»

Apple: ne mecite telefona v riž

Slo-Tech - O reševanju omočenih prenosnih telefonov kroži cel kup mitov in legend, med katerimi je ena trdovratnejših učinkovitost riža. Dasiravno je riž res higroskopen, za telefone to ni nujno blagodejno. Apple je v posodobljenem obvestilu celo izrecno odsvetoval zakopavanje telefona v riž. Majhna riževa zrna lahko telefon dodatno poškodujejo, svarijo v Applu. Telefon zato raje postavimo v suh in rahlo prevetren prostor, da voda odhlapi po naravni poti.

Riž sodi med higroskopne materiale, nad katerimi je ravnotežni parni tlak vode nizek. To v praksi pomeni, da nase veže vodo iz okolice. A več preizkusov je že pokazalo, da sušenje z rižem ni hitrejše od čakanja, da se telefon posuši sam. Apple prav tako odsvetuje intenzivno segrevanje telefona ali brisanja priključkov z vatiranimi paličicami. Vse to lahko situacijo poslabša.

Če se torej pojavi obvestilo, da je priključek moker in se telefon ne bo polnil, je edina pametna rešitev počakati, telefon pa pustiti na suhem in prevetrenem...

27 komentarjev

Apple ne more osvojiti Indije

Applova trgovina v New Delhiju

Slo-Tech - Indija je z 1,3 milijardami prebivalcev druga najštevilčnejša država in tretji največji trg pametnih telefonov. Zato ni presenetljivo, da si vsi proizvajalci prizadevajo za čim večji delež na tem trgu, ki pa ga pesti nizka kupna moč in visoke carine, ki ceno dvignejo še za 15 do 20 odstotkov. Apple, ki si je od Indije veliko obetal, se že dlje časa spopada s slabimi rezultati v tej državi.

V celem lanskem letu so v Indiji prodali zgolj 3,2 milijona svojih telefonov, v prvi polovici tega leta pa manj kot milijon. Medtem ko Applova prodaja upada, Indijci čedalje raje posegajo po cenejših Xiaomijevih ali Samsungovih izdelkih. Apple poizkuša s prodajo nekoliko starejših modelov, ki so zato cenejši, a rezultati niso...

46 komentarjev

Prodaja pametnih ur naglo peša

IDC - Prodaja pametnih ur upada v vseh segmentih, kažejo raziskave trga, ki jih je opravil IDC. V tretjem letošnjem četrtletju so po svetu prodali 52 odstotkov manj pametnih ur kot v enakem obdobju lani. Apple je še vedno vodilni, saj njegov tržni delež med pametnimi urami obsega 41 odstotkov, čeprav mu je prodaja padla za 72 odstotkov. Apple je v zadnjih treh mesecih prodal 1,1 milijona svojih pametnih ur, medtem ko jih je v enakem obdobju lani 3,9 milijona.

Ko je Apple pred poldrugim letom izdal Apple Watch, so jo ljudje razgrabili in kljub konkurenci je ves čas ostajala najbolj priljubljena. Luksuzni model, ki je stal 10.000 dolarjev, se je izkazal za veliko polomijo, običajne pametne...

113 komentarjev

Galaxy S6 pride naslednji mesec z ukrivljenim zaslonom

Bloomberg - Nov Samsungov pametni telefon iz serije Galaxy bo izšel prihodnji mesec, in to v dveh verzijah. Po poročanju Bloomberga, ki je običajno precej dobro in pravilno obveščen, bo ena verzija S6 imela zaslon, ki se bo raztezal čez tri stranice. Torej, zaslon bo s sprednje strani napet še čez levi in desni rob. Drugi model bo imel klasičen 5,1-palčni zaslon.

Uradna predstavitev obeh modelov bo prihodnji mesec na sejmu Mobile World Congress v Španiji. Vemo tudi to, da bosta imela nov procesor, ki bo bržkone osemjedrni (ne Qualcomm Snapdragon 810), ter kovinsko ohišje, kaj več pa ni znanega. To ne bo prvi Samsungov telefon, ki ima neraven zaslon. Lani so izdali Galaxy Note Edge, ki ima zaslon napet čez en rob. Korak dlje bodo storili, ker so v to pravzaprav prisiljeni.

Apple namreč s svojimi...

19 komentarjev

Samsungov dobiček in tržni delež padla

vir: Samsung
Samsung - Medtem ko je Apple presenetil z največjim dobičkom vseh časov, je njegov glavni konkurent na trgu pametnih telefonov Samsung nekoliko nazadoval, dasiravno so presegli pesimistične napovedi analitikov. V zadnjih treh mesecih so poslovali slabše kot v preteklem letu, hkrati pa drsi tudi njihov tržni delež.

V minulem četrtletju so ustvarili 5,29 bilijona vonov dobička (4,2 milijarde evrov), kar je veliko, a še vedno 36 odstotkov manj kot leto pred tem. Padel je tudi dobiček iz poslovanja, in sicer za 10 odstotkov. Prihodki od prodaje so se skrčili za 11 odstotkov na 52,7 bilijona vonov (42,3 milijarde evrov). Samsung ima seveda bistveno širšo paleto izdelkov od Appla, a na področju mobilnih naprav njihov zalet peša. Dobiček tega oddelka je upadel za 64...

51 komentarjev

HP-jeva nova ogromna pametna telefona

TechCrunch - Čeprav se je Hewlett-Packardov nakup Palma končal klavrno s praktično ukinitvijo tablic in mobilnih telefonov z njihovim sistemom webOS (ki so mu potem odprli kodo), to ne pomeni, da HP ne bo vnovič poizkusil s križanci med tablicami in pametnimi telefoni. Tukaj sta Slate 6 in 7.

Kot je razbrati iz imena, imata napravi 6- oziroma 7-palčna zaslona. Poleg tega imata še štirijedrni procesor (ni znano ali Intelovega, Qualcommovega ali kakšnega tretjega), 16 GB vgrajenega spomina, zaslon z ločljivostjo 1280 x 720 ali 1280 x 800 (večji model) ter dve kameri (s petimi in dvema milijonoma točk). Vgrajeni zvočniki so usmerjeni proti uporabniku. V debelino merita vsega 10 milimetrov. Vse skupaj krmili Android 4.2.

Zanimivo je, da bo HP prodajo začel najprej v Indiji. Po...

8 komentarjev

V Indiji jim iPhoni ne dišijo

Apple - V državi z več kot milijardo prebivalcev in ogromnim trgom, Indiji, je Apple prodal vsega 11.000 iPhonov od septembra, ko je vstopil na trg z iPhoni 3G. Kako majhna je ta številka pove podatek, da toliko telefonov proda Applova trgovina v San Franciscu tedensko. Apple je bil sicer že od začetka skeptičen, saj je v začetnem valu Indiji namenil zgolj 50.000 primerkov, a tako slabega starta vendarle ni pričakoval.

Razlogi za slab uspeh na trgu, kjer se vsako leto proda 120 milijonov mobilnih telefonov, od tega šest milijonov smartphonov, in kjer Nokia obvladuje 60 do 70 odstotkov trga, so večplastni. Prvi je visoka cena, ki znaša 30.000 rupij ali skoraj 500 evrov, in je posledica drugačnega načina prodaje kot drugod, saj v Indiji operaterji telefonov ne subvencionirajo. Pomembnejši razlog pa je porazno oglaševanje, saj ga na zapletenem indijskem trgu niso reklamirali tako agresivno kot drugod.

20 komentarjev