»

Stotero aretiranih zaradi ribarjenja

Slashdot - Ameriški FBI je v sodelovanju z egiptovskimi oblastmi končal največjo akcijo na področju lova za spletnimi zlikovci, ki se ukvarjajo z ribarjenjem (phishing). Aretirali naj bi 100 oseb, ki jih sumijo organiziranja tovrstnih prevar, s čimer naj bi si protipravno pridobili poldrugi milijon dolarjev. Obtožujejo jih, da so se usmerjali na ameriške finančne institucije in njihove komitente, katerim so kradli osebne podatke in jim nato odtujevali denar.

Preiskava se je pod domiselnim imenom Operation Phish Phry začela leta 2007, ko so agentje začeli slediti sumljivim transakcijam kriminalne združbe v ameriških bankah. Kot pravijo, naj bi s svojim delovanjem povzročili velike težave dvema bankama in manjše glavobole še več drugim. V ZDA so aretirali 53 ljudi, 47 pa so jih pridržali Egipčani. Grozijo jim kazni do 20 let zapora.

2 komentarja

Ribarjenje vedno manj priljubljeno

vir: IBM
Heise - Ribarjenje (phishing) je nelegalna praksa, kjer se zlikovci v elektronskih sporočilih pretvarjajo, da pišejo v imenu banke ali kakšne druge finančne institucije in uporabnike poizkušajo prepričati v razkritje ali vpis svojih osebnih podatkov. Postavijo celo spletne strani, ki so na las podobne pravim stranem, s katerimi poskušajo naplahtati nevešče uporabnike. IBM-ovo poročilo kaže, da je ribarjenje v upadu. Tovrstnih sporočil je bilo med vsem spamom v prvih šestih mesecih letos le 0,1 odstotka, medtem ko je bil lani ta delež med 0,2 in 0,8.Tudi podatki za Nemčijo so podobni. Letos je le še 10 odstotkov vseh zlorab v primeru...

21 komentarjev

Ekipa Sambe dosegla dogovor z Microsoftom

The Register - The Register poroča, da je ekipa Sambe z Microsoftom dosegla dogovor o razkritju Microsoftovega mrežnega protokola.

Samba projekt bo v zamenjavo za 10.000€ ter podpis nečesa, kar zelo spominja na tipičen non-disclosure agreement, dobil dokumentacijo različnih strežniških protokolov ter seznam patentov, ki le-te zadevajo. Microsoftov prejšnji predlog je zahteval plačilo 50.000$ ter 80$ - 1.900$ na posamezen računalnik. Razlog za tako drastično spremembo pogojev bi naj bila odločitev Evropske komisije, da pritisne na Microsoft glede dokumentiranja njihovih standardov. Podrobnejša razlaga dogovora.

53 komentarjev

Pazite se USB-ključev

Hartware.net - Nekako smo se navadili, da neverjetno poceni USB-ključev z raznih kitajskih spletnih strani ne kupujemo, saj se kupljeno potem po navadi precej razlikuje od oglaševanega in pričakovanega. Še zlasti moderne so prevare z USB-ključi, ki se operacijskemu sistemu predstavljajo kot nekajkrat večji kot so v resnici. Prevaro seveda kupci ugotovijo šele, ko zapišejo nanje dovolj podatkov, da presežejo fizično kapaciteto, in jih poskušajo prebrati, kar seveda spodleti.

Kuga se je preselila z obskurnih spletnih strani tudi v regulirano Švico, saj so takšne prevarantske USB-ključe zagotovo odkrili v Aldi Suisse (to je švicarski hofer) z oznako Platinum in v Real Deutschland...

58 komentarjev

Sun na 64 bitih

Slo-Tech -

The Register poroča, da je ta teden sunovcem uspelo uspešno pognati popolnoma 64-bitno jedro novega Solarisa na Opteronu. Pravijo, da so že priključeni na mrežo, se lahko prijavljajo v operacijski sitem in poganjajo 64-bitne aplikacije, vse skupaj stabilno. Kljub temu pa zazdaj ne morejo poganjati Jave in grafičnega vmesnika, ker še nimajo 64-bitnih grafičnih gonilnikov.

S tem so izpolnili rok, do katerega naj bi ustvarili delujočo večuporabniško različico z mrežno povezljivostjo. Sedaj jih čakajo še meseci trdega garanja, da bodo do decembra imeli pripravljen Solaris 10 za Opterone, po možnosti z Javo. Več informacij lahko pričakujemo 17. avgusta na uradni predstavitvi v New Yorku, čeprav Solaris 10 najverjetneje ne bo dostopen do prihodnjega leta. Več o tem.

