»

Musk spet v težavah zaradi izjav na Twitterju

Teslina vozila čakajo na pot v Evropo

Bloomberg - Ko je Elon Musk lani na Twitterju objavil, da bo Tesla postala privatna, torej da jo bo odkupil in umaknil z borze, za kar naj bi bil že imel zagotovljena sredstva, se je kratko malo zlagal. Izvršni direktorji seveda ne smejo javno trositi neresnic, zlasti kadar te vplivajo na ceno delnic, zato se je nad Muska takoj zgrnila agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC). Poravnal se je s plačilom 40 milijonov dolarjev globe (pol Musk, pol Tesla) in odstopom z mesta predsednika upravnega odbora, Tesla pa je morala uvesti tudi nadzor nad uporabo Twitterja. In sedaj je Musk spet v težavah zaradi predolgih prstov na Twitterju.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je sodišču naznanila, da je...

24 komentarjev

SEC ovadil Elona Muska zaradi goljufije

vir: Wikipedia
The Verge - Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev SEC (The Securities and Exchange Commission) je vložila kazensko ovadbo zoper izvršnega direktorja (in solastnika) Tesle Elona Muska. Glavni razlog je njegov tvit, objavljen 7. avgusta, v katerem je napovedal umik podjetja z borze in pri tem zatrdil, da ima za to potezo že zagotovljena sredstva. No, Musk je čez nekaj dni svojo potezo preklical in pozneje pojasnjeval, da se je za sredstva pogajal z Državnim investicijskim skladom Savdske Arabije. Zadnje dni avgusta pa je idejo o umiku z borze postopoma opustil.

Iz tožbe SEC je še razvidno, da želijo Musku za nekaj časa prepovedati opravljanje vodstvenih funkcij...

117 komentarjev

Savdijci vlagajo v Teslo .... in v konkurenco

Lucid Air

vir: Wikipedia
Bloomberg - Saudova Arabija bo v razvoj Tesli potencialno konkurenčnega električnega vozila podjetja Lucid Motors, vložila milijardo ameriških dolarjev. To bo Lucidu omogočilo dokončanje svojega prvega avtomobila Lucid Air, kot tudi dokončanje proizvodne linije v ameriški Arizoni. Air naj bi sicer premierno na ceste zapeljal že leta 2020. Po, v resnici ne preveč prepričljivih napovedih, naj bi bil povsem konkurenčen Teslinemu Modelu S, zlasti glede dosega z enim samim polnjenjem, saj naj bi ta znašal do 400 milj, kar je nekaj več od Modela S. Pri tem pa bo Air imel nekoliko prostornejšo potniško kabino in zadnje sedeže, ki jih bo moč nagibati do 55 stopinj. Cena osnovnega modela naj bi znašala okoli 60.000 dolarjev, z dodatki in opcijami pa vse do 100.000.

So pa Savdijci...

7 komentarjev

Medicinske lastnosti marihuane ne blažijo težav v biznisu

Slo-Tech - Kot, da se ni vsega že zdavnaj nakopičilo za dovolj visoko grmado, je šef Tesle in SpaceX Elon Musk pred dnevi v nočnem webcastu na pobudo voditelja potegnil globok dim marihuane. Ker je vse skupaj potekalo v Kaliforniji, kjer je rekreativna uporaba opojne zeli dovoljena, s tem ni prekršil nobenega zakona. Toda ker vlagatelji na stvari vedno ne gledajo skozi strogo zakonska očala, je delnica naslednji dan v enem samem dnevu trgovanja izgubila skoraj deset odstotkov, a se je pozneje malenkost odbila nazaj. Kljub temu gre za največji dnevni padec vse od leta 2016.

Za nameček so se oglasili tudi iz ameriškega vojnega letalstva in napovedali preiskavo. Muskov SpaceX namreč za njih pošilja...

41 komentarjev

Musk: Tesla bo ostala na trgu

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk je ugotovil, da ne more prevzeti podjetja in ga umakniti z borze, ob tem pa celo večino delnic pustiti v rokah individualnih vlagateljev. V najnovejšem obvestilu za javnost je zapisal, da bo podjetje ostalo na trgu in borzi, kar predstavlja diametralno nasprotno stališče kot pred tremi tedni. S tem pa ni konec težav, ki jih je povzročil prvi tvit o prevzemu, temveč jih v resnici še poglablja, saj dokazuje, da financiranja za prevzem ni imel zagotovljenega, kar je trdil.

V sporočilu za javnost je Musk dejal še, da bi ob morebitnem prevzemu obstoječi delničarji obdržali dober položaj. Pravi, da se je pogovarjal z velikimi bankami, investicijskimi...

20 komentarjev

Musk v težavah zaradi tvita o prevzemu Tesle

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk se je zaradi devetih besed ali 61 znakov, ki jih je tvitnil pred tednom dni, znašel v pravnih škripcih. Zapisal je, da razmišlja o odkupu Tesle po 420 dolarjev za delnico in da je financiranje zagotovljeno. Pričakovano je to delnico izstrelilo kvišku za več kot 10 odstotkov, a se je kasneje izkazalo, da se je Musk vsaj malo prenaglil. In izvršni direktorji družb, ki kotirajo na borzi, se ne smejo prenagliti, zato ga je SEC (Agencija za trg vrednostnih papirjev) že začela preiskovati. Tesla je že dobila uradne zahtevke po izročitvi dokumentacije, hkrati pa se obetajo tožbe nekaterih borznih posrednikov, ki so trgovali (oziroma zapirali kratke...

35 komentarjev

Musku bodo Teslo pomagali kupiti Savdijci

Slo-Tech - Ko je Elon Musk minuli teden napovedal, da želi izvesti odkup Tesle in njen umik z borze, je završalo. Musk ima v lasti okrog 20 odstotkov podjetja, njena tržna kapitalizacija pa znaša okrog 70 milijard dolarjev. Kje bi Musk dobil toliko denarja, da bi izvedel največji odkup v zgodovini? Zakaj bi to sploh želel in kaj imajo pri vsem tem Savdijci, ki so kupili 5 odstotkov podjetja za 2 milijardi dolarjev?

Elon Musk je danes razkril več podrobnosti. Za delnico podjetja naj bi ponudil 420 dolarjev, kar predstavlja 20-odstotno premijo glede na trenutno ceno pri 350 dolarjih. Musk delničarjev ne bi iztisnil, temveč bi delnice po 420 dolarjev odkupoval le od tistih, ki bi to želeli. Najpomembnejša pa je izjava, da ima...

11 komentarjev