»

V Armeniji odprli največjo farmo za kriptorudarjenje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Armenije sicer doslej ni bilo zaznati med prodornejšimi kriptodržavami, a z novo pridobitvijo si bo zagotovo utrla pot mednje. Farmo za zdaj sestavlja 3000 namenskih minerjev za bitcoin in ethereum, kapacitete pa omogočajo skupno namestitev do 120.000 takih naprav.

Naložbo, vredno 50 milijonov ameriških dolarjev sta v skupnem podjemu izpeljala armenski holding Multi Group in družba Omnia Tech, registrirana na Malti, ki se prek upravljanja tovrstnih farm pretežno ukvarja z rudarjenjem kriptovalut. Lastnik Multi Group je Gagik Carukjan, sicer tudi vodja druge največje parlamentarne stranke v armenskem parlamentu, da gre za nekoliko političen projekt pa dokazuje tudi dejstvo, da se je odprtja farme v Erevanu udeležil tudi armenski premier Nikol Pašinjan.

...

46 komentarjev

Izgon kriptorudarjenja iz Googlovega Play Stora

vir: BBC
BBC - Google je prenovil politiko svojega Playstora in ena od vidnejših novosti na njihovi programski tržnici je prepoved ponujanja aplikacij za rudarjenje kriptovalut. Bodo pa tudi poslej še dovoljene aplikacije, ki omogočajo oddaljeni nadzor rudarjenja na drugih napravah. Podjetje je s prepovedjo sledilo Applu, v čigar App Storu so to storili že pred skoraj dvema mesecema.

Poteza tudi sicer ni nepričakovana; Google je že aprila prepovedal tovrstne vtičnike v Chromu. Razlog, ki so ga tedaj navedli in verjetno drži tudi za tržnico - je bila občasna zlonamernost razvijalcev, ki so poskušali izkoristiti strojno moč uporabnikov za lasten zaslužek. Spomnimo, pred časom se je pojavilo kar nekaj spletnih strani, ki so - nekatere namenoma, druge pa so bile...

11 komentarjev

Novinci v periodnem sistemu (skoraj) dobili nova imena

Slo-Tech - Štirje novi elementi, ki so v začetku leta uradno postali člani periodnega sistema, so dobili uradne IUPAC-ove predloge za nova imena. Te so po usklajevanju in dogovarjanju podali japonski, ruski in ameriški laboratoriji, ki so jih odkrili, zato je pričakovati, da bodo obveljali. Dobili bomo nihonij, moskovij, tenesin in oganeson.

Element 113 so odkrili Japonci v RIKEN-u, zato je bilo že od vsega začetka jasno, da ga bodo tudi poimenovali. Neuradnih predlogov in špekulacij je bilo več, od nihonija do japonija in rikenija. Na koncu je zmagal prvi predlog, saj se Japonska v japonščini imenuje Nihon. Elementa 115 in 117 so odkrili v laboratorijih v ruski Dubni, ter ameriških Livermoru in Oak Ridgu. Zato je...

14 komentarjev

Equation Group razvil hujše metode kot Stuxnet

[dodaj]

Heise - Svoj čas je bil Stuxnet, za katerega se je izkazalo, da je del operacije Olympic Games, ki so jo varnostno-obveščevalne agencije ZDA in Izraela vodile proti Iranu z namenom sabotirati njegove obrate za bogatenje urana. Pri tem jih ni oviralo dejstva, da so bili ključni računalniški sistemi izolirani od interneta; so pač kodo posneli na USB-ključke in jo spravili do računalnikov. Danes je Equation Group. Izkazalo se je namreč, da je Olympic Games drobižek v primerjavi z mašinerijo, ki jo poganja Equation Group.

Rusko varnostno podjetje Kaspersky Lab je izsledke obsežne raziskave predstavilo na konferenci danes ponoči v Mehiki. Podjetje, ki sodi med najbolj spoštovane na področju računalniške varnosti, vodi Eugene Kaspersky, ki je študiral kriptografijo pod okriljem KGB in je nekoč delal za rusko vojsko. Ker ZDA nočejo uporabljati izdelkov Kaspersky Laba, uživa ta velik ugled in njegovo programsko opremo uporabljajo v številnih drugih državah.

Kaspersky Lab je raziskal delovanje...

75 komentarjev

Ruska vlada želi menjati vse Intel/AMD procesorje z doma izdelanimi ARM čipi

Čipi bodo dobili ime po sladkovodnem jezeru Bajkal.

vir: Wccftech.com
Wccftech.com - Ruska državna tiskovna agencija ITAR-TASS je pravkar najavila namero ruske vlade, da v nekaj letih zamenjajo vse vladne računalnike z Intelovimi in AMD-jevimi procesorji z novimi računalniki z doma narejenimi, na ARM-u baziranimi SoC čipi po imenu "Baikal" (poimenovanim po Bajkalskem jezeru). Na ta način se želijo rešiti nevarnosti, da bi bil v osrednjih čipih prisoten takšen ali drugačen ameriški backdoor.

Čipi bodo narejeni po mikroarhitekturi ARM Cortex-A57, izdeloval pa jih bo domači proizvajalec superračunalnikov T-Platforms, ob pomoči vojaškega dobavitelja Rostec in državnega tehnološkega giganta Rosnano. Štirijedrni čipi s frekvenco 2GHz naj bi bili na voljo že naslednje leto, osemjedrniki pa leto potem. Namenjeni so tako za...

151 komentarjev

Domače branje: "Orwell, George. 1945. Živalska farma."

Slo-Tech - Potem ko je okajeni kmet Jones, gospodar Graščinske farme, zvečer slabo zaprl duri hlevov, je Stari Major, z nagrado ovenčani beli merjasec, zbral vse živali te kmetije v skednju in jim oznanil, da je imel sanje. Vse zbrane živali so napeto prisluhnile modrim besedam.

Naj povemo brez strahu, je začel, naša življenja so bedna, garaška in kratka. Rojeni smo, hrane dobimo samo toliko, da nam duša ne uide iz telesa, in za delo sposobni se morajo napenjati do poslednjega atoma svoje moči. In v trenutku, ko naša koristnost premine, nas s sramotno okrutnostjo zakoljejo.

Ni pozabil dodati, da je zaradi ugodne klime in rodovitne zemlje treba razlog za takšno mizerno življenje iskati ne pri njih, pač pa pri tistih, za katere delajo – pri ljudeh. Človeška bitja nam ukradejo skoraj ves proizvod našega dela. Človek je edini resnični sovražnik, ki ga imamo! Odstranite človeka in odstranili boste temeljni vzrok lakote in garanja za vse večne čase! Zato je modri merjasec napovedal upor, ki bo...

33 komentarjev