»

Bizarno dogajanje na trgu polprevodnikov

Financial Times - Medtem ko se proizvajalci avtomobilov spopadajo s hudim pomanjkanjem čipov, zaradi katerega so celo krčili proizvodnjo vozil, je na drugem koncu iste branže situacija povsem drugačna. Ciklov so proizvajalci čipov že vajeni, a trenutno stanje preseneča tudi analitike. Po močnem pokoronskem odboju je prodaja začela upadati, zaloge pomnilnika, procesorjev in ostalih komponent pa rastejo. Proizvajalci zato že črtajo naložbe in se pripravljajo na racionalizacijo poslovanja.

Takoj ob začetku pandemije so se zgodili tektonski premiki, ko so na primer proizvajalci vozil odpovedovali naročila, hkrati pa je začelo naraščati povpraševanje po elektronskih komponentah za pisarniško uporabo. Povpraševanje je presenetilo vse in ko so posamezni sestavljavci in proizvajalci začeli naročati večje količine čipov iz previdnosti, dobavne verige potreb niso zmogle zadovoljiti. Pomanjkanje je zajelo celoten trg.

Položaj se je spričo prihajajoče recesije obrnil. Dan Hutcheson iz VLSI Research, ki že 40...

24 komentarjev

Western Digital zaradi kontaminacije izgubil 6,5 milijarde gigabajtov flasha

Slo-Tech - Western Digital, ki je eden največjih proizvajalcev polprevodnikov za flash, je v sredo potrdil, da so imeli januarja incident v dveh tovarnah na Japonskem, ki proizvajata čipe za flash. Zaradi kontaminacije surovin se je zgodil izpad proizvodnje v obsegu 6,5 milijard gigabajtov pomnilniških medijev, kar bo po ocenah TrendForcea vplivalo na ceno SSD-jev v tem četrtletju. Prizadeta je bila le proizvodnja 3D BiCS flasha, medtem ko na 2D NAND ni vplivala.

Western Digital in Kioxia Holdings Corp, ki upravljata omenjeni tovarni, imata 30-odstotni tržni delež na področju SSD-jev. Izpad, ki predstavlja približno tri odstotke letne proizvodnje, bi lahko v naslednjem kvartalu povzročil dvig cen za 5 do 10 odstotkov. Dvigi cen so lahko še višji, če je imela večjo škodo tudi Kioxia. Po ocenah TrendForcea so v letu 2021 prodali 207 milijard gigabajtov flasha oziroma 333 milijonov SSD-jev.

20 komentarjev

AMD, Intel in Nvidia napovedujejo izvitje iz primeža za leto 2023

Slo-Tech - Že dlje časa pišemo o pomanjkanju čipov, ki hromi različne gospodarske panoge, ne le proizvodnje računalniške opreme, redkeje pa o napovedi, kdaj se bo to obdobje končalo. Napovedi so resda nehvaležne, a vsi trije velikani za prihodnje leto še niso optimistični. AMD, Intel in Nvidia nastavke za sprostitev krča vidijo v letu 2023, torej čez dobro leto dni.

AMD-jev tehnični direktor Mark Papermaster je v nedavnem intervjuju dejal, da bo polprevodniška industrija na nogah spet leta 2023, ko pričakujejo uravnoteženje povpraševanja in ponudbe, s tem pa tudi stabilizacijo cen. Že v drugi polovici prihodnjega leta torej pričakujemo grafične kartice po bolj dosegljivih cenah, kasneje pa še ostale komponente.

Ali se bo to res zgodilo, Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger sicer ne. Že pred meseci je ocenil, da bo pomanjkanje vztrajalo nekaj let. Medtem Nvidiin izvršni direktor Jensen Huang dodaja, da bo prihodnje leto povpraševanje še vedno močno presegalo ponudbo, izboljšanje pa...

46 komentarjev

Čipov še vedno primanjkuje, izboljšanje šele prihodnje leto

Bloomberg - Pomanjkanje čipov, ki je zajelo svet po klecanju proizvodnje zaradi covida in kasnejšemu silovitemu odboju povpraševanja, že kaže posledice pri gospodarski rasti. Kot je videti, se bodo težave vlekle še celo leto in vsaj v začetku prihodnjega. AMD-jeva izvršna direktorica Lisa Su je v intervjuju za Barron's povedala, kako se AMD sooča s pomanjkanjem.

Lisa Su pojasnjuje, da se zadnjih 12 mesecev soočamo s povpraševanjem po čipih, ki presega tudi najbolj optimistična pričakovanja. AMD se trudi povečevati proizvodnjo, da bi sledil temu povpraševanju in jo vsako četrtletje tudi povečajo, a bo vsaj do pričetka prihodnjega leta povpraševanja še vedno več od ponudbe, ugotavljajo. Podobnega mnenja so tudi v Intelu, kjer so najhujše razmere napovedali v drugi polovici tega leta, potem pa naj bi se krivulja obrnila navzgor. Intel ocenjuje, da se bo stanje povsem normaliziralo šele leta 2023, če vmes ne bo dodatnih pretresov.

Kompleksen splet razlogov, ki je povzročil to situacijo, je danes...

15 komentarjev

Zaradi nizkih cen bo Western Digital krčil proizvodnjo NAND-a, DRAM se ne bo cenil

Slo-Tech - Cene flasha, s tem pa tudi SSD-jev in vseh ostalih izdelkov, so še vedno zelo nizke. Ker ne kaže, da bi se v bližnji prihodnosti povpraševanje povečalo in s tem pobrale tudi cene, analitiki pa trend padanja cen napovedujejo tudi za leto 2019, se je Western Digital odločil, da zmanjša proizvodnjo. Prihodnje leto bo Western Digital proizvodnjo čipov flash znižal za 10 do 15 odstotkov, prav tako pa bo začasno odložil investicije v to tehnologijo.

