»

Ustanovitelj Binancea kriv

Slo-Tech - Soustanovitelj in izvršni direktor kriptomenjalnice Binance se je pred ameriškem sodiščem izrekel za krivega, odstopil in privolil v plačilo 50 milijonov dolarjev globe. Podjetje bo v poravnavi plačalo 4,3 milijarde dolarjev. Dogodki so posledica obtožnice, s katero ZDA kriptomenjalnico in njenega šefa Changpenga Zhaa bremenijo kršitve sankcij in zakonodaje o finančnih storitvah. Binance ni imela ustrezne sheme za preprečevanje pranja denarja, delovala je brez dovoljenja za opravljanje finančnih storitev ter kršila sankcije proti nekaterim državam. Zhao se je izrekel za krivega kršitev zakona o bančni tajnosti (Bank Secrecy Act).

Zhao se je s tem manevrom izognil zaporni kazni, prav tako pa bo lahko obdržal večinski lastniški delež v kriptomenjalnici. Poravnava s pravosodnim ministrstvom v kazenskem postopku vključuje tudi spor s Komisijo za trgovanje s terminskimi pogodbami, ne bo pa vplivala na postopek, ki ga zoper Binance vodi agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC).

...

16 komentarjev

Ameriška državna agencija toži Binance

Slo-Tech - Ameriški urad CFTC je sprožil tožbo proti največji svetovni kriptomenjalnici Binance in njenim vodilnim ljudem, katere obtožuje nespoštovanja zakonov.

Četudi so kriptovalute v popularnem smislu že bolj ali manj postale mainstream, pa je njihova pravna situacija v večini razvitih držav še vedno precej neurejena. Nov primer v sagi dvobojevanja med državnimi regulatorji in vseh trikov vajenimi lastniki kriptomenjalnic je najnovejši proces ameriškega urada CFTC (Commodity Futures Trading Commission), ki se ukvarja z nadzorom izvedenih finančnih instrumentov, kot so zamenjave, opcije in terminske pogodbe. Urad je na okrožnem sodišču v Illinoisu sprožil tožbo proti kriptomenjalnici Binance in njenim vodilnim ljudem, med drugim ustanovitelju Changpeng Zhau in nekdanjemu vodilnemu pravniku Samuelu Limu.

V obsežnem spisku obtožb Binancu očita najprej to, da še vedno posluje z ameriškimi državljani, čeprav delovanja v ZDA nima prijavljenega, kar je v nasprotju z zakoni. Od tu dalje pa se...

8 komentarjev

Kriptomenjalnica FTX v škripcih

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - FTX, ena največjih kriptomenjalnic, je prejšnji vikend zašla v hude likvidnostne težave, ki se v tem tednu niso razrešile, in to kljub odmevnemu poskusu prevzema s strani menjalnice Binance, ki pa je od njega odstopila. Dogodek ima širši vpliv na tržišče in je spodnesel večino tečajev kriptovalut.

Kriptoscena je pahnjena v novo afero, v njenem središču pa je tokrat četrta največja kriptomenjalnica na svetu, FTX. Preteklo nedeljo jo je nenadoma obremenilo zelo visoko število prodajnih zahtevkov, ki so dosegli višino 5 milijard ameriških dolarjev. Ker je FTX uspel zadostiti zgolj okoli 80 odstotkom zahtevkov, je to sprožilo krizo zaupanja, ki se je nadaljevala v tekoči teden. In čeprav je še v ponedeljek razvpiti šef menjalnice, Sam Bankman-Fried, zagotavljal, da imajo sredstev dovolj, je že dan pozneje udarila novica, da je moral za pomoč poprositi svojega večnega tekmeca, Changpeng Zhaa iz menjalnice Binance, sicer največjega igralca na trgu. Toda Zhao je manj kot 48 ur pozneje od...

47 komentarjev

Hekerski vdor v Binance odnesel pol milijarde

Slo-Tech - Včeraj zjutraj je ena največjih svetovnih kriptomenjalnic Binance sporočila, da je bila tarča hekerskega vdora, v katerem so nepridipravi odtujili večjo količino kriptovalut. Sprva se je govorilo o 100-110 milijonih dolarjev, do danes pa je bila ocena popravljena na 570 milijonov dolarjev.

