»

Zakaj so istočasno padli Asusovi usmerjevalniki po vsem svetu

Slo-Tech - V sredo so uporabniki Asusovih usmerjevalnikov po vsem svetu opazili, da so izgubili internetno povezljivost. Usmerjevalniki so se ponovno zaganjali, zmanjkovalo jim je pomnilnika, vsakih 10 minut so se zrušili, pomagala pa ni niti tovarniška ponastavitev. Trajalo je polna dva dni, da je Asus priznal težavo in da so vzrokom prišli do dna.

Asus pravi, da je razlog napaka v konfiguracijski datoteki na njihovih strežnikih, zaradi česar so usmerjevalniki lahko imeli težave z zagotavljanjem omrežne povezljivosti. Dejali so, da bi v večini primerov moral zadostovati ponovni zagon usmerjevalnika, sicer pa so predlagali shranitev konfiguracijskih nastavitev in tovarniško ponastavitev. A ostajalo je vprašanje, kaj je šlo narobe. Asus tega ni pojasnil.

Kot kaže, je Asus v torek popoldne objavil novo datoteko z definicijami za ASD, ki je vgrajeni varnostni servis (security daemon) v številnih usmerjevalnikih. Ko so ti avtomatično naložili novo verzijo datoteke, jim je zaradi napake kmalu...

18 komentarjev

Bankomati za dvig bitcoina na Otoku nezakoniti

Slo-Tech - Britanski finančni regulator Financial Conduct Authority je v petek sporočil, da so bankomati, ki strankam omogočajo nakup in prodajo kriptovalut, nezakoniti. To pomeni, da se bodo morali ti bankomati, ki v Veliki Britaniji stojijo ponekod, posloviti. Za poslovanje s kriptovalutami se je treba v Veliki Britaniji registrirati in poslovati v skladu s pravili za preprečevanje pranje denarja. Nobeno izmed podjetij, ki nudijo te storitve, ni pridobilo licence za nudenje storitev na bankomatih.

Podjetje Gidiplus je ponujalo take storitev, kar jim je regulator prepovedal. Zato so se pritožili na višje sodišče, ki pa jih je zavrnilo. Ker Gidiplus ni dobil dovoljenja FCA in ker sodišču ni mogel pokazati, kako bi lahko posloval v skladu z zakonodajo, mora prenehati nuditi storitve na bankomatih. Ključna težava je preverjanje identitete strank, ki je Gidiplus pri pologih pod 250 funtov ni izvajal dovolj podrobno, zato je obstajal nevarnost uporabe mul za premikanje večjih količin denarja....

25 komentarjev

V Rusiji aretirali direktorja podjetja Group-IB

Slo-Tech - Ruske oblasti so pridržale Iljo Sačkova, soustanovitelja in direktorja enega največjih podjetij na področju računalniške varnosti Group-IB. Podrobnosti o aretaciji le počasi kapljajo na plano, že sedaj pa je znano, da ga obtožujejo izdaje in posredovanja zaupnih informacij neki tuji vladi, kar Sačkov zanika. Izvedli so tudi hišne preiskave na sedežu podjetja. V podjetju Group-IB so potrdili aretacijo in dejali, da bo podjetje začasno prevzel drugi soustanovitelj Dimitrij Volkov. Sačkov bo v priporu vsaj dva meseca, podrobnosti o obtožbah pa zaradi nacionalne varnosti oblasti ne razkrivajo.

Sačkov je podjetje ustanovil leta 2003. Od leta 2018 ima podjetje sedež v Singapurju. Ukvarja se z analizami in svetovanjem o zaščiti pred hekerskimi vdori in drugimi napadi. Group-IB ima številne pomembne stranke, od ruskih bank do Interpola in Microsofta. V poslovanju za zdaj ne bo nobenih sprememb, obljubljajo.

Neuradno je slišati, da je Sačkov očitno prestopil mejo, ki jo postavlja tajna...

0 komentarjev

Ranljivost v Exchangeu se aktivno izkorišča, tarč več deset tisoč

Slo-Tech - Microsoft je ob nedavno odkriti in zakrpani ranljivosti v več verzijah Exchange Severja opozoril, da več hekerskih skupin luknjo že izkorišča. Brian Krebs je potrdil, da je žrtev samo v ZDA vsaj 30.000. Napadi so se še okrepili.

