» »

V Rusiji aretirali direktorja podjetja Group-IB

V Rusiji aretirali direktorja podjetja Group-IB

Slo-Tech - Ruske oblasti so pridržale Iljo Sačkova, soustanovitelja in direktorja enega največjih podjetij na področju računalniške varnosti Group-IB. Podrobnosti o aretaciji le počasi kapljajo na plano, že sedaj pa je znano, da ga obtožujejo izdaje in posredovanja zaupnih informacij neki tuji vladi, kar Sačkov zanika. Izvedli so tudi hišne preiskave na sedežu podjetja. V podjetju Group-IB so potrdili aretacijo in dejali, da bo podjetje začasno prevzel drugi soustanovitelj Dimitrij Volkov. Sačkov bo v priporu vsaj dva meseca, podrobnosti o obtožbah pa zaradi nacionalne varnosti oblasti ne razkrivajo.

Sačkov je podjetje ustanovil leta 2003. Od leta 2018 ima podjetje sedež v Singapurju. Ukvarja se z analizami in svetovanjem o zaščiti pred hekerskimi vdori in drugimi napadi. Group-IB ima številne pomembne stranke, od ruskih bank do Interpola in Microsofta. V poslovanju za zdaj ne bo nobenih sprememb, obljubljajo.

Neuradno je slišati, da je Sačkov očitno prestopil mejo, ki jo postavlja tajna služba, oziroma je stal na poti nekogaršnjim interesom. Ruska tajna služba FSB je v preteklosti že aretirala posameznike, ki so delovali na področju računalniške varnosti in hekerskih napadov. Za izdajo je sicer v Rusiji zagrožena 20-letna zaporna kazen. Leta 2019 je bil nekdanji vodja kibernetske varnosti pri FSB obsojen na 22 let zapora zaradi predaje informacij Američanom, medtem ko je bil visoki uslužbenec Kaspersky Laba obsojen na 14 let.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vdor v LinkedIn iz leta 2012 dobil epilog: dobrih sedem let zapora

Oddelek: Novice / Varnost
125035 (3918) Markoff
»

Rusi uspešno zatirajo piratske spletne strani

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
164531 (2762) Kass
»

Equation Group razvil hujše metode kot Stuxnet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
7531086 (24869) Iatromantis
»

V Avstraliji aretiran samooklicani vodja LulzSeca

Oddelek: Novice / Varnost
63257 (2647) Glugy

Več podobnih tem