»

SpaceX poslal prvi SMS prek satelietov

Slo-Tech - Pred tednom dni je SpaceX v orbito poslal tudi šest satelitov, ki bodo na Zemlji omogočali neposredno povezljivost s pametnimi telefoni, ne da bi slednji potrebovali drago opremo. Sedaj so sporočili, da so že 8. januarja poslali prvo besedilno sporočilo (sms). Tehnologija Direct-to-Cell je torej nared in deluje.

Sporočil je bilo pravzaprav več. Ob tem v SpaceX pojasnjujejo, da je glavni izziv zagotoviti povezljivost s pametnimi telefoni, ki niso narejeni za komunikacijo s sateliti. Njihov domet je kratek, oddajna moč pa šibka (0,2 W). Zato so na satelite namestili usmerjene antene (phased arrays) dimenzij 2,7 x 2,3 metra, ki šibke signale lovijo. Komunikacija v drugo smer je manj problematična. Drugi izziv so hitrosti. Sateliti se premikajo s hitrostjo 7,7 kilometra na sekundo, zato morajo upoštevati Dopplerjev pojav in hkrati skrbeti za brezhibne predaje.

Nova storitev bo na voljo v sodelovanju z več operaterji. V ZDA je to T-Mobile, prihaja pa še v Avstralijo, Kanado, na...

17 komentarjev

Hekali bodo satelit v vesolju

Slo-Tech - Na letošnjem DEFCON-u, ki bo potekal avgusta, bo ameriška vojska prvikrat organizirala tudi tekmovanje v napadu na računalniški sistem satelita, ki je v orbiti. Izziv so pripravljali štiri leta, sedaj pa bo šlo zares. Podvig Hack-A-Sat 4 je klasično CFT (Capture the Flag) tekmovanje, ki predstavlja četrto iteracijo hekanja satelita. A medtem ko so Hack-A-Sat 1, 2 in 3 potekali na klonu, bo štirica namenjena napadu na pravi satelit.

Kvalifikacije so potekale 1. in 2. aprila letos. Satelit Moonlight so potem v orbito poslali 5. junija letos, kjer čaka na finale, ki bo potekal med 11. in 13. avgustom. Moonlight je bil izstreljen prav z namenom, da vanj nato vdrejo, zato ima številne varnostne mehanizme. Med drugim nima aktivnega pogona, zato ne glede na izid tekmovanja ne more predstavljati grožnje za druge satelite v orbitah. V kvalifikacijah je sicer sodelovalo 380 ekip, najboljši osem pa se je uvrstilo na DEFCON.

V preteklosti pa so etični hekerji že uspeli priti v druge satelite...

1 komentar

Sateliti SpaceX lani padli zaradi geomagnetne nevihte

Slo-Tech - Lani februarja je SpaceX v orbito poslal 49 satelitov za konstelacijo Starlink, ki zagotavlja internet s sateliti v nizkih orbitah. A kmalu zatem je 38 satelitov zašlo iz tirnice in sčasoma zgorelo v atmosferi, kar je inženirje sprva zbegalo. Hitro so posumili, da je krivo Sonce, kar so znanstveniki sedaj podrobno preiskali in potrdili. Satelite je z neba sklatila sončna nevihta.

Le nekaj dni pred tem, 29. januarja lani, se je zgodil koronalni izbruh snovi (CME) nižje jakosti (M1.1). S hitrostjo 690 kilometrov na sekundo se je proti Zemlji napotil oblak magnetne snovi. Ko je zadel v Zemljino magnetno polje, je povzročil geomagnetno nevihto. Tako imenujemo močna nihanja geomagnetnega polja, ki sicer ščiti naš planet pred vesoljskim vremenom. S Sonca namreč nenehno letijo nabiti delci, tako imenovani Sončev veter, ki pa ga zemeljsko magnetno polje odklanja. Ob izbruhih pa Sonce v okolico pošlje še večje količine plazme. Geomagnetne nevihte se dogajajo sorazmerno pogosto, a jih običajno vidimo le kot severni sij. Včasih imajo posledice tudi za satelite in celo elektronske naprave na Zemlji. Zelo redko pa sklatijo z neba satelite.