Potem ko je Microsoft 2. marca izdal izredne varnostne popravke, kar se zgodi redko, je kitajska hekerska skupina Hafnium še povečala pogostost napadov na to ranljivost, ugotavlja Krebs. Na ta način si želijo zagotoviti prisotnost v sistemih, saj tudi po zakrpanju luknje sistemi ostanejo ranljivi, če so jih hekerji predhodno kompromitrali in vanje naložili zlonamerno programsko opremo. Zato Microsoft in tudi naš SI-CERT svetujejo, da po namestitvi popravkov temeljito preverimo (obstaja več orodij), ali je bil sistem že pred tem napaden (simptomi) - in ga v takih primerih ustrezno očistimo.

Napadi pa trajajo že vsaj dva meseca. V podjetju Volexity, ki so prvi opazili ranljivosti in nanjo opozorili tudi Microsoft, so dejali, da so prve napade zaznali že 6....

6 komentarjev

Vdor v LinkedIn iz leta 2012 dobil epilog: dobrih sedem let zapora

vir: Maxpixel

Slo-Tech - Skupina ruskih hekerjev je leta 2012 uspešno vdrla v LinkedIn, Dropbox in družbeno omrežje Formspring ter se pri tem polastila 117 milijonov uporabniških imen in gesel, ki so jih nato ponudili v prodajo na enem od ruskih forumov. Gesla so bila sicer šifrirana s SHA-1 algoritmom, vendar brez uporabe salta, naključnega parametra, tako da jih je bilo mogoče vseeno napasti s preizkušanjem najbolj pogostih kombinacij. Skratka, šlo je za enega najbolj odmevnih informacijskih napadov v zgodovini ZDA.

Enega od napadalcev, Jevgenija Nikulina so leta 2016 med potovanjem po Češki prijele tamkajšnje oblasti in ga nato izročile ZDA, kjer je pred dnevi, po štirih letih v priporu, vendarle dočakal razsodbo: 88 mesecev zapora. Tožilstvo mu je očitalo kaznivo dejanje vdora v informacijski sistem ter posebej hudo obliko kraje identitete milijonov ameriških državljanov. Nikulinova obramba je zatrjevala, da so podatki tožilstva o povzročeni škodi pretirani, da temeljijo zgolj na izjavah predstavnikov...

12 komentarjev

Kako je južnoafriška banka zamenjala 12 milijonov kartic zaradi ukradenega ključa

Slo-Tech - V južnoafriški Postbank so morali zamenjati 12 milijonov kartic, ker je eden izmed zaposlenih ukradel 36-bitni glavni ključ (master key), razkriva The Sunday Times, ki je pridobil poročilo iz julija 2019. Incident se je zgodil že decembra 2018, posledice pa so bile občutne. Ni šlo le za zamenjavo milijonov kartic, temveč tudi za več tisoč lažnih transakcij in milijonske škode.

Neimenovani uslužbenec je decembra 2018 v starem podatkovnem centru v Pretoriji na list papirja natisnil 36-bitni ključ. Omenjeni ključ omogoča dostop do informacijskega sistema v banki, izvajanje transakcij in njihovo spreminjanje ter celo izdajanje plačilnih kartic. Med marcem in decembrom lani so zlikovci s tem ključem izvedli 25.000 lažnih transakcij in ukradli za 56 milijonov randov sredstev (2,9 milijona evrov). Prizadetih je 8-10 milijonov imetnikov kartic, še milijonu pa so ukradli osebne informacije. To se sliši veliko, a zaradi tega bo banka morala zamenjati vse kartice (plačilne in tudi posebne,...

10 komentarjev

NSA opozarja, da skupina Sandworm skozi znano ranljivost napada poštne strežnike

vir: ZDNet
Slo-Tech - Ameriška agencija NSA je izdala opozorilo, da razvpita ruska hekerska skupina Sandworm izvaja obširno kampanjo napadov na poštne strežnike, in sicer skozi še vedno zelo razširjeno ranljivost v programju za pošiljanje elektronske pošte Exim, ki je bila odkrita lansko poletje.

