»

Po mnenju nemškega administrativnega sodišča v Wiesbadnu je obvezna hramba prometnih podatkov nesorazmeren ukrep

Slo-Tech - Kot je 27. februarja 2009 ocenilo nemško administrativno sodišče v Wiesbadnu je ukrep obvezne hrambe prometnih podatkov, s katerim se shranjujejo prometni podatki o klicih in uporabi interneta za celotno populacijo - tudi povsem nedolžne posameznike - nesorazmeren.

Po mnenju sodišča (odločitev 6 K 1045/08.WI) obvezna hramba prometnih podatkov predstavlja kršitev pravice do zasebnosti, ta ukrep pa v demokratični družbi tudi ni nujen. Po mnenju sodišča ukrep ne spoštuje načela sorazmernosti v skladu z 8. členom Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Odločitev omenjenega sodišča pa ne pomeni, da je ukrep obvezne hrambe prometnih podatkov v Nemčiji sedaj razveljavljen, pač pa le, da se je administrativno sodišče postavilo na stališče, da je tak ukrep nesorazmeren in odločanje o zadevi preneslo na višje sodišče, ki je pristojno za odločanje o ustavnosti obvezne hrambe prometnih podatkov. Je pa odločitev dober znak za pritožnike in njihovo argumentacijo glede spornosti obvezne...

38 komentarjev

Google agresivneje proti Microsoftu

Google News - Larry Page, soustanovitelj Googla, je na CES-u nakazal, kam pes taco moli.

Za začetek so si za zgled vzeli Apple in njihove storitve, saj Google načrtuje spremeniti pogled na internetno televizijo in video na zahtevo. Pripravljajo nam internetno trgovino, kjer bo vsakdo lahko objavil svojo video vsebino ter ji določil ceno, pravice uporabe in stopnjo zaščite. Vsebino bomo lahko predvajali v njihovem lastnem prihajajočem predvajalniku, ki bo opremljen z novim sistemom zaščite vsebine (DRM). To je resna grožnja ne le za Microsoftov načrt dominacije internetne televizije, temveč tudi za Apple. Prvi korak je ponudba iz televizijskih programov produkcijske hiše CBS, za začetek bodo na ogled ponudili tri svoje trenutno nastajujoče nadaljevanke (ena izmed njih bo CSI). Podobno kot v Jabolčni trgovini bo nova epizoda na voljo dan za rednim predvajanjem, cena pa bo 2 dolarja. Poleg tega imajo v rokavu še enega izredno močnega asa, ki se imenuje NBA.

Napad na Microsoft pa je na drugi...

69 komentarjev

Lexmark: Vse je relativno...

The Register - Očitno niso le politiki tako dvolični, da po eni strani ostro obsojajo spam, a ga še raje uporabljajo v namene politične kampanje. Sedaj se jim je pridružil Lexmark.

Podjetje ima pač želje poseči na trg tiskalniških kartuš (več o politiki za temi izdelki si preberite v povezanih novicah), saj bi z le malo nižjimi cenami lahko dosegli lep tržni delež. A lej ga, zlomka, ko pa je neko drugo podjetje izdelalo kartuše, ki delujejo v Lexmarkovih tiskalnikih, so jih kratkomalo tožili.

Pravniki se tako zopet naslanjajo na DMCA, ki ureja digitalne avtorske pravice, rekoč da naj bi obtoženo podjetje Static Control Components slednji zakon kršilo, saj so v kartuše vdelali čip, ki omogoča komunikacijo s tiskalnikom ter zagotavlja, da je kartuša avtentična (beri: made by Lexmark). Sicer ne moremo reči, da tu do kršitve ni prišlo, a vseeno opazimo, kam pes taco moli.

Vsekakor pa bi bilo zelo zanimivo, če bi zakon, kakršnega si želijo evroparlamentarci, posvojili še v čezlužju [:D]. Klik!...

1 komentar

Ko se prestica osvobodi...

The inquirer - Novico bom pričel z lepim citatom:

"We really haven't done everything we could to protect our customers. Our products just aren't engineered for security." -- Brian Valentine, Microsoft

Pričujoči osebek je ti 'zgodovinski' povedi vmikrofonil na .net razvijalski konferenci. Kam pa pes taco moli, verjetno ni znano niti raznim zvezam za varstvo potrošnikov, ki morebiti že razmišljajo o 'sankcijah', kaj šele pravnikom, ki itak poznajo zgolj zakone, napredna semantika pa jim zna biti deveta vas. Erhm, pardon. (<< demanti)

Resno. Po toliko izdanih popravkih za skoraj vse svoje produkte, nemalo spletnih straneh, ki se skorajda preživljajo s poročanjem o Luknjih™ ter slamo zanje, bi bilo zelo zanimivo vedeti malce več o tem, zakaj se je vrlemu predavatelju 'zareklo'. Hmm, javno priznanje, upanje na boljšo voljo tožilcev nemalo zveznih držav (se mi jih ne da šteti več), apel razvijalcem, naj varnost vzamejo v svoje roke...? Zbluz.

O novici nam je dal vedeti vrli CaQkA....

2 komentarja

Mozilla inovira

Slashdot - Po tem, ko je Mozilla med prvimi uvedla uhlje za brskanje in so ji sledili vsi ostali (prvi je bil roko na srce Galeon), so mozilini fantje spet na delu in iščejo nekaj novega. Tokrat so uporabili koncept pie-menus, torej krožne menuje. Njihova prednost je v tem, da so lahko zelo podobni 'mouse gestures' in tako služijo tako neukim uporabnikom, ki gledajo kaj klikajo, kot tudi tistim bolj prekajenim, ki bodo z miško lahko le 'zaokrožili' in računalnik bo že vedel kam pes taco (in človek miško) moli.
Več na splošno o pie-menujih lahko izveste tukaj. Več o mozillini implementaciji pa tukaj

6 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Navkljub Infosu smo še vedno pridni. Še posebej alien-w - človek je spisal vzporedni test petih Logitechovih brezžičnih namizij. No, eden je od Dexxe, ampak saj veste, kam pes taco moli. Pet namizij. Pet brezžičnih klofotal. Pet mišk. Nič žic. Veliko veliko baterij. Sistemi, dragi od 15.000 do 34.000 SIT znajo zadovoljiti tako najbolj petične uporabnike kot tudi manj zahtevne pisarnike, ki rabijo brezžičnost ter prenosljivost. Obvezno branje.

10 komentarjev

Virtualni sex

CNN - Ne vem, mene osebno razni cyber/virtualni sexi nikoli niso preveč privlačili, toda slišal sem, da so lahko prav prijetni. No, znanstveniki iz Avstralije delajo na tem, da postanejo še bolj prijetni. Razvili so namreč posebno CyberAnčkoTM, ki je namenjena virtualnem sexu. Ančka je naravne velikosti, ima dobro imitacijo prave kože, na določenih, ekhm, strateških delih pa posebne elektromotorčke. Za popoln užitek boste potrebovali še cyber sogovornika, ki prav tako lahko poseduje takšno Ančko ali pa tudi ne. Že slutite kam pes taco moli? Yup, na glavo si boste poveznili čelado za navidezno resničnost in imeli verjetno zelo realen cyber sex s svojo najljubšo filmsko zvezdo. Medtem se bo CyberAnčka odzivala glede na informacije, ki jih bo dobila od vašega soudeleženca preko interneta. Damn, komaj čakam da si priskrbim svoj primerek . Več lahko preberete tukaj.

18 komentarjev