»

Turizem kruši veliki kitajski internetni zid

vir: Wikipedia
The Verge - Obiskovalcem kitajskega južnega otoka Hainan bo v bodoče omogočen dostop do Facebooka, Twitterja, Youtuba in drugih spletnih storitev, da bi spodbudili tamkajšnji turizem. Spletne strani, ki se nam zdijo običajne, so drugod na Kitajskem namreč prepovedane. Prepovedan je tudi dostop do iskalnika Google ter do nekaterih globalnih medijev, med njimi sta tudi New York Times in Wall Street Journal.

Še donedavna nepredstavljiva izjema od tamkajšnje cenzure spleta je sicer zapisana v triletnem gospodarskem načrtu, ki med drugim omenja tudi najem 50.000 tujcev za turistično osebje, ter zakup 2000 minut oglasnega prostora na tujih televizijskih postajah, vse da bi na Kitajske Havaje, kot otok še imenujejo, privabili turiste. Hainan bo obenem leta 2020 razglašen za območje proste...

4 komentarji

Nič več luknjanja kitajskega internetnega zidu z VPN-ji

Slo-Tech - Kitajska se je odločila zaostriti cenzuro na internetu, ki jo izvaja z velikim požarnim zidom, ki preprečuje dostop do po mnenju oblasti vsebin neprimernih ali nezaželenih vsebin. Tehnično bolj vešči uporabniki so lahko te prepreke obšli z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN), čemur je sedaj odklenkalo. Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je sporočilo, da bodo morali odslej vsi ponudniki storitev VPN dobiti posebna dovoljenja. Zapisalo je, da kitajski trg storitev dostopa do interneta kaže znake neurejenega razvoja, ki zahteva nujno regulacijo in nadzor. Nadzor nad nezakonitimi povezavami, kakor kitajsko ministrstvo imenuje VPN-je, je nujen za okrepitev zaščite informacijske varnosti, so še dodali.

Na Kitajskem je...

30 komentarjev

ZDA doslej najodločneje kritizirale kitajske internetne napade

Slo-Tech - Ameriško zunanje ministrstvo je v ponedeljek Kongresu poslalo poročilo o vojaških in varnostnih vidikih Ljudske republike Kitajske v letu 2013, v katerem so temeljilo analizirali vso kitajsko vojaško udejstvovanje. Poročilo je na tem mestu zanimivo zlasti zato, ker so v njem ZDA odločneje kot doslej obtožile Kitajsko, da izvaja obsežne hekerske napade proti ZDA. Ploščo so namreč ZDA obrnile šele marca letos, ko so prvikrat javno izpostavile Kitajsko kot vir državno sponzoriranih internetnih napadov. Kmalu so na internet pricurljale informacije o kitajski vojaški enoti za elektronsko vojskovanje, medtem ko so Kitajci vztrajno ponavljali, da se le branijo in da v resnici ZDA redno napadajo...

37 komentarjev

Nova Zelandija se je uradno opravičila Dotcomu

Dotcom je zadnje čase po obiskih sodnih dvoran vedno bolj prešerne volje.

vir: Guardian
Guardian - Novozelandski predsednik vlade, John Key, se je danes uradno opravičil Kimu Dotcomu za nezakonito prisluškovanje, ki ga je v dnevih pred januarsko aretacijo izvršila njihova varnostno obveščevalna služba GCSB. Opravičilo sledi včerajšnjemu zaključnemu poročilu državne komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb, ki je ugotovila, da je GSCB prisluškovala telefonskim in internetnim pogovorom Dotcoma in njegovih poslovnih partnerjev (ki so se ravno takrat zbirali v njegovi rezidenci okoli praznovanja Kimovega rojstnega dne).

Dajanja nadzora so bila izvršena brez sodne avtorizacije, ter brez vsake zakonske podlage, saj je mandat GSCB striktno omejen na zunanje grožnje ter bedenje nad varnostjo državne informacijske infrastrukture. Čeprav so...

17 komentarjev

Na Kitajskem internetna telefonija ilegalna

Slo-Tech - Kitajsko Ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je razglasilo internetno telefonijo (VoIP) na Kitajskem za nelegalno, razen če jo ponuja državno podjetje China Telecom ali China Unicom. S tem Kitajska ščiti monopol obeh paradržavnih podjetij in hkrati reže načine komunikacije, ki bi lahko ušli strogi cenzuri. Uradna razlaga je sicer zaščita tržnega deleža domačih podjetij.

S to odločitvijo bodo storitve, kot sta Skype in UUCall, na Kitajskem prepovedane. To bo tudi precej podražilo telefonijo v tujino, saj stane klic prek stacionarnega omrežja na Japonske iz Kitajske okoli pol evra, medtem ko je te klice Skype ponujal za manj kot deset centov.

26 komentarjev

Kitajska - internetna država?

The inquirer - Dejstvo je, da je internet eden izmed najboljših izumov, kar so se jih znanstveniki kdaj izmislili. Dejstvo je, da internet kljub ogromnemu številu ljudi, ki vsakodnevno ali občasno brodijo po internetu in iščejo podatke še vedno ni dosegel svojega viška uporabnikov, ampak le-te še vedno vztrajno pridobiva. Dejstvo je, da nekatere velike države internet šele spoznavajo. Ena izmed takih držav je Kitajska, ki ima trenutno 26.5 milijona internetnih uporabnikov, do leta 2005 pa naj bi ta številka narasla do neverjetnih 200 milijonov. To je vsekakor ogromna številka in ravno zaradi obetavnih napovedi, se lahko zgodi, da bo Kitajska postala še kako zanimiva država za razna "internetna" podjetja.

0 komentarjev