»

Microsoft ukinja trgovino e-knjig in kupcem briše vse kupljene knjige

Slo-Tech - Svoj čas je tudi Microsoft prodajal e-knjige v svoji prodajalni Microsoft Store, ki so bile zaščitene z DRM. To je pomenilo, da smo z nakupom e-knjig v resnici kupili le licenco za njihovo branje, v praksi pa se je to sproti preverjalo s povezavo do Microsoftovih strežnikov, vsakokrat ko smo knjige želeli brati. Aprila pa je Microsoft napovedal, da se s tega trga umikajo. Nove knjige so nehali prodajati 2. aprila letos, jutri pa bodo izključili tudi strežnike DRM. To pomeni, da kupljenih knjig ne možno več brati.

To velja tako za kupljene kakor tudi brezplačne knjige, ki smo jih imeli v Microsoftovem Edgeu. Ne glede na ceno, vse bodo odslej nedosegljive. Microsoft bo zato vsem uporabnikom povrnil stroške vseh nakupov. K...

27 komentarjev

Neomejena izposoja knjig na Kindlu

Slo-Tech - Amazon se je odločil, da bo Kindle postal prava knjižnica, saj so uvedli možnost naročnine na Kindle Unlimited, ki za 10 dolarjev mesečno ponuja neomejeno branje večine e-knjig in poslušanje avdio knjig, ki jih imajo na zalogi. Za zdaj bo omejen na ZDA.

Trenutno je na izbiro okrog 600.000 naslovov e-knjig in več tisoč avdio knjig. Ti številki ne vključujeta vseh knjig, ki jih ima Amazon na svojih strežnikih, ker gre za pravno-finančna vprašanja in ne tehnične zmožnosti. Knjige, ki so na voljo v tem programu, imajo v Amazonovem seznamu logotip Kindle Unlimited. Ob kliku nanj bo postal izbrani naslov dostopen na vseh napravah z odjemalcem za Kindle, ki jih ima uporabnik v lasti - torej na e-bralniku Kindle, napravah z iOS in Android, na...

12 komentarjev

Britanski Amazon proda več e-knjig kot papirnatih

vir: BBC
BBC - Prodaja e-knjig je dosegla nov pomemben mejnik, in sicer je presegla kombinirano prodajo papirnatih knjig s trdimi in mehkimi platnicami v Veliki Britaniji (prodajo knjig s trdimi platnicami so že zdavnaj presegli). Kot so sporočili iz britanskega odseka Amazona, sedaj za vsako prodano klasično knjigo prodajo 1,1 e-knjige, pri čemer brezplačnih e-knjig sploh niso šteli. Če bi jih bili, bi bila razlika še večja.

Po eni strani ne gre za nič novega, bodo dejali ciniki, saj se je v ZDA to zgodilo že lani. To je res, vendar pa je pomembna relativna hitrost. Medtem ko so Američani potrebovali štiri leta od izida Kindla, da so e-knjige začele prednjačiti, je Britancem to uspelo v dveh letih. A vsi nad dosežkom niso navdušeni.

Vedno pogosteje je slišati, da e-knjige...

22 komentarjev

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami

Wired News - Elektronske knjige so se dokončno uveljavile, ocenjuje Amazon, saj so jih prvikrat v daljšem časovnem obdobju prodali več kakor papirnatih. Pred lanskim božičem je bil tak en dan, sedaj pa je takšno celotno četrtletje. Prodali so 43 odstotkov več e-knjig od takih s trdimi platnicami.

V prvem letošnjem polletju so prodali šestkrat več e-knjig kakor v lanskem prvem polletju (Amazon ponuja 630.000 plačljivih e-knjig). Rast prodaje se povečuje iz meseca v mesec, tako da je v zadnjem mesecu prodaja e-knjig Gutenbergovo inačico prehitela že za 80 odstotkov. Toda velikim številkam navkljub klasične knjige spričo svoje cene še vedno prinesejo več v Amazonovo malho.

Ocena Publisher’s Weekly kaže, da je bilo lani prodanih za 4,4 milijarde dolarjev knjig s trdimi platnicami, za 5,1 milijarde dolarjev knjig z mehkimi platnicami (v teh dveh kategorijah niso šteli prodanih izvodov Svetega pisma, strokovnih knjig in učbenikov) ter zgolj za 81 milijonov dolarjev e-knjig. Letos bo ta številka...

193 komentarjev

Borders predstavil svoj bralnik e-knjig

Kobo

Slo-Tech - Založnikom z lastnimi bralniki e-knjig, kot sta Amazon s Kindlom in Barnes in Noble z Nookom, se je pridružil še Borders z napravico z imenom Kobo. Njegov glavni atribut je po besedah proizvajalca cena, saj stane 150 dolarjev, kar je občutno manj od konkurentov. Ponuja 100 prednaloženih klasičnih knjig, na gigabajtu pomnilnika pa jih lahko shrani še dodatnih tisoč. Avtonomija naprave znaša dva tedna, podpira pa vse popularne formate knjig - ePUB, PDF in Adobe DRM. Vse skupaj meri 12 x 18 x 1 cm in tehta okoli 200 gramov. Večja pomanjkljivost je skopa povezljivost, saj naprava ne podpira 3G ali Wi-Fi. Namesto tega bodo morali uporabniki na svoj delovni računalnik...

6 komentarjev

Amazon in Apple kažeta mišice v e-knjižni vojni

Slashdot - Pisali smo že o e-črkarski pravdi med Applom in Amazonom, ki se je razplamtela letos z izsiljevanjem založnika Macmillan. Ta je za svoje knjige zahteval 15 dolarjev, kar je v nasprotju z Amazonovo filozofijo, da smejo e-knjige stati največ 10 dolarjev in da ceno postavljajo oni. Macmillanu je na pomoč priskočil Apple, ki si želi Amazonu odgrizniti čim večji kos pogače in pušča založnikom proste roke pri oblikovanju cen. Amazon je tedaj popustil in Macmillanu dovolil zvišanje cen knjig. Nato je na bojišču zavladalo zatišje, a vojne še zdaleč ni konec.

Amazon še vedno pošteno privija (zlasti male) založnike, ki bi želeli sami določiti cene svojih knjig. Vsem tem je Amazon zagrozil, da bodo nehali prodajati elektronske in papirnate izdaje njihovih knjig, če bodo založniki želeli tako imenovani model agencije (agency model). Založniki so sedaj v precepu: tvegati Amazonov srd in se pogajati z Applom ali se zadovoljiti z vrabcem v roki.

Tudi Apple pa ni idealna rešitev, saj zahteva...

3 komentarji