»

Google oglobljen v Južni Koreji

Slo-Tech - Južnokorejski varuh konkurence je Alphabetu naložil 42 milijard vonov (29,2 milijona evrov) visoko globo, ker je oviral izdajanje mobilnih iger na konkurenčnih platformah. KFTC (Korea Fair Trade Commission) je ugotovil, da je Google izkoriščal prevladujoč tržni položaj in nepošteno oviral lokalno spletno tržnico One Store.

Gre za dogodke med junijem 2016 in aprilom 2018. Google je v Južni Koreji tedaj zahteval, da založniki mobilne igre izdajajo na ekskluzivno na Google Playu, ne pa na primer na One Storu. Tako večje korejske založnike, denimo NCSoft Corp. in Netmarble Corp., kot tudi manjše in tuje, denimo kitajske, je pozval k ekskluzivni izdaji iger na Googlovi platformi, v zameno pa jim je obljubil večjo vidnost in podporo pri trženju. Za založnike je bilo ključno, da Google njihove igre podpira in predstavlja s čim večjo vidnostjo na prvih straneh, zato so mu ugodili. Google obvladuje več kot tri četrtine korejskega trga.

Google trdi, da niso storili nič nezakonitega, zato...

2 komentarja

V ZDA zaradi letal še dva tedna odloga pri vzpostavitvi 5G v pasu C

Slo-Tech - V ZDA so še za 14 dni prestavili začetek uporabe pasu C za mobilna omrežja 5G, ker se letalske družbe bojijo, da utegne povzročiti interferenco z radarskimi višinomeri v letalih. Uprava za letalstvo (FAA) je z AT&T in Verizonom podpisala dogovor o dvotedenskem odlogu, ki je po zagotovilih vseh vpletenih zadnji. To piše tudi v dogovoru.

AT&T in Verizon bosta v skladu z dogovorom vzpostavila izključitvena območja okrog letališč, kjer se pas C omrežij 5G naslednjih šest mesecev ne bo uporabljal. Pripravili bodo seznam največ 50 prioritetnih letališč, okrog katerih bodo morali vzpostaviti omenjene cone. AT&T in Verizon bosta FAA posredovala podatke o baznih postajah, vključno z načrtom postavitve novih in njihovimi tehničnimi karakteristikami. FAA pa se zavezuje, da bo pospešila pridobivanja odobritev za AMOC (Alternate Means of Compliance) za višinomere, ki bodo certificirani za sobivanje z omrežji 5G v pasu C.

Medtem ko v skoraj 40 državah že uporabljajo pas C omrežja 5G brez...

4 komentarji

Tudi v Sloveniji preizkusili 5G, frekvence bodo prihodnje leto

Slo-Tech - V četrtek smo v Sloveniji dobili prvo delujočo bazno postajo za 5G, ki so jo v BTC-ju postavili v podjetju A1. Za zdaj gre le za testno postavitev, je pa to vseeno vpogled v to, kaj ponuja prihodnost. Poleg bazne postaje je to pametna naprava, ki meri še vrsto drugih okoljskih parametrov in lastnega sevanja.

Ob postavljeni bazni postaji je bilo s telefonom Huawei Mate 20X moč prenašati podatke s hitrostjo 700 Mb/s, teoretično pa bi šlo do 1 Gb/s. Do pokritosti večjega dela države s 5G bo še trajalo, saj so bazne postaje bistveno dražje (omenja se faktor pet), hkrati pa jih zaradi manjše prodornosti signala potrebujemo več. Testna bazna postaja oddaja na frekvenci 3,5 GHz, kar ni toliko več od 3G in 4G, da bi bila prodornost bistveno slabša. Se pa razlike poznajo. Bazna postaja je Nokiina in ker je stala na obstoječem omrežju, so latence enake kakor pri LTE, torej okrog 20 ms. V prihodnosti lahko pričakujemo tudi 5G na višjih frekvencah (26 GHz), čeprav uradnih načrtov za to še ni.
...

140 komentarjev

Američani in Korejci se bodejo okoli tega, kdo je prvi pognal mobilno omrežje 5G

vir: Reuters
Reuters - Kdo bo v zgodovino zapisan kot tisti, ki je prvi prižgal komercialno mobilno omrežje 5G, bo očitno odvisno od tega, koga bomo vprašali. V Južni Koreji so ga pognali zgolj slabo uro pred Verizonom v Chicagu in Minneapolisu ... toda le za šest ljudi.

Že vrabci čivkajo, da bodo omrežja 5G mnogo več kot zgolj še eno mobilna storitev, saj naj bi predstavljala enega najvažnejših povezovalnih členov v internetu stvari in pametnih mestih, pomagala pri navigaciji samovoznih vozil in še kaj. Mobilni ponudniki naj bi do leta 2025 na posamezni celini potrošili več sto milijard evrov za opremo, zaradi česar tekma med njimi dobiva že komične proporce. Tako je denimo AT&T v začetku leta nategoval z značko 5Ge, toda zdaj so novo...

25 komentarjev

Američani zaganjajo omrežja za kvantno komunikacijo

Slo-Tech - Blizu Chicaga nastaja 48-kilometrska povezava za preizkušanje novega načina deljenja kvantnih šifrirnih ključev, še ena pa ob vzhodni obali ZDA.

