»

Zakaj so istočasno padli Asusovi usmerjevalniki po vsem svetu

Slo-Tech - V sredo so uporabniki Asusovih usmerjevalnikov po vsem svetu opazili, da so izgubili internetno povezljivost. Usmerjevalniki so se ponovno zaganjali, zmanjkovalo jim je pomnilnika, vsakih 10 minut so se zrušili, pomagala pa ni niti tovarniška ponastavitev. Trajalo je polna dva dni, da je Asus priznal težavo in da so vzrokom prišli do dna.

Asus pravi, da je razlog napaka v konfiguracijski datoteki na njihovih strežnikih, zaradi česar so usmerjevalniki lahko imeli težave z zagotavljanjem omrežne povezljivosti. Dejali so, da bi v večini primerov moral zadostovati ponovni zagon usmerjevalnika, sicer pa so predlagali shranitev konfiguracijskih nastavitev in tovarniško ponastavitev. A ostajalo je vprašanje, kaj je šlo narobe. Asus tega ni pojasnil.

Kot kaže, je Asus v torek popoldne objavil novo datoteko z definicijami za ASD, ki je vgrajeni varnostni servis (security daemon) v številnih usmerjevalnikih. Ko so ti avtomatično naložili novo verzijo datoteke, jim je zaradi napake kmalu...

18 komentarjev

Z zakoni nad deepfakes in deepnudes

vir: Pixabay

vir: The Verge
The Verge - V ameriški zvezni državi Virginija je začel veljati zakon, sicer sprejet že marca, ki kriminalizira razširjanje računalniško generirane golote in seksa. Pravzaprav so samo dopolnili predpis, ki obravnava t. i. revenge porn, torej objavljanje žgečkljivih slik nekoga, ki za to ni dal soglasja. Storilcem po novem grozi do leta dni zapora in 2.500 dolarjev denarne kazni.

Tako obdelane fotografije in videi so že ob svojem pojavu zbudili bojazen, da bi bilo na ta način mogoče razširjati dezinformacije. Zato so številne države napovedale sprejem podobnih ukrepov.

Med državami s kazensko zakonodajo, ki pokriva tudi umetno ustvarjene slike, je denimo še Škotska, v Ameriški zvezni državi Teksas pa bo prepoved začela veljati...

27 komentarjev

Kalifornija je prepovedala šibka gesla

The Register - Omrežne naprave, ki bodo po letu 2020 naprodaj v ameriški zvezni državi Kaliforniji, ne bodo več smele imeti prednastavljenih preprostih gesel, kot sta denimo vsem znani admin ali password. Zvezna država je namreč te dni sprejela Zakon o informacijski zasebnosti za povezane naprave, ki proizvajalce zavezuje, da pri njih poskrbijo za razumno raven varnosti.

Kar se tiče gesel, to pomeni, da bodo proizvajalci morali poskrbeti za unikatno geslo na vsaki napravi ali pa za ustrezno začetno proceduro, ki bo v to prisilila uporabnika. Zakon govori tudi o možnosti odškodnine za uporabnike, ki bi zaradi malomarnosti ponudnika naprave utrpeli kakšno škodo.

Zakon je posledica številnih uspešnih vdorov v sisteme v zadnjih...

39 komentarjev

Na pol milijona ukrajinskih usmerjevalnikov nastaja botnet nejasnega namena

Slo-Tech - Napadalci so z malwarom VPNFilter uspeli okužiti več kot pol milijona usmerjevalnikov znamk Linksys, MikroTik, Netgear in TP-Link v 54 državah, ugotavljajo raziskovalci iz Ciscove enote Talos Intelligence Group. Po njihovem mnenju gre za pripravo terena za usklajen napad na Ukrajino, ki ga snuje organizirana skupina z državno pomočjo. Sumijo, da gre za Rusijo, saj je del kode enak kot v virusu BlackEnergy, ki je v letih 2015 in 2016 hromil ukrajinsko elektroenergetsko omrežje. Odgovornosti za tedanji napad ni prevzel nihče, ameriški Oddelek za domovinsko varnost pa je obtožil Rusijo. Prav tako je bila Rusija obtožena napada NotPetya, ki se je začel lani v Ukrajini in kmalu pustošil po tudi...

25 komentarjev

Tretjina ljudi uporablja nezaščiteno sosedovo omrežje

Ars Technica - Skupina Wi-Fi Alliance je naročila raziskavo pri Wakefield Research, koliko uporabnikov interneta se je že povezalo na sosedovo nezaščiteno brezžično omrežje za dostop do interneta. Bodisi po nesreči bodisi v nuji, takšnih je očitno kar tretjina.

Anketirali so 1054 Američanov in ugotovili, da jih je 32 odstotkov že uporabilo nezaščiteno brezžično omrežje, za katero so vedeli, da ni javno. Pred dvema letoma jih je bilo le 18 odstotkov, kar pripisujejo vedno večji priljubljenosti prenosnih računalnikov...

62 komentarjev

Zakaj v Kaliforniji ni bil sprejet zakon, ki bi prepovedal pretvarjanje?

Schneier.com - Bruce Schneier na svojem blogu poroča, da so v Kaliforniji skušali sprejeti zakon, ki bi prepovedal pretvarjanje oziroma "uporabo napačnih, izmišljenih ali goljufivih izjav ali prikazov" s katerimi bi od posameznika pridobili osebne podatke, vključno s podatki o telefonskih klicih in finančnih transakcijah. Žrtve takih dejanj bi po zakonu imele pravico tožiti.

A zakon ni bil sprejet. Razlog? Nasprotovanje MPAA, ki tehniko pretvarjanja potrebuje za zaustavitev nelegalega kopiranja avtorsko zaščitenih vsebin.

Schneier v svojem blogu zaključuje, da MPAA čedalje bolj izgleda kot navadna kriminalna združba.

21 komentarjev

Čitalec prstnih odtisov na USB

The Register - Podjetje Lexar je predstavilo zanimivo napravo, ki združuje dve funkciji. Prva je precej običajna, naprava se namreč obnaša kot USB flash pomnilnik, druga pa je bolj neobičajna - JumpDrive TouchGuard zna namreč z uporabo posebnega senzorja prebrati prstni odtis, medtem ko priložena programska oprema poskrbi za shranjevanje do 200 uporabniških imen in gesel, do katerih nato dostopa na podlagi prebranega prstnega odtisa. Tako lahko, na primer, shranite uporabniško ime in geslo za dostop do Slo-Techa, nakar ko odprete stran, položite prst na biometrični čitalec in priložena programska oprema poskrbi, da se uporabniško ime in geslo znajdeta na ustreznem mestu. Napravica deluje na Windows 2000 in XP in podpira 256-bitno kodiranje podatkov.

Za podrobnejši opis novosti odsurfajte sem.

29 komentarjev