»

Velika Britanija bo Huawei pripustila v svojo infrastrukturo

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Odločitev je danes zjutraj sprejel njihov Komite za nacionalno varnost, ki ga sestavljajo ključni ministri in predstavniki obveščevalnih služb. Huawei bo kljub temu, da predstavlja t. i. ponudnika z visokim tveganjem, smel sodelovati pri gradnji nebistvenih delov britanskega omrežja, ne bo pa imel dostopa do občutljivih ustanov, kot so jedrske elektrarne in vojaške organizacije. Zadnja omejitev se nanaša na njegov tržni delež; ta bo smel znašati največ 35 odstotkov.

Neimenovani vladni vir je za Guardian povedal, da "Britanski varnostni strokovnjaki vedo o Huaweiju več, kot katerakoli država na svetu, pri čemer so zadovoljni s sprejetimi omejitvami ter menijo, da je potencialna tveganja mogoče obvladovati." Pred današnjo odločitvijo so tamkajšnji strokovnjaki opozarjali, da bi izključitev Huaweija lahko pomenila dve do triletno zamudo pri uvajanju 5G tehnologije.

Bo pa vlada Borisa Johnsona najverjetneje doživela nekaj jeze s strani Trumpove administracije, ki si že dlje časa...

25 komentarjev

Facebook bo v Veliki Britaniji financiral lokalno novinarstvo

vir: Pixabay

Slo-Tech - Medtem, ko so mnogi mnenja, da družabna omrežja uničujejo novinarstvo kot smo ga poznali, je Facebook napovedal, da bo z donacijo dobrih petih milijonov evrov (4,5 milijona britanskih funtov), podprl izobraževanje britanskih lokalnih novinarjev.

Potezo je najverjetneje vsaj delno spodbudilo mnenje nekdanjega ministra, zdaj poslanca britanskega parlamenta, Johna Whittingdala, ki je v začetku leta ob Facebooku pozval tudi Google, naj podjetji nekaj dobička, ki ga pridelata tudi na račun nekdanjih regionalnih in lokalnih časopisov, investirata v ustrezno fundacijo za razvoj novinarstva....

18 komentarjev

Velika Britanija uvaja davek na digitalne storitve

vir: CNBC
CNBC - Britanski finančni minister Philip Hammond je napovedal uvedbo posebnega dvoodstotnega davka na prihodke, ki si jih od tamkajšnjih prebivalcev prislužijo velika tehnološka podjetja. Britanija torej uvaja davek, o katerem razmišljajo številne države, med njimi tudi EU in, ki bo drastično spremenil poslovni položaj družb kot so Facebook, Google in Amazon.

Digital Services Tax oz. davek na digitalne storitve bo zajel ponudnike digitalnih platform z iskalnimi pogoni, družabnimi omrežji in spletnim trgovanjem, plačala pa ga bodo le podjetja, ki imajo letno več kot 500 milijonov funtov globalnih prihodkov. Novost naj bi začela veljati leta 2020, drugih podrobnosti pa zakladnik Hammond še ni želel pojasnjevati.

Davek je tako nekakšna politična posledica folklore optimiziranja davkov, ki so...

56 komentarjev

Nemčija za prekinitev davčnih ugodnosti multinacionalk

Olaf Scholz, nemški minister za finance

vir: PC Welt
PC Welt - Nemški finančni minister Olaf Scholz je za časnik Welt am Sonntag napovedal prizadevanja za uvedbo minimalnega korporativnega davka za velika mednarodna podjetja. Na njegovem merku so zlasti tehnološki velikani digitalne dobe, kot so Amazon, Apple, Facebook, Airbnb in drugi.

Po mnenju Scholza predstavlja problem zlasti kopičenje dobičkov v t. i. davčnih oazah, torej državah z nizko ali celo ničelno stopnjo davka na dobiček. Zato bi jim Nemčija - Francija pa s predlogom soglaša - naložila plačilo lokalnih davkov glede na višino njihovega globalnega dobička, pod določeno minimalno vrednostjo pa obdavčitve ne bi smela izvajati nobena država. Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire bo zato ta teden pozval vlade držav članic, naj uvedejo davčne režime, ki bodo prisilile tehnološke velikane,...

59 komentarjev

Amazon se na Otoku ne bo več izmikal davkom

theguardian.com - Boj proti izmikanju plačilu davkov na Otoku žanje prve rezultate. Amazon je ta mesec začel prodajo v Veliki Britaniji knjižiti na svojo angleško podružnico, potem ko so 11 let transakcije fiktivno prikazovali v Luksemburgu, s čimer so si izdatno znižali davčno osnovo na Otoku.

V zadnjih letih v celotni EU raste zavedanje, da so davčne oaze velik problem, ker podjetjem omogočajo prelivanje dobičkov iz držav, kjer dejansko poslujejo, v oaze, s čimer se izognejo plačilu davka. Največji davčni oazi v EU sta Luksemburg in Irska.

Amazon se seveda ni samoiniciativno odločil, da bo začel plačevati davke v Veliki Britaniji, temveč je k temu pomagala strožja zakonodaja. Irska je že lani oktobra napovedala spremembo zakonodaje,...

12 komentarjev

ICIJ objavil dokumente o davčnih manevrih Amazona in drugih

Slo-Tech - Oktobra smo pisali, da je EU začela preiskavo Amazona, ker naj bi se ta prek svoje luksemburške podružnice izogibal plačilu davkov. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je sedaj objavil analizo več kot 28.000 strani dokumentov, ki so jih pridobili in ki pričajo o obsegu izmikanja plačilu davkov. Več kot 80 novinarjev iz 26 držav je prečesalo dokumente in ugotovilo, da se v Luksemburgu dobrih 340 multinacionalk skriva pred plačevanjem davkom. ICIJ razkriva 548 dokumentov iz obdobja 2002-2010. Situacija je za Evropsko komisijo precej nehvaležna, ker bo preiskovala ravnanje Luksemburga v obdobju, ko je bil sedanji predsednik komisije Jean-Claude Juncker luksemburški premier in finančni minister.

Čeprav je v Luksemburgu...

11 komentarjev

Eric Schmidt v Veliki Britaniji plača več davka kot Google

vir: Reuters
Reuters - Podobno kot se podjetje Apple na drugi strani luže se tudi Google redno srečuje z očitki, da si s kuhanjem računovodskih izkazov neupravičeno znižujejo davčno osnovo za davek na dobiček. Francija je uradno preiskavo odprla lani jeseni, še bolj neprijetno pa je za njih v Veliki Britaniji, kjer je jeza zavoljo neplačevanja davkov s strani ameriških velikanov razrasla že v manjše protestno gibanje, kjer ljudje bojkotirajo Starbucks in Amazon.

Googlov Irski šef Matt Brittin se je že lani novembra zagovarjal pred parlamentarno komisijo za za javne finance (public accounts commitee). Tam je pojasnil, da je plačani davek v višini 12 milijonov evrov v zadnjih 6 letih (2005-11) - ali manj kot desetino odstotka od pripadajočih 14 milijard...

14 komentarjev