»

V vdoru v KuCoin zmanjkalo 150 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Singaporska borza kriptokovancev KuCoin je potrdila, da so v soboto zgodaj zjutraj po lokalnem času neznani napadalci izvedli nepooblaščene transakcije večjega obsega. Z njimi so ukradli večjo količino kriptovalut, ki jih je menjalnica držala v vroči denarnici (hot wallet) kot likvidne rezerve. Po neuradnih podatkih je zmanjkalo za 150 milijonov dolarjev kriptovalut, predvsem ethra, bitcoina, litecoina, rippla, tethra, stellarja in trona. Večje zaloge, ki niso bile povezane v internet (cold wallet), ostajajo nedotaknjene. Kako so napadalci pridobili dostop do vroče denarnice, še ni jasno.

Takoj po odkritju nepooblaščenih transakcij so začeli reševati, kar se je rešiti dalo. Izdajatelje posameznih kriptovalut oziroma žetonov so obvestili o incidentu. Odvisno od ustroja je nekatere žetone možno preklicati ali pa račune, kamor so bili nakazani, zakleniti. Tako so zaklenili za 22 milijonov dolarjev tethra. Neuporabni so tudi nekateri drugi žetoni. Večino kriptovalut pa na tak način ni...

21 komentarjev

Večina menjalnic kriptovalut zavaja o obsegu prometa

Sumljiv vzorec

Slo-Tech - Pogost nasvet uporabnikom pri izbiri menjalnice ali borze za kriptovalute je izbrati takšno čim višjim prometom, ker je tam manj možnosti, da gre kaj zelo narobe. Toda to je v resnici zelo težko ugotoviti, kaže nova raziskava, ki jo je za ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) pripravil Bitwise Asset Management. Medtem ko CoinMarketCap kaže, da se dnevno z bitcoinom ustvari več milijard dolarjev borznih transkacij, so resnične številke približno 20-krat nižje. Ko je CoinMarketCap izmeril šest milijard dolarjev transakcij (na podlagi številk, ki jih borze same posredujejo), jih je bilo v resnici za 273 milijonov dolarjev.

Bitwise je zbral podatke z 81 menjalnic, ki imajo več kot milijon dolarjev dnevnega prometa. Potem so analizirali promet in ugotovili, da ga je okrog...

54 komentarjev

Hekerji ukradli za 7,7 milijona dolarjev kriptovalute EOS

Slo-Tech - Neznani hekerji so ukradli več kot dva milijona kriptokovancev EOS, ki so vredni več kot 7,7 milijona dolarjev. Kot kaže, so del ukradenega uspeli unovčiti, ker je zatajil sistem za blokado računov z ukradenimi sredstvi. Čeprav je tudi kriptomenjalnica Huobi ugotovila, da hekerji skušajo unovčiti ukradeno kriptovaluto, je bilo tedaj že prepozno, da bi popolnoma preprečili krajo. EOS je četrta največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji.

Nedavno so za EOS uvedli sistem, ki omogoča blokado računov, na katerih so ukradena sredstva. Da se nek račun blokira, ga mora na črno listo dodati vseh 21 največjih rudarjev (block producers). Če pa zgolj eden tega ne stori, račun ostane aktiven. To se je zgodilo ob zadnji kraji, ko je games.eos pozabil dodati...

5 komentarjev

Vdor v Facebook ogrozil 90 milijonov uporabnikov

Vir: Pixabay

Facebook - Iz podjetja so sporočili, da so napadalci izkoristili ranljivost, povezano s funkcijo "View as" oz. "Poglej kot", s katero si lahko svoj profil ogledamo tak, kot je viden drugim. Funkcija je zato trenutno začasno izklopljena.

Napadalci so namreč našli napako v kodi, ki jim je omogočila, da so se dokopali do digitalnih žetonov za dostop, s čimer bi lahko prevzeli tuje uporabniške račune. Žetoni so sicer nekakšen digitalni ključ, ki mobilnim uporabnikom omogoča vstop na platformo, ne da bi morali vsakič vpisovati geslo. Napad je sicer omogočilo kompleksno prepletanje različnih napak v Facebookovi programski kodi. Te izvirajo iz sprememb, ki so jih v podjetju julija lani napravili pri nalaganju videoposnetkov in prav to je vzrok varnostne vrzeli pri...

18 komentarjev

Nov milijonski vdor v južnokorejsko kriptomenjalnico

Slo-Tech - V najnovejšem vdoru na bitcoinske menjalnice in borze so neznani napadalci odnesli za 28 milijonov evrov, so sporočili iz šeste največje menjalnice na svetu. Južnokorejski Bithumb je bil žrtev vdora, ki je potekal v noči s torka na sredo po lokalnem času. Po zagotovilih upravljavcev strani bodo vsem strankam iz lastnih rezerv povrnili škodo, ki je nastala, tako da ne bo nihče izgubil svojih prihrankov oziroma premoženja. Vseeno pa so stranke pozvali, naj do ureditve razmer na vplačujejo bitcoinov na račune pri menjalnici. Prav tako so do nadaljnjega zaustavili vsa izplačila denarja ali dvige kriptovalut.

