»

Tudi ARM se odpoveduje sodelovanju s Huaweijem

Slo-Tech - Naslednje v vrsti podjetij, ki so (vsaj začasno) naredila križ čez Huawei, je ARM. Dogodek je pomemben predvsem zato, ker je ARM britansko podjetje, a se je vseeno odločili slediti ameriškemu zgledu. Po internih dokumentih, ki jih je pridobil BBC, so zaposleni že dobili okrožnico, naj ustavijo vse aktivne pogodbe, podporo in druge aktivnosti s Huaweijem. Podjetje je zapisalo, da dizajni vsebujejo tehnologijo, ki izvira iz ZDA, zato je ne smejo dobavljati Huaweiju.

Če bo ARM pri svoji odločitvi vztrajal dlje časa, je to za Huawei izjemno hud udarec. Medtem ko je Android še možno nadomestiti (navsezadnje je odprtokoden), je pri ARM-jevih čipih to skorajda nemogoče. Razvoj lastnih čipov je možen, a gre za drago in počasno početje. ARM-jevi čipi niso le sestavni...

198 komentarjev

Qualcommov Snapdragon 850 za prenosnike Always Connected

Slo-Tech - Qualcomm je napovedal novo platformo Snapdragon 850 za mobilne naprave, ki jih bo poganjala ARM-jevska verzija Windows 10. Nov procesor Snapdragon 850 nadomešča Snapdragon 835 (in ne 845!), ki ga je ARM pripravil za prve osebne računalnike Always Connected. To je ARM-jev in Microsoftov odgovor na iPade Pro, ki ima ARM-jeve procesorje, podporo za LTE, dolgo avtonomijo in takojšnji zagon iz hibernacije.

Snapdragon 850 je v resnici posebej prilagojena verzija Snapdragona 845
, ki smo ga v začetku leta videli v prvih telefonih. Snapdragon 850 bo namenjen izključno računalnikov in ne telefonom. V osnovi je narejen na isti 10-nm tehnologiji in ima enak modem X20, a je po Qualcommovih besedah posebej prilagojen za delo v...

7 komentarjev

Kaj prinaša ARM Cortex-A76

AnandTech - ARM je predstavil svoj novi procesor Cortex-A76, ki bo nasledil A75 in je namenjen uporabi v prenosnih računalnikih. Od predhodnika naj bi bil za 35 odstotkov hitrejši, tako da se bo že kosal z Intelovim Skylake i5. Kot je že v navadi, ARM pripravi referenčni dizajn za procesor, ki ga lahko proizvajalci uporabijo nespremenjenega (kot npr. Mediatek), v spremenjeni obliki (npr. Qualcomm) ali pa v povsem svojem dizajnu, ki pa razume iste ukaze (taki so Applovi procesorji). Prve dejanske procesorje z dizajnom Cortex-A76 pričakujemo na začetku prihodnjega leta. Od Cortex-A73 pa bo novinec kar dvakrat hitrejši. A73 danes najdemo v Microsoftovih sistemih Always Connected v procesorjih Snapdragon 835, ki so izjemno varčni, a nekoliko počasni.

Novi procesorski dizajn skuša...

10 komentarjev

ARM-jeva nova Cortex A73 in Mali G71

Slo-Tech - ARM je napovedal nov procesor Cortex A73 in nov grafični čip Mali G71, ki bosta nadomestila Cortex A72 in trenutne grafične zmogljivosti. Čipa bosta šla v množično proizvodnjo v drugi polovici leta, prihodnje leto pa že pričakujemo prve naprave, ki ju bodo uporabljale.

ARM vedno pripravi referenčni dizajn, ki ga uporabljajo proizvajalci cenejših procesorjev, denimo MediaTek in Rockchip, medtem ko Apple, Qualcomm ali Samsung seveda pripravijo lastno implementacijo dizajna, ker licencirajo le arhitekturo.

