»

Velika (vmesna) zmaga za nevtralnost spleta v Kaliforniji

vir: Pixabay

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kalifornijsko sodišče ni ugodilo tožnikom, ki jih predstavlja več združenj ameriških telekomov in donedavna tudi pravosodno ministrstvo, ki so od sodišča zahtevali, naj izda začasno odredbo in zaustavi uveljavitev zakona, ki bi v tej zvezni državi znova vzpostavil nevtralnost spleta. Primer s to odločitvijo seveda še ni zaključen, bo pa do končne odločitve veljal zakon, ki telekomom prepoveduje selektivno prilagajanje spletnega prometa.

Internet je bil v ZDA od leta 2015 opredeljen kot javna storitev, ki je ponudniki niso smeli omejevati ali prioritizirati po področjih. A tako nevtralnost je leta 2017 ukinila Trumpova administracija oz. Federal Communications Commission (FCC) in odtlej so ponudniki lahko podatkovne pipice privijali in odvijali kot se jim je zazdelo. Toda Kalifornija je o tem leto dni pozneje sprejela svoj zakon, ki pa so ga s tožbami pred sodiščem v nekaj urah napadli American Cable Association, CTIA-The Wireless Association, NCTA-The Internet & Television...

8 komentarjev

Putin podpisal zakon o suverenosti spleta

vir: Forbes
Forbes - Zakon, ki ga je pred mesecem dni sprejela Duma, bo tako začel veljati z mesecem novembrom. Uradno je namenjen zagotavljanju stabilnega delovanja ruskega interneta, za primer, če bi ga neznanci z napadom odrezali od globalne spletne infrastrukture. Kritiki pa na drugi strani menijo, da zakon pripravlja teren za čas, ko se bo vladi v Kremlju zazdelo, da je čas za takšen odklop.

Kako natanko naj bi bila videti...

70 komentarjev

Američani v praksi spoznavajo pomen nevtralnosti spleta

vir: Wikipedia
Bloomberg - Potem ko je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) lani de facto ukinila nevtralnost interneta v ZDA, v medije počasi kapljajo posledice te odločitve. Prve žrtve so bili tako kalifornijski gasilci. Zdaj pa so raziskovalci Northeastern University ter University of Massachusetts s pomočjo Davida Choffnesa, avtorja aplikacije Wehe za merjenje spletnega prometa, dokazali, da so pravzaprav resnične žrtve ukrepa - pretočne video storitve.

Wehe, ki si ga je namestilo že prek 100.000 uporabnikov je namreč s primerjanjem pretoka pokazal, da so veliki ameriški ponudniki nekatrim aplikacijam oz. storitvam pipico priprli bolj kot drugim. Kar je v državah z uzakonjeno nevtralnostjo interenta prepovedano. T. i. diferenciacija se najpogosteje zgodila YouTubu, za njim pa še storitvam kot so Netflix, Amazon Prime...

98 komentarjev

Odločno za ponovno vzpostavitev nevtralnosti spleta v ZDA

vir: Wikipedia
The Verge - 22 tožilcev iz prav toliko ameriških zveznih držav in glavnega mesta Washingtona, je v ponedeljek pozvalo prizivno sodišče ZDA, naj znova vzpostavi pravila glede nevtralnosti interneta, ki jih je leta 2015 sprejela vlada Baracka Obame. Te določbe je konec lanskega leta ukinila s strani Donalda Trumpa postavljena Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), ki je s tremi glasovi proti dvema odločila, da splet ni več javna storitev. FCC je s tem dal ponudnikom interneta velikansko moč, saj lahko odtlej sami odločajo, komu bodo podelili več spletnega prometa in koga morda celo blokirali, edini pogoj je, da ta pravila javno objavijo. FCC je obenem skušal posameznim zveznim državam in lokalnim skupnostim odreči pravico, da pravila internetne igre postavijo same.

Uporniško akcijo vodi Newyorška tožilka Barbara...

