»

Bodo hekerji rudarjem odklenili GeForce RTX 3060?

Slo-Tech - Ko je Nvidia predstavila kartico GeForce RTX 3060, jo je rudarjem kriptovalut namenoma zaklenila. Kartica zazna, kadar se uporablja za rudarjenje, in tedaj avtomatično upočasni delovanje za približno polovico. Namesto 50 MH/s lahko iz nje iztisnemo le še kakšnih 25 MH/s, kar naj bi po mnenju proizvajalca dolgoročno zagotovilo, da bodo do kartice prišli igralci iger in ne rudarji.

To pa je seveda zelo prikladna tarča za hekerje, ki bodo zaščito poizkusili zlomiti. Na internetu so se te dni že pojavili posnetki, kjer kartice tudi pri rudarjenju zmore 45 MH/s. Sprva je kazalo celo, da s to hitrostjo deluje algoritem Dagger Hashi-Motto za rudarjenje ethra, a se je kasneje izkazalo, da to ne drži. Za zdaj so uspeli s to hitrostjo pognati algoritem Octopus (za altcoin Conflux), pred katerim kartica ni izrecno zaklenjena, a je prav tako uporaben za rudarjenje drugih kriptovalut. In če je to dovolj dobičkonosno, bo kartica prav tako priljubljena med rudarji, ne glede na upočasnjevanje...

69 komentarjev

Družbena omrežja v času koronavirusa: uporabniki aktivni, oglaševanje upada

vir: Flickr

Slo-Tech - Izbruh koronavirusa je zlasti v državah, ki so uvedle karanteno, povečal dejavnost uporabnikov na družbenih omrežjih. Kot poročajo predstavniki Facebooka, se je pošiljanje neposrednih sporočil na njihovih platformah v zadnjem mesecu povečalo za približno polovico. V Italiji denimo uporabniki na njihovih aplikacijah, torej na Facebooku, Instagramu in WhatsAppu, trenutno preživijo 70 % več časa kot pred krizo. Skupinskih pogovorov, takih, pri katerih sodelujejo trije ali več sogovornikov, pa je več kar za 1000 %.

Kljub živahni aktivnosti uporabnikov pa je Facebooku menda močno upadlo število oglasov, zlasti v državah, ki so vpeljale nekoliko bolj odločne ukrepe zoper širjenje virusa. Žal iz podjetja niso podrobneje pojasnili za kolikšen upad gre in v katerih državah je ta najbolj opazen. Analitiki menijo, da je upad oglaševanja povezan z določeno poslovno negotovostjo kriznega obdobja, po drugi strani pa si podjetja ne želijo, da bi se njihovi oglasi prikazovali ob trenutno...

1 komentar

Nvidia poskrbela za preprosto navijanje novih kartic

vir: TechSpot
TechSpot - Kmalu prihajajoča serija grafičnih kartic GeForce RTX 20 ne bo imela le novih Turing grafičnih procesorjev in podpore za NVLink SLI povezave, kar bo krepko povečalo prepustnost povezav v spregah večih kartic, pač pa jim bo priloženo tudi močno orodje za malone samodejno navijanje kartic. Pač, ker zmogljivosti, ki jih kupimo, nikoli niso docela izkoriščene.

Scanner sicer ne bo aplikacija, ki si jo prenesemo s spleta, pač pa API, ki bo na voljo razvijalcem vseh znanih programov za navijanje, kot sta denimo MSI Afterburner in EVGA Precision X1. Kot poročajo mediji, Nvidia s tem v zvezi že sodeluje z MSI, Gigabyte, Asus in drugimi izdelovalci grafičnih kartic.

Posebnost Scannerja je v tem, da ne bo deloval, kot smo bili doslej vajeni...

9 komentarjev

Nvidia: prodaja grafičnih kartic za rudarjenje zanemarljiva

Slo-Tech - Lepo je bilo, dokler je trajalo, a kriptomrzlice je konec. Cene grafičnih kartic, ki so lani poletele v nebo zaradi rudarjev, so se že pred časom začele zniževati. Logično pada tudi obseg prodaje, kar je v zadnjem poslovnem poročilu potrdila tudi Nvidia. V poročilu za drugi kvartal, ki ga je objavila včeraj, ugotavlja, da je povpraševanje za namene rudarjenja strmoglavilo. Večino povpraševanja spet predstavljajo domači igralci, sestavljavci podatkovnih centrov in pa razvijalci umetne inteligence.

Že pred zadnjim četrtletjem je Nvidia ocenila, da bo rudarjem prodala le še za 100 milijonov dolarjev specifične strojne opreme, medtem ko so celotni prihodki znašali 3,12 milijarde dolarjev. V resnici pa je povpraševanje rudarjev upadlo na vsega 18 milijonov...

