»

Predavanje - Znanost na cesti: Pomen znanosti in podjetništva

Slo-Tech - V sredo, 10. septembra 2014, ob 19.30 bo v Kavarni Union predaval prof. dr. Marko Jaklič z Ekonomske fakultete o pomenu znanosti, podjetništva in inovativnosti v prihodnjem razvoju slovenske družbe.

Za uspešnejšo gospodarsko in družbeno prihodnost potrebujemo nove oblike organiziranosti. Izziv uspešnega povezovanja znanosti in proizvodnje bo vse večji. Najbolj potrebna reforma v Sloveniji je na področju inovacijske dejavnosti oziroma učenja družbe, kjer je potrebno precej uspešneje kot do sedaj povezati znanost in podjetja. Pri tem imajo izjemno veliko vlogo "pravi" inženirji, ki bi morali delovati oziroma biti zaposleni tako na strani znanosti oziroma javnih raziskovalnih organizacij kot v podjetjih.

Dogodek je del serije poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu. V polurnih predavanjih...

10 komentarjev

LCD displej

Overclockers Australia - Ja, tudi o tem je že bilo govora na Slo-techu. A tokrat sem za vas našel nekaj novega, nekaj poceni, in nekaj lahko izvedljivega . Avstralski overclockerji so se lotili izdelave LCD zaslončka velikosti 16 x 2 znaka, ki se ga priklopi na vzporedni priključek na računalniku. Zelo privlačna pri tem projektu je cena, saj celotna izdelava ni dražja od 25 avstralskih dolarjev - približno 5 tisoč tolarjev. Vse, kar potrebujete je kabel za tiskalnik, molex kabel in standardni LCD zaslonček. Kabla prispajkate na LCD zaslonček in že imate delujoč statusni LCD zaslonček. Pa kaj bi vam govoril, če vas zanima, si članek le preberite.

4 komentarji

Celeron na arhitekturi Pentiuma 4

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci:

Po zadnjih podatkih pripravlja Intel cenejšo različico procesorja Pentium 4, ki bo namenjena manj zahtevnim računalniškim sistemom. Kot pišejo na svoji strani naj bi v prodajo prišla v drugi polovici naslednjega leta. Intel naj bi nove Celerone izdeloval na osnovi trenutne arhitekture Pentiuma 4 z uporabo jedra Willamete. Pentium 4 Celeron bo vseboval 128 KB drugonivojskega predpomnilnika kar je pol manj od trenutno aktualnih Pentium 4. Celerone bo podpiral nabor veznih čipov Brookdale-GL, ki bo vseboval tudi integriran grafični procesor.

0 komentarjev

AMD Athlon MP pod Linuxom

GamePC - Minmax vam je že podal povezavo do testov Intelovega Pentiuma4 pod Linuxom, sedaj pa je čas, da si ogledamo, kako se pod tem OS-om odrežejo tudi Athlon MP procesorji v dvojni navezi. Kot gotovo že veste, je Linux sistem, ki se je rodil iz Unixa. Unix je bil že od nekdaj znan po svoji podpori večprocesorskim sistemom, zato so se razvijalci Linux kernela odločili, da to zelo uporabno lastnost prenesejo tudi na Linux. Razultat: po svetu je kar nekaj delovnih postaj osnovanih na Linuxu, ki poganjajo precej pomembne (in astronomsko drage programe) ter ogromno število večprocesorskih strežnikov.
Pod Linuxom so testirali 1.2 GHz Athlon MP (samostojno, ter v navezi s še enim procesorjem), Pentium III 1.0 GHz (spet samostojno, ter v navezi s še enim procesorjem) in Pentium4 na 1.7 GHz. Za test pa so uporabili igro Quake 3: Arena, prevajanje Linux kernela (jedra), MySQL, Blender (zahteven program za renderiranje) ter mongo.pl za I/O benchmarking (kako hitro so podatki zapisani na trdi disk...

0 komentarjev

Še malo pomnilnika

Ars Technica - Na Arstechnici so objavili članek o izboljšanju in pohitritvi delovanja pomnilniškega podsistema, ki upravlja tudi z nekaterimi drugimi podsistemi. Prvi del članka je splošen in razlaga optimizacijo pomnilnika v biosu. Zelo dobro so razloženi tudi pojmi kot so CAS latency, RAS to CAS delay in ostali. Drugi del pa je namenjen uporabnikom operacijskega sistema Windows 2000. Najprej opiše registerske trike, potam pa še ostale, kot so določanje prioritete in podobne. Članek priporočam tako začetnikom, kot tudi tistim bolj izkušenim.

0 komentarjev

Arhitektura P4, 2. del

Ace's Hardware - Ace's Hardware je objavil še drugi del njihovega zelo tehnično poglobljenega članka o Pentiumih4. Spet moram poudariti, da bo članek zanimal predvsem tiste, ki jih dejansko zanima kako in zakaj računalniki delujejo ter v čem so prednosti in pomanjkljivosti arhitekture Pentiuma4. Članek je namreč na nekaterih mestih kar precej tehničen in težaven za razumevanje, tako da lahko večina "navadnih" računalničarjev zadevo kar preskoči. Drugi pa kar kliknite sem.

0 komentarjev