»

Evropski parlament potrdil predlog akta o digitalnih storitvah (DSA)

Slo-Tech - Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu je Evropski parlament v četrtek potrdil osnutek Uredbe o enotnem trgu digitalnih storitev (akt o digitalnih storitvah, digital services act), ki ga je Evropska komisija pripravila pred dobrim letom dni. Uredba je del digitalnega paketa, s katerim želi EU omejiti moč tehnoloških velikanov in zagotoviti več izbire za končne uporabnike ter konkurenčno in varno okolje. Poslanci so osnutek sprejeli z veliko večino, saj jih je za glasovalo 530, proti pa 78. Vzdržanih jih je bilo 80.

Parlament je osnutek, ki ga je predlagala Komisija, pred sprejemom z amandmaji nekoliko spremenil. DSA bo zagotovil, da bodo za vse ponudnike storitev na internetu, ki jih ponujajo tudi v EU, veljali enakovredni pogoji. Kdor dosega več kot 10 odstotkov prebivalcev (45 milijonov), pa bo še bolj pod drobnogledom. Za majhne platforme bodo veljale nekatere izjeme. Odstranjevanje nezakonitih vsebin, nadzor oglasov in podobno bodo odgovornost ponudnika platforme. Spletne...

6 komentarjev

Francoski davek na spletne gigante korak bliže

NDTV - Davek na spletne velikane je v Franciji še korak bliže. Ta teden je spodnji dom francoskega parlamenta potrdil zakonski osnutek, ki uvaja 3-odstotni davek na prihodke v Franciji za digitalne velikane. Zakon velja za podjetja z letnimi prihodki nad 750 milijonov evrov, ki v Franciji zaslužijo vsaj 25 milijonov evrov. Prihodnji teden bo o zakonu glasoval še Senat, kjer težav ni pričakovati. Iz tehnoloških podjetij so se že odzvali z besedami, da bi lahko zakon povišal stroške za končne uporabnike.

Francosko finančno ministrstvo ocenjuje, da bodo z zakonom letos zbrali vsaj 500 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa še bistveno več. Zakon predstavlja zasilno rešitev problema obdavčitve multinacionalk, ki izdelke prodajajo...

30 komentarjev

ZDA razmišljajo o tožbi Francije pred WTO

vir: Pixabay

vir: Bloombergtax
Bloombergtax - T.i. digitalni davek, ki ga je nedavno napovedal francoski finančni minister, se že sooča s prvimi preprekami. Chip Harter, visoki uradnik ameriškega finančnega ministrstva je namreč pred pariškim srečanjem Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) na temo digitalnih davkov napovedal, da ZDA intenzivno razmišljajo o primernem odzivu na davek, za katerega menijo, da je diskriminatoren do ameriških podjetij.

Po njihovi oceni bi ga bilo mogoče spodbijati v okviru sklenjenih trgovinskih sporazumov in pred organi Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Sam ukrep pa bi po njegovem mnenju bolje izpeljati s širšim mednarodnim dogovorom, sprejetim v okviru OECD. Harter je še poudaril, da bodo ZDA nasprotovale vsakemu takemu davku, ki bi ga sprejela katerakoli posamezna...

34 komentarjev

Avstrija razmišlja o davku na digitalne storitve

Slo-Tech - Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v intervjuju za Tiroler Tageszeitung napovedal, da Avstrija pripravlja uvedbo davka na digitalne storitve. Finančno ministrstvo že pripravlja ustrezno ureditev, o prvem predlogu pa bo vlada odločala januarja. Gre za del večje davčne reforme, ki jo bo prihodnje leto pripravilo avstrijsko finančno ministrstvo in o kateri bo odločal parlament.

Kurz je v intervjuju dejal, da je cilj novega davka preprost: obdavčiti želijo multinacionalke, ki s poslovanjem prek interneta ustvarjajo velike dobičke, a skorajda ne plačujejo davkov - denimo Facebook in Amazon. V preteklosti je Evropska komisija že poizkusila doseči enotne obdavčitve digitalnih velikanov. Predlagala je obdavčitev vseh podjetij, ki imajo letni promet nad 750 milijoni...

