»

PCIe 7.0 dokončan 2025, naprave 2027.

Slo-Tech - Počasi se bliža PCIe 7.0, ki so ga prvikrat napovedali predlani, sedaj pa je izšel prvi osnutek. PCIe 6.0 je bil dokončan leta 2022, naslednja verzija pa naj bi bila nared leta 2025. To pomeni, da si bolj množično uporabo lahko obetamo leta 2027.

Glavna prednost nove verzije bo višja prepustnost.
Trenutni PCIe 6.0 x16 podpira 256 GB/s, medtem ko bo sedmica zmogla 512 GB/s. Druge optimizacije bodo znižale porabo električne energije, zmanjšale latence in povečale doseg. Višja hitrost bo pomembna zlasti za umetno inteligenco, če bodo prek PCIe 7.0 priključevali strojno opremo za trening in izračunavanje. Z 128 GT/s bo bo torej šlo 512 GB/s, če bomo uporabljali dvosmerni x16. To bo koristilo tudi drugim napravam, kot so hitre mrežne kartice, WiFI 7, USB 4, Thunderbolt 4 in podobno, če bodo izkoriščale PCIe 7.0. Kar se tiče grafičnih kartic, pa bo PCIe 4.0 še dolgo vrsto let povsem zadoščal.

12 komentarjev

Prvi SSD-ji na PCIe 5.0 so tu in niso poceni

Slo-Tech - Čeprav je bil standard PCIe 5.0 dokončan in potrjen že leta 2019, smo prve SSD-je s podporo zanj dobili šele sedaj. To ne preseneča, saj je PCIe 5.0 izšel, ko ni bilo niti SSD-jev za PCIe 4.0. Podobno je tudi sedaj.

Novi SSD-ji so sedaj tu, a niso poceni niti bistveno boljši od prejšnjih verzij. Nova primerka sta Gigabyte Aorus Gen 5 10000 in Inland TD510. Cene za 2 TB se gibljejo med 350 in 400 dolarji, kar je približno dvakrat več od starejših inačic za PCIe 4.0. Obljubljata najvišjo hitrost prenosa podatkov 10.000 MB/s, medtem ko so predhodniki zmogli okoli 7.500 MB/s. Oba SSD-ja, ki sta v formatu M.2, imata tudi hladilna rebra, Inland TD510 celo majhen ventilator. Gigabytov pogon pa ima tako ogromna rebra, da morda v manjša ali bolj natlačena ohišja sploh ne bo zmogel. Inlandova so manjša, a ima kabel s priključkom za napajanje ventilatorja in hkrati nobenega krmiljenja njegove frekvence.

Prvi testi sicer kažejo, da novi SSD-ji niso opazno hitrejši ali manj požrešni (do...

22 komentarjev

PCIe 7.0, ki bo zmogel 32 GB/s, bojda nared leta 2025

Slo-Tech - Niti pol leta še ni minilo od standardizacije PCIe 6.0, a že imamo prve informacije o nasledniku. Telo za standardizacijo, PCI-SIG, pričakuje, da bo PCIe 7.0 dokončan do leta 2025. Glavna premisa ostaja nespremenjena: podvojil bo hitrost predhodnika, torej bo enokanalni PCIe 7.0 zmogel 32 GB/s. Ob tem spomnimo, da se dandanes v glavnem uporablja PCIe 4.0, ki zmore 4 GB/s. Zato SSD-ji uporabljajo štiri steze, grafične kartice pa 16. S PCIe 7.0 jih bomo potrebovali manj.

Realnost šepa zadaj. Šele čez dobro leto, morda celo dve, lahko pričakujemo PCI Express 6.0 v osebnih računalnikih. Dvanajsta generacija Intelovih procesorjev, Alder Lake, podpira omejeno število stez PCIe 5.0. Podobno bo veljalo za AMD-jev Ryzen 7000. Po drugi strani SSD-jev in grafičnih kartic, ki bi potrebovali ali sploh podpirali PCIe 5.0, še ni. To sicer ni presenetljivo, saj običajno traja nekaj let, da standard prepotuje pot od objave do matičnih plošč, nato pa še nekaj dlje do pojava prvih komponent. V...

