»

Moderni traktorji in kombajni so računalniki na kolesih

vir: Forbes
Forbes - Moderni traktorji in podobna kmetijska mehanizacija so v zadnjih letih postali računalniki na kolesih, ki ne opravljajo le osnovnih nalog, temveč med svojim obratovanjem zbirajo kopico podatkov. V Forbesu so pogledali, kam ti podatki potujejo, kdo jih ima v lasti in kako so proizvajalci, kot sta John Deere in AGCO, postali pravi podatkovni velikani.

Kombajni imajo sprejemnike GPS, ki natančno usmerjajo stroje po poljih. Pametni senzorji sproti merijo, koliko požanjejo na katerih delih polj. Spomladi, ko se seje, na podlagi teh informacij avtomatično dozirajo količino semen na posameznih delih polj. Ko se škropi, se z algoritmi preverja, koliko plevela je zraslo, da se odmerki prilagodijo. Podobnih primerov je še več, vsem pa je skupna informatizacija in digitalizacija kmetijstva. Vse te podatke, ki so brez dvoma koristni pri poljedelstvu, vidijo upravljavci oziroma lastniki naprav - a pogosto jih dobivajo tudi proizvajalci. Pametna mehanizacija namreč pogosto "kliče domov".

...

354 komentarjev

Ameriška zavarovalnica ponuja življenjska zavarovanja s sledenjem

Slo-Tech - Začelo se je z doplačili za rizične aktivnosti pri turističnih zdravstvenih zavarovanjih. Avtomobilsko zavarovanje mlajši, manj izkušeni vozniki ter vozniki z več škodnimi primeri plačujejo dražje. Zato ni presenetljivo, da se je tovrstna praksa preselila tudi na področje življenjskih zavarovanj. Ameriška zavarovalnica John Hancock odslej ponuja le še interaktivna življenjska zavarovanja. Z drugimi besedami: kdor se želi zavarovati, mora postati del njihovega programa Vitality, ki v zameno za posredovanje informacij o življenjskem slogu (športna aktivnost s pametnih zapestnic, nakupu zdrave hrane itd.) ponuja bonbončke.

Zamisel ni nova
, saj so jo pri John Hancocku ponudili že leta 2015. Novost pa je, da ukinjajo neinteraktivna življenjska zavarovanja. Izvršna direktorica Marianne Harrison je dejala, da na novo izumljajo model...

32 komentarjev

Aplikacije za zdravje delijo podatke naokoli

Financial Times - Na spletu najdemo množico storitev in aplikacij, ki so za končnega uporabnika brezplačne. Toda to ne pomeni, da ponudniki od nas nimajo finančne koristi. Ravno nasprotno, včasih je ta še bistveno večja. Običajne primere, kot sta elektrnoska pošta Gmail ali spletni iskalni Bing, smo obdelali že ničkolikorat. Sedaj pa poglejmo bolj dovršene sheme, kot so recimo aplikacije za pametne telefone.

Obstoji vrsta aplikacij za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga, ki vam izračunajo kalorično vrednost posameznega nezdravega obroka, posredujejo podatke o škodljivosti kajenja, prognozo pri migreni, izdelajo načrt za tek, napovedo menstruacijski ciklus itn. Problem je,...

37 komentarjev

Domače branje: Christopher Steiner: Automate This (2012)

Slo-Tech - Katera podjetja so se pred desetimi leti najbolj zanimala za študente elitnih tehničnih fakultet – inženirje, matematike, fizike in programerje? Če bi prešteli pojavljanje tehnoloških zvezdnikov na medijskih naslovnicah, bi najprej pomislili na informacijske in spletne velikane ali na živahne startupe v silicijevi dolini. A bi se zmotili. Največji zaposlovalec matematičnih možganov je bil Wall Street.

Banke, zavarovalnice in naložbeni skladi so že začetnikom ponujali po 100.000 dolarjev letne plače, stanovanja, zdravstveno zavarovanje in milijone na računih. Nekatere študente je pritegnil razkošen življenjski slog v svetu financ, drugi so izračunali, da bodo lahko že v kakem letu poplačali visoke študijske kredite. Njihova naloga je bila iskati milisekundne prednosti pri nanotrgovanju, ki so ga omogočali matematični algoritmi, preoblečeni v softverske robotke. Finančni sektor je odkril prednosti algoritmov in sprožil pravo oboroževalno možgansko vojno.

Vendar je bila romanca med...

72 komentarjev

Vietnam bo blokiral igranje spletnih iger ponoči

V Vietnamu je priljubljeno igranje iger v kiberkavarnah.

Slo-Tech - Vietnamsko Ministrstvo za informatiko in telekomunikacije je od ponudnikov dostopa do interneta v državi zahtevalo, da onemogočijo dostop do spletnih iger med 22. in 8. uro. Blokada bo stopila v veljavo 3. marca letos, njen namen pa je omiliti škodljive posledice spletnega igranja. Od takrat naprej bodo regionalne pisarne ministrstva preverjale aktivnost na strežnikih za igranje iger in ukrepale proti ponudnikom dostopa do interneta, ki se omejitev ne bodo držali, z odvzemom licence.

Namestnik ministra za informatiko in telekomunikacije Lê Nam Thắng pojasnjuje, da je treba zagotoviti, da internet odgovarja povpraševanju po informacijah in hkrati ne vpliva na življenjski slog in navade mladih Vietnamcev. Res...

22 komentarjev

Razpisan natečaj za algoritem, ki predvideva obiske pri zdravniku

Slo-Tech - Heritage Provider Network bo 4. aprila odprl natečaj za najboljši algoritem, ki bi na podlagi podatkov o življenjskem slogu, anamneze, boleznih v družini in podobnih napovedal, kolikokrat v prihodnjem letu bo nek posameznik hospitaliziran. Stroški za zdravstvo so astronomski, saj v ZDA letno nanesejo 2,8 bilijona dolarjev, v Sloveniji pa 3,2 milijarde evrov (per capita v ZDA za zdravstvo porabijo 6,4-krat več denarja), zato bi poznavanje dobrega algoritma za napoved hospitalizacij omogočilo ciljano preventivno zdravljenje, preprečevanje zapletov in ogromne prihranke. Ocenjujejo namreč, da se letno v ZDA potrati 30 milijard dolarjev samo za bolezenska stanja, ki bi jih lahko bili preprečili pred nastopom oziroma hospitalizacijo.

HPN je...

36 komentarjev

Univerza Berkeley pobira prostovoljne vzorce DNK

Določa nas tri milijarde baznih parov ali 750 MB podatkov

Slashdot - Pred davnimi časi, vse od pradavnine, smo imeli ime. Edini podatek, ki nas je identificiral, je bilo osebno ime. To je bilo tako samoumevno, da se še danes nihče ne sprašuje, kako se je Sokrat pisal. Plemiči so šele v 12. stoletju ugotovili, da je fino imeti tudi družinsko ime, ki gre iz generacije v generacijo, in počasi so se začeli uveljavljati priimki. Sprva kot kazalec geografskega porekla ali pa kot patronimični pridevki (tak sistem imajo Islandci še danes, tako da se Olafov sin piše Olafsson, hči pa Olafsdóttir), šele pozneje so se uveljavili družinski priimki - v nekaterih državah šele v 19. stoletju. Od takrat so nas dodobra etikirali še z drugimi številkami, ki nas bolj ali manj enolično identificirajo. Leta 1976...

13 komentarjev