»

Umetna inteligenca prihaja na YouTube

Slo-Tech - Google preizkuša različne uporabe umetne inteligence, pri čemer je ena izmed tarč tudi YouTube. Z umetno inteligenco bomo v prihodnosti dobili boljše opise videoposnetkov. Za zdaj gre za pilotni projekt, ki je omejen na nekaj posnetkov v angleščini. Google bo uporabil umetno inteligenco za avtomatično izdelavo povzetkov videoposnetkov, s čimer bodo uporabniki dobili bolj verodostojno informacijo o vsebini kakor opis, ki ga pripravi avtor. Opisi seveda ostajajo. Za zdaj bo te povzetke videlo sorazmerno malo uporabnikov.

Pilotni preizkus se je začel ta teden, Google pa poziva uporabnike k povratni informaciji, kakšni se jim zdijo povzetki. Nove funkcije lahko preverimo na strani youtube.com/new, pri čemer ni jamstva, ali bomo videli vse. Google namreč funkcije izdaja postopoma in po geografskih območjih. Za nekatere funkcije pa je potrebna naročnina na YouTube Premium. To ni edina storitev, kjer bo Google uporabljal umetno inteligenco. Podobno bo opise pisala tudi za Play Store.

Druga novost pa bo avtomatična sinhronizacija. Google je že lani napovedal storitev Aloud, sedaj pa je praktično nared. Za zdaj podpira portugalščino in španščino, kmalu pa bi lahko tudi indonezijščino in hindujščino, kasneje pa še več jezikov. Aloud...

25 komentarjev

Umetna inteligenca razume jedrsko fuzijo

Slo-Tech - O zlivanju jeder ve fizika že dovolj, da lahko zvezdno reakcijo poustvarimo tudi na Zemlji. To poteka v fuzijskih reaktorjih, med katerimi je pogostejša izvedba sovjetski tokamak, kakršen bo tudi največji ITER v Franciji. A medtem ko fiziko razumemo, niso inženirski problemi nič manjši. Reševati jih lahko pomaga DeepMindova umetna inteligenca.

Inženirski problemi namreč niso nič manj pomembni, morebiti celo bolj. Gorivo, torej devterij in tritij, je treba dovolj segreti, ju držati dovolj časa zadrževati na majhnem področju, a hkrati dovolj proč od sten reaktorja. Medtem ko v zvezdah to delo opravlja gravitacija, so v tokamakih potrebni močni magneti, ki skrbijo za usmerjanje plazme. Če ta trči ob stene reaktorja, sicer ne bo jedrske eksplozije, ga pa vseeno poškoduje, reakcija pa se seveda že precej prej ustavi. Nadzor plazme je torej ključnega pomena za delovanja fuzijskega reaktorja.

DeepMind, ki se je proslavil z umetno inteligenco za igranje igre go, vmes pa rešil še problem...

11 komentarjev

Mednarodna delavnica in okrogla miza: "Soobstoj z umetno inteligenco"

Max Pixel/CC0

Slo-Tech - Zavod 14 organizira 21. novembra v ljubljanskem Poligonu mednarodno delavnico in okroglo mizo "Soobstoj z umetno inteligenco: vizija Družbe 5.0". Z uglednimi strokovnjaki, govorci in zainteresiranim občinstvom bodo tokrat iskali konkretne rešitve o prihodnosti razvoja algoritmov, umetne inteligence, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, tudi iz socialno-etičnega vidika, nagovorili kakšna bi morala biti vloga EU na področju umetne inteligence z namenom, da bi dosegli cilj največ koristi za oblikovalce politike, gospodarstvo EU, državljane in družbo na splošno.



Program omizja
17.00 – 17.10 Pozdravni nagovor
dr. Aleksander Aristovnik | Direktor, Zavod 14
Goran Neralić | Član upravnega odbora ELF
Zdravko Počivalšek | Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
17.10 – 17.30 Predstavitev sklepov delavnice na temo sobivanja z umetno inteligenco
dr. Aljaž Košmerlj | IJS |strokovnjak na področju umetne inteligence
17:30 – 19:30 Panel: Sobivanje z umetno...

