»

Jutri bo FriLAN

Slo-Tech - Na Fakulteti za računalništvo in informatiko bo jutri, v soboto 24. 2. 2024 FRI Lan party.

Dogodek se bo začel ob 12:00 in bo potekal do jutranjih nedeljskih ur. Vstopnice so brezplačne in so na voljo na fienta.com/fri-lan-party.

Na dogodku boste lahko igrali karkoli hočete! Za tiste, ki imate tekmovalni duh, se bo odvijal tudi turnir v igrah Counter Strike 2 in League of Legends, na turnir pa se je potrebno prijaviti pred dogodkom.

Za malo sprostitve med igranjem se bosta odvajali tudi dve stranski aktivnosti - na Retro Rok's Renew bodo razstavljene retro igre in konzole, na Red Bullovem Formula simulatorju pa se lahko pomerite s soudeleženci. V večernih urah bodo naročene tudi pice, med dogodkom pa bo poskrbljeno za pijačo.

Več informacij je na voljo na frilan.si.

12 komentarjev

Kitajska bo brzdala piratstvo

The New York Times - Kitajska velja za državo, kjer se avtorske in sorodne pravice najhuje teptajo, tako da ima država eno najvišji stopenj nelegalne programske opreme. BSA ugotavlja, da se stanje zelo počasi vendarle izboljšuje, a je kitajska vlada za letos napovedala neizprosen boj zoper računalniške pirate.

Njihova državna agencija za intelektualno lastnino je napovedala, da bodo vpeljali nove računovodske standarde, kako mora javna uprava vrednotiti kupljeno programsko opremo. Poleg tega bodo ekipe inšpektorjev v enem mesecu pregledale vse računalnike v vladnih agencijah, do junija pa prav vsak računalnik vsakega javnega uslužbenca.

Protipiratske zaveze so posledica ameriško-kitajskega vrha decembra, na katerem se je Kitajska...

17 komentarjev

BSA izdala novo poročilo

Slashdot - Organizacija Business Software Alliance (BSA), ki budno beleži rabo piratske opreme in preganja kršitelje licenčnih pravic, je objavila novo poročilo (PDF) o stanju po svetu. Tokrat so se posebej posvetili P2P-omrežjem, po katerih se po svetu pretakajo petabajti raznovrstnih vsebin - tudi nelegalnih. Kot pravijo v BSA, so bili v prvi polovici letošnjega leta na tem področju izjemno dejavni, saj so izdali kar 2,4 milijona opozoril, kar je trikrat več kot enakem obdobju lani. Prav tako so terjali odstranitev več kot sto tisoč datotek torrent z različnih strani (trackerjev), ki so se nanašale na sporne datoteke. Ugotavljajo, da v Evropi promet P2P obsega 49 do 89 odstotkov vsega internetnega prometa, medtem ko ponoči ta delež poskoči tudi do 95 odstotkov.

Ocenjujejo, da delež nelegalne programske opreme na računalnikih po svetu znaša 41 odstotkov, s čimer naj bili založniki oškodovani za 53 milijard dolarjev. To pa še ni vse, pravijo, saj se na teh dolarjih pasejo še podporne službe,...

663 komentarjev

Kitajske internetne kavarne na Linux

The inquirer - Tudi na Kitajskem, kjer se zgoščenke s kopijami programske opreme prodajajo na ulicah za dolar, se nekaj premika. Tako so oblasti v mestu Nanchang, ki je glavno mesto province Jiangxi, od vseh internetnih kavarn zahtevale, da legalizirajo programsko opremo, še najraje s cenejšim Linuxom, sicer bodo izgubili licenco. S tem ukrepom bodo prizadeli okrog 600 kavarn, kjer še vedno uporabljajo nelegalne kopije Windows. V direktivi so zapisali, da priporočajo uporabo Red Flag Linuxa, tj. varianta distribucije Asianux Linux, ali legalnega Windows Serverja, pri čemer favorizirajo prvega, saj si želijo doseči ugodno kupčijo z distributerji, ki bi ga namestili in nudili dvoletno podporo. To bi jih namreč stalo 5000 juanov (slabih 600 evrov) za vsako kavarno. Kitajska BSA ocenjuje, da je lani stopnja uporabe nelegalne programske opreme znašala več kot 80 odstotkov.

