»

Televizijski programi RTV od januarja le še v visoki ločljivosti

Slo-Tech - RTV bo 17. januarja 2022 ugasnila SD-signal svojih televizijskih programov, ki se oddaja v prizemnem omrežju, in bo nudila le še HD. Slovensko prizemno omrežje za digitalno video radiodifuzijo (DVB-T) sestavljata multipleksa A in C, ki vsebujeta vsak svoj nabor televizijskih programov. Nacionalno omrežje je razdeljeno v tri geografska območja (vzhod, center, zahod), ki imajo lahko različno shemo programov. V multipleksu C se trenutno oddajajo tudi vsi trije nacionalni televizijski programi (Slovenija 1, Slovenija 2, Slovenija 3) v standardni ločljivosti (SD).

Pred trinajstimi leti je RTV začela preizkusno oddajati v visoki ločljivosti (HD), sprva le prvi in drugi program. Kasneje so v tej tehniki začeli oddajati še tretji program. Do danes je HD postal povsem običajna tehnologija, v kateri se oddajajo in sprejemajo programi. Pasovno širino, ki se trenutno še uporablja za SD, bodo prihodnje leto zapolnile komercialne televizije. Upravljavec multipleksov ostaja RTV, ki to storitev...

83 komentarjev

Švica ugaša prizemni televizijski signal

Oddajnik Rigi bei Arth SZ

Slo-Tech - Švica bo postala prva evropska država, ki bo ugasnila prizemni televizijski signal. Švicarska nacionalna radiotelevizija SGR je sporočila, da bodo najpozneje do konca prihodnjega leta ugasnili digitalni prizemni televizijski signal DVB-T, ker je nadaljnje oddajanje predrago. Ker prehoda na DVB-T2 v Švici še ni in ga ne bo, bo televizijo v Švici odslej mogoče spremljati le prek interneta, prek kabelskih omrežij ali prek satelita. Prizemni signal trenutno...

27 komentarjev

Napad na pametne televizorje prek prizemnega signala

Slo-Tech - Napadi na pametne televizorje niso nič novega in so že znani, a so napadalci doslej potrebovali fizični dostop. Raziskovalci iz švicarskega podjetja Oneconsult pa so sedaj demonstrirali napad, kjer nadzor nad televizorjem dobimo z oddajanjem zlonamernega signala DVB-T, kar je bistveno nevarneje. Celo zloglasen Weeping Angel (glej Vault 7) napad na Samsungove pametne televizorje terja fizično namestitev programske opreme na televizor. Toda Švicarji so sedaj pokazali, da gre tudi po zraku.

Rafael Scheel je na varnostni konferenci European Broadcasting Union Media Cyber Security Seminar februarja pokazal, kako lahko zlonamerno kodo vstavi v signal DVB-T, s čimer je napad mogoče izvesti na bistveno večjem številu televizorjev istočasno. Če pripeljemo prenosni oddajnik...

49 komentarjev

Norvežani kot prvi pokopavajo analogni radio

Slo-Tech - Norveška bo prva država na svetu, ki bo prenehala radiodifuzijo analognega radijskega signala, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za kulturo. V začetku leta 2017 bodo začeli izklapljati oddajnike, do konca istega leta pa bo v celotni državi moč poslušati le še digitalni radio. Glede na njegovo razširjenost ne pričakujejo večjih težav pri prehodu. V Evropi sta v uporabi dva načina: DAB in DAB+, ki se razlikujeta po kodeku. Novejši DAB+ potrebuje manj pasovne širine, a ni nazaj združljiv s starejšimi sprejemniki za DAB. Norveška ne predpisuje uporabe enega ali drugega, temveč se bodo morale postaje odločiti same. Seveda je mogoče oddajati oboje, a s tem tratimo več frekvenčnega prostora.

...

73 komentarjev

Nov članek: DVB-T pod Linuxom

Slo-Tech - Zaradi boljše izkoriščenosti radiofrekvenčnega spektra ter oddajanja kakovostnejše slike in zvoka, po svetu od leta 2006 potekajo prizadevanja za digitalno oddajanje TV signala.

Na digitalno oddajanje so letos uspešno prešli v ZDA, EU naj bi na digitalno oddajanje preklopila do konca leta 2010, celotna Evropa pa najkasneje do leta 2015. V Sloveniji pa naj bi na digitalno oddajanje dokončno prešli do konca prihodnjega leta.

Digitalna televizija ali DVB (ang. Digital Video Broadcasting) je torej pred vrati, zato smo si v tokratnem članku ogledali kako je s sprejemom prizemnega DVB-T signala oz. gledanjem digitalne TV na domačem računalniku pod Linuxom.

Na branje!

39 komentarjev

ZDRad: Prehod v digitalno

Delo - Danes je začel veljati zakon o digitalni radiodifuziji, ki naj bi zagotovil učinkovito spremembo tehničnega načina distribucije radiodifuznega signala iz analogne v digitalno obliko. Prehodno obdobje, v katerem bosta vzporedno delovala tako analogna kot digitalna radiodifuzija, se bo tako zaključilo z izklopom analogne radiodifuzije konec leta 2010. Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da je optimizirano izkoriščanje radiofrekvenčnega spektra pri digitalni prizemni TV od tri- do šestkrat bolj učinkovito kot pri analogni prizemni TV.

Sicer pa naj bi bili s tem projektom povezani tudi veliki stroški. Ne samo za tiste, ki bodo morali spremeniti način oddajanja, temveč tudi za potrošnike, ki bodo morali nabaviti novo opremo (pretvorniki ipd.), katera na slovenskem trgu še ni razširjena. Na ministrstvu tako razmišljajo tudi o "morebitnem določenem sofinanciranju nabave te opreme."

142 komentarjev