Lanskega junija je bila najdena kritična ranljivost v programu za pošiljanje elektronske pošte (mail transfer agent - MTA) Exim, ki je razširjen v sistemih z Unixom in Linuxom ter naj bi se nahajal v več kot polovici poštnih strežnikov po svetu. Napadalcu preko primerno sestavljenih sporočil omogoča polni (root) prevzem nad ciljnim poštnim strežnikom. Kljub temu, da je bil popravek na voljo takoj, hkrati pa so zlikovci še isti mesec pričeli dejansko zlorabljati odkrito slabost, raziskave kažejo, da je še letošnjega maja polovica lukenj ostala nezakrpanih.

To naj bi v zadnjem času pridoma izkoristili v zloglasni hekerski skupini Sandworm, povezani z rusko vojaško obveščevalno službo (GRU). Skupina je ena...

9 komentarjev

Hekerji že izkoriščajo ranljivost mobilnega potokola SS7 za bančne kraje

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da je protokol SS7, ki ga uporabljajo mobilni operaterji za komunikacijo z napravami in ki omogoča gostovanje, ranljiv. Že več let vemo, da lahko obveščevalne agencije izkoriščajo ranljivosti v tem protokolu in spremljajo tako lokacijo telefonov kakor tudi komunikacijo. V zadnjem času pa postaja jasno, da to ni tuje niti hekerjem. Dvostopenjsko preverjanje pristnosti (2FA), kjer uporabljamo sms-sporočila, ne prinaša nobene dodatne varnosti, le nekoliko zakomplicira življenje tatovom.

Motherboard je tako že identificiral prvo britansko banko, ki je bila žrtev napada na SS7. Tudi britanska obveščevalna agencija GCHQ je potrdila, da se ranljivosti v SS7 že uporabljajo za prestrezanje bančnih šifer. Metro Bank, ki je...

18 komentarjev

Večina bankomatov lahko hekerjem podleže v nekaj minutah

Slo-Tech - Strokovnjaki za bančno varnost iz podjetja Positive Technologies so objavili poročilo o rezultatih raziskave varnosti bankomatov. V njem ugotavljajo, da je velika večina bankomatov varnostno nezadostno zaščitenih, saj lahko hekerji v vsega nekaj minutah pridobijo nadzor nad njimi. Proučili so 26 bankomatov treh največjih proizvajalcev: NCR, Diebold Nixdorf in GRGBanking.

Ranljivosti so razvrstili v štiri kategorije: nezadostna zaščita omrežja, nezadostna lokalna zaščita, nepravilna konfiguracija sistemov oziroma naprav, ranljivosti zaradi konfiguracije nazora nad aplikacijami. Pogledali so več scenarijev, skupna imenovalca pa sta bila dva - izplačevanje denarja iz kasete ali branje informacij s kartic uporabnikov (skimming). Za nekatere vrste napadov bi moral zlikovec delati v banki ali kako...

15 komentarjev

Hekerji iz ruske banke ukradli milijon dolarjev

Slo-Tech - Hekerji so iz ruske PIR Banke ukradli za skoraj milijon dolarjev sredstev, ko so uspešno vdrli v banko prek zastarelega in neposodobljenega Ciscovega usmerjevalnika. Zmanjkalo je 58 milijonov rubljev, ki so si jih nakazali z nostro računa PIR Banke pri ruski centralni banki. Ukrasti so poskušali še nekoliko več, a si je PIR Banka del sredstev uspela povrniti. Napad se je zgodil 4. julija letos, podrobnosti pa prihajajo na plan v poročilu Group-IB, ki jo je PIR Banka najela za zunanjo preiskavo dogodka.

Napad pripisujejo skupini MoneyTaker, ki je doslej ukradla vsaj 14 milijonov dolarjev v več vdorih. Izmed teh so jih 16 izvedli v ZDA, pet v Rusiji in enega v Veliki Britaniji. Gre za skupino, ki je na radarju preiskovalcev že od lanskega leta....

3 komentarji

Vdori v mehiške banke odnesli več sto milijonov pesov

Guverner mehiške centralne banke

Slo-Tech - Mehiška centralna banka je sporočila, da bo ustanovila enoto za računalniški kriminal. Ta odločitev je posledica hekerskega napada na mehiške banke, ki je potekal konec aprila in podrobnosti katerega šele sedaj kapljajo na dan. Po neuradnih podatkih so hekerji s fantomskimi nakazili ukradli med 15 in 20 milijoni dolarjev. Guverner centralne banke Alejandro Diaz de Leon Carrillo je v ponedeljek dejal, da je bila njihova država tarča napada na plačilne sisteme, kot ga še niso doživeli, zato upa, da bodo z novimi varnostnimi ukrepi podobne incidente v prihodnosti preprečili.