74 komentarjev

Svet stoji in pade ... na Googlovih strežnikih

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Sinoči je utrpelo izpad kar nekaj spletnih storitev, med njimi YouTube, Snapchat, Gmail, Vimeo, Discord in druge. Shopify je denimo moral za nekaj časa zapreti tudi blagajne v fizičnih trgovinah. V ozadju vsega je bilo sesutje Googlovih strežnikov na katerih storitve gostujejo, pri čemer je bila najbolj prizadeta vzhodna obala ZDA, so pa izpad YouTuba in Gmaila opazili tudi uporabniki po Evropi in drugod po svetu. Nasploh so nadzorne plošče G Suite občasno prikazovale nedelovanje večine Googlovih storitev.

Stvari so se normalizirale šele po dobrih štirih urah, Googlovi inženirji pa so za...

16 komentarjev

MIT ustanavlja fakulteto za umetno inteligenco

vir: Wikipedia
New York Times - Ugledna ameriška zasebna raziskovalna univerza, Massachusetts Institute of Technology, se želi z milijardo dolarjev vredno naložbo uvrstiti med kalilce bodočih poznavalcev umetne inteligence (AI). Področje se namreč že vse od svojega razmaha pred kakimi desetimi leti, ko so dovolj zmogljivi računalniki postali širše dostopni, sooča s pomanjkanjem ustreznega kadra.

Kot je povedal predsednik MIT, Rafael Reif, v novi ustanovi ne bo šlo zgolj za pridobivanje znanja s področja AI, pač pa bo fakulteta iskala predvsem "dvojezične talente za prihodnost". S čimer je meril na študente naravoslovnih in družboslovnih znanosti, ki bodo svoje področje znali povezovati s strojnim učenjem. Poleg tega bodo del učnega procesa namenili tudi etičnim vidikom...

35 komentarjev

Za Googlove podatkovne centre skrbi umetna inteligenca

Googlov podatkovni center v Oregonu, ZDA.

vir: engadget
engadget - Energetska učinkovitost podatkovnih centrov je velika tema. Zlasti, če gre za Googlove centre, ki v času razcveta oblačnih storitev s svojimi tisočerimi strežniki pogoltnejo enormne količine energije. Zdaj so nalogo, to je vzdrževanje primerne temperature za zanesljivo delovanje sistemov, poverili svojemu hčerinskemu podjetju DeepMind, ki se ukvarja z umetno inteligenco (AI). Ta je sicer bila že nekaj časa doslej zadolžena za dajanje priporočil glede ukrepov, ki pa so jih nato izvajali človeški uslužbenci.

Po novem pa za dobro počutje strežnikov, ki podpirajo storitve kot so Gmail, iskalnik in YouTube, umetna pamet skrbi neposredno. Gre za prvi tak sistem na svetu, in po besedah predstavnikov Googla so prihranki že vidni. Seveda pa...

29 komentarjev

DeepMind pri diagnozi očesnih bolezni ne zaostaja za zdravniki

Slo-Tech - DeepMind je svojo pot začel kot izvrsten igralec iger, a se je umetna inteligenca kmalu začela učiti tudi uporabnejših reči. Pred dvema letoma je DeepMind začel sodelovati z očesno kliniko Moorfields v Londonu, kjer je bil cilj umetno inteligenco naučiti prepoznati bolezni, ki jih lahko diagnosticiramo s fotografij oči. Številne bolezni je moč diagnosticirati s pregledom oči, na primer diabetično retinopatijo (bolezen očesne mrežnice zaradi povečane koncentracije sladkorja v krvi) ali starostno degeneracijo rumene pege. Dve leti pozneje so prvi rezultati objavljeni v Nature Medicine. Povzetek: DeepMind je boljši od ljudi.

DeepMind lahko iz posnetkov OCT prepozna več kot 50 različnih bolezni z natančnostjo 94,5 odstotka. Pearse Keane, ki je eden vodilnih avtorjev raziskave, pojasnjuje,...