28 komentarjev

Rekordna kazen zaradi piratiziranja

Digital Media Europe - Italijanska finančna policija je med izvajanjem preiskav na območju Rima, naperjenim proti radijskim postajam in diskotekam, odkrila "sukalca ploščkov", ki je posedoval približno 2000 mp3 glasbenih in 500 video posnetkov, za katere sumijo da, so bile prenešene nelegalno.

Za odkriti zalogaj mu je bilo naloženo plačilo kazni v višini 1,4 mio €. Denarna kazen je zaenkrat najvišja v Evropski Uniji. Poleg tega lahko neimenovanega DiscJockeya doletijo še dodatni ukrepi zaradi ukvarjanja s kriminalom in posedovanjem nelegalne lastnine. Med samo akcijo je Italijanska policija zasegla večjo količino nelegalnih kopij avdio vizualnega materiala in programske opreme (natančno število enot ni navedeno).

Enzo Mazza - direktor zveze italijanske glasbene industrije je ob dogodku dejal da je z dejanjem Finančne policije zadovoljen ter izrazil upanje, da bo ostale uporabnike piratskih dobrin ta dogodek odvrnil od piratiziranja. Tukaj.

26 komentarjev

Noro - procesor na 93 stopinjah C

Slo-Tech - Uf, danes sem povsem po naključju dobil povsem tih sistem, iz katerega se oglaša samo dokaj tih ventilator napajalnika. Odpovedal mi je ventilatorček na hladilnih rebrih, procesor pa še kar veselo deluje naprej in poganja SETI-ja, in ne boste verjeli, moj C500 (zankrat) povsem nemoteno obratuje na 93 stopinjah C (Intelova kvaliteta?). Se je kaj podobnega zgodilo tudi kakemu izmed vas?

21 komentarjev

Zakodiram se sam!

New Scientist - Prenosna računala se velikokrat tarča tatov in zmikavtov, ki se želijo polastiti teh precej vrednih škatlic veselja. Zato so sedaj na Michiganski univerzi izdelali in razsikali posebno brezžično povezavo med notesnikom in lastnikom. Takoj ko je oddajnik, ki ga nosi lastnik računala v neki določeni razdalji od računala se vsi podatki "zaklenejo", celo tisti na ekranu in tako tat ali nepovabljen gost ne more dostopati do podatkov.

Takoj ko je lastnik oziroma oddajnik, ki je podoben zapestni uri, zopet v dosegu se začnejo podatki zopet odklepati, tako da so takrat, ko lastnik/uporabnik sede za računalo podatki že odklenjeni.
Angleško ministrstvo za obrambo bo tovrstna računala sigurno kupila, saj so do sedaj izgubili že kar 600 notesnikov. [:\\] Več o tem si preberite tu.

4 komentarji

Če si lastiš nelegalno programje, si zaslužiš javno ponižanje!

Vnunet - Te novice sploh ne bi bil objavil, če ne bi bilo zanimive izjavice, ki sem jo uporabil za naslov novičke. Angleška podružnica transnacionalke Microsoft je namreč v zadnjem letu izvedla racijo po več kot 1.000 otoških pisarnah, kjer so zasegli za $6 MRD nelegalnega programja (ta številka verjetno predstavlja maloprodajno vrednost opreme, ne?). Za Microsoftove poglede pa - DonKlikot!

