»

(Ponovno) objavljeni podatki o dobre pol milijarde uporabnikih Facebooka

vir: Flickr

vir: Business Insider
Business Insider - Gre za vnovično, tokrat brezplačno objavo baze Facebookovih uporabnikov, ki je bila ukradena že pred časom. Vsekakor primeren opomnik, kakšne količine podatkov o nas hranijo družbena omrežja in kako varnostno ranljivi so ti v njihovih bazah. Objavljene so podrobnosti o kar 533 milijonih uporabnikov, med katerimi so telefonske številke, uporabniška in prava imena in priimki, datumi rojstva, podatki o lokaciji, v določenih primerih pa tudi e-poštni naslovi. Skratka, kompleti primerni za zlorabe, kot je kraja identitete.

Predstavniki Facebooka so že potrdili, da gre za podatke, ki so bili zlorabljeni zaradi napake na njihovih strežnikih, ki se je primerila avgusta 2019. Napaka je botom dovoljevala zbiranje telefonskih številk uporabnikov in je bila kmalu zatem odpravljena. A podatki so ušli in zdaj nenadzorovano živijo lastno spletno življenje.

Zamaknjena objava je najverjetneje posledica dejstva, da so nepridipravi vse skupaj v vmesnem času skušali denarno unovčiti, zdaj pa so...

26 komentarjev

Facebook pod pritiskom oglaševalcev najavil ukrepe proti sovražnemu govoru

Slo-Tech - Na Facebook se je v zadnjih dneh zgrnil bojkot prominentnih oglaševalcev, ti od podjetja zahtevajo, da ukrepa v zvezi s sovražnim govorom in širjenjem lažnih novic na svoji platformi. Med podjetji - nekatera so oglase odpovedala kar do konca letošnjega leta -, so denimo tudi zares pomembni oglaševalci kot so Unilever, Coca Cola, Hershey in Verizon. Delnice Facebooka so včeraj upadle za 8,3 %, Mark Zuckerberg pa je ob 7,2 milijarde ameriških dolarjev premoženja.

Morda je tudi zato včeraj najavil nekaj dodatnih ukrepov, ki naj bi pripomogli k verodostojni izvedbi novembrskih ameriških volitev. Tako bodo prepovedali oglase, ki bi zatrjevali: "da so posamezniki določene rase, vere, etnične pripadnosti, nacionalnosti, kaste, seksualne orientiranosti, spola ali imigrantskega statusa - nevarni za varnost, zdravje ali preživetje drugih državljanov." Prepoved seveda velja le za plačane oglase, horde razposajenih uporabnikov bodo lahko mirno dalje sejale vse zgoraj našteto.

Drugi ukrepi...

28 komentarjev

Facebook bo olajšal brisanje starih objav

The Verge - Pred desetimi ali petnajstimi leti je bil svet drugačen, današnji uporabniki družbenih omrežij pa mlajši in često bolj navihani. In to se odraža tudi na Facebooku, kjer je kopánje po starih objavah in fotografijah lahko razlog za precej slabe volje, še zlasti če so javno vidne. Zato je dobrodošla Facebookova novost, ki poenostavlja skupinsko brisanje starih objav. Storitev bo najprej prispela v mobilno aplikacijo.

Gre za novo funkcijo Manage Activity, ki uporabnikoma omogoča enostavno brisanje starejših objav. Možno jih bo brisati posamič ali skupno, pri čemer bodo v slednjem primeru uporabnikom v pomoč filtri, denimo glede na časovno obdobje, označene osebe itd. Facebook funkcijo oglašuje kot način, kako spletno navzočnost na Facebooku bolje prilagoditi temu, kar ste danes. Kot primer navajajo človeka, ki se želi po študentskih letih zaposliti ali nekoga, ki bi rad odstranil vsebine v zvezi s staro ljubeznijo.

Po odstranitvi objav te ne bodo nepovratno izbrisane, temveč bodo...

8 komentarjev

Začasno izbrisani Tviti na Facebooku

TechCrunch - S Facebooka so te dni izginile vse objave uporabnikov, ki so jih ti objavili s pomočjo navzkrižnega objavljanja med Twitterjem in Facebookom. To se je zgodilo zaradi na novo vpeljanih API restrikcij za zunanje razvijalce, ki so jih pri Facebooku uvedli iz zasebnostnih razlogov. Posledično so zunanje storitve po novem zelo omejene pri poseganju na zidove Facebookovih uporabnikov in Twitter je zato preprosto izbrisal svojo FB aplikacijo. Kriva pa je - zadnje čase očitno že za čisto vse - afera Cambridege Analytica, saj je omenjeno podjetje prav prek Facebookove API platforme zbralo podatke o 87 milijonih uporabnikov in jih prodajalo naprej.