To je drugi večji vdor v južnokorejske menjalnice. Pred desetimi dnevi so napadalci...

13 komentarjev

Hekerji obrali Coinrail, kriptovalute navzdol

Slo-Tech - Južnokorejska kriptomenjalnica Coinrail, ki je bila po CoinMarketCap med prvimi stotimi po velikosti, je včeraj sporočila, da so nepridipravi z njenih strežnikov v času zbiranja zagonskih sredstev pobrali večjo količino ICO žetonov. V menjalnici so reagirali takoj in svoj portal navzven zaprli, preostale kriptovalute pa so preselili v cold storage, torej offline denarnice.

Podjetje že sodeluje z oškodovanci in preiskovalci, da bi izsledili storilce in zamrznili ukradene žetone. Njihova natančna vrednost še ni znana, so se pa pojavile informacije, da naj bi bila njihova vrednost med 30 in 40 milijonov dolarjev, približno polovica tega naj bi pripadala žetonom NPXS. Sicer je velik del menjalnic...

9 komentarjev

EU dodatno omejila anonimnost kriptovalut

Evropski parlament - Svet EU je ta teden sprejel direktivo o okrepitvi pravil EU glede preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. S tem se spreminja direktiva 2015/849, kar so evropski poslanci potrdili že na aprilskem zasedanju, zato so bile spremembe sprejete brez razprave. Nova pravila urejajo poleg dostopa do informacij o dejanskem lastništvu, sodelovanja enot za finančni nadzor in preverjanja poslov s tretjimi državami z viskom tveganjem tudi nova pravila o predplačniških karticah in virtualnih (kripto)valutah.

Odslej morajo vse virtualne borze in menjalnice, ki poslujejo z valutami, kot so bitcoin, ether ali ripple, svoje stranke natančno identificirati in z ustrezno skrbnostjo preveriti. Podatke o identiteti uporabnikov in njihove naslove denarnic morajo...

83 komentarjev

Simsi praznujejo

Slo-Tech - The Sims je brez dvoma ena izmed najpopularnejših in najbolj znanih serij iger na svetu, delo simulacijskega genija Willa Wrighta, ki je odgovoren tudi za Spore in serijo Sim City. Prva igra The Sims je v Severni Ameriki izšla 31. januarja daljnega leta 2000, kar pomeni, da so razvijalci upihnili že deseto svečko. Kljub dejstvu, da se je Will Wright posvetil drugim projektom, Electronic Arts serijo še vedno razvija, kar je s skupnimi dohodki v višini 2,5 milijard dolarjev, 125 milijoni prodanih kopij in rednim udeleževanjem lestvic najbolj prodajanih iger (tako The Sims 3 kot razširitev, World Adventures, sta še vedno med angleško deseterico najbolje prodajanih iger) popolnoma logično.
Velik del prodaje gre sicer verjetno predvsem na račun mnogih razširitev, saj je Sims 3, izdan lani poleti, uspel nabrati le 4,5 milijona prodanih kopij. Vseeno je tretja izdaja igre v serijo prinesla kar nekaj (potrebne) svežine in zagnala tudi spletno menjalnico, The Sims 3 Exchange platform, s...

2 komentarja

Tatu izdale varnostne kopije

Slashdot - Proizvajalci računalnikov se trudijo v prenosnike vgraditi čim več funkcij, ki bi tatovom čim bolj otežile uporabo ukradenih in jih po možnosti omogočile locirati, a se ti včasih izdajo kar sami. Slashdot poroča o nespretnem dolgoprstnežu, ki je na Berkleyju iz zaklenjenega avtomobila ukradel prenosnik za osebno uporabo. Očitno ga je potreboval tako nujno, da ni našel niti časa formatiranje.

Oškodovanec je imel na prenosniku naložen program za izdelavo varnostnih kopij, ki je vsebino trdega diska periodično pošiljal v internetni oblak. Ker se je ropar slikal z vgrajeno kamero, so te slike naposled prispele do nesrečnega lastnika, ki jih je predal policiji. Ta je ugotovila, kdo je tat, nato pa se lotila razvozlavanja lokacije. Očitno je bilo, da so slike nastale v motelu, in policija je začela pridobivati podatke o IP-naslovu, s katerega je dostopal do spleta. Na rezultate ni bilo potrebno počakati, saj so ga zalotili pri izstopanju iz enega motela.

15 komentarjev

Exchange 2000 in .Net

Vnunet - Pri vsesplošnem ljubljenkču javnosti (ter delničarjev), Microsoftu, so potrdili, da 'poštni strežnik' (zelo zelo skromno rečeno) Exchange 2000 ne bo deloval na prihajajoči platformi operacijskih sistemov .Net.

.Net pač ne predstavlja zgolj melodičnega 'web services', vendar korenito spremenjeno zasnovo, zatorej je nekompatibilnost nekako razumljiva. Kakorkoli, .Net verzija izMenjalnice bo delovala na Luknju™ 2000 SP3. Klik!

9 komentarjev