»

V Linuxu še vedno vzdržujejo gonilnik za diskete

Slo-Tech - Linux ne bi bil Linux, če ne bi vsake toliko časa v novih verzijah popravili še kakšnega antičnega hrošča. V novi verziji jedra Linux 6.2 so na primer popravili gonilnik za diskete, čeprav disket že desetletje skoraj nihče ne uporablja več, pred tremi leti pa so to funkcionalnost celo razglasili za opuščeno. A Denis Efremov je poslal pull request za svoj popravek v funkciji floppy_alloc_disk().

Gre za znanega hrošča, ki so ga popravljali že v preteklosti. Če je disketa pokvarjena in jo med poizkusom branja izvržemo, se gonilnik preneha odzivati. Nazadnje so to težave odpravili leta 2020 v Linuxu 5.11, a so v spomladi letos popravek odstranili zaradi drugih težav (neposredni dostop prek FDRAWCMD za nestandardne formate in zaščitene diskete). Zgodba ima sicer še daljšo brado, saj je Jiři Kosina že leta 2016 spisal prvi popravek, ki so ga tudi kasneje odstranili, lani pa še enega.

Da so diskete preživele tako dolgo, je pravzaprav neverjetno. Najbolj znan 3,5-palčni format s...

26 komentarjev

Linux poslal diskete na smetišče zgodovine

Slo-Tech - Linus Torvalds se je odločil, da diskete sodijo v koš za smeti ne pa v jedro operacijskega sistema. Gonilnik za diskete ima odslej status orphaned, kar pomeni, da aktivnega razvoja ali vzdrževanja ne bo več. Čeh Jiří Kosina, ki je skrbel za razvoj gonilnika, je povedal, da sploh nima več delujoče strojne opreme za testiranje.

To seveda ne pomeni, da v Linuxu ne bo možno več uporabljati disket. Status sirote dobi kos kode, ko zmanjka razvijalcev, ki bi ga bili še pripravljeni vzdrževati. Sčasoma potem tak modul tudi odstranijo iz jedra. V bližnji prihodnosti se tega še ni bati. V resnici pa so klasične disketne enote na starih krmilnikih prava redkost, saj se dandanes uporabljajo take s priklopom na USB. Slednje ne...

19 komentarjev

CES 2014: Znamka McAfee gre na smetišče zgodovine

Slo-Tech - Dolga leta je bila znamka McAfee sinonim za računalniško varnost, saj je bil njihov protivirusni program zelo priljubljen. Podjetju, ki ga je leta 1987 ustanovil John McAfee, je slava počasi splahnela, program pa je postajal čedalje slabši. Konec prvega desetletja tega tisočletja je bil McAfee tako zanič program, da je bilo veliko vprašanje, kaj se bo s podjetjem sploh zgodilo.

John McAfee je iz podjetja odšel že leta 1994. Leta 2011 se je razburkana pot McAfeeja končala, ko ga je za 7,7 milijarde dolarjev kupil Intel in vključil v svoje izdelke. Škoda je bila tedaj že storjena, saj si je McAfee pridobil tako slab ugled, da so se številni uporabniki spraševali, kaj neki bodo s tem kosom programske opreme sploh storili. Intel se ni dal...

18 komentarjev

Zgodovina: Kako je Windows 95 izgubil detekcijo diskete

Slashdot - Ena izmed pogostejših nevšečnosti, ki je pestila uporabnike legendarnega Windows 95, je bil šklepetajoči disketnik. Če je uporabnik odprl kakšno datoteko neposredno z diskete, je Windows spravil njeno bližnjico v nedavno uporabljene dokumente v meniju start, kar počne še danes. Žal je to pomenilo, da je računalnik ob vsakem naslednjem zagonu na silo poskušal prebrati vsebino diskete, pa če je ta bila v pogonu ali pa ne. Podobno se je disketnik oglasil, če je uporabnik poskušal dostopati do diska A:, ko v disketniku ni bilo ničesar. Na MSDN blogu je Microsoft pojasnil, kakšne ideje so imeli z implementacijo detekcije prisotnosti diskete v pogonu.

Oseba, ki je pisala 32-bitni gonilnik za disketnik, je ugotovila, da je s pametno izbranimi ukazi moč ugotoviti, ali je disketa dejansko v pogonu, ne da bi se zavrtela. Žal je imela funkcija lepotno napako, da je delovala na približno polovici pogonov diametralno nasprotno. Disketnik iste serije je vedno vrnil 0 ali 1, odvisno od...

26 komentarjev

Windows 3.x na smetišče zgodovine

BBC - Serija Windows 3.x, kamor sodijo verzije 3.0, 3.1, 3.11 in taiste omrežne različice z oznakami for Workgroups, je bila prelomnica v Microsoftovi zgodovini, saj velja za njihov prvi grafični vmesnik, ki je dosegel svetovni uspeh. Z izboljšano grafiko, več barvami, podporo za multimedijo je postal resni konkurent Applu in tlakoval pot za enormni uspeh Windows 95.

Čeprav Windows 3.x, ki so izšli v zgodnjih 90. letih, Microsoft ne podpira od leta 2002, pa se takrat še niso povsem poslovili. Še vedno so bili v uporabi kot embedded sistem, kar pomeni, da so poganjali blagajne in recimo zabavne sisteme na nekateri letalih. Od začetka tega meseca pa se je Microsoft dokončno odločil narediti...

49 komentarjev

Netscape leti na smetišče zgodovine

več strani - Na prelomu tisočletja, v času največje norije in balonastega vzpona dot-com podjetij, sta bitke za prevlado na področju internetnih brskalnikov bíla Microsoft s svojim Internet Explorerjem in Netscape Communications, ki ga je kmalu prevzel AOL. Slednji se, tudi zaradi nekaterih čudnih odločitev vodstva in nagajanja Microsofta, uporabnikom ni prikupil, tako da je po koncu te vojne bolj ali manj životaril. Kljub dvakratnemu oživljanju ga niso spravili na noge, medtem ko je sprva stranski produkt Mozilla zacvetel.

AOL je sedaj uradno zabil zadnji žebelj v krsto Netscape Communicatorju z objavo, da ga ne bodo več vzdrževali. To pomeni, da od naslednjega februarja ne bodo pisali varnostnih popravkov, dodajali novih funkcionalnosti - skratka nič. Uporabnike so zgolj lepo povabili, da presedlajo na Mozillo in vklopijo netscapovsko preobleko. Več na Slashdotu in The Registerju.

15 komentarjev

Red Hat Linux 9 na smetišče zgodovine

več strani -

Kot so pri Red Hatu napovedali že v začetku letošnjega leta in nakazali januarja, ko se ukinili podporo za Red Hat Linux 7.1 7.2, 7.3, in 8, se je z včerajšnjim dnem zaključil uradni življenjski ciklus Red Hat Linuxa 9. Red Hat ga od danes naprej uradno ne podpira in zanj ne bo izdajal novih varnostnih ali drugih popravkov (sicer bo nekaj časa obstajal program Progeny Transition Service za vse, ki bodo na tem operacijskem sistemu ostali, a bo potrebno za vso pomoč in popravke plačati).

Podjetje se bo v celoti osredotočilo na svoj Red Hat Enterprise Linux (RHEL), ki bo plačljiv in namenjen predvsem podjetjem in ne domačim uporabnikom. Vsem ostalim pa ostaja odprt projekt Fedora 2, ki je že v zaključnem stadiju testiranja. Klik, klik!

2 komentarja