»

LG napovedal telefon z zaslonom, ki se spodvije

Slo-Tech - Sprva so bili podobni opekam, kasneje so dobili mehke robove. Prepogljivi mobilni telefoni so imeli ogromno porodnih krčev, a nekaj so jih proizvajalci uspeli narediti. Sedaj pa je LG napovedal telefon, ki se zvije. Na konferenci CES 2021, ki letos poteka virtualno, so pokazali delujoč prototip.

Kaj dosti podrobnosti niso razkrili. Telefon se bo imenoval LG Rollable in bo imel zaslon, ki mu bo možno spremeniti velikost, tako da bo naprava bodisi telefon bodisi tablica. Potrdili so, da bo LG Rollable na voljo še letos, kar ni zelo presenetljivo, saj so ga prvikrat omenjali že lani. To je potrdil tudi tiskovni predstavnika Ken Hong. Kot je razvidno s posnetka, se del zaslona z električnim mehanizmom pomakne v telefon. Telefon se torej ne zvije v dobesednem pomenu, temveč se podobno kot stransko steklo v avtomobilu premika gor in dol, le da v tem primeru govorimo o zaslonu.

Novinec je del Explorer Projecta, kamor LG zapakira novosti, za katere sprva še ni jasno, ali bodo ugledale...

11 komentarjev

Bloombergova zgodba o kitajskih čipih čedalje manj verjetna

vir: Bloomberg
Slo-Tech - Zgodba s skrivnimi čipi, ki naj bi jih Kitajci med izdelavo matičnih plošč podjetja Super Micro podtaknili nanje in s tem prisluškovali strežnikom več ameriških podjetij, se v dveh tednih še vedno ni razpletla. Nabirajo se le demantiji. Potem ko je Bloomberg minuli teden ponovil, da vztrajajo pri trditvah, noben drug medij ni uspel neodvisno preveriti navedb, nenavadno odločno in prepričljivo pa so to zanikali tudi vsi vpleteni akterji.

Precej neobičajno je Applov izvršni direktor sedaj malodane zahteval, da Bloomberg zgodbo umakne. Apple je kmalu po izidu prvega članka izdal dolg demanti, sedaj pa se je oglasil še Tim Cook. Dejal je, da v zgodbi ni ni resničnega (kar se tiče Appla) in da je edino pravilno, da jo...

22 komentarjev

Bloomberg vztraja, svet pa ne najde kitajskih prisluškovalnih čipov

vir: Bloomberg
Slo-Tech - Minuli teden je veliko prahu dvignil Bloombergov članek o domnevni kitajski vohunski akciji. V strežnike, ki so jih sestavljali v ameriškem podjetju Super Micro, naj bi Kitajci vrinili vohunske čipe. Kompromitirane strežnike naj bi uporabljali Amazon, Apple in celo vladne službe. Toda teden dni pozneje zgodba ni bolj, temveč manj jasna. Medtem ko vsi implicirani odločno demantirajo navedbe, Bloomberg nadaljuje zgodbo, čeprav ni nobenih materialnih dokazov zanjo.

Tako Amazon kakor Apple sta objavila nenavadno dolga demantija, ki sta enostavno preveč gostobesedna, da bi bilo mogoče, da imata podjetji prepoved razkrivanja (gag order). Tudi neodvisno preverjanje zgodbe ni odkrilo nobenih dokazov zanjo. Viri iz Appla, ki se...

21 komentarjev

LG novi dobavitelj zaslonov za iPhone?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Včeraj smo poročali, da sta mobilna konkurenta Apple in Samsung po dolgih letih sodnih sporov, vendarle sklenila poravnavo. A rivalstvo se, kot kaže, nadaljuje z drugimi sredstvi. Kot so iz neimenovanih virov izvedeli pri Bloombergu, bo namesto Samsunga vsaj del OLED zaslonov za naslednjo generacijo iPhonov dobavil prav tako južnokorejski LG Display. Sprva naj bi priskrbeli med dvema in štirimi milijoni zaslonov, kar pa predstavlja bolj pičel delež, glede na število telefonov, ki jih prodajo pod blagovno znamko odgriznjenega jabolka. Pogodba med Samsungom in Applom za dobavo zaslonov za Iphone X je namreč obsegala 100 milijonov kosov. Samsung naj bi tako od vsakega prodanega telefona zaslužil solidnih 110 dolarjev.

...

14 komentarjev

Apple predstavil iPhone X, iPhone 8 in iPhone 8 Plus

Wired News - Apple je predstavil nov pametni telefon iPhone, ki se deseti obletnici prvega modela prikladno imenuje iPhone X (in X se tudi izgovori deset). Predstavlja precejšnje odstopanje od uveljavljenega dizajna iPhonov, še vedno pa z njim Apple cilja najviše. Telefon ima zaslon OLED ("Super Retina") z ločljivostjo 2436 x 1125 točk, kar znese z diagonalo 5,8 palca 458 točk na točk na palec. To je največ med vsemi iPhoni, Apple pa dodaja, da je uspel rešiti težave s svetlostjo in barvno kalibracijo, ki so jih imeli prvi zasloni OLED. Zaslon je napet čez celotno prvo stran, medtem ko je zadnja sive ali srebrne barve.