To se je zgodilo lani februarja. Zaradi geomagnetne nevihte se je segrel del ozračja, ki se imenuje...

8 komentarjev

Amazon, Boeing, Astra Space in drugi želijo še 35.000 satelitov

Slo-Tech - Čeprav Amazon sploh še ni utiril nobenega satelita za svoj satelitski internet, kar kani storiti prihodnje leto, od ameriškega regulatorja zahtevajo dovoljenje za utirjenje dodatnih 4538 satelitov. S tem bi lahko imel Amazonov sistem Kuiper 7774 satelitov v nizkih orbitah, s čimer želi konkurirati SpaceX-u in OneWebu.

Amazon seveda ni edino podjetje, ki je zaprosilo za dovoljenja za izstrelitve novih satelitov. Skupno je devet podjetij zaprosilo za dovoljenje za utirjenje 35.000 satelitov, kar je več kot sedemkrat več od trenutno delujočih satelitov v vesolju. K temu je treba dodati še 30.000 satelitov, za katere SpaceX že ima odobritev in jih bodo izstrelili v prihodnjih letih. V vesolju bo torej precej gneče. Med podjetji je tudi Boeing, ki je že dobil dovoljenje za 132 satelitov, sedaj pa jih želi že 5789. Astra Space jih potrebuje 13.620.

Trenutno je v vodstvu SpaceX, ki jih je že izstrelil 1700, sledi pa mu OneWeb. A kot kažejo zahtevki, je zanimanja ogromno.

15 komentarjev

Boeingu dovoljenje za satelitski internet

Slo-Tech - Druščini podjetij, ki gradijo satelitski internet, se pridružuje tudi Boeing. Ameriška Agencija za telekomunikacije (FCC) mu je izdala dovoljenje za izstrelitev 132 satelitov, ki bodo iz nizke orbite na višini 1056 kilometrov zagotavljali internetno povezavo. Poleg tega kanijo v orbito poslati še petnajst satelitov, ki bodo na višini med 27.355 in 44.221 kilometrov.

Vsi sateliti bodo oddajali v pasu V na frekvencah 37,5-42 GHz (na Zemljo), 47,2-50,2 GHz in 50,4-51,4 GHZ (oba z Zemlje v orbito). Medsatelitske povezave bodo potekale na frekvenci 65-71 GHz in pasu Ka. Boeing je vlogo podal marca 2017 in jo dopolnil leto pozneje. FCC je decembra 2018 vlogo sprejel v obravnavo, na kar so se odzvali Hughes, SES Americom, O3b in SpaceX. Trajalo je torej skoraj tri leta, da so FCC-jevi mlini premleli zahtevek, vmes pa se je spremenila tudi zakonodaja.

Boeingova konkurenca, ki je nastopala kot udeleženec v postopku, je zatrjevala, da Boeing želi pošiljati satelite v orbite, kjer je gneča...

23 komentarjev

ESA: Trenutno smetenje po orbiti je nevzdržno

ESA - Evropska vesoljska agencija (ESA) je izdala redno letno poročilo o vesoljem okolju, v katerem analizirajo dogodke v orbitah okrog Zemlje in trende. Letos izrecno ugotavljajo, da se število objektov v orbiti povečuje prehitro. Trenutno ravnanje ni vzdržno in bo imelo hude posledice za uporabo satelitov in izstrelitve misij v prihodnosti, če ne bomo spremenili izrabe orbit.

Orbite so omejena dobrina, podobno kot elektromagnetni spekter, le da si jih delimo vsi Zemljani in da smeti v vesolju ostajajo dolgo časa. ESA ugotavlja, da je bilo od začetka vesoljskega raziskovanja v orbitah vedno več smeti kakor uporabnih satelitov, kar velja še danes. Število objektov v orbiti se še vedno hitro povečuje, tako po številu kakor po njihovi masi in površini. V zadnjem času se izboljšujejo tudi metode za spremljanje teh objektov, zato lahko sledimo čedalje manjših objektom. To je pomembno, ker se spreminja tudi porazdelitev satelitov. Čedalje več je manjših satelitov, ki so izstreljeni v...