30 komentarjev

AT&T omejuje prenos prek mobilnih omrežij

CNet - Čeprav na vseh koncih poslušamo, kako so internetna infrastruktura, hitre povezave in povezljivost od povsod železniška proga 21. stoletja, se zadnje čase zdi, da se vračamo v preteklost. AT&T, drugi največji ameriški ponudnik dostopa do interneta, je maja omejil prenos podatkov z interneta na 250 oziroma 150 GB (odvisno od paketa) ter odpravil neomejene pakete. Omejitve se slišijo visoke, a v ZDA jih je zlahka mogoče preseči s povsem legalno rabo, saj je streaming (gledanje TV-vsebin prek interneta) zelo razširjen. Sedaj AT&T omejuje še mobilne uporabnike.

Že lanskega junija je namreč AT&T prenehal ponujati mobilne pakete, ki so vključevali neomejen prenos podatkov prek mobilnega omrežja. Najvišja meja je po novem 2 GB mesečno (več se drago plača). Obstoječi...

21 komentarjev

Verizon toži FCC zaradi nevtralnosti interneta

ComputerWorld - Ameriški ponudnik dostopa do interneta Verizon je na prizivnem sodišču v Washingtonu vložil tožbo zoper Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), v kateri ji osporava pristojnosti za uveljavljanje nevtralnosti interneta. FCC je 21. decembra lani sprejel pravila o nevtralnosti interneta, ki ponudnikom dostop do interneta prepovedujejo blokiranje prometa ali posameznih aplikacij na internetu (razen za mobilne operaterje). Vse skupaj meji na sprenevedanje, saj je Verizon lani z Googlom javno podpiral nevtralnost interneta in celo izdal predlog za zakonsko ureditev tega področja.

Michael Glover iz Verizona pojasnjuje, da so se po temeljiti analizi FCC-jevih odločb...

5 komentarjev

Googlov nov telefon za razvijalce

Nov razvijalski telefon

vir: engadget
engadget - Googlov Nexus One je bil prvi mobilni, ki je nosil ime Googla kot izdelovalca in je bil zasnovan z Googlovimi strogimi napotki, a je bil izdelan pri HTC-ju. A vseeno ni prvi mobilni telefon, ki ga je prodajal Google. Pred njim je bilo mogoče kupiti kar dva, HTC Dream oz. ADP1 (Android Dev Phone 1) in HTC Magic, poznan tudi kot ADP2 in Google Ion, ki sta mobilna telefona, namenjena za razvijalce. Prišla sta z določenimi spremembami v primerjavi z mobilniki za običajne uporabnike, ki so načeloma olajšale razvoj in testiranje aplikacij, a so obenem v nekaterih primerih otežile uporabo.

Dream v obliki ADP1 namreč ni omogočal namestitve plačljivih aplikacij, tudi...

14 komentarjev

Comcast ponuja 16 dolarjev za poltretje leto blokiranja torrentov

Slashdot - Spomnimo, da je leta 2007 ameriški ponudnik dostopa do interneta Comcast blokiral promet prek protokola torrent, kar je takrat Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) obsodila in zahtevala prenehanje blokiranja. Comcast je najprej zanikal dejanje, nato priznal rezanje pasovne širine za nekatere aplikacije ob največji obremenitvi omrežja. Šele Inštitut Maxa Plancka za programske sisteme v Nemčiji je dokazal, da je bilo blokiranje v veljavi neprekinjeno. Čeprav je prizivno sodišče aprila letos odločilo, da FCC nima pristojnosti od Comcasta terjati nevtralnosti interneta, proti Comcastu še vedno teče skupinska tožba, ki jo je vložil Jon Hart iz Kalifornije. Comcast sedaj ponuja poravnavo, kjer bi vsakemu prizadetemu uporabniku, ki bi pod kaznijo krivega pričanja izjavil, da je bila njegova internetna aktivnost v skladu z zakoni, vrnili 16 dolarjev. Comcast dodaja, da ponujeni znesek ne pomeni priznanja kakršnega koli napačnega ravnanja podjetja.

Robb Topolski uporabnikom svetuje,...

1 komentar