Western Digital je to sporočil ob objavi poslovnih rezultatov za minulo četrtletje, v katerem so ustvarili 5 milijard dolarjev prihodkov, kar tri odstotke manj kot lani, in 511 milijonov dolarjev dobička, kar je za tretjino manj. Podjetje trenutno ustvarja približno polovico prihodkov s prodajo klasičnih diskov, polovico pa s čipi flash. Jenjajoče povpraševanje po...

14 komentarjev

Diski še vedno dražji kot pred poplavami

Slo-Tech - Pred dvema letoma so Tajsko prizadele obsežne poplave, ki so si obširno pokrivanje na naši strani zaslužile zaradi uničenih proizvodnih kapacitet proizvajalcev diskov. Najbolj prizadet je bil Western Digital, čeprav so hude škode utrpeli tudi proizvajalci nujnih sestavnih delov, brez katerih diskov ni mogoče sestaviti. Cene so tedaj zrasle in se do danes še niso spustile.

Kratkotrajni šok je bil pričakovan. Takoj po katastrofi so cene poletele v nebo, saj so se diski podražili tudi za več kot dvakrat. A dolgoročnejših vplivov to ne bi smelo imeti, saj so tovarne precej hitro obnovili, proizvodnja je spet stekla, na nameček pa imajo proizvajalci računalnikov večidel sklenjene...

21 komentarjev

Western Digital kljub poplavam skoraj početveril dobiček

Western Digital si je po povodnji odlično opomogel.

Western Digital - Po lanskih poplavah na Tajskem je kazalo, da se proizvajalci trdih diskov še dolgo ne bodo mogli otresti redečih številk. Najhuje je bilo v Western Digitalu, kjer so poplave uničile več proizvodnih obratov in z ohromitvijo proizvodnje povzročile več sto milijonov dolarjev škode. Proizvodnjo so hitro začeli ponovno zaganjati in čeprav še vedno ne dosega ravni izpred poplav, Western Digital posluje odlično. Poplave so mu zaradi nesorazmernega zvišanja cen celo zelo pomagale.

Včeraj so objavili rezultate zadnjega fiskalnega četrtletja za to leto, v katerem so dobiček povečali za osupljivih 372 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani (spomnimo, da so se poplave začele zadnji teden julija, torej je Western Digital dobiček povišal v...

31 komentarjev

Western Digital z 200 milijoni stroškov zaradi poplav, še vedno dobičkonosen

Western Digital - Z zanimanjem smo pričakovali podatke o poslovanju Western Digitala v zadnjem četrtletju, saj se je podjetje zadnje mesece spopadalo z izpadom proizvodnje na Tajskem zaradi obsežnih poplav. Prizadetih je bilo več podjetij in njihovih dobaviteljev, a najhuje je bilo prav v WD-ju, kjer so morali tajski del proizvodnje v celoti ustaviti. Voda se je počasi umaknila, decembra pa so začeli ponovno zaganjati proizvodnjo. Vmes so cene trdih diskov poskočile v nebo, dobavni roki pa prav tako. Zato je toliko bolj vzpodbudna novica, da je Western Digital še vedno posloval z dobičkom in da nadaljuje obnavljanje proizvodnje.

V zadnjem lanskem četrtletju so tako s prodajo 28,5 milijona trdih diskov realizirali dve milijarde dolarjev...

19 komentarjev

Cene diskov začele počasi upadati, ustvarjen duopol

ComputerWorld - V zadnjem času nekoliko več besed namenjamo poglavju trdih diskov, za kar so krive predvsem poplave na Tajskem in posledično ogromno zvišanje cen zaradi izpada proizvodnje. Drugi pomemben dejavnik je konsolidacija trga trdih diskov, ki je letos dosegla svoj epilog; ostala sta le še dva velika igralca.

Pred desetletjem smo imeli sedem večjih proizvajalcev trdih diskov. Za svoj kos trga so se borili Hitachi, IBM, Fujitsu, Western Digital, Seagate, Samsung in Toshiba, kar je ustvarjalo konkurenčno, morda celo preveč razdrobljeno okolje. IBM in Hitachi sta se združila leta 2003, vse skupaj pa je letos pohrustal Western Digital. Na drugi strani je Toshiba predlani kupila Fujitsujev oddelek za trde diske, skupno pa ima manj kot četrtinski delež. Zadnji večji...

29 komentarjev

Western Digital po poplavah vnovič zaganja proizvodnjo

Eden izmed razlogov za pomanjkanje trdih diskov.

vir: Reuters
X-Bit Labs - Počasi se proizvodnja trdih diskov, ki je na Tajskem povsem zastala zaradi oktobrskih poplav in povzročila skokovit porast cen, vrača v ustaljene kolesnice. Iz Western Digitala, ki je bil najbolj prizadet, namreč prihajajo vzpodbudne novice, da so prvo tovarno že ponovno zagnali, prihodnje pa naj bi prihodnjih tednih.

Tovarna v Bang Pa-inu je v petek začela obratovati, kar je teden dni pred načrtovanim datumom zagona. Omenjeno tovarno je 15. oktobra zalila narasla voda, ki je tam vztrajala dober mesec. Šele 17. novembra so uspeli izčrpati vso preostalo vodo in začeli sušiti prostore. Električno energijo so ponovno priklopili 26. novembra, proizvodnja pa je stekla v sredo. Western...

42 komentarjev