»

Airbnb odhaja iz Kitajske

Slo-Tech - Velikan ekonomije na poziv Airbnb je sporočil, da zaradi negotovih in nepredvidljivih razmer do nadaljnjega zapušča Kitajsko. Do poletja bodo odstranili vse oglase za nastanitve na Kitajskem. Podjetje, ki je na Kitajskem nudilo svoje storitve od leta 2016 in ima kar precej konkurence domačih ponudnikov, bo sicer ohranilo pisarne v tej državi, saj bo še vedno nudilo storitve rezervacije prenočevanja v tujini za prebivalce Kitajske.

Za Airbnb sicer Kitajska predstavlja približno en odstotek prihodkov, zato odhodi iz države ne bo povzročil večjih pretresov. Na Kitajskem se je namreč Airbnb že sedaj spoprijemal z močno konkurenco, zato ni ustvarjal veliko dobička. Glavnino prihodkov so prinašale rezervacije Kitajcev v tujini in ne v lastni državi. A glavni razlog za odhod iz Kitajske so ukrepi proti covidu, ki jih strogo in iznenada uvaja Kitajska v zasledovanje politike nič covida. Ker ni možno dolgoročno napovedati, kakšni bodo ukrepi in kaj bo dovoljeno, po 30. juliju rezervacije...

6 komentarjev

Google aktivno preprečuje širjenje špekulacij o koronavirusu

Slo-Tech - Medtem ko zdravstveni delavci na terenu bijejo bitko za bitko zoper novi koronavirus, poteka še en velik boj na medmrežju, ki se v zadnjih tednih utaplja v pravih in lažnih informacijah o virusu. Google je v tej bitki zavzel doslej redko videno pozicijo, ko iskalnih rezultatov ni prepustil zgolj nezmotljivim(?) algoritmom, temveč je aktivno posredoval. Izvršni direktor Sundar Pichai je zaposlenim poslal okrožnico, v kateri je poudaril, da je ta hip eden izmed velikih trenutkov, ko mora Google upravičiti svojo vlogo in posredovati sveže in zanesljive informacije. Google je temeljito prečistil, kaj vidimo v iskalnih zadetkih.

Kdor išče po novem virusu, bo najprej videl okvirček s povezavami do pomoči in preverjenih informacij na straneh Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Sledijo nasveti za samozaščitno ravnanje in zemljevid prizadetih območij in šele nato iskalnih zadetki. Na prvih straneh najdemo izključno najbolj ugledne vire, torej WHO, CDC, NHS, velike časnike (The...

55 komentarjev

Kitajska očitno blokirala tudi Bing

Slo-Tech - Medtem ko je Googlov iskalnik že dlje časa blokiran na Kitajskem, je Microsoftov Bing doslej deloval. To se je spremenilo včeraj, ko je zaradi za zdaj še nepojasnjenih razlogov Bing postal nedostopen za kitajskim velikim požarnim zidom. Čeprav je Bing doslej vestno cenzuriral, kar je Kitajska od njega zahtevala, mu to očitno ni pomagalo.

Microsoft je uradno potrdil, da so seznanjeni z nedosegljivostjo Binga na Kitajskem in da preučujejo situacijo. Nimajo še uradnih informacij, kaj je botrovalo blokadi. The Financial Times povzema dva neuradna vira, ki trdita, da je Bing blokiran po odredbi kitajske vlade. Razlog naj bi bilo cenzuriranje iskalnih zadetkov.

Na Kitajskem so blokirane že številne zahodne strani, denimo...

25 komentarjev

Kitajska začela blokirati Reddit

Slo-Tech - Uporabniki Reddita so se pogosto spraševali, zakaj spletna stran predstavlja izjemo in za razliko od večine ostalih zahodnih platform za komunikacijo na Kitajskem ni blokirana. Sedaj se tega ne bodo več spraševali, saj so čez vikend na Kitajskem onemogočili dostop do Reddita, s čimer je šel po poteh Googla, Facebooka, YouTuba in podobnih.

To seveda ne pomeni, da na Kitajskem ni več nobene možnosti za dostop do Reddita. Kot so ljudje tam že zdavnaj spoznali, je VPN preprost in učinkovit obvoz. Čeprav so se kitajske oblasti lani razjezile in napovedale popolno prepoved VPN-jev brez posebnih dovoljenj, se VPN-ji še vedno uporabljajo, le pogosteje jih je treba menjati. Na sploh dajejo spletni komentarji vtis, da nihče ni prav zares jezen ali presenečen, da je...

