»

Zaradi prestopnega dne računalniški hrošč ohromil bencinske črpalke na Novi Zelandiji

Slo-Tech - O računalniških zmedi zaradi datuma smo nazadnje resneje pisali pred četrt stoletja, ko je strah pred hroščem tisočletja domala ohromil svet, na koncu pa se na silvestrovo konec leta 1999 ni zgodilo nič. Precej manj radikalen datum je 29. februar, ki napoči vsako četrto leto, a tudi ta se računalnikom lahko zatakne. Na Novi Zelandiji danes skoraj pol dneva niso mogli točiti goriva na samopostrežnih bencinskih črpalkah, ker so odpovedali plačilni terminali. Razlog je bil - datum.

Ni še povsem jasno, kaj se je zgodilo, poznamo pa anamnezo. Vsi bencinski servisi, ki so uporabljali plačilne terminale podjetja Invenco, so obstali. Plačevati je bilo možno zgolj na servisih, kjer so imeli tudi človeškega trgovca ali kjer so uporabljali opremo drugega proizvajalca. Izvršni direktor Invenca John Scott je potrdil, da so imeli težave z delovanjem in da so morali urgentno izdati popravek programske opreme, o podrobnostih pa ni povedal nič.

Težave so trajale približno 10 ur, začele pa so se...

13 komentarjev

NLB-jevi komitenti dobili Apple Pay

Slo-Tech - Z nekaj zvijačnosti so ga sicer lahko uporabljali že doslej, če so kartico dodali v denarnico Curve, a odslej je podpora vendarle uradna. NLB je danes sporočil, da so podprli plačno storitev Apple Pay. Komitenti NLB lahko odslej plačujejo s pametnimi urami Apple Watch in pametnimi telefoni iPhone, če svoje plačilne kartice dodajo v Apple Pay. Funkcionalnost je brezplačna.

Doslej je bila Intesa Sanpaolo edina slovenska banka, ki je podpirala Apple Pay. V Sloveniji sicer poslujejo tudi nekatere tuje banke, katerih kartice je moč dodati v Apple Pay, denimo N26 in Revolut. Prav tako ga je podpirala denarnica mBills. Sedaj je možno v Apple Pay dodati debetne kartice Mastercard ali Visa ter kreditne kartice Mastercard.

Utegne se zgoditi, da bo letos Apple Pay nenadoma dobil cel kup novih bank, če bo EU z direktivo Apple prisilila k odprtju ekosistema na tak način. NLB se je tega vendarle lotil po stari poti. Lani so razveselili uporabnike Androidnih naprav, ko so podprli Google Pay/Wallet, sledil pa je še Apple. Že pred tem je bilo sicer možno plačevanje na Androidu, a z lastno aplikacijo NLB Pay.

NLB-jeve kartice v Apple Pay vnesemo s številko in kodo CVC, nato pa jih potrdimo prek smsa ali e-banke. Plačevanje poteka z...

17 komentarjev

NLB podprl Google Pay

Slo-Tech - Včeraj so uporabniki NLB-jeve mobilne plačilne storitve NLB Pay dobili možnost "nadgradnje" na Google Pay. NLB Pay je začela uporabljati Googlovo tehnologijo digitalizacije (tokenization) plačilnih kartic, zato je odslej možno brezstično plačevanje brez vnosa PIN-a in neposredno dodajanje plačilnih kartic v Google Pay. A pred spremembo berite dalje.

Dosedanja raba NLB Pay je obravnavale digitalne kartice enako kot fizične, vključno s pogoji plačevanja in zahtevami, kdaj je treba vnesti PIN in podobno. To je med drugim pomenilo, da so bili brez PIN-a nakupi do 50 evrov, vsakih sedem plačil pa je bilo treba PIN spet vnesti. Sedaj so kartice - Visa in Mastercard - lahko digitalizirane po Googlovem postopku. S tem se preverjanje pristnosti delegira telefonskemu aparatu in ne več terminalu, zato odpade vnašanje PIN-a. Telefon bo istovetnost uporabnika preverjal na primer s prstnim odtisom - če bo telefon odklenjen, bo plačilo sprovedeno.

Uporabniki se lahko odločijo, ali bodo...