Zanimiva novost je odsotnost fizičnega gumba Home. Telefon zato sedaj zbudimo tako, da se dotaknemo zaslona in podrsamo navzgor. Z...

888 komentarjev

Galaxy S6 pride naslednji mesec z ukrivljenim zaslonom

Bloomberg - Nov Samsungov pametni telefon iz serije Galaxy bo izšel prihodnji mesec, in to v dveh verzijah. Po poročanju Bloomberga, ki je običajno precej dobro in pravilno obveščen, bo ena verzija S6 imela zaslon, ki se bo raztezal čez tri stranice. Torej, zaslon bo s sprednje strani napet še čez levi in desni rob. Drugi model bo imel klasičen 5,1-palčni zaslon.

Uradna predstavitev obeh modelov bo prihodnji mesec na sejmu Mobile World Congress v Španiji. Vemo tudi to, da bosta imela nov procesor, ki bo bržkone osemjedrni (ne Qualcomm Snapdragon 810), ter kovinsko ohišje, kaj več pa ni znanega. To ne bo prvi Samsungov telefon, ki ima neraven zaslon. Lani so izdali Galaxy Note Edge, ki ima zaslon napet čez en rob. Korak dlje bodo storili, ker so v to pravzaprav prisiljeni.

Apple namreč s svojimi...

19 komentarjev

Apple: namesto safirja dve milijardi dolarjev vreden podatkovni center

Applov center v Maidnu v Severni Karolini

Business Insider - Apple bo v neuporabni tovarni za nesojeno proizvodnjo safirja postavil svoj najdražji podatkovni center, ki bo stal dve milijardi dolarjev. S tem bodo ustvarili 150 delovnih mest, med gradnjo pa bo na projektu delalo še od dva do trikrat več ljudi. Predvideva se, da bodo med njimi tudi številni nekdanji uslužbenci GTAT.

Spomnimo, da je podjetje GTAT, s katerim je Apple sklenil pogodbo o dobavi safirnih zaslonov za nove iPhone, šlo lani v stečaj. Podjetji sta potem javno prali umazano perilo, a GTAT vse to ni nič pomagalo. Podjetje je ugotovilo, da pogodbe z Applom ne more izpolniti, zaradi česar se je znašlo v hudih finančnih težavah. Povsem nov proizvodni obrat v Mesi v Arizoni, kjer bi bil moral GTAT taliti velike ingote safirja in rezati tanke...

99 komentarjev

Tudi Apple pripravlja ukrivljen telefon

Prodaja iPhona 5S gre bistveno bolje od cenejše verzije

Bloomberg - Prvi je bil Samsung z Galaxyjem Round, sledil je LG z G Flexom. S tema novostma so med potrošnike dokončno prispeli ukrivljeni telefoni, zato bo svoj lonček pristavil tudi Apple. Vsaj tako pravijo neuradne, a zanesljive informacije iz Cupertina.

Kot piše Bloomberg, Apple razvija dva nova dizajna priljubljenega iPhona, ki bosta upognjena. Imela bosta večja zaslona z diagonalo 4,7 oziroma 5,5 palca, ki bosta ukrivljena navzdol, torej bosta štrlela čez rob. Spomnimo, LG-jev in Samsungov telefon imata konveksno upognjen zaslon, eden po horizontali drugi po vertikali, a ne sega čez rob. V Applu se seveda še lahko marsikaj spremeni, saj dizajn še ni končan. Telefona naj bi bila naprodaj prihodnje leto v tretjem četrtletju. Nova serija iPhonov naj bi prihodnje leto imela še senzor za...

59 komentarjev

Proizvodnja iPada 3 v polnem teku

Bloomberg - Naslednik Applovega priljubljenega tabličnega računalnika iPad je že v proizvodnji, pravijo viri za Bloomberg. Na prodajne police bo iPad 3 prispel marca, torej leto dni po izidu modela iPad 2, prinesel pa bo zaslon z večjo ločljivostjo, hitrejši štirijedrni procesor in podporo za brezžična omrežja naslednje generacije LTE.

Azijske tovarne so proizvodnjo začele že ta mesec in trenutno obratujejo v treh izmenah. Applu jo bo letos nekoliko zagodlo kitajsko novo leto, ki se prične že 23. januarja namesto v prvi polovici februarja. Tedaj bodo proizvodnjo za teden dni ustavili, nato pa bodo že februarja nadaljevali s polno paro. Glavni Applov partner je podjetje Foxconn, ki se je v preteklosti moralo spopadati z obtožbami o kršitvah delovne zakonodaje,...

167 komentarjev