25 komentarjev

Standard PCI Express 6.0 dokončan

Slo-Tech - Danes je PCI Special Interest Group (PCI-SIG) izdala končne specifikacije (1.0) standarda PCI Express 6.0, ki predstavlja naslednjo generacijo splošnega vodila za priklop internih naprav. Tri leta po sprejemu standarda 5.0, ki se v novih računalnikih šele pojavlja, vidimo, kaj bo prinesla prihodnost. PCI Express 6.0 bo omogočil hitrosti od 16 GB/s (x1) do 256 GB/s (x16 v obe smeri skupaj). Prve naprave pričakujemo sredi leta 2023, sprva v strežnikih.

Poleg višje prepustnosti, ki se približno vsaka tri leta podvoji, prinaša PCI Express 6.0 še nekaj drugih novosti, a še vedno zagotavlja tudi združljivost za nazaj v obeh smereh (torej stare naprave v novih ležiščih in nove naprave v starejših ležiščih), le da bodo hitrosti ustrezno nižje. Kot pojasnjuje Debendra Das Sharma iz PCI-SIG, je tehnologija za povezljivost uspešna, če zmore tri generacije povečanja prepustnosti v enem desetletju, kar je PCI Expressu več kot uspelo.

Višjo hitrost novi PCI Express dosega s tehnologijo PAM4...

2 komentarja

Standardiziran SD 8.0

AnandTech - Dve leti po predstavitvi zadnjega standarda je SD Association predstavil specifikacije SD 8.0, ki bo v prihodnosti poskrbel za še hitrejše kartice SD. Po novih specifikacijah bo najvišja možna hitrost 3940 MB/s, kar bo možno s podporo PCIe 4.0. Trenutno najhitrejši standard SD Express zmore 985 MB/s, UHS-III SD pa 624 MB/s. SD Express, ki ga je prinesel SD 7.0, je premierno ponudil protokol na osnovi PCIe x1 + NVMe, ki je podoben SSD, in SDUC (SD Ultra Capacity), kjer je podprta kapaciteta do 128 TB.

Seveda bo za izrabo najvišjih hitrosti treba poskrbeti tudi za ustrezen čitalnik. Ta bo moral uporabljati dve vodili PCIe 4, sicer bo šlo pol (ali še bolj) počasneje. Same kartice pa bodo omenjeno hitrost podpirale v vseh velikostih (SDHC, SDXC in SDUC). Bodo pa uporabljale nove priključke, medtem ko je seveda standard nazaj združljiv s predhodniki. Gonilo za razvoj čedalje hitrejših kartic so seveda videovsebine in fotografije, ki z rastjo ločljivostjo postajajo čedalje potratnejše....

15 komentarjev

Prihaja PCIe 6.0

Slo-Tech - Medtem ko PCIe 4.0 šele resno prihaja na trg, je PCI-SIG, ki skrbi za standardizacijo, že konkretno v razvoju naslednika. Danes so najavili PCIe 6.0, ki bo dokončan leta 2021. Vmesni PCIe 5.0 je izšel minuli mesec.

Novi PCIe 6.0 prinaša še dvakrat višje hitrosti prenosa. Imel bo prepustnost 256 GB/s oziroma 64 GT/s, kar bo dosegel s frekvenco 64,0 GHz in enkodiranjem Pulse-Amplitude Modulation 4 (PAM4). PAM4 namesto NRZ (Non-Return-to-Zero) 128b/130b (ki je bil prisoten v PCIe 3.0-5.0) prinaša sprotno popravljanje napak (forward error correction) za višje hitrosti prenosa. To pomeni, da je PCIe 6.0 prva res velika sprememba bo verziji 3.0, saj sta naslednji verziji prinesli zgolj povišanje prepustnosti. PAM4 ni nov sam po sebi, a se je doslej uporabljal v...

42 komentarjev

Prihaja Linuxovo jedro 5.0

Torvalds meni, da moramo biti sposobni podverzije prešteti s prsti.

Slo-Tech - Že pred leti so minili časi, ko je številčenje verzij Linuxovega jedra potekalo po zelo strogih pogojih, zaradi česar smo od verzije 2.0 do 3.0 lezli skoraj petnajst let. Verzijo 4.0 pa smo dobili leta 2015, ko je Linus Torvalds malo glede na anketo in malo po lastni volji odločil, da bo verziji 3.19 sledila 4.0, ne da bi obstajal kak globlji razlog. Tudi to pot je tako, saj Linus sporoča, da bo naslednja verzija nosila oznako 5.0 (in ne 4.21 - zmanjkalo mu je prstov na nogah in rokah, pravi).

