»

Včerajšnji dan postregel z rekordom v spletni trgovini

Slo-Tech - Ker je Kitajcev največ na svetu, ni presenetljivo, da je tudi dan, ko se prek interneta proda največ izdelkov, kitajskega porekla. Včeraj so obeleževali dan samskih (Singles' Day), ki si ga je pred leti izmislil največji kitajski trgovec Alibaba, da bi povečal prodajo. In to mu odlično uspeva.

Letos so spet želi rekorde. V 24 urah so prodali za 30,8 milijarde dolarjev izdelkov, kar je absolutni rekord. Nekoliko so sicer razočarani, ker je v primerjavi z letom poprej letošnja...

5 komentarjev

Apple z odličnim četrtletjem postal prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Applova delnica je danes dosegla nov rekord, prešla je namreč vrednost 207,05 dolarja, kar pomeni da je Apple po tržni kapitalizaciji postal v prvo, bilijon dolarjev vredno podjetje na svetu.

Rast je posledica včeraj objavljenih in obenem najboljših četrtletnih rezultatov v zgodovini družbe, številke so malone na vseh področjih prehitele napovedi. Primerjano z lanskim letom, so jim prihodki zrasli za 17 % in dosegli vrednost 53 milijard USD, dobiček je pri tem znašal 11,5 milijarde, kar pomeni 32 % več glede na enako lansko obdobje. Pravzaprav je bila rast prodaje dvoštevilčna v vseh svetovnih regijah, razen na Japonskem.

Dobre številke pa v resnici niso odraz večje prodaje, pač pa...

72 komentarjev

Apple vložil milijardo v Didi, kitajski Uber

Slo-Tech - Apple je sporočil, da so vložili milijard dolarjev v kitajsko podjetje Didi Chuxing, ki tam nudi podobno storitev kot Uber in Lyft, torej aplikacijo za povezovanje voznikov avtomobilov in ljudi, ki iščejo prevoz. Milijarda dolarjev je veliko, a za Apple, ki mesečno ustvari okrog štiri milijarde dolarjev dobička in ima več kot 230 milijard dolarjev denarnih rezerv in ekvivalentov, je to precej malo. Vseeno pa je izjemno pomenljivo, da se je Apple odločil za investicijo v ta sektor in v to geografsko področje ter predvsem da jo je obesil na veliki zvon. Prav tako z izjemo Beatsa Apple tako velikih investicij doslej ni izvajal.

Vrednost podjetja Didi Chuxing je ocenjena na 25 milijard dolarjev (po takšnem vrednotenju je investiral Apple), na Kitajskem pa gre za...

10 komentarjev

Redkih zemelj ne bo zmanjkalo

Do leta 2010 je bilo "kitajsko obdobje" redkih zemelj

Heise - Redke zemlje je skupen izraz za 15 lantanidov, skandij in itrij, ki so v tehnologiji izjemno pomembne kovine. So ključne surovine, saj jih sicer potrebujemo zelo malo, a brez njih praktično ni mogoče sestaviti moderne elektronske naprave. Še pred petimi leti se je zdelo, da bosta popolna odvisnost od Kitajske in strma rast cen zaradi izvoznih kvot močno ukleščili industrijo elektronike. Danes je situacija popolnoma nasprotna.

Pred petimi leti je Kitajska dejansko izkopala in izvozila 97 odstotkov vseh redkih zemelj, kar je bila posledica kombinacije dveh dejavnikov. Kitajske zaloge so največje na svetu, a še vedno predstavljajo le tretjino vseh zalog. Pomembnejši razlog je ekološka spornost postopka, zaradi česar je Zahod pridobivanje z...

12 komentarjev

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Reuters - V ZDA je že skoraj vse pripravljeno za največjo javno ponudbo delnic v zgodovini, saj naj bi kitajski internetni gigant Alibaba poizkusil nabrati za 24 milijard dolarjev svežega kapitala. S tem bo kitajsko podjetje, ki se na Kitajskem ukvarja s prodajo prek interneta, vzdrževanjem poslovnih strani in nudenjem storitev v oblaku, prehitelo Viso, ki je imela doslej največjo javno ponudbo delnic.

Alibaba je svojo pot pričela leta 1999, ko je Jack Ma ustanovil istoimensko spletno stran za posredovanje naročil med kitajskimi proizvajalci in podjetji na Zahodu. Stran je hitro rasla in dobila številne druge funkcije, med drugim prodajo spletno tržnico s prodajo fizičnim osebam, primerjalnik...

9 komentarjev

Najpopularnejši Google, z najvišjo rastjo Bing

Ars Technica - Trg iskanja po spletu je v preteklem letu zrasel za 46 odstotkov, če gre soditi po številu iskanj, ki so jih izvedli uporabniki. Lani so tako ljudje 131,4-milijardokrat kliknili na gumb Išči na enem izmed iskalnikov, kjer je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google. Ta je lani zabeležil 58-odstotno rast, saj je zadetke postregel 87,8-milijardokrat. Na drugem mestu je Yahoo z 9,4 milijarde iskanj in 13-odstotno rastjo, sledita pa mu Baidu s 7-odstotno rastjo in 8,5 milijarde iskanj, ki se opira predvsem na Kitajce, ter Microsoftov Bing s 4,1 milijarde iskanj in kar 70-odstotno rastjo v primerjavi z letom prej.

Največji posamezni trg je še vedno ZDA, od koder izvira 17 odstotkov vseh...

35 komentarjev