Ukradli so žetone BNB. Napadalci so merili na most BSC Token Hub, ki je omogočal prenos BNB z ene verige blokov na drugo (BNB Beacon Chain (BEP2) in BNB Smart Chain (BEP20 ali BSC)), in tam preusmerili BNB z omrežja. Šlo je za dva milijona žetonov. Binance je zato potrjevalce transakcij (network validators) pozval k moratoriju na ustvarjanje novih blokov na BSC, medtem ko poteka intenzivna preiskava incidenta. Kasneje je izvršni direktor Changpeng Zhao komitente pomiril, da so njihova sredstva varna in da Binance nadaljuje normalno poslovanje.

Z vzpostavitvijo stika s 44 potrjevalci transkacij, ki so razpršeni po vsem svetu, so uspeli omejiti škodo. Večina sredstev je zamrznjenih v denarnici...

19 komentarjev

Iz Upbita odnesli za 48 milijonov evrov ethra

Slo-Tech - Danes smo bili priče še enemu vdoru v kriptomenjalnice, v katerem so nepridipravi povzročili večmilijonsko škodo. Iz južnokorejske borze Upbit so sporočili, da so jim v sumljivih transakcijah odtujili 342.000 ethrov, kar ustreza približno 48 milijonom evrov. Takoj po objavi so ustavili vsa vplačila in dvige, do ponovne normalizacije delovanja pa bosta minila vsaj dva tedna, so pristavili. Zagotavljajo, da bodo škodo pokrili iz lastnih sredstev in da komitente ne bodo izgubili ničesar.

Sporno nakazilo se je zgodilo ob 5.00 po slovenskem času, pol ure pozneje pa so iz Upbita že sporočili, da ustavljajo transakcije. Hkrati so prestavili za več kot 50 milijonov evrov sredstev iz denarnic, povezanih v internet (hot wallets), v nepovezana skladišča (cold wallets).

Po internetu so se takoj začele širiti špekulacije, kaj se je v resnici zgodilo. Trenutno aktualna zgodba pravi, da je v resnici napad zakrivil nekdo izmed zaposlenih. Sumljivo je predvsem dejstvo, da se je napad zgodil...

3 komentarji

Vdor v Binance hekerje obogatil za 7000 bitcoinov

vir: Pexels

vir: TechCrunch
TechCrunch - Binance, gre za eno večjih kriptomenjalnic, ki za svoje člane tudi hrani bitcoine in druge kriptovalute, je minuli torek doživela obsežen vdor, pri katerem so nepridipravi v enem zamahu odnesli za 41 milijonov dolarjev bitcoinov. Upravljavci so se takoj odzvali s prepovedjo dvigov sredstev, napovedali pa so tudi, da bodo škodo krili iz lastnega sklada za izredne dogodke.

Napadalci so za napad uporabili več tehnik, med drugim phishing in namestitev zlobne kode, s čimer so si pridobili gesla za dvostopenjsko avtentikacijo in API ključe. Vse to jim je dalo dostop do vroče denarnice, ki je tedaj za potrebe transakcij med člani vsebovala približno 2 % vsega kripto-premoženja menjalnice....

30 komentarjev

Kriptomenjalnica QuadrigaCX brez denarja že mesece pred smrtjo ustanovitelja

Slo-Tech - Februarja je v svetu kriptovalut presenetila bizarna zgodba o kanadski kriptomenjalnici QuadrigaCX, katere ustanovitelj naj bi bil decembra umrl v Indiji. Ker naj bi imel edini dostop do nepovezane (off-line) denarnice (cold wallet) s 137 milijoni dolarjev premoženja, je menjalnica začela stečajni postopek. Kmalu je začelo kazati, da zgodba smrdi. Ustanovitelj je le nekaj dni pred smrtjo sestavil novo oporoko, bitcoinov naj sploh nikoli ne bi bilo, litecoine pa je nekdo premikal tudi po domnevni smrti ustanovitelja. Forenziki so sedaj uspeli pridobiti dostop do podatkov na prenosniku ustanovitelja, kjer se odkrili še več sumljivih dejstev. Podrobno poročilo je namreč pokazalo, da so bitcoini iz denarnice izgnili.

Revizorji iz...