40 komentarjev

SpaceX-ovi sateliti bodo lahko bliže

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je SpaceX-u odobrila uporabo nižjih orbit za satelite, ki bodo omogočali delovanje sistema za satelitski internet Starlink. Ko je SpaceX leta 2018 zaprosil za dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov, so zahtevali orbite na višini 1110-1325 kilometrov. Leto pozneje so dobili dovoljenje, da lahko 1500 izmed teh satelitov postavijo niže. Včeraj pa je SpaceX dobil še dodatno dovoljenje, da sme še 2814 satelitov krožiti na višini 540-570 kilometrov namesto prvotnih 1100 kilometrov. Trenutno ima SpaceX torej različna dovoljenja, saj bodo sateliti na različnih višinah. Skupno bo lahko v omenjeni nizki orbiti 4408 satelitov, še 7518 pa jih lahko pošljejo na višino 335-346 kilometrov.

FCC je zavrnil pripombe konkurentov Amazona in OneWeba, da bi sateliti v nizkih orbitah povzročali interferenco, povečali nevarnost trkov in ovirali konkurenco. SpaceX-u je nasprotovalo več kot 200 različnih podjetij in organizacij. Ob tem je FCC v...

20 komentarjev

Starlink bo povezoval Microsoftove nove premične podatkovne centre

Microsoft - V Microsoftu so razkrili svojo inačico premičnega podatkovnega centra za rabo v odmaknjenih krajih, Azure Modular Datacenter, ki bo za zvezo s civilizacijo uporabljal satelite podjetij SpaceX in SES.

Potapljanje strežnikov v morje očitno ni edina Microsoftova veja razvoja mini podatkovnih farm, kajti podjetje je predstavilo Azure Modular Datacenter (MDC), za transportni kontejner veliko kompaktno mobilno rešitev, ki jo je mogoče prepeljati kamorkoli, kjer se nenadoma pojavijo potrebe po hitrem in zanesljivem dostopu do Azurovega oblaka. Kot primere navajajo vojaške, humanitarne in industrijske operacije, kot je rudarstvo. V ta namen je Azure MDC zaščiten pred vročino, vlago in radijskimi motnjami. Trenutno še ni čisto jasno, kakšna natančno je njegova zmogljivost, kot tudi ne cena, saj je ta hip še v preizkušanju v ameriški vojski in pri nekaterih drugih strankah.



Seveda še zdaleč ne gre za prvi premični podatkovni center, saj imajo svoje še lep čas IBM, HP in drugi. Bo pa...

10 komentarjev

SpaceX polni svojo konstelacijo satelitov

Slo-Tech - SpaceX je resno vzel vizijo satelitskega interneta iz nizkih orbit, saj je včeraj izstrelil že četrto serijo satelitov Starlink. V orbito so poslali 60 satelitov. Prvo serijo so izstrelili lani maja, zadnjo pa v začetku tega meseca. V orbiti je že 242 satelitov Starlink.

Zadnjo serijo so izstrelili v sredo ob 15.06 po slovenskem času z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi. S tem niso imeli težav, saj so uro po izstrelitvi že vsi leteli v svoje orbite. Sateliti so si med seboj enaki, in sicer tehtajo 220 kilogramov vsak. Z njimi želi SpaceX ponuditi dostop do interneta na celi zemeljski obli. Izgotovljeno omrežje naj bi imelo približno 12.000 satelitov, kar je več od števila vseh satelitov, ki trenutno krožijo okrog Zemlje. Od 242 satelitov sta dva preizkusna, 60 pa servisnih. Preostalih 180 je namenjenih zagotavljanju dostopa do interneta. Naslednja izstrelitev bo že v začetku prihodnjega meseca.

SpaceX seveda ni edini, ki postavlja satelitsko omrežje za dostop do interneta....

