»

GNU 40 let pozneje

Slo-Tech - Ta teden smo praznovali 40-letnico odprtokodnega GNU (GNU's Not Unix!), ki ga je 27. septembra 1983 začel Richard Stallman. Tedaj je Stallman, ki je delal v laboratoriju za umetno inteligenco na MIT-u, najavil razvoj odprtokodnega operacijskega sistema, ki bo podoben Unixu, zato ga je poimenoval GNU. To je bil prvi operacijski sistem, ki je bil zamišljen posebej z mislijo na uporabniško svobodo. Iz projekta je nastalo veliko gibanje, ki tudi štiri desetletja pozneje ostaja privrženo istim idealom. Operacijski sistem GNU Hurd sicer ni bil nikoli dokončan, a ideja živi zlasti v Linuxovem jedru.

Direktorica FSF (Free Software Foundation) Zoë Kooyman, ki podpira razvoj GNU-ja, je dejala, da se je ideja odprte programske opreme, ki jo nadzorujejo uporabniki in ne obratno, začela prav z GNU. GNU System ni le najpogostejši operacijski sistem, ki ga sestavlja brezplačna programska oprema, temveč filozofija, ki je vodila razvoj odprte kode v vseh teh letih. Stallman je populariziral idejo...

6 komentarjev

Odstopil je Richard Stallman, guru prostega programja

Richard Stallman

vir: Wikipedia
TechCrunch - Richard Stallman, iniciator razvoja GNU leta 1983 in človek, ki je praktično vse svoje javne nastope posvetil razvoju in promociji brezplačne programske opreme, je odstopil kot predsednik in član uprave Free Software Foundation (to je sam ustanovil leta 1985) in s svoje pozicije v laboratoriju CSAIL ( Computer Science and Artificial Intelligence), ki deluje v okviru MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Odstop je posledica številnih javnih pozivov, ki to so...

102 komentarja

Stallman in Bacon se dajeta okoli Ubuntove iskalne leče

Ubuntova nakupovalna leča pošilja vaše iskalne poizvedbe, ter vašo lokacijo, na Amazonove strežnike.

vir: OMG! UBUNTU!
FSF - Pisali smo že o Canonicalovi nesrečni leči v zaganjalniku programov, ki vaše iskalne nize pošilja naprej Amazonu za poizvedbe v njihovi spletni trgovini. Mnogi so se takrat vpičili v to, da Ubuntu o leči uporabnika vnaprej ne vpraša niti ne obvesti (odstranitev je sicer možna z apt-get remove unity-lens-shopping), nedavno pa se je na njih spravil še Richard Stallman (RMS). V blog postu je Ubuntu označil za spyware -- za črno ovco med sicer odlično bero prostega programja, ki da ni pripravljena spoštovati uporabniške svobode, in jo namesto tega zajeda s poceni marketinškimi triki. RMS zato uporabnike GNU/Linuxa prosi, naj Ubunta več ne svetujejo novim/potencialnim uporabnikom, oz. naj jim ga za božjo voljo ne pomagajo namestiti.

59-letni

45 komentarjev

Intervju Richarda Stallmana

več strani - Richard Stallman (na kratko RMS) je dal še en zelo zanimiv intervju. Ata je za openoffice.org povedal, da je velik svetovni problem, ker vedno več moči prehaja iz (vsaj okvirno) demokratično izvoljenih teles kot so parlamenti in vlade, na organizacije, ki so izjemno nedemokratične, saj imajo v njih moč le korporacije, ki se trudijo zmonopolizirat trg, zmanjšat pravice delavcev itd. Kot najbolj kritičen primer tega je navedel WTO (svetovno trgovinsko organizacijo), ki redno vsiljuje zakone posameznim državam. Očitno vidi grožnjo prostem programju in Linuxu tudi s strani patentov in ostalih stvari, ki jih skuša uveljavlat WTO, zato ni čudno, da je proti.
Na fronti prostega programja ni povedal nič novega. Pravi, da mora biti v življenju prostor tudi za posel, vendar posel ne sme dominirati celega življenja. Govori o tem, kako imajo podjetja preveliko politično moč. IOb tem pokaže na zanimivo stran, ki promovira oba kandidata na prejšnjih ameriških volitvah. Gre za to, da je itak...

4 komentarji

Stallman vrača udarec

več strani - Če se še spomnite, je pred nekaj tedni MS pripravil predvanje o tem, kako je odprto programje škodljivo za varnost sistemov in kako je nezdružljivo z 'American way' (a to sploh kdo hoče?). Skratka MS misli, da bi bilo najbolje, da se GPL itak prepove.
Reakcije so bile burne in tudi ata prostega programja Richard Stallman ni sedel križem rok. Odločil se je za protinapad, zato je imel protipredavanje z naslovom "Freedom and cooperation" na New Yorkški univerzi. Zelo zanimivo poslušanje. (pred tem sta svoje že povedala Linus in Alan Cox) Malce je ošvrknil tudi Caldero, ki naj bi bila zajedalec v prostem programju.
Kot se spodobi je celoten govor lepo na internetu, ampak ker je mp3 seveda zaprt format, lahko .ogg dobite tule.
Ko smo že pri tem... ogg sem malo pretestiral in deluje super, enaka kvaliteta kot mp3, samo, da vam Frauenhofer institute nikoli ne bo mogel težiti z pobiranjem licenc (ki jih plačate, če legalno kupite katerikoli enkoder, Lame ima ravno zaradi tega precej velike...

6 komentarjev