1 komentar

Eksplozivne Nokie

vir: Nokia
The Register -

The Register poroča, da je v zadnjem času zabeleženih vedno več primerov, ko so uporabnikom Nokie dobesedno eksplodirale v rokah ali žepih. Danes je to doletelo Vietnamko, a ji je telefon k sreči eksplodiral v žepu. Zaradi opeklin se zdravi v tamošnji bolnišnici.

V začetku tega tedna je podobna usoda doletela mladega Nizozemca, ko mu je Nokia eksplodirala v hlačnem žepu. Utrpel je lažje opekline na nogah. Manj sreče je imela pred...

40 komentarjev

Petdeset megabitov v sekundi po koaksialcu

The Register -

Današnje širokopasovne povezave prek bakrenih paric (ADSL) in koaksialnih kablov dosegajo že zavidljive hitrosti, ki pa so že skorajda na sami meji infrastrukture. Doslej je tako prevladovalo mnenje, da bo ob potrebi po dva- in večkrat hitrejših potrebno uporabiti drago optiko in z njo nadomestiti obstoječe podatkovne vodnike.

The Register poroča, da finski Teleste in nizozemski Essent Kabelcom delata na projektu imenovanem ETTH (Ethernet to the Home), ki bo omogočal hitrosti do 50 megabitov na sekundo po navadnih koaksialnih kablih, ki so že položeni.

V čem torej proizvajalca vidita prednosti novega načina prenosa podatkov? ETTH omogoča visoke hitrosti tudi na daljše razdalje, saj je koaksialni kabel manj občutljiv na razdaljo kot bakrena parica (DSL tehnologije), poleg tega pa je dosti cenejši od optike. Ponudniki interneta bodo tako lahko še nekaj časa uporabljali obstoječo infrastrukturo z malenkostnimi popravki, optika pa se bo v vmesnem času pocenila, pravijo. Več o tem.

29 komentarjev

Notesnik eksplodiral

The Register - V Južni Afriki je deklici po imenu Nikita Sooklal v rokah eksplodiral prenosni računalnik. Računalo, ki ga je prav tako uporabljal njen oče je po tem, ko se je 15-letna Nikita želela se povezati na internet in ga tako uporabljala kakih 5 minut enostavno eksplodiral. Dekle je ob eksploziji dobilo opekline druge stopnje na rokah in zgornjem delu telesa. Sedaj se zdravi v tamkajšnji bolnišnici, policija pa dogodek preiskuje. The Register poroča.

3 komentarji

Ribarjenje

The Register - Zadnje čase so organi pregona vse bolj "uspešni" v odkrivanju in kaznovanju piratov. Pri nas so sicer novice tipa obsojen na par mesecev in nekaj stotisoč sit bolj pogoste, toda v ZDA hočejo imeti vse nekajkrat večje.

Tako The Register poroča, da se je končal proces proti trojici piratov iz Kalifornije, od katerih je bil vodja obsojen na 2 leti in pol milijona dolarjev, eden na pol leta ter pol leta hišnega pripora, medtem ko za tretjega še ni znano.. Ob tem se človek spet vpraša, če bi se vse to dogajalo, če bi bile cene malo bolj normalne[:D]

1 komentar

Crush se je prelevil v nForce

The Register - Če gre The Registerju verjeti, in ponavadi jim gre, je uradno prodajno ime za Nvidiino DDR vezno čipovje, do sedaj znano kot Crush, nForce (kot GeForce, get it ?). Naj vas še enkrat spomnim: nForce bo sestavljen iz dveh delov, "Integrated Graphics Processor" ali IGP (NorthBridge) in "Media and Communications Processor) ali MCP (SouthBridge). NorthBridge bo na voljo v dveh različicah:
  • nForce 220: enokanalski DDR RAM, integrirana grafika na 64 bitnem vodilu
  • nForce 440: dvokanalski DDR RAM, 128 bitna grafika
Tudi SouthBridge bo na voljo v dveh izpeljankah:
  • s 6 kanalskim Dolby Digital zvokom (oznaka "D")
  • z navadnim AC97 zvočnim kodekom
Vse skupaj bomo torej videli 4 vezna čipovja, in sicer nForce 220, nForce 220-D, nForce 440 in nForce 440-D. The Register poroča o še eni zanimivosti: integrirana grafika naj bi bil spremenjeni GF2 MX z imenom GeForce2 MX Plus, njegove performanse pa naj bi bile takšne kot pri GeForce2 GTS. Bomo videli...

5 komentarjev