55 komentarjev

SpaceX za svoje omrežje preizkuša temne satelite

Artefakti zaradi satelitov

Slo-Tech - SpaceX intenzivno gradi svojo konstelacijo satelitov v Zemljini orbiti, s katerimi želi ponuditi globalno dostopen internet. Podjetje je zaprosilo za dovoljenje za izstrelitev 30.000 satelitov, trenutno pa jih je v orbiti 180. Zadnjo skupino 60 satelitov so izstrelili v ponedeljek, med katerimi je tudi črna ovca. Satelit DarkSat je pobarvan s temno barvo, da bi omejili njegov odblesk. Odbijanje sončne svetlobe od satelitov bi lahko motilo astronomska opazovanja, so že lani pisali v Nature. SpaceX ni edini, ki gradi veliko konstelacijo satelitov za internet, saj so tu še Facebook, Oneweb, Iridium in drugi. Letos bi lahko imeli v orbiti že nekaj tisoč tovrstnih satelitov. Trenutno okrog Zemlje kroži okrog 8000 satelitov.

SpaceX-ovi sateliti iz skupine Starlinks so dejansko vidni na nočnem nebu, in sicer tik po izstrelitvah, ko še niso v končnih orbitah. Kasneje so više in so manj moteči. Tudi orientacija njihovih sončnih panelov je drugačna, ko so še nizko, kar dodatno prispeva k...

13 komentarjev

SpaceXov satelitski internet že prihodnje leto?

Tovorni prostor v konici Falcona 9, natrpan s 60 sateliti. Vir: Flickr

vir: Space News
Space News - Predsednica in COO podjetja SpaceX, Gwynne Shotwell, je na srečanju z novinarji povedala, da bodo ponudbo širokopasovnih povezav s pomočjo svojega satelitskega sistema Starlink začeli tržiti že sredi leta 2020. Gre za bodočo konstelacijo več deset tisoč satelitov v nizki orbiti, ki bodo navzdol žarčili internetno povezavo. Ideja je, da bi s takimi povezavami opremili kraje na zemlji, kamor sicer ne bi imelo smisla vleči običajnih povezav.

Podjetje je do sedaj uspešno utirilo 55 satelitov, na krovu Falcona 9 jih je letošnjega maja sicer poletelo 60, a so s tremi takoj po utirjenju izgubili povezavo, dva pa so s pomočjo potisnikov namenoma poslali na zgorevanje nazaj v zemeljsko atmosfero, da bi preizkusili oz. demonstrirali možnost njihove deorbitacije. Večina od preostalih zdaj kroži na razdalji 550 km od Zemlje in že opravlja svoje delo. To je včeraj s tvitom, ki je potoval v vesolje in nazaj, potrdil tudi Elon Musk.

Preden bodo njihove stranke prihodnje leto zares začele...

32 komentarjev

Amazon želi izstreliti 3.236 satelitov

Seeking Alpha - Amazon je eno izmed podjetij, ki so skočila na vlak satelitskega interneta in se pripravlja na izstrelitev več tisoč majhnih satelitov, ki bodo v tirnicah blizu Zemlje nudili dostop do interneta. Projekt se bo imenoval Kuiper in bo v prvi fazi potreboval 3.236 satelitov, kaže nova vloga Amazona pri FCC. Amazon je FCC uradno zaprosil za dovoljenje za izstrelitev satelitov, ki bi več deset milijonom ljudi po svetu omogočili dostop do interneta.

Poleg FCC želijo podobne konstelacije satelitov za dostop do interneta postaviti še vsaj Facebook, OneWeb, Telesat, Iridum in seveda SpaceX. FCC je doslej že odobril izstrelitve okrog 13.000 satelitov, ki v glavnem pripadajo SpaceX-u. Načeloma bodo vsi ti sateliti krožili v nizkih...

39 komentarjev

Amazon pripravlja omrežje več kot 3000 satelitov za internet

Slo-Tech - Amazon se pridružuje skupini podjetij, ki nameravajo v nizki orbiti postaviti konstelacijo več sto ali tisoč satelitov, s katerimi bi nudili dostop do interneta. SpaceX velikopotezno načrtuje 12.000 satelitov, ostali pa nekoliko manj. Glavni igralci so poleg SpaceX-a še Facebook, OneWeb, Telesat in Iridum, brca pa še kup manjših zagonskih podjetij. Sedaj dobivajo resno konkurenco, saj je Amazonova podružnica Kuiper Systems LLC pri Mednarodni zvezi telekomunikacije (ITU) vložila tri prijave za določitev tirnic (1, 2, 3).