Medtem ko je pri verziji 4.0 Torvalds vsaj formalno sklical internetno glasovanje, kjer so ljudje izglasovali prehod na novo verzijo, to pot ni storil niti tega (ker v resnici nikomur ni mar, kakšno oznako dobi verzija). Prehod na...

69 komentarjev

Intel predstavil hiter trajni pomnilnik Optane

Slo-Tech - Že pred tremi leti je Intel v sodelovanju z Micronom napovedal novo tehnologijo pomnilnika, ki sta jo poimenovala 3D XPoint, a do danes nismo videli komercialnega primerka. 3D XPoint, ki združuje lastnosti flasha in DRAM-a, je naposled nared. Danes so predstavili družino ploščic s kapacitetami 128, 256 in 512 GB, ki sedejo v podnožje DDR4 in uporabljajo novo tehnologijo. Imenujejo se Intel Optane DC Persistent Memory.

Intel je dejal, da bodo prvi kupci svoje primerke dobili še letos, široka dobavljivost pa sledi prihodnje leto. V prevodu to pomeni, da bomo verjetno nekaj računalnikov z novim pomnilnikom videli v božično-novoletni nakupovalni sezoni, množično pa...

13 komentarjev

Znane specifikacije PCIe 4.0

Slo-Tech - Konzorcij PCI-SIG, ki ga sestavlja skoraj 800 članov in skrbi za standardizacijo vodil PCIe, je sprejel končne specifikacije prihajajoče verzije standarda PCIe 4.0. Zadnji osnutek (0.9) smo dobili junija in od tedaj dosti sprememb ni bilo. Čeprav smo na PCIe 4.0 čakali precej dlje od obljubljenih štirih let, to ne pomeni, da se celotna časovnica zamika. PCIe 1.0 smo videli leta 2003, tri leta pozneje je prispel PCIe 2.0, leta 2010 pa PCIe 3.0. Štirica je tu šele sedaj, končna verzija specifikacij za PCIe 5.0 pa je obljubljena že za sredino leta 2019. S tem želi PCI-SIG poskrbeti, da PCIe ne bo več ozko grlo za razvijalce. PCIe 3.0 je to že postal, zato je Nvidia začela razvijati lasten NVLink.

Bistveno je, da bo PCIe 4.0 omogočal dvakrat večjo prepustnost kot...

11 komentarjev

DDR4 na namizja prihaja čez 2 leti

Intelove platforme preteklosti in prihodnosti

vir: Wccftech.com
Wccftech.com - Nedavno smo podali specifikacije, s katerimi se bo ponašal Haswell-E. Gre za najbolj zahtevnim uporabnikom in strežniški uporabi namenjeno arhitekturo, ki bo verjetno kot prva podprla DDR4 kot pomnilniški standard. Vprašanje na mestu je torej, kdaj lahko pričakujemo podobno na namizju. Izkaže se, da približno leto za Haswell-E. Slednji namreč izide čez dobro leto (Ivy Bridge-E prihaja v začetku letošnje jeseni, Haswell-E verjetno leto kasneje), medtem ko bo vsaj na Intelovi strani namizna platforma podporo za DDR4 dobila šele z arhitekturo Skylake. Slednja je v Intelovem programu Tick-Tock na enakem mestu kot Haswell, torej je Tock.

Gre namreč za novo arhitekturo na starem, 14 nm procesu, katere predhodnik bo Broadwell, na 14 nm pomanjšan Haswell. Broadwell najverjetneje lahko pričakujemo čez približno leto dni, a se pričakuje, da bo namenjen le za prenosnike ter za nekatere...