Cortex A73 obljublja do 30 odstotkov več zmogljivosti ob prav toliko nižji porabi energije. Frekvenca delovanja bo 2,8 GHz, medtem ko A72 teče na 2,5 GHz, ima pa tudi nekaj arhitekturnih izboljšav. Za varčnost pa se imamo zahvaliti 10-nm tehnologiji izdelave...

10 komentarjev

ARM predstavil Cortex A72

Ars Technica - ARM je napovedal trojico novosti, ki bodo h končnim uporabnikom prispeli konec leta ali prihodnje leto, proizvajalci čipov pa lahko licence za dizajn odkupijo že sedaj. Glavni novosti sta kakopak nižja poraba energije in višja hitrost.

ARM Cortex-A72 je nov procesor na dizajnu 64-bitni ARM v8-A. Namestnik direktorja marketinga v ARM Nandan Nayampally je povedal, da je novinec 3,5-krat hitrejši od trenutnega Cortex A15 ter dvakrat hitrejši od A57. Grafični čip Mali-T880 GPU je 80 odstotkov hitrejši od trenutnega Mali-T760 GPU ter tako omogoča izris grafike v ločljivosti 4K s 120 fps, medtem ko ima Corelink CCI-500 30 odstotkov večjo propustnost od CoreLink CCI-400. A-72 je zgrajen v 16 nm tehnologiji FinFET in bo dosegal...

23 komentarjev

AMD-jeve novosti v letih 2015-2016

AMD - AMD je predstavil svoje načrte za prihodnost, ki bo obsegala tako arhitekturo x86 kakor tudi ARM. Na tej arhitekturi so že izdelali svoje procesorje (potem ko so še pred tremi leti trdili nasprotno, pa je potem šlo malo drugače), a so ti namenjeni rabi v strežniških okoljih. Sedaj bo ARM tudi pri AMD-ju dobil vidnejšo vlogo.

V letih 2015 in 2016 se bo začel razvoj projekta Skybridge. Šlo bo za 20 nm-čipe SoC (system on chip, ki vsebuje glavni procesor, grafični procesor, pomnilniški krmilnik, mrežo itd.), ki bodo narejeni na arhitekturah ARM in x86. Med seboj bodo fizično združljivi, torej bodo imeli skladno ležišče. To bo uporabno za proizvajalce, saj bodo lahko uporabili eno ali drugo arhitekturo, ne da bi spreminjali celoten dizajn sistema. ARM-verzija bo...

47 komentarjev

Razvoj Windows za 64-bitni ARM v teku

Techworld - Ko je Microsoft napovedal, da bo Windows 8 izšel tudi za platformo ARM (Windows RT), in ko je ARM naznanil izid 64-bitne verzije svojih procesorjev, je bilo današnjo novico pravzaprav pričakovati. Slej ali prej bo izšel tudi Windows za 64-bitni ARM. Kot pravijo v ARM, se bo to zgodilo raje prej kakor slej.

Ian Forsyth iz ARM je povedal, da konkretnih datumov ne more komentirati, a da je razvoj Windows 8 za 64-bitne ARM-jeve procesorje v teku. Microsoft je namreč pretekli teden v sklopu uradne splavitve Windows 8 izdal tudi verzijo za 32-bitni ARM in verzijo za 64-bitni x86. ARM pa je ta teden konkretno naznanil prva procesorja v 64 bitih.

Gre za Cortex-A53 in Cortex-A57, ki bosta osnovana na arhitekturi Armv8. Oba bosta naprodaj od leta 2014 dalje,...

11 komentarjev

AMD licenciral ARM Cortex A5

Wired News - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali že dlje časa. AMD, ki je doslej izdeloval le čipe na arhitekturi x86, je od ARM-ja licenciral Cortex A5. Gre za enega izmed enostavnejših ARM-jevih čipov, ki porabi sila malo energije in zasede ravno tako malo prostora na jedru. AMD je s tem napravil majhen korak, saj še ne bodo izdelovali čipov, ki bi v celoti temeljili na tehnologiji ARM, je pa to prvi korak v to smer, pri čemer seveda ni rečeno, da bodo to pot kdaj prehodili do konca.

AMD je še pred petimi meseci na logično...

6 komentarjev