»

Kongresna knjižnica v ZDA ne bo več shranjevala vseh objav na Twitterju

Slo-Tech - Malokdo je bil pozoren, čeprav dejstvo nikoli ni bilo skrito, da ameriška Kongresna knjižnica od leta 2010 shranjuje vsako objavo na Twitterju kot zapis zgodovine. Objave tako predsednikov kot običajnih ljudi brez sledilcev so se enako arhivirale, da bi prihodnji rodovi lahko brali, kaj smo v 21. stoletju čivkali. Arhiv objav na Twitterju v Kongresni knjižnici sega do samega začetka v letu 2006, a je šele od leta 2010 brez izjeme shranjevala vse. Razlog je bil preprost - "zbrati in ohraniti zapis o znanju in kreativnosti za Kongres in ameriško ljudstvo". Twitter je nek odtis trenutnega zeitgeista in ponuja vpogled v globalno miselnost na ravni, kakršne v zgodovini še ni bilo.

Toda Twitter je postal prevelik ali pa...

16 komentarjev

Afera United Airlines: Twitter (tokrat) ni brisal objav

vir: Guardian
Guardian - Ameriški letalski prevoznik United Airlines je zadnje dni pod navalom kritik zaradi - milo rečeno - neprimerne odstranitve potnika iz prepolnega letala. Žrtev slabega načrtovanja UA (ker so pri Unitedu prodali več kart kot je bilo sedežev na letu, so nekaj potnikov prosili, naj zapustijo letalo), Davida Daoa so naključno izbrali in odstranili iz letala, čeprav je že sedel na svojem sedežu. David se z odločitvijo ni strinjal, zato so ga proti njegovi volji varnostniki nasilno odpeljali z letala. Dogodek je več potnikov posnelo in objavilo. CEO United Airlines pa se je pretresenemu potniku že javno upravičil in povedal, da po njegovem mnenju z nikomer ne bi smeli ravnati na tak način.


Največ kritik je bil letalski prevoznik deležen na Twitterju. Uporabniki Twitterja zdaj trdijo, da so...

53 komentarjev

Twitter meni, da morajo tudi politiki imeti pravico do izbrisa javnih objav

TheNextWeb - Twitter je onemogočil knjižnice API za dostop do izbrisanih objav, s pomočjo katerih sta delovali strani Politwoops in Diplotwoops. Omenjeni strani sta na enem mestu zbrali vse objave na Twitterju, ki so jih politiki ali diplomati objavili, pa kasneje izbrisali. Twitter je že maja onesposobil ameriško verzijo Politwoopsa, sedaj pa so onemogočili še Politwoops v vseh ostalih državah in Diplotwoops. Fundacija Open State (OSF), ki je vzdrževala omenjeni strani, je v petek zvečer prejela obvestilo iz Twitterja, da se obeta izklop.

Iz Twitterja so sporočili, da so se za to potezo odločili po temeljitem premisleku. Odločili so se, da je neupravičeno razlikovati med politiki in ostalimi uporabniki Twitterja, zato morajo imeti...

6 komentarjev

Twitter fotke niso v javni lasti

Reuters - Newyorško sodišče ima trenutno pred sabo zelo zanimiv primer o pravni naravi preko Twitterja (Facebooka, idr.) objavljenih fotografij, predvsem v kontekstu žurnalizma. Vprašanje je zelo aktualno. Medtem, ko so nekateri mnenja, da je objavljanje uporabniških fotografij nedostojno za ta resne časopise, drugi k temu celo vabijo, tretji pa kar potihoma kradejo in potem pod "vir" napišejo "Twitter". No, sodišče je zdaj odločilo, da je pravo glede tega vendarle jasno - da se to slednje pač ne sme.

Spor je sprožil Haitijski fotoreporter Daniel Morel, sicer nekdanji dolgoletni fotograf za ameriško tiskovno agencijo AP. Leta 2010, po uničujočem potresu na tej otoški državi, je na svojem Twitter streamu...

35 komentarjev

Smrt Osame bin Ladna trenutek slave za Twitter in priložnost za spletne prevarante

Slo-Tech - Ob nedavnem uboju voditelja Al Kajde Osame bin Ladna se je vnovič pokazalo, zakaj je internet prvi resnično globalni medij, ki omogoča popolno svobodo govora in ga je zelo težko cenzurirati. Čeprav so ZDA šele več ur po uspešnem zaključku akcije potrdile rezultat, je bil na internetu ta javljen že prej.

Osama bin Laden je bil ubit 1. maja med 22. in 23. uro (vse ure so navedene po našem času), a je ameriški predsednik vest svetu uradno sporočil šele 2. maja ob 5. uri zjutraj. To časovno okno je dalo priložnost novemu mediju Twitterju, da je zablestel v svojem čaru pri tistem, za kar je bil pravzaprav postavljen - za hitro sporočanje kratkih in pomembnih vesti.

Vse skupaj pa se je začelo že več ur prej, čeprav takrat še nihče tega ni vedel. Sohaib Athar iz Abbottabada, kjer...

3 komentarji

Kongresna knjižnica bo arhivirala vse tweete

Slashdot - Ameriška kongresna knjižnica je napovedala, da bo v svoje arhive spravila vse javne tweete, ki so bili napisani od Twitterjeve ustanovitve marca 2006. Vsak dan uporabniki napišejo več kot 50 milijonov tweetov, tako da bodo arhivirali več milijard kratkih sporočil. Ker Twitter ni neko obskurno orodje okultnih ločin, marveč ga uporablja nepregledna množica ljudi, od slehernika do predsednikov, je seveda logično, da bodo kratka, 140-znakovna sporočila dobila svoje mesto v zgodovini pisane besede. Na tak način bo nastala ogromna baza podatkov, ki bo omogočila izvedbo zanimivih raziskav in znanstvenih projektov, ki bodo nam in kasneje našim zanamcem osvetlili duh tega časa, evolucijo postmoderne angleščine (in tudi drugih jezikov) v...

13 komentarjev