37 komentarjev

Zgodba o kriptomenjalnici QuadrigaCX se zapleta

Slo-Tech - Stečajni postopek kanadske menjalnice QuadrigaCX se bo nadaljeval s sodno obravnavo v četrtek, medtem pa na dan prihajajo nenavadne zgodbe, ki so povezane z menjalnico. Ena izmed žalostnih je zgodba kanadskega programerja Tonga Zouja, ki je izgubil 560.000 kanadskih dolarjev (370.000 evrov). Nenavadno je to, da jih ni izgubil s špekulacijami ali v piramidni shemi, temveč pri početju tega, kar naj bi kriptovalute omogočale - hiter in poceni prenos denarja.

30-letni Zou je po študiju sedem let delal v Kaliforniji, sedaj pa se je želel preseliti nazaj v Kanado, v Vancouver. Da bi laže in ceneje prenesel svoje prihranke, je v ZDA svoje...

63 komentarjev

Kitajci razbili stavniško združbo z bitcoini na darknetu

Slo-Tech - Po lanski prepovedi ICO-jev in zaprtju vseh lokalnih kriptomenjalnic na Kitajskem, je število transakcij z bitcoini in ostalimi kriptovalutami tam precej upadlo. Po ocenah kitajske centralne banke manj kot odstotek vsega trgovanja z bitcoini odpade na menjavo v juane. Toda na darknetu je bitcoin tudi na Kitajskem še vedno zelo priljubljen, kar kaže tudi najnovejša akcija kitajske policije, ki razbila stavniško združbo, ki je organizirala stave na rezultate svetovnega prvenstvena v nogometu.

V zadnjih osmih mesecih, ko je stavniška združba delovala, se je na strani registriralo več kot 330.000 ljudi. Ti so vplačali za več kot poldrugo milijardo dolarjev stav, kar predstavlja največjo odkrito bitcoinsko stavnico. Policija je pridržala šest kolovodij, zasegla za...

0 komentarjev

V Grčiji aretirali vodjo bitcoinske tržnice BTC-e

Slo-Tech - V Grčiji so aretirali domnevnega upravljavca ruskega borze za menjavo bitcoinov BTC-e, ki ga obtožujejo pranja denarja. Osemintridesetletnega ruskega državljana Alexandra Vinnika so pridržali na severu Grčije na zahtevo ameriškega tožilstva, sedaj pa potekajo pogovori o izročitvi. Ruska borza BTC-e je delovala vse od leta 2011 in je veljala za eno najmanj reguliranih, ker je bila zaradi lokacije v Rusiji izven dosega ameriških in evropskih organov pregona. Prek nje je steklo več kot tri odstotke vseh transakcij z bitcoinom, Vinnika pa obtožujejo, da je v tem času opral za štiri milijarde dolarjev.

BTC-e je slovela tudi kot borza, kjer so svoje dobičke unovčevali pisci izsiljevalskih virusov. Stran je nehala delovati...

35 komentarjev

Zaprtje Silk Roada: FBI zasegel le bitcoine uporabnikov, glavnina še pogrešana

Slo-Tech - Pri zaprtju strani Silk Road in aretaciji njenega ustanovitelja in upravljavca je FBI zasegel 26.000 bitcoinov, ki so vredni približno tri milijone dolarjev. Glede na podatke, da je Silk Road ustvarila 1,2 milijarde dolarjev prometa, ustanovitelj pa je od tega zaslužil 80 milijonov dolarjev v obliki provizij, je ta številka videti zelo majhna. In res je, razkriva FBI, saj ti bitcoini niso pripadali ustanovitelju Rossu Ulbrichtu.

Zaseženi bitcoini so z uporabniških računov na Silk Road, torej gre v resnici za denar uporabnikov. Kje se skriva 600.000 bitcoinov oziroma 80 milijonov dolarjev, ki pripadajo Ulbrichtu, pa FBI še ni uspel ugotoviti. Prav mogoče je, da jih ne bodo dobili nikoli, saj je ameriško sodišče že večkrat razsodilo, da se nikogar ne more prisiliti v razkritje gesel, ker bi to predstavljajo kršitev 5. amandmaja k ameriški ustavi. Če ima torej Ulbricht te...

24 komentarjev