Zgodba spominja na napad na bangladeški bančni sistem pred dvema letoma, ko so napadalci uspeli ukrasti 80 milijonov dolarjev. Poizkusili so izmakniti kar milijardo, a so zaradi tiskarske...

5 komentarjev

Hekerski napadi na medbančno omrežje SWIFT se nadaljujejo

Slo-Tech - Po napadu na bangladeško centralno banko, v katerem so hekerji lani februarja uspeli ukrasti 81 milijonov dolarjev, so varovalke in zaščito na medbančnem omrežju SWIFT okrepili, a napadi se še vedno dogajajo. Minuli teden so iz tajvanske banke Far Eastern International Bank uspeli odnesti 60 milijonov dolarjev, ki so jih nakazali v banke v ZDA, Kambodži in Šrilanki. Večino denarja so sicer uspeli povrniti, prav tako so na Šrilanki aretirali dva storilca. Med njima je tudi Shalila Moonesinghe, izvršni direktor državnega podjetja Litro Gas, pri katerem so našli 1,1 milijona dolarjev v osebnem bančnem računu. Toda dejstvo ostaja, da so bančna omrežja ranljiva. V napadu je tako ostalo pogrešanih le 500.000 dolarjev, enega izmed osumljencev pa še iščejo.

V napadu na...

12 komentarjev

Napad na bangladeško centralno banko le vrh ledene gore

Reuters - Preiskava vdora v bangladeško centralno banko in sistem SWIFT se je razširila in sedaj zajema 12 bank, ki so bile prav tako tarče hekerskega vdora, čeprav denarja niso ukradli vsem. Strokovnjaki ugotavljajo, da gre za delo skupine, ki jo povezujejo tudi z napadi na ameriške in južnokorejske tarče ter vdorom v Sony Pictures, za katerega so obtoževali tudi Severno Korejo....

8 komentarjev

Podajanje krivde za vdor v bangladeško centralno banko se nadaljuje

Slo-Tech - Še vedno ni popolnoma jasno, kako in predvsem zakaj so hekerji uspeli vdreti v bangladeško centralno banko in ukrasti 81 milijonov dolarjev, se je pa že začela igra podajanje žogice, kdo je kriv za na stežaj odprta vrata v sistem. Bangladeška centralna banka obtožuje SWIFT, slednji pa vsakršno krivdo zavrača.

Dejstvo je, da so napadalci pridobili dostop do sistema SWIFT in pri newyorški podružnici ameriške centralne banke FED naročili prenos skoraj milijarde dolarjev, kar predstavlja približno petino tam deponiranih rezerv bangladeške centralne banke. Po prenosu 81 milijonov dolarja denarja je posredniška banka Deutsche Bank našla tipkarsko napako pri imenu upravičenca (Fandation namesto Foundation), zato so nakazila...

6 komentarjev

Za napadom v bangladeško centralno banko napad na SWIFT

Slo-Tech - Kar se je začelo kot zgodba o malomarnosti bangladeške centralne banke in nepismenosti hekerjev, je preraslo v bistveno resnejši problem. Izkazalo se je, da so napadalci izdelali namenska orodja za napad na mednarodni plačilni sistem SWIFT, s katerimi bi lahko teoretično ukradli neopaženo ukradli večje vsote denarja, čeprav po dosedanjih podatkih orodja razen v bangladeškem napadu še niso uporabili. SWIFT je v ponedeljek že nadgradil računalniški sistem.

Zgodba se je začela 5. februarja letos
, ko je z računa bangladeške centralne banke pri newyorški podružnici Federal Reserve na račune na Filipinih nekdo prenesel 81 milijonov dolarjev. Izkazalo se je, da so skušali prenesti 950 milijonov dolarjev, a Deutsche Bank kot posredniška nakazila zaustavila, ker je bil kot prejemnik naveden Shalika Fandation. Zmotila jih je pravopisna...

26 komentarjev