3 komentarji

Microsoft bo sodeloval z največjim kitajskim iskalnikom Baidu

The New York Times - Microsoft se želi okrepiti na kitajskem iskalniškem trgu, zato so sklenili dogovor o sodelovanju z vodilnim kitajskim iskalnikom Baidu. Ta ima na Kitajskem 83-odstotni tržni delež pri iskanju po spletu, a večino poizvedb uporabniki opravijo v kitajščini. V zadnjem času pa narašča tudi število uporabnikov interneta na Kitajskem, ki znajo angleško in iščejo informacije tudi v tem jeziku. Baidu ima nemalo težav pri prikazovanju relevantnih zadetkov na angleške poizvedbe, zato jim bo na pomoč priskočil Microsoft. Njihova iskalna storitev Bing bo namreč servirala rezultate iskanja v angleščini, ki bodo bolj relevantni.

Kitajska ima 470 milijonov internetnih uporabnikov, ki dnevno opravijo 10 milijonov iskanj v angleščini, in tu se skriva velika priložnost za Microsoft. Še posebej mu je delo olajšal Google, ki se je lani spopadel s kitajskimi oblastmi v vprašanju upravičenosti...

3 komentarji

Bing cenzurira opolzke strani

TG Daily - Ni le Google tisti, ki pokleka pred tujimi vladami (v konkretnem primeru kitajsko) in cenzurira iskalne zadetke po potrebi, vse z namenom, da si z lokalnimi oblastmi niso preveč v laseh. Pri podobnem ravnanju so zasačili tudi Microsoftov Bing, ki rezultate olepšuje za arabski svet. Preizkus iz tamkajšnjih IP-naslovov je pokazal, da je iskanje po terminih sex, lesbian in penis (ne pa tudi, zanimivo, vagina) neuspešno. V tem primeru jih iskalnik prijazno obvesti, da njihova država ali regija terja strogo nastavitev na Bing SafeSearch, ki odfiltrira rezultate, ki bi lahko vodili do strani za odrasle.

Filter deluje pri iskanju v angleščini in arabščini, a ni preveč konsistenten. Izogniti se mu je moč že z nastavitvijo druge države, četudi je IP-naslov jasno iz arabskega sveta. Ukaniti pa se ga da tudi z...

12 komentarjev

Najpopularnejši Google, z najvišjo rastjo Bing

Ars Technica - Trg iskanja po spletu je v preteklem letu zrasel za 46 odstotkov, če gre soditi po številu iskanj, ki so jih izvedli uporabniki. Lani so tako ljudje 131,4-milijardokrat kliknili na gumb Išči na enem izmed iskalnikov, kjer je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google. Ta je lani zabeležil 58-odstotno rast, saj je zadetke postregel 87,8-milijardokrat. Na drugem mestu je Yahoo z 9,4 milijarde iskanj in 13-odstotno rastjo, sledita pa mu Baidu s 7-odstotno rastjo in 8,5 milijarde iskanj, ki se opira predvsem na Kitajce, ter Microsoftov Bing s 4,1 milijarde iskanj in kar 70-odstotno rastjo v primerjavi z letom prej.

Največji posamezni trg je še vedno ZDA, od koder izvira 17 odstotkov vseh...

35 komentarjev

Kitajci blokirali množico strani

Ars Technica - Jutri bomo obeležili dvajseto obletnico pokola na Trgu nebeškega miru v Pekingu, ko je vojska krvavo zatrla študentske proteste in ki na Kitajskem še vedno velja za prepovedano temo diskusije. Ker bo na spletu o tem dogodku gotovo veliko napisanega, so se Kitajci preventivno odločili v svojem državnem požarnem zidu blokirati kopico strani. Tako so nedostopni Twitter, Flickr, Hotmail, Bing in še nekaj drugih, ugotavljajo uporabnika interneta po državi. Včasih se komu sicer prebiti do strani, a večinoma je kontrola zelo tesna. Blokada verjetno ne bo stalna, saj se na Kitajskem ves čas spreminja črni seznam blokiranih stranih. Wikipedijo, YouTube in BBC tako večkrat blokirajo in spet sprostijo, odvisno od aktualnih tem in paranoje oblasti. Tako lahko tudi Kitajci pričakujejo ponovno vzpostavitev dostopa do zadnjih blokiranih strani, ko se bo poleg prah od obletnice in bodo na naslovnicah časnikov druge novice.

31 komentarjev