»

V ukrajinski nuklearki rudarili bitcoin

Slo-Tech - V jedrski elektrarni v mestu Južnoukrajinsk so zaposleni več mesecev brez dovoljenja rudarili kriptovalute, s čimer so ogrozili računalniške sisteme v nuklearki. Ukrajinska tajna služba je 10. julija letos izvedla preiskavo prostorov, pri čemer je zasedla več kosov računalniške opreme. Ugotovili so, da so zaposleni v elektrarni na dveh sistemih, ki sta imela šest grafičnih kartic Radeon RX 470, nezakonito rudarili kriptovalute. Ker so v ta namen v internet povezali zaščitene dele omrežja, so ogrozili varnost celotne elektrarne. Ob tem so odkrili še dodatno opremo za rudarjenje tudi v bližnjih prostorih Nacionalne garde, ki je zadolžena za varovanje elektrarne. Tam so našli 16 grafičnih kartic, več diskov in usmerjevalnikov.

Ukrajinska tajna služba pravi, da so zaposleni s tem ne le potencialno ogrozili...

48 komentarjev

Japonska se vrača k jedrski energiji

BBC - Dobili smo odgovor na vprašanje, ali se lahko razvita država, ki tretjino električno energije pridobi iz jedrskih elektrarn, odpove jedrski energiji. Japonska je pred katastrofalno jedrsko nesrečo v Fukušimi pred štirimi leti načrtovala gradnjo novih jedrskih elektrarn, da bi z njimi skupno pokrili 40 odstotkov vseh japonskih potreb po elektriki. Zaradi potresa, ki mu je sledil tsunami, je odpovedal hladilni sistem, kar je povzročilo izpust radioaktivnih snovi v okolje.

Japonska je leta 2012 ugasnila vse jedrske reaktorje in bila odtlej - razen krajšega vmesnega obdobja - brez jedrske energije. To je povzročilo milijardne stroške in dvig emisij toplogrednih plinov, saj so morali zagnati stare termoelektrarne na uvoženi...

87 komentarjev

Stuxnet povzročil precej težav na vesoljski postaji in v jedrskih elektrarnah

SC Magazine - Nekaj časa je že minilo, odkar smo nazadnje pisali o Stuxnetu, a to ne pomeni, da je problem rešen. Po Stuxnetu so na splet prijadrali še številni drugi bolj ali manj sofisticirani virusi, naprimer Flame, Gauss, DuQu, Madi itd. Kdo jih je razvil, še vedno ni zatrdno znano, a vsaj za Stuxnet si upamo trditi, da gre za plod ameriško-izraelske naveze obveščevalnih agencij, kar podpirajo Snowdnovi podatki in že pred tem pridobljeni dokumenti v uredništvu The New York Timesa. Bistveno bolj enostavno je odgovoriti na vprašanje, koga vse je Stuxnet napadel. Čeprav je bil napisan za napad na iranski jedrski program, je Stuxnet precej neizbirčen.

Eugene Kaspersky, ustanovitelj znanega ruskega podjetja Kaspersky Lab, je prejšnji teden govoril v Australia's National...

9 komentarjev

V Fukušimi ignorirali študije o možni višini cunamija

Rezervoarji radioaktivne hladilne vode v Fukušimi

Japan Times - Preliminarni izsledki preiskave jedrske katastrofe v Fukušimi, ki jo je letos marca povzročil potres s sledečim cunamijem, kažejo nadaljnje malomarnosti, ki so bistveno prispevale k resnosti in obsegu katastrofe. Kot piše The Japan Times, je primerjava dogajanja v Fukušimi in relativno neprizadeti bližnji jedrski elektrarni v Tokaiju pokazala, da so bili za hude posledice v veliki meri odgovorni prenizki protipoplavni zidovi, katerih zvišanje je Japonska jedrska agencija predpisala, a ga v Fukušimi niso izvedli.

Že leta 2002 je Agencija izračunala, da mora imeti elektrarna v Tokaiju...

15 komentarjev

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni...

208 komentarjev

Nalaganje popravkov programske opreme povzročilo zaustavitev jedrske elektrarne v ZDA

Slo-Tech - Kot poročata Slashdot in Washington Post, je v ameriški zvezni državi Georgiji prišlo do dvodnevne prisilne zaustavitve jedrske elektrarne Hatch zaradi nalaganja programske posodobitve.

Sedmega marca je namreč eden izmed računalničarjev podjetja Southern, ki upravlja z jedrsko elektrarno na enega izmed računalnikov naložil posodobitev programske opreme, računalnik pa je bilo nato potrebno ponovno zagnati. Po ponovnem zagonu računalnika pa je prišlo do resetiranja podatkov na kontrolnem sistemu, kar je le-ta napačno interpretiral kot zmanjšanje količine vode v hladilnem sistemu jedrske elektrarne. Zaradi tega je varnostni sistem samodejno zaustavil elektrarno.

O operacijskem sistemu na omenjenem računalniku ne poročajo.

52 komentarjev