V Amazonu so potrdili, da je Kuiper njihov projekt. Imel bo 784 satelitov na višini 590 kilometrov, 1296 satelitov na 610 kilometrih ter 1156 satelitov na 630 kilometrih. Skupaj bodo pokrivali področje med 56...

15 komentarjev

OneWeb začel graditi omrežje za satelitski internet

Slo-Tech - V letu 2019 se začenja dogajati na področju satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami pri dostopu, ki ga želi ponujati več podjetij. Eden izmed najresnejših kandidatov OneWeb je ta teden izstrelil prvih šest satelitov, ki bodo sestavljali njihovo do leta 2021 postavljeno konstelacijo. Konkurenca, ki jo sestavljajo SpaceX (projekt Starlink), Facebook (projekt Athena) in Telesat, ne spi.

OneWeb je iz Francoske Gvajane izstrelil šest satelitov, potrebujejo pa jih 600. Prvotni načrti so predvidevali celo 900 satelitov, a je Greg Wyler, ustanovitelj podjetja, decembra povedal, da bo šlo tudi z manj. Sateliti bodo krožili na višini približno 1200 kilometrov v polarnih orbitah, s čimer bodo pokrivali cel svet. Ker bodo bistveno bliže kakor geostacionarni sateliti,...

14 komentarjev

Koliko stane ilegalna izstrelitev satelita? Samo milijon

Slo-Tech - Januarja letos je ameriško podjetje Swarm v vesolje izstrelilo štiri mikrosatelite, ki predstavljajo prvi korak v gradnji Swarmovega internetnega satelitskega omrežja. Da zasebno podjetje v vesolje pošlje satelite in da to stori iz države, kjer so cene izstrelitev nižje, ni ravno novica. Toda januarska izstrelitev je bila nezakonita - Swarm je prvo ameriško podjetje, ki je v vesolje poslalo predmete, ne da bi mu to dovolila Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC). Cena tega početja: 900.000 dolarjev in nadzor.

Swarm sta leta 2017 ustanovila Sara Spangelo in Benjamin Longmier, podjetje pa ima med financerji tudi NASO, ameriško mornarico in National Science Foundation. Razvijajo mikrosatelite, s katerimi želijo postaviti telekomunikacijsko omrežje. Ko so...

14 komentarjev

SpaceX bo več kot podvojil število vseh satelitov v orbiti

Slo-Tech - Komercialni sateliti v vesolju niso nič neobičajnega, a vseeno velja omeniti novo dovoljenje, ki ga je SpaceX dobil od Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC). Podjetje bo smelo v orbito poslati 7000 satelitov. Za primerjavo: v orbiti je trenutno okrog 5000 satelitov, izmed katerih jih deluje slabih 2000. SpaceX je že imel dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov v drugem projektu. Oba sta namenjena zagotavljanja internetne povezljivosti. FCC je dovolil tudi izstrelitev več sto satelitov podjetij Kepler, Telesat in Leosa, ki prav tako želijo s sateliti v nižji in srednji orbiti prinesti internet na Zemljo. SpaceX meri na cel svet, Kepler in Telesat na ZDA, LeoSat pa na poslovne uporabnike. V preteklosti je FCC podobne projekte že odobril...

5 komentarjev

Ameriško podjetje brez dovoljenja izstrelilo štiri satelite

Slo-Tech - Vesolje je dovolj veliko, da za zdaj zaradi pravnega kaosa, ki vlada na tem področju, še nismo imeli težav, a orbite okrog Zemlje se hitro polnijo. Trenutno vsaka država izstreljuje v vesolje bolj ali manj vse, kar ji srce poželi. Geostacionarne orbite so redke, zato se pri izstrelitvah teh satelitov države uskladijo z Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (ITU), kar je pomembno zlasti zaradi frekvenc. Ostale satelite pa načeloma države izstreljujejo po lastnem preudarku, pri čemer seveda pazijo, da jih ne motijo ostali sateliti in da frekvenčno območje ni zasedeno. ITU ima kar obširen seznam satelitov.