34 komentarjev

Kriptovalute poskrbele za rekordne rezultate proizvajalcev GPU-jev

Slo-Tech - Proizvajalci grafičnih kartic, zlasti Nvidia, si v zadnjih mesecih manejo roke, saj so poslovni rezultati zaradi dodatnega povpraševanja naravnost fantastični. V preteklosti se je celo zgodilo, da je Nvidia pozvala k odgovorni prodaji, saj so rudarji pokupili vse zaloge, tako da za igralce iger ni ostalo nič. Poslovni rezultati temu pritrjujejo, saj je Nvidiia v prvem letošnjem kvartalu ustvarila 3,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je celo za 10 odstotkov več kot v minulem četrtletju, ki je vključevalo božično obdobje in je tradicionalno daleč najboljše. V primerjavi z istim četrtletjem lani so prihodki višji za osupljivih 66 odstotkov. Dobiček se je v primerjavi s predhodnim...

35 komentarjev

Apple prvikrat po 15 letih s padcem prihodkov

Apple - Prvikrat po letu 2001 se je zgodilo, da so na letnem nivoju Applovi prihodki v primerjavi z letom poprej upadli. V fiskalnem letu 2016, ki se je zaključilo konec minulega četrtletja, je Apple zbral 215,6 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 8 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (233,7 milijarde dolarjev). Prav tako so ustvarili manj čistega dobička, in sicer 45,7 milijarde dolarjev, kar je 14 odstotkov manj kot lani.

Glavni razlog za upad kazalnikov je slabša prodaja iPhona, ki Applu še vedno prinese dve tretjini vseh prihodkov. V zadnjem četrtletju so prodali 45,5 milijona telefonov, kar je 2,5 milijona manj kot v enakem obdobju lani. Podobno je prodaja iPhonov za lansko zaostajala tudi v drugem in tretjem četrtletju, enaka je bila le v...

118 komentarjev

Microsoft kljub šibki prodaji novih računalnikov sklenil odlično poslovno leto

Microsoft - Microsoft je včeraj predstavil poslovne rezultate za fiskalno leto 2016, ki se je zaključilo konec junija. V minulih treh mesecih so ustvarili 20,6 milijarde dolarjev prihodkov in 3,1 milijarde dolarjev čistega dobička. V primerjavi z enakim obdobjem lani so prihodki sicer upadli za osem odstotkov, a so imeli lani v tem času dve milijardi dolarjev izgube, kar je bila posledica ponesrečenega nakupa Nokie in s tem povezanih prevrednotenj vrednosti navzdol. Tudi v zadnjem četrtletju so še imeli 1,1 milijarde dolarjev stroškov zaradi prestrukturiranja in odpuščanja v enoti za mobilne telefone Nokia.

V celotnem poslovnem letu 2016 je Microsoft ustvaril 16,8 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 37 odstotkov več kot...

46 komentarjev

Microsoftovi rezultati solidni: padec prihodkov, rast dobička, Bing končno iz rdečega

Microsoft - Microsoft je včeraj objavil poslovne rezultate za minulo četrtletje, ki je v njihovih poslovnih knjigah označeno kot prvi kvartal fiskalnega leta 2016, s katerimi je navdušil investitorje. Delnice podjetja so poletele za 10 odstotkov in dosegle najvišjo vrednost v zadnjih 15 letih - dražje so bile na vrhu internetnega balončka leta 1999. V zadnjih treh mesecih so v Redmondu zabeležili 20,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ob tem pa ustvarili 4,6 milijarde dolarjev dobička ali dva odstotka več kot v lanskem četrtletju. Delničarjem so izplačali za 6,9 milijarde dolarjev četrtletnih dividend.

Glavna razloga za upad prihodkov sta močan dolar in slabša prodaja strojne opreme z...

13 komentarjev

Apple ustvaril največji dobiček v zgodovini vseh podjetij

Apple - Apple je v minulem četrtletju ustvaril največji dobiček v zgodovini, so sporočili iz Cupertina. V treh mesecih so zabeležili 18 milijarde dolarjev čistega dobička, česar ni doseglo še nobeno drugo podjetje v zgodovini. Dosedanji rekord je držal ruski naftni Gazprom s 16,2 milijardami dolarjev dobička v prvem kvartalu leta 2011.

Zadnje četrtletje v koledarskem letu je tradicionalno najboljše, ker je v ZDA (pa tudi marsikod drugod) prisotna predbožična nakupovalna mrzlica, a 37-odstotne rasti v primerjavi s četrtletjem leto poprej nismo pričakovali. Celotni prihodki podjetja so znašali 74,6 milijarde dolarjev, kar je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Glavni motor prodaje je seveda novi iPhone, ki je šel...

185 komentarjev

Microsoftovo četrtletje brez večjih presežkov

Microsoft - Izteklo se je drugo četrtletje v fiskalnem letu 2015 za Microsoft, ki je danes razkril svoje poslovne rezultate za minule tri mesece. Prihodki so v primerjavi s preteklim letom zrasli, dobiček pa je malo padel. Prodaja strojne opreme je bila Microsoftova najmočnejša karta, medtem ko je Windows razočaral.

V zadnjem kvartalu so prodali za 26,5 milijarde dolarjev blaga in storitev, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja pa se je zmanjšal za dva odstotka in je znašal 7,8 milijarde dolarjev. Glavni razlog za upad so stroški zaradi reorganizacije in nakupa dela Nokie, ki so čisti dobiček potisnili na 10 odstotkov nižjo raven kot lani, torej na 5,6 milijarde dolarjev.

Prodaja Surface 3 teče odlično, saj so prihodki iz te skupine (vse...

3 komentarji