37 komentarjev

Naslednja generacija Radeonov bo združljiva s PCIe 3.0

Radeon HD 6950 - prvi okus južnih otokov?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Naslednja generacija Radeonov, poznanih pod kodnim imenom Southern Islands ter najverjetneje označenih kot Radeoni HD 7000 (po Radeonih HD 6000 oz. Northern Islands), je že težko pričakovana ter se je po nekaterih podatkih pričakovala že za prihajajočo jesen. To bi bilo po eni strani logično, saj je AMD v jeseni predstavil že prve kartice iz družine 5000, Radeona HD 5850 in 5870 (leta 2009), lani pa še neprava naslednika, Radeona HD 6850 ter 6870. Jesenski načrt so jim sicer pokvarili pri TSMC-ju, saj bodo Radeoni iz serije 7000 prvi, ki bodo izdelani v 28 nm-proizvodnem procesu. nVidia je konkurenčne izdelke na enakem procesu,...

3 komentarji

Še letos standard za dvakrat hitrejši PCIe 4.0

EETimes - Čeprav je bil standard PCI Express 3.0 dorečen šele pred kratkim, se njegov naslednik PCI Express (PCIe) 4.0 že pripravlja. Poleg tega, da bo kakor PCIe 3.0 na voljo tudi v zunanji izvedenki, nas seveda zanimajo specifikacije notranje variante.

PCIe 4.0 bo zmogel prenos do 16GT/s na vodilo, kar pomeni nekako 256 Gb/s za različico PCI Express x16. Še vedno bodo uporabljali bakrene vodnike, iz katerih se po besedah vodje razvojne skupine Ramina Neshantija, še da iztisniti ena nova generacija. Za zunanjo izvedenko se omenjajo tudi optični vodniki, a bomo videli, kaj bo iz tega. Bodo pa morali spremeniti proizvodni postopek in materiale, kar bo prva večja sprememba v vseh generacijah PCIe; priključek bo nazaj združljiv. Omejitev povezave bo zaradi višjih hitrosti strožja, in sicer na 20 do 30 cm, medtem ko PCIe 3.0 preživi tudi pol metra. Z repetitorji bo šlo tudi dlje.

Ekipa za razvoj standarda, v kateri...

17 komentarjev

Zunanji vmesnik za PCI Express v razvoju

Notranjim PCIe-priključkom se bodo pridružili zunanji.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Skupina PCI SIG je na rednem letnem srečanju predstavila predlog za razvoj zunanjega priključka za standard PCI Express, ki bi tekmoval s Thunderboltom in USB 3.0. Nova tehnologija bo omogočala priklop zunanjih naprav prek vmesnika PCIe 3.0, ki bodo lahko komunicirale s hitrostjo do 32 Gb/s. Podobno kot pri Thunderboltu bo standard izveden najprej z bakrenimi vodniki, v naslednji reviziji PCIe 4.0 pa naj bi uporabili optiko.

Vprašanje je, ali potrebujemo še en standard priklopa zunanjih naprav. Trenutno se bije bitka med Thunderboltom, ki zmore 10 Gb/s, in USB 3.0 (5 Gb/s). Če se želi PCI Express uveljaviti, bo moral ponuditi nekaj novega. Žal ne bo podpiral naprav, ki porabijo več kot 20 W energije, kar takoj...

21 komentarjev

PCI Express 3.0 šele 2010.

X-Bit Labs - Posebna skupina, ki razvija standard PCI Express, PCI SIG, se je odločila, da bomo PCI Express 3.0 lahko začeli uporabljati leto pozneje, kot so sprva napovedovali. Da bi ohranili združljivost s PCIe 1.0 in 2.0, bodo potrebovali več dela, kot so pričakovali, zato bodo končne specifikacije standarda pripravili šele do sredine prihodnjeta leta. To avtomatično pomeni, da bomo prve izdelke, združljive s PCIe 3.0, videli šele leta 2011.

Tretja verzija standarda PCIe bo prinesla kar nekaj novosti, med njimi velja omeniti hitrost vodila 4.0 GHz in prehod na 128- in 130-bitne sheme kodiranja. Prejšnji verziji sta uporabljali 1,25 GHz- oz 2,5 GHz-vodilo, težava pa je sedaj to poenotiti. Poleg tega sta konec julija AMD in HP predlagala še nekaj dopolnil v PCIe 3.0, ki bo omogočila medsebojno združljivost PCIe, HyperTransporta, QuickPath Interconnecta in Etherneta za iste kartice. Drugi dodatek pa bi omogočil koprocesorjem ali drugim čipom komunikacijo prek sistemskega pomnilnika z uporabo...

7 komentarjev