Izbrisane objave so danes že povrnili.

Spremembe so pri Facebooku precej potihem sicer vpeljali že z začetkom avgusta, pri čemer pa...

1 komentar

Mozilla pripravila vtičnik za omejitev Facebooka

Slo-Tech - Odkar je izbruhnil škandal Cambridge Analytica, sta se zasebnost in Facebookovo tolmačenje zasebnosti postala zelo pomembni temi. Mozilla ni zgolj eno izmed prvih podjetij, ki je nehala oglaševati na Facebooku, temveč je celo pripravila orodje za zajezitev Facebookovega sledenja uporabnikom. Facebook namreč uporablja številne metode, da ljudi spremlja tudi, ko zapustijo njegovo spletno stran. Različne spletne strani, ki vsebujejo gumbe za všečkanje ali neposredno vpisovanje komentarjev prek Facebooka, so najočitnejši primeri elementov na strani, s katerimi Facebook izvaja sledenje.

Zato je Mozilla pripravila Facebook Container, ki poizkuša uporabnikovo identiteto na Facebooku izolirati...

41 komentarjev

Facebook izvajal raziskavo na uporabnikih, ki tega niso vedeli

The Atlantic - Facebook je januarja 2012 en teden na 700.000 uporabnikih izvajal raziskavo njihovega počutja in vplivov nanj, ne da bi to vedeli. Raziskave, ki uporabljajo podatke s Facebooka ali drugih družabnih omrežij, niso nič novega, a v dosedanjih primerih so bile omejene na zbiranje obstoječih podatkov z družabnih omrežij. Facebook pa je v raziskavi aktivno posegel v vsebino, ki so jo videli njegovi uporabniki.

Zanimalo jih je, ali objave prijateljev, ki jih...

24 komentarjev

Instagram izgubil polovico uporabnikov

Slashdot - Decembrske spremembe pogojev uporabe - ki bi omogočale tudi prodajo uporabniških fotografij brez nadomestila - so zgleda precej sklestile Instagramovo uporabniško bazo. V prvem tednu po najavi je (precej glasno) odšla kar četrtina aktivnih uporabnikov. Facebook, ki je lani poleti kupil Instagram ravno zato, ker je folk delil fotografije tam, tj. ne več na njihovi strani, je potem popustil in obljubil, da prodaje oz. sindikacije ne bo. Še potem so se še malo izgovarjali, da je izgubo obiska mogoče pripisati božiču in posledično "drugačnemu dnevnemu ritmu uporabnikov", a če naj sta twitter in facebook nasploh vsaj malo za vzor, bi se moralo število objav takrat kvečjemu povečati.

Januarski podatki podjetja AppStats...

20 komentarjev

Tumblr, Instagram, LinkedIn zapuščajo Twitter

"My way, or the highway!!"

CNet - Kot smo pisali sredi minulega meseca, je Twitter z novimi pogoji uporabe močno zaostril pogoje za uporabo njihovega API vmesnika, s čimer so jo pošteno zagodli številnim razvijalcem, ki so s svojimi ljubiteljskimi klienti v preteklosti ogromno prispevali k popularizaciji te storitve. A kot kaže, so taiste spremembe razjezile tudi nekatere velike (največje) partnerje, za katere se je bolj ko ne domnevalo, da se bodo uspeli zmeniti za nadaljevanje starega režima.

Newyorkški Tumblr, ki ima trenutno blog o prav vsem mogočem, je pred dnevi izklopil možnost iskanja blogov od prijateljev preko Twitter računa, omejujoč se zgolj na Facebook in Gmail. Kot pravijo,...

2 komentarja

Facebook prevzel Instagram

Facebook - Facebook je včeraj napovedal, da bodo za milijardo dolarjev kupili Instagram. Za podjetje, ki trži omenjeno storitev, bodo odšteli milijardo dolarjev, kar bo največji prevzem v Facebookovi (kratki) zgodovini. Instagram zagotavlja, da jih Facebook ne bo pogoltnil in degradiral na raven ene izmed Facebookovih storitev, ampak da bo aplikacija ostala samostojna in še vedno podpirala tudi ostala socialna omrežja. Mark Zuckerberg iz Facebooka poudarja, da bo Instagram pomembno dopolnil Facebookove možnosti za deljenje datotek na mobilnih platformah.

Instagram sta leta 2010 začela razvijati...

32 komentarjev