0 komentarjev

400 GB diskovja

Source magazine - Na dotični spletni strani se lahko slinite nad zajetnimi 400 GB diskovja, zatlačenimi v 19" strežniško 1U (pet cm visoko) rackmount ohišje. Uporabljani so štiri Maxtorjeve zverine, za nadzor pa skrbi Intelov P3 866 s 384 MB pomnilnika. Zadevo le priključimo na omrežje ter skonfiguriramo, kar je odlično za podjetja, ki rabijo dostopati do velike količine podatkov. Heh, zamislite si potencial takega strežnika za nelegalno programsko opremo na kakšni hitri pipici v svet! No, tudi cena tega stvora ni očem prijazna - oskubila vas bo za 3600 zelenih.

0 komentarjev

ZDA zasegle nemalo piratske robe

Reuters - ZDA so danes (torek), izvedle eno večjih računalniških racij: v 27 mestih so napadli predvsem legla nelegalne programske opreme, ki ga obtožujejo za izpad dohodka v višini najmanj 1 milijarde dolarjev letno na področju računalniških iger, programov, glasbe ter filma (po besedah BSAja celo 12 MRD USD!). Sodeč po besedah Delli-Colli-ja (direktor U.S. Customs Services CyberSmuggling Center) je bilo izvedenih 37 hišnih preiskav, nič aretacij, so pa pridobili gore materiala, ki ga bo potrebno pregledati (mali miljon CDjev z igricami pa res ni mačji kašelj ;)).

Prav tako so v Avstraliji, Britaniji, Finski in Norveški izvedli še 19 preiskav in aretirali 5 ljudi.

0 komentarjev

Pregled nelegalne programske opreme na LANu

Game Party - Nič več raznih LAN partyjev z nelegalno programsko opremo. Na srečo ne v Sloveniji, temveč na Danskem. Na LAN party, Connect #12 imenovan, v mestu Esbjerg na Danskem so prišli nepovabljeni gosti iz antipiratske agencije. Udeležence in organizatorja LANa so legitimirali in popisali vso nelegalno programsko opremo ter končali LAN party. Udeležence so opozorili, da bodo v roku nekaj tednov dobili pošto z izrečeno kaznijo za uporabo in razpečevanje nelegalne programske opreme. Enakega kaznivega dejanja so bili obtoženi tudi organizatorji, ker so ponudili omrežje, po katerem je to razširjanje nelegalne opreme potekalo. Po tem dogodku se je situacija na Danskem poslabšala, saj so nekateri drugi organizatorji LAN partyje odpovedali, ker ne morejo prevzeti tolikšne odgovornosti. Za bodočnost je antipiratska agencija organizatorjem LAN partyjev svetovala, da naj naredijo spisek prisotnih, njihov domači naslov in njihov IP naslov ter da naj nadzirajo celoten promet po omrežju in le tega tudi...

12 komentarjev

Cybergverila?

več strani - No, tole v bistvu ni novica, bolj razmišljanje. Namreč vse bolj se zdi, da hekerji vedno več sodelujejo z borci za drugačno globalizacijo in različnimi skupinami, ki želijo spremeniti svet. Recimo medtem, ko so se nekaj tednov nazaj na ulicah Quebeca trle množice demonstrantov, so se napadi na strani FTAA (Free Trade Area of the Americas) kar vrstili. Ali je velike organizacije kot so WTO in svetovna banka možno ogrožati še kako drugače kot s preprečevanjem njihovih sestankov? Prav tako poskušajo palestinci s cybergverilo sesuti čimveč Izraelskih strani. Smo v vrticnu cybervojne? Se lahko kaj podobnega zgodi tudi pri nas?
Obiskala nas bosta Bush (osovražen zaradi smrtnih kazni, jedrske energije, splava itd.) in Putin (Čečenija). Že dan zatem sledi prelomni referendum. 16. junija naj bi se dogajalo veliko. Bodo tudi slovenski cyber borci pokazali zobe? Neglede na čigavi strani so, imajo tarče na dosegu roke: rkc.si, svobodna.si...
Mestna občina Ljubljana, Microsoft.si, kdo je...

8 komentarjev