41 komentarjev

Umetna inteligenca proti umetni inteligenci: sodelovati ali tekmovati

Slo-Tech - V življenju je mnogo situacij, ki morajo udeleženci izbrati med dvema različnima strategijama - sodelovati ali tekmovati. Optimalne taktike ni vedno enostavno izračunati in se pogosto niti ne realizira, ker je Nashevo ravnotežje drugačno. Znamenit primer je zapornikova dilema, ko policija ločena pridrži kriminalca, ki imata na izbiro svojega partnerja izdati ali ne. Kdor izda drugega, je svoboden, drugi pa gre za tri leta v zapor. Če se izdata oba, gresta oba v zapor za dve leti, če pa ne spregovori nihče, gresta oba v zapor za eno leto. Kaj pa bi v takem primeru naredila umetna inteligenca?

To so se vprašali pri Googlovem DeepMindu (znanstveni članek) in umetni inteligenci naščuvali v igranje preprostih iger, ki ugotavljajo točno to . Umetni inteligenci sta odigrali na tisoče partij in se sproti učili (deep multi-agent reinforcement learning). V...

26 komentarjev

Še ena zmaga za umetno inteligenco: branje z ustnic

Slo-Tech - Branje z ustnic je veščina, ki se pod žarometi javnosti največkrat znajde, ko je treba ugotoviti, kaj je nek zvezdnik zabrusil sodniku ali nasprotniku. Neupravičeno, saj gre za veščino, ki jo do neke mere podzavestno obvladamo in uporabljamo vsi (zato človeka laže razumete, ko stoji pred vami, kakor pa prek telefona), a pravo mojstrstvo je sila težko doseči, zlata vredna pa je za gluhe in naglušne. Googlov DeepMind je pokazal, da je tudi pri tem računalnik že boljši od človeka.

Njihova umetna inteligenca DeepMind, ki je letos že sesula prepričanje, da je človek superioren igralec goja, se je naučila tudi brati z ustnic. Za trening je dobila 5000 ur različnih televizijskih serij, v katerih je bilo izgovorjenih 118.000...

63 komentarjev

WaveNet: strojno učenje za sintezo govora

Slo-Tech - Računalniki znajo že nekaj časa sintetizirati govor (temu pravimo TTS oziroma text-to-speech), a ne glede na uporabljeno metodo rezultati vedno zvenijo vsaj malo umetno. Človeški govor pač ni golo nizanje vnaprej naučenih glasov, temveč na vsak glas vplivajo tudi tisti pred njim in tisti za njim. Možnih kombinacij je ogromno, in to kar kliče po uporabi strojnega učenja. Googlov DeepMind se je lotil tudi tega problema in rezultati kažejo, da so na pravi poti.

Pokazali so delovanje sistema, ki so ga poimenovali WaveNet. Z njim želijo preseči klasične metode, kakršni sta vezani TTS (concatenative TTS), kjer gre za zlaganje fragmente iz velikih baz različnih glasov, in parametrični TTS. Trenutno preizkušajo ameriško...

22 komentarjev

Google s preveč denarja, zato gre v tujino po nakupih

U.S. Securities and Exchange Commission - Google namerava v prihodnosti za nakupe podjetij izven ZDA odšteti od 20 do 30 milijard dolarjev, je mogoče prebrati v decembrskem pismu ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC), ki so ga razkrili ta teden. Omenjena sredstva ima Google (vsaj formalno) parkirana v tujini, ker s tem za nedoločen čas odložijo ugotavljanje davčne obveznosti. Takoj ko bi ta denar prenesli nazaj v ZDA, bodisi za izplačilo dividend bodisi za prevzeme v ZDA, bi bil ta dobiček obdavčen, zato ga je Googlu v interesu investirati v tujini.

SEC je namreč od Googla zahteval pojasnila, kaj nameravajo storiti s tem denarjem, saj je odlog davčne obveznosti in parkiranje denarja v tujini načeloma dopustno le, če ima podjetje za to utemeljene razloge, kot so bodoči prevzemi izven ZDA. Trenutno ima Google v...

103 komentarji