zgodilo nič od tega. V letu 2018 se je vlaganje v infrastrukturo v resnici znižalo za tri odstotke, trend pa se nadaljuje tudi letos.

Že lani je postalo jasno, da je bilo javno posvetovanje v resnici farsa. V resnici je bila večina komentarjev, ki so podpirali ukinitev nevtralnosti, lažna in plod usklajenega delovanja lobističnih organizacij. To je vedel tudi FCC, ki je aktivno oteževal policijsko preiskavo manipulacij, ki so se domnevno dogajale.

Sedaj pa imamo tudi znanstvene dokaze, da so bili argumenti FCC-ja prazni. Na Univerzi Georgea Washingtona so izvedli doslej najobsežnejšo raziskavo tega...

4 komentarji

Odločno za ponovno vzpostavitev nevtralnosti spleta v ZDA

vir: Wikipedia
The Verge - 22 tožilcev iz prav toliko ameriških zveznih držav in glavnega mesta Washingtona, je v ponedeljek pozvalo prizivno sodišče ZDA, naj znova vzpostavi pravila glede nevtralnosti interneta, ki jih je leta 2015 sprejela vlada Baracka Obame. Te določbe je konec lanskega leta ukinila s strani Donalda Trumpa postavljena Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), ki je s tremi glasovi proti dvema odločila, da splet ni več javna storitev. FCC je s tem dal ponudnikom interneta velikansko moč, saj lahko odtlej sami odločajo, komu bodo podelili več spletnega prometa in koga morda celo blokirali, edini pogoj je, da ta pravila javno objavijo. FCC je obenem skušal posameznim zveznim državam in lokalnim skupnostim odreči pravico, da pravila internetne igre postavijo same.

Uporniško akcijo vodi Newyorška tožilka Barbara...

30 komentarjev

Ducat tožb zoper FCC v boju za internetno nevtralnost

Slo-Tech - Boj za internetno nevtralnost se po decembrski razveljavitvi odločitve Zvezne komisije za telekomunikacije v ZDA (FCC) iz leta 2015, s katero je bila tedaj uzakonjena nevtralnost interneta, še vedno nadaljuje. Najprej je preklic odločitve poizkušal doseči senat, a bi tudi ob morebitnem pozitivnem glasovanju končna odločitev pristala pri predsedniku Trumpu - ki je imenoval člane FCC-ja, ki so decembra nevtralnost ukinili - ali pa moral doseči dvotretjinsko podporo v predstavniškem domu. Zato je bila odločitev 22. februarja objavljena v uradnem listu, s čimer pa zgodba še ni končana. V 10 dneh so lahko pritožniki vložili uradne pritožbe, s čimer so napovedali tožbe, za vložitev katerih imajo 60 dni časa. Do danes je bilo...

7 komentarjev

Verizon toži FCC zaradi nevtralnosti interneta

ComputerWorld - Ameriški ponudnik dostopa do interneta Verizon je na prizivnem sodišču v Washingtonu vložil tožbo zoper Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), v kateri ji osporava pristojnosti za uveljavljanje nevtralnosti interneta. FCC je 21. decembra lani sprejel pravila o nevtralnosti interneta, ki ponudnikom dostop do interneta prepovedujejo blokiranje prometa ali posameznih aplikacij na internetu (razen za mobilne operaterje). Vse skupaj meji na sprenevedanje, saj je Verizon lani z Googlom javno podpiral nevtralnost interneta in celo izdal predlog za zakonsko ureditev tega področja.

Michael Glover iz Verizona pojasnjuje, da so se po temeljiti analizi FCC-jevih odločb...

5 komentarjev

Hud udarec za nevtralnost interneta

vir: MSNBC
MSNBC - Ameriško prizivno sodišče je preglasovalo odločitev ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) z razsodbo, da FCC nima pristojnosti od ponudnikov širokopasovnega dostopa do interneta (ISP) zahtevati enakopravne obravnave vsega internega prometa, ki teče po njihovi infrastrukturi. Pobudnik je bil ISP Comcast, ki je spodbijal FCC-jevo pristojnost. Soglasna odločitev vseh treh sodnikov je hud udarec za FCC, ki si je prizadeval za uzakonitev zahteve po nevtralnosti interneta, da ne bi telekomunikacijski operaterji in ISP-ji favorizirali nekaterih vsebin na internetu na račun drugih.

...

53 komentarjev