104 komentarji

Bliža se konec plačilnih kartic Maestro

Slo-Tech - Ameriško podjetje Mastercard je sporočilo, da 1. julija 2023 v Evropi ne bo več možno dobiti nove kartice Maestro. Obstoječe kartice bodo uporabne do izteka veljavnosti, ne bo pa jih možno zamenjati za nove. S tem bo konec sistema, ki je 30 let omogočal plačila z debetnimi karticami in ga v Evropi uporablja 400 milijonov ljudi. Ali bo tudi Visa v bližnji prihodnosti ugasnila konkurenčni sistem V-Pay, še ni znano

Mastercard želi Maestro, ki je z nami od leta 1991, upokojiti zaradi novejših sistemov. Maestro je bil ustvarjen za plačila na prodajnih mestih, medtem ko se na internetu ni nikoli zares znašel. To je eden izmed razlogov, da tudi komitenti počasi zapuščajo ta sistem. Pred petimi leti je bilo izdanih 650 milijonov kartic, danes jih je le še 400 milijonov.

Za komitente, ki želijo debetne kartice, je na voljo Mastercard Debit. To je možno integrirati skupaj z običajno (žiro) plačilno kartico (co-badging), tako da ima povsem enako funkcionalnost kakor Maestro. Nekatere banke...

166 komentarjev

Google vendarle ne bo nudil bančnih računov

Slo-Tech - Pred dvema letoma je Google najavil, da bodo uporabniki digitalne denarnice Google Pay lahko dobili tudi pravi tekoči račun in debetne plačilne kartice. Novi računi Plex bi se avtomatično sinhronizirali z Google Payem in bi jih podjetje ponujalo v sodelovanju z obstoječimi bankami. Nič od tega se ne bo zgodilo, je sedaj sporočil Google. Projekt bi bil moral zaživeti že lani, a je po več zamudah projekt sedaj preklican. Iz Googla so sporočili, da bodo raje omogočali digitalno delovanje bankam in drugim finančnim ustanovam, ne bodo pa sami nudili teh storitev.

Google sploh ni edini tehnološki gigant, ki ga mika pohod v segment fintecha. Amazon je podobno skušal ponuditi bančne račune, iz česar na koncu ni bilo nič. Apple ponuja plačilno kartico Apple Card, Facebook pa je najprej želel lastno kriptovaluto libra, sedaj pa je tik pred izdajo nekoliko okleščene, a vendarle svoje kriptovalute.

Da tehnološki velikani želijo prodreti v fintech, ni nič čudnega. Predvsem je to zakladnica...

0 komentarjev

Grki bodo morali vsaj 30 odstotkov prihodkov zapraviti elektronsko

Grški premier Kyriakos Mitsotakis

vir: The Telegraph
The Telegraph - Pričakovali bi, da bo prehod na elektronsko poslovanje potekal večinoma prostovoljno, ker bodo ljudi prepričale prednosti in lagodnost tega načina. A ne povsod. V boju proti utajevanju davkov grška vlada pripravlja nov ukrep, s katerim želijo povečati priliv v davčno blagajno za vsaj pol milijarde evrov letno. Ker so davčne utaje pri nakupovanju izdelkov in storitev laže izvedljive pri plačilu z gotovino, bodo morali Grki vsaj 30 odstotkov svojih prihodkov porabiti elektronsko. Kdor tega ne bo storil, bo na razliko do te definirane porabe plačal kazenski 22-odstotni davek.

V številkah: kdor zasluži 1000 evrov mesečno, bo moral elektronsko zapraviti vsaj 300 evrov. Če jih bo na primer 200 evrov, bo od manjkajočih 100 evrov plačal 22 odstotkov davka. Po raziskavah je delež sive ekonomije v Grčiji že okrog 20 odstotkov bruto družbenega proizvoda, kar je največ v Evropi. Lani naj bi državno blagajno prikrajšali za 16 milijard dolarjev samo pri neplačilu DDV-ja iz tega naslova.

...

126 komentarjev

Mastercard: delež brezstičnih plačil v Evropi strmo raste

Slo-Tech - Plačilne kartice, ki omogočajo brezstično plačevanje, so sprva prispele sramežljivo, a so se do danes že zelo uveljavile. Iz družbe Mastercard sporočajo, da v Evropi že polovico plačil s karticami opravimo na tak način. To pomeni, da se je od leta 2017 delež teh transakcij kar podvojil (97-odstotna rast).

Več kot 50-odstoten delež imajo na Danskem, Hrvaškem, v Grčiji, na Madžarskem, Nizozemskem, Poljskem in v Rusiji. V tej statistiko so kot brezstična plačila šteli tudi plačila prek pametnih telefonov. Najvišjo rast beležijo Poljaki, kjer se je število transakcij z brezstičnimi karticami letos povečalo za 80 odstotkov.