13 komentarjev

Apple Irski plačal 14 milijard evrov zaostalih davkov, a upa na uspešno pritožbo

Slo-Tech - Pred dvema letoma je veliko prahu dvignila odločitev Evropske komisije, ki je po triletni preiskavi odločila, da je Apple na Irskem dobil nezakonit davčni odpustek. Irska davčna uprava mu je odobrila izrazito ugoden davčni režim, ki ga ostala podjetja niso bila deležna. Zato je Komisija zahtevala, da Irska od Appla izterja skoraj 13 milijard evrov davkov. Apple na Irskem prikaže večino mednarodnega prometa, a zaradi ugodne davčne obravnave ne plača skoraj nič davka na dobiček. Leta 2003 je od dobička plačal odstotek davka, do leta 2014 pa je ta delež padel na 0,005 odstotka.

Gre za posledice dogovorov iz let 1991 in 2007, s katerimi si je Apple pridobil ugodno davčno okolje, Irska pa več tisoč delovnih mest. Toda tovrstni odpustki niso zakoniti, ker gre...

19 komentarjev

Francija in Nemčija želita Google in ostale obdavčiti po prihodkih

Financial Times - Ni skrivnost, da Google, Apple in ostale multinacionalke v evropskih državah plačajo zelo malo davka na dobiček, ker večino dobička prikažejo v državah z nizko davčno stopnjo (denimo na Irskem) ali ga v celoti prelijejo v davčne oaze. Airbnb je na primer lani v Franciji plačal manj kot 100.000 evrov davka, na splošno pa so efektivne davčne stopnje okrog odstotka. Zaradi tega je francoski finančni minister Bruno Le Maire sprožil pobudo, ki se ji pridružujejo tudi finančni ministri Nemčije, Italije in Španije, s katero želijo multinacionalke v Evropi obdavčiti glede na prihodke in ne dobiček.

Pobudo za tako imenovan "izenačitveni davek", po katerem bi v Evropi obdavčevali prihodke in ne dobička, so opisali v skupnem...

79 komentarjev

Apple bo Italiji po dogovoru plačal 318 milijonov evrov zaostalih davkov

Slo-Tech - Applova italijanska podružnica bo morala v Italiji plačati 318 milijonov evrov davka, so se sporazumeli s tožilstvom, ki bo v zameno odstopilo od sodnega pregona. Italija je že od leta 2013 preiskovala Applovo izmikanje plačila davkov. Davčna uprava je ocenila, da so v letih 2008-2013 plačali 880 milijonov evrov davkov premalo; plačali so vsega 30 milijonov evrov. Spomnimo, da ima Italija 27,5-odstotno stopnjo obdavčitve dobičkov podjetij, Irska pa 12,5-odstotno, zato je Applova glavna evropska podružnica za prodajo registrirana tam (mimogrede, v Sloveniji je ta davek 17-odstoten, v ZDA pa 35-odstoten). Italija je Applu očitala, da so dobičke neupravičeno s transfernimi cenami premikali na Irsko.

Nadaljnjemu pregonu so se izognili s podpisom dogovora, ki poleg...

155 komentarjev

ICIJ objavil dokumente o davčnih manevrih Amazona in drugih

Slo-Tech - Oktobra smo pisali, da je EU začela preiskavo Amazona, ker naj bi se ta prek svoje luksemburške podružnice izogibal plačilu davkov. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je sedaj objavil analizo več kot 28.000 strani dokumentov, ki so jih pridobili in ki pričajo o obsegu izmikanja plačilu davkov. Več kot 80 novinarjev iz 26 držav je prečesalo dokumente in ugotovilo, da se v Luksemburgu dobrih 340 multinacionalk skriva pred plačevanjem davkom. ICIJ razkriva 548 dokumentov iz obdobja 2002-2010. Situacija je za Evropsko komisijo precej nehvaležna, ker bo preiskovala ravnanje Luksemburga v obdobju, ko je bil sedanji predsednik komisije Jean-Claude Juncker luksemburški premier in finančni minister.

Čeprav je v Luksemburgu...

11 komentarjev

Francija in Avstralija preiskujete Googlove nizke davčne osnove

The New York Times - V zadnjem času se je povečalo zanimanje davčnih organov po vsem svetu za početje velikih multinacionalk, kot so Google, Microsoft in Apple, ki se z izkoriščanjem zakonodaje v davčno prijaznejših državah izogibajo plačevanju davkov. Prvikrat smo o tem pisali predlani, problem pa se je do danes le še stopnjeval. Francija in Avstralija sta zato najavili, da bosta podrobno preučili Googlovo poslovanje v teh državah in ukrepali, če bosta našli podlago za to. Ameriška davčna uprava ga je pod drobnogled vzela že lani.

Francoze jezi Googlovo izkoriščanje irske zakonodaje in obvozov prek Nizozemske. S taktiko dvojnega irskega...

18 komentarjev