Glede fizičnih orbit je pravil še manj in zgodili so se že primeri, ki so povzročili izredne sestanke. Ko se je ruski satelit Olimp leta 2015 parkiral neposredno...

21 komentarjev

SpaceX začel gradnjo satelitskega megaomrežja

Slo-Tech - Po nekaj dneh prelaganja je SpaceX danes vendarle izstrelil prva satelita, ki predstavljata zametek prihajajočega širokopasovnega internetnega omrežja Starlink. Na raketi Falcon 9 so z izstrelišča Vandenberg v Kaliforniji v orbito poslali prva prototipa. Prve stopnje rakete to pot niso lovili, ker je šlo za rabljeno raketo. SpaceX za zdaj prvo stopnjo raket uporablja največkrat dvakrat. So pa, žal neuspešno, poizkusili z mrežo na ladji uloviti del aerodinamične modifikacije oz zaščito tovora (fairing). Glavni tovor pa je predstavljal satelit Paz, s katerim bo španski Hisdesat z višine 514 kilometrov za špansko vlado in druge naročnike slikal planet. A nas bolj zanima Starlink.

Mikrosatelita Microsat-2a in Microsat-2b bosta zbirala potrebne podatke in v...

39 komentarjev

SpaceX izstrelil vojaški satelit, ki je izginil

Slo-Tech - V nedeljo zvečer po lokalnem času je SpaceX v vesolje poslal satelit Zuma, ki bi moral naloge opravljati za neimenovano ameriško agencijo. Misija je bila tajna, zato podrobnosti o satelitu niso znane, prav tako pa SpaceX ni prenašal celotne izstrelitve. To za izstrelitve vojaških in podobnih satelitov ni nič nenavadnega, je pa tudi v takšnih primerih SpaceX kasneje običajno objavil, da je izstrelitev uspela. To pot pa nič. Oglasil se ni niti proizvajalec satelita Northrop Grumman. Kmalu so se začele širiti informacije, da je šlo nekaj hudo narobe. Po poročanju Bloomberga naj bi Zuma treščil nazaj na Zemljo.

Zuma je v orbito poletel na raketi Falcon 9. Prva stopnja, ki smo jo lahko spremljali v neposrednem prenosu, je...

26 komentarjev

Leta 2019 zametki satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami

Slo-Tech - Ponudnikov satelitskega interneta je že kar nekaj, a vsi ponujajo internet prek geostacionarnih satelitov. Ti so venomer nad isto točko na Zemlji, kar zelo poenostavi postavitev omrežja, a hkrati pomeni, da ti sateliti krožijo 36.000 kilometrov nad Zemljo. Z upoštevanjem vseh dejavnikov to pomeni, da je tipična zakasnitev pri dostopu do interneta na tak način 600 milisekund in več. To pa je že moteče za nekatere dejavnosti, denimo pogovore v realnem času ali seveda igranje iger. Rešitev je konstelacija več satelitov, ki krožijo precej bliže Zemlji. To načrtujeta podjetji OneWeb in SpaceX.

OneWeb je še korak bliže k temu. Včeraj so namreč dobili dovoljenje ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) za postavitev konstelacije satelitov, ki bodo krožili...

31 komentarjev

SpaceX bi svet pokril s satelitskim internetom

Elon Musk

Slo-Tech - Satelitski internet je danes že zadovoljivo hiter, a so zakasnitve za normalno uporabo obupno prevelike; geostacionarni sateliti so pač daleč. Rešitev je uporaba satelitov, ki so v nizkih orbitah, kar pa seveda pomeni, da jih potrebujemo mnogo več. Recimo štiri tisoč. SpaceX je predstavil smel načrt, kako bi v naslednjem desetletju zagotovili hiter dostop do interneta povsod na Zemlji. Podrobnosti so v dokumentaciji, ki so jo prijavili FCC-ju.

Internet bi zagotavljalo 4425 satelitov, ki bi krožili na višini 1150-1330 kilometrov, kar je že dovolj blizu, da zakasnitve ne bodo tako moteče. Medtem ko ima današnji satelitski internet latence okrog 600 milisekund, naj bi sateliti v nizki orbiti omogočali brskanje z...

28 komentarjev