Glavni razlog za porast tovrstnih plačil je gotovo praktičnost in hitrost, saj pri nizkih vrednostih ni treba vpisovati niti PIN-a (v Sloveniji pri vrednostih do 15...

69 komentarjev

Hrvaška dobila Google Pay

Slo-Tech - Hrvaška je prva izmed naših sosed, ki je dobila Google Pay. Storitev, ki jo je Google pred tremi leti ponudil v ZDA in se je do danes razširila v 19 držav, na Hrvaškem ponujajo v sodelovanju s Privredno banko Zagreb (PBZ). Google Pay za delovanje potrebuje pametni telefon ali drugo napravo z Androidom, ki podpira NFC. Naprava je sparjena s kreditno ali debetno kartico in uporabnika identificira bodisi s prepoznavanjem obraz ali po prstnem odtisu, v nasprotnem primeru pa zahteva vpis PIN-a. Deluje na vseh brezstičnih plačilnih terminalih, torej praktično povsod.

Google Pay se je šele lani začel resno širiti po Evropi. Po Veliki Britaniji in Irski leta 2016 so ga lani dobili še Španci, Ukrajinci in Čehi, letos pa Slovaki, Nemci in...

60 komentarjev

Samsung predstavil novo pametno uro Gear S2

The Verge - Leto dni po predstavitvi Samsungove prve samostojne pametne ure Gear S so iz Južne Koreje poslali naslednika Gear S2. To je sicer že sedma pametna ura iz Samsunga, zato so pričakovanja ob vsakem novem izdelku visoka.

Gear S2 bo na voljo v dveh okusih: Gear S2 Classic bo videti bolj tradicionalno (na sliki desna) z ohišjem iz nerjavečega jekla in usnjenim paskom, medtem ko bo Gear S2 modernejša in bolj elektronskega videza. Obe imata 1,2-palčni zaslon Super AMOLED z ločljivostjo 360 x 360 (torej 302 točki na palec). Model brez 3G bo debel 11,4 milimetra in naj bi zdržal 2-3 dni normalne uporabe, verzija s 3G pa bo merila 13,4 milimetra in bo zdržala največ dva dni. Za Classic 3G ne bo na voljo. NFC bo omogočal brezstično plačevanje, medtem ko emulacije...

12 komentarjev

Prihaja Bluetooth 4.2

Bluetooth poznamo predvsem po prostoročnih slušalkah, a postaja bistveno pomembnejši, sploh s popularnostjo pametnih ur

vir: Wikipedia
Ars Technica - Druga nadgradnja standarda Bluetooth 4, verzija 4.2, je pravkar postala standardizirana. Prinaša novosti predvsem na področju povezovanja naprav na splet ter spremembe pri hitrosti prenosa podatkov. Glavna sprememba je podpora standardu IPv6, ki bo napravam, ki so skladne s standardom 4.2, omogočil neposredno povezovanje na splet. S tem ciljajo predvsem na prihajajoče male naprave, na t.i. Internet of Things, kjer se pričakuje, da bo na splet povezana praktično cela hiša (hladilnik, pralni stroj, sistem ogrevanja, ...), avtomobili in še kaj. To bo vsem tem malim napravam omogočalo pošiljanje raznoraznih podatkov v splet, kar bo izboljšalo različne usluge (in omogočilo NSA, da bo še bolje spoznala vaše prehranjevalne navade)....

3 komentarji

Nigerija: ena država, ena plastična kartica

BBC - Nigerija je ena prvih držav na svetu, ki je uvedla kombinirane nacionalne e-osebne izkaznice in bančne kartice. V okviru nacionalnega programa, ki ga izvajajo v sodelovanju z MasterCardom, bo 13 milijonov prebivalcev v tej 160-milijonski deželi. V petih letih naj bi kartice dobili vsi državljani, saj bodo obvezne za glasovanje na volitvah.

V Nigeriji namreč doslej niso imeli enotnih nacionalnih osebnih izkaznic, kot je to še vedno v številnih državah po svetu. Hkrati je v Nigeriji še vedno ogromno prebivalcev brez bančnih računov (po podatkih Bloomberga kar 70 odstotkov), kaj šele kreditnih kartic. Pred desetimi leti so poizkusili uvesti osebne izkaznice, a je projekt tudi zaradi korupcije propadel. Sedaj so odločeni, da se to ne bo ponovilo.

MasterCard...

47 komentarjev