Bistvo kvantno-komunikacijskih omrežij so kvantni šifrirni ključi, zapisani s kubiti. Ti so zaradi zakonitosti kvantne fizike občutljivi na opazovanje: kdorkoli skuša prebrati v njih zapisano informacijo, jih obvezno nepopravljivo spremeni in se s tem izda. Tako je v teoriji mogoče napraviti sporazumevanje imuno na prisluškovanje, zaradi česar je področje seveda deležno pozornosti velesil. Potem ko so se Kitajci in Evropejci že pošteno vrgli v razvoj takšne vrste povezav, so se le zbudili tudi v Združenih državah. Univerza v Chicagu je pognala projekt Chicago Quantum Exchange, ki bo na ta način spojil sloviti...

9 komentarjev

Severna Koreja gradi 3G omrežje

engadget - Če so že vzpostavili mobilno omrežje, zakaj ne poseči po najnovejšem, tretje generacije. Prav to delajo v sicer zelo omejeni Severni Koreji, 3G omrežje pa bo omogočalo tudi (močno omejen) dostop do svetovnega spleta. Od uvedbe prav tako omejenega mobilnega omrežja v prejšnjem decembru si je v manj kot pol leta mobilne telefone izmed 22 milijonske populacije kupilo 20.000 ljudi. Ti srečneži bodo poleg pogovarjanja zdaj lahko na hitro pogledali še, če je osebna spletna stran predsednika Kima Jong-ila doživela kako spremembo. Gradnja bolj zmogljivega omrežja je Severno Korejo stala približno 400...

13 komentarjev

Vodilni v optiki Korejci

Overclockers Australia - Medtem ko tudi naši ponudniki interneta po sramežljivih začetkih vedno odločneje ponujajo optiko, če seveda živite v četrti, ki so jo že uspeli razkopati, je njena razširjenost na Daljnem vzhodu v vzponu. Na prvem mestu v svetovnem merilu je Južna Koreja, kjer ima 12,2 % prebivalcev optično povezavo, 10,5 % kabelsko in 8,4 % DSL. Tako ima npr. več Korejcev optično povezavo kot ima sploh katerokoli širokopasovno povezavo Grkov, Poljakov, Slovakov, Turkov ali Mehičanov. Na drugem mestu so Japonci z 10,2 % optike, 9,6 % DSL in 3,1 % kabelskega interneta. Med Evropejci je na prvem mestu Švedska z šestimi odstotki, medtem ko ima Norveška najvišji delež širokopasovnih povezav (optika, DSL in kabel skupaj) na svetu. Klik!

87 komentarjev

Svet: Opuščanje prostodostopnih brezžičnih omrežij

The Economist - Medtem ko se mnogo govori o pokrivanju celotnih mest s prostimi brezžičnimi omrežji, resničnost tovrstnim načrtom ugovarja: Chicago je prejšnji teden tako postalo menda prvo mesto, ki je takšen načrt opustilo.

Ker so v večini primerov tovrstni projekti prevelik zalogaj za mestne oblasti, jih slednje zaupajo zunanjim izvajalcem - ti pa morajo zagotoviti njihovo rentabilnost. Ob tem se srečujejo s tehničnimi težavami; dejanska omrežja za funkcionalno delovanje ponavadi potrebujejo od 20 do 100 odstotkov več oddajnikov, kot je bilo načrtovanih, hkrati pa ti še vedno ne sežejo skozi zunanje stene zgradb.

Mlačen pa je tudi odziv ciljne javnosti: največji tovrstni sistem na svetu, v Tajpeju, naj bi za dosego točke preloma moral doseči 250.000 rednih uporabnikov do konca leta 2006, vendar jih je še aprila 2007 imel le 30.000. (Primer iz Arizone, ZDA: 32.000 planiranih, 600 dejanskih naročnikov.)

Upravljalci vseeno poskušajo oblasti prepričati v sodelovanje z drugačnimi shemami:...

15 komentarjev

Microsoft tožijo, Sony BMG uvaja nove "DRM luknje"

BBC - Kot smo navajeni v sodobnem civliziranem svetu: kjer so težave, je tudi tožba.

Microsoft namreč že toži domačin iz Chicaga, ker je postal lastnik konzole Xbox 360 iz nesrečne serije z napako. Kupec seveda zahteva zamenjavo konzole in odškodnino, kot divjemu zahodu pritiče.

Kot posledica tožbe na osnovi patenta družbe Eolas je moral Microsoft tudi spremeniti Internet Explorer. Tožba je bila sicer vložena že leta 2003.
Veliko težji udarec je Microsoft doživel v Južni Koreji, kjer so koncernu dosodili kazen $33 MIO. Poleg tega mora programski gigant v 180 dneh na tržišče poslati dve različici operacijskega sistema: enega z Media Playerjem in Instant Messengerjem, drugega brez. Podobno kazen je koncernu lani dosodila že naša širša domovina: EU. Pri tem je EU spoznala, da so tovrstne tožbe tujih koncernov "koristne" in namerava to početi tudi v bodoče ...

Sony BMG po drugi strani krepko po grbi tepe njihova DRM zaščita z rootkitom, o kateri smo večkrat poročali. Koncern v tem...

18 komentarjev