»

Volkswagen vpoklical 21.000 električnih ID.4 zaradi progamskega hrošča

Slo-Tech - Volkswagen je sporočil, da morajo vpoklicati na več kot 20.000 električnih vozil ID.4 (MY2021 ID.4) zaradi programskih napak. Odkrili so težavo v modulu za upravljanje baterij (battery management) in na modulu za nadzor pulznega inverterja. Ugotovili so, da je programska oprema za baterijski modul preveč občutljiva in se lahko v nekaterih primerih samodejno resetira, medtem ko se inverter lahko nepričakovano izključi. Gre za vozila, ki so bila proizvedena med majem 2020 in januarjem 2022, medtem ko imajo novejša hrošča že odpravljena.

Že julija 2021 je Volkswagen iz Evrope dobil prva poročila o težavah s programsko opremo na baterijah in že septembra so ugotovili, da ne predstavljajo nevarnosti za kupce. Januarja 2022 so izvedeli še, da ima težave tudi inverter. Kasneje so ugotovili, da se napaka pojavlja tudi med uporabo v realnih razmerah. Pri resetu baterijskega sistema vozilo sicer ne izgubi možnosti krmiljenja ali zaviranja, prehodno pa izgubi moč. Podobno tudi izklop...

70 komentarjev

Tesla bo gradila največjo baterijsko elektrarno

Slo-Tech - Tesla in Pacific Gas and Electric Company bosta v Kaliforniji v Moss Landingu zgradila največjo baterijsko elektrarno na svetu, ki bo imela kapaciteto 1,2 GWh (toliko energije Nuklearna elektrarna Krško proizvede približno v slabih dveh urah). Elektrarna bo imela omenjeni baterijski paket, ki bo namenjen skladiščenju viškov energije iz vetrnih in sončnih elektrarn, ob povišani porabi pa bodo energijo sproščali v omrežje. Energijo bodo skladiščili s klasičnimi litij-ionskimi baterijami.

Gradnja se bo začela še ta mesec
, dokončali pa naj bi jo do konca leta. Gradbeno dovoljenje so dobili ta teden. Pred dvema letoma je v Avstraliji začel delovati dotlej največji baterijski kompleks, ki je imel moč 100 MW in kapaciteto 129 MWh, torej desetkrat manj od najnovejšega. Ta bo imel moč 250 MW, torej jo bo lahko zagotavljal dobre štiri ure.

V Moss Landingu trenutno stoji velikanska plinska elektrarna, ki jo oblasti želijo zapreti in preiti na obnovljive vire energije. Teslina iniciativa je...

125 komentarjev

Elon Musk bo Evropo v letu dni pokril s Superchargerji

Vir: Rektoz, Wikimedia

vir: Wikipedia
The Verge - Lastnik in donedavni šef Tesle je spet udaril na Twitterju. Tokrat, vsaj za nas Evropejce, v pozitivnem smislu. Napovedal je namreč da bo staro celino v naslednjem letu stoodstotno pokril z omrežjem hitrih električnih polnilnic, znanih pod imenom Supercharger. Gre za način polnjena, s katerim je Tesla želela lastnike svojih vozil pripraviti do daljših potovanj, s Superchargerjem namreč v tridesetih minutah polnjenja mogoče pridobiti 270 kilometrov dodatnega dosega.

Trenutno je s takimi...

62 komentarjev

The Boring Company ne bo kopal pod zahodnim Los Angelesom

Ars Technica - Civilna iniciativa je družbi The Boring Company, ki jo je Elon Musk ustanovil za vrtanje predorov, uspešno preprečila projekt testnega izkopa v zahodnem Los Angelesu.

Po anekdoti se je Elon Musk odločil kopati rove pod zemljo zato, ker je na poti od doma v Bel Airu do sedeža Tesle v soseski Hawthorne redno obtičal v prometnih zamaških na avtocesti številka 405. Tudi zato je bil bržkone eden prvih načrtovanih vrtalnih projektov njegove družbe The Boring Company tisti pod bulvarjem Sepulveda, koder poteka del te poti. Za 4,3-kilometrski tunel je firma od mesta Los Angeles skušala...

13 komentarjev

Z lažnimi tviti Elona Muska do 28 BTC v enem dnevu

bleepingcomputer.com - Pred dnevi se je na Twitterju odvrtela zanimiva prevara. Neznanci so namreč vdrli v več potrjenih uporabniških računov, takih, ki jih kot avtentične označuje modra kljukica in jih nato preimenovali v Elon Musk. Med ukradenimi so bili številni računi vladnih organizacij različnih držav, med njimi recimo kolumbijskega ministrstva za transport in indijske nacionalne uprave za naravne nesreče.

Iz ponarejenih računov so nato razširili novico, da Elon Musk, potem ko zapušča vodenje Tesle,...

42 komentarjev

Ameriško tožilstvo začelo preiskavo Tesle zaradi Muskovih čivkov

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje, katerega del je tožilstvo, uradno preiskuje Teslo zaradi zavajajočih objav na Twitterju, ki jih je izvršni direktor Elon Musk objavil v začetku avgusta. Zapis, da bo Teslo odkupil in da ima financiranje že zagotovljeno, je delnico najprej katapultiral kvišku, ko pa je postalo jasno, da se to sploh ne more zgoditi, je padla pod prejšnje nivoje. Čeprav je Musk kasneje, ko je priznal, da bo Tesla ostala kotirajoče podjetje, skušal izjave omiliti, se je znašel v velikih pravnih težavah. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je kmalu zatem začela preiskavo zaradi suma manipulacije cene delnic z objavo neresničnih podatkov. Sedaj je svoj postopek začelo tudi ministrstvo za pravosodje, poroča Bloomberg.

To pa je...

39 komentarjev

Britanci priključili prvo baterijo na utekočinjeni zrak

Ars Technica - V Veliki Britaniji kar okoli tretjino električne energije pridobijo iz obnovljivih virov. A ker veter, plima in sonce ne delujejo vedno skladno s potrebami potrošnikov, je potrebno energijo, kadar je te preveč, nekako uskladiščiti. Zlasti, ker na otoku postopoma ugašajo umazane termoelektrarne na premog, ki pa so bile po drugi strani zelo priročne v trenutkih, ko je povpraševanje po energiji nenadno zraslo.

Pred dnevi so tako v nacionalni elektro sistem vključili prvo shrambo, ki deluje na utekočinjeni zrak oz. Liquid air energy storage (LAES). Baterija je zrasla v Manchestru, deluje pa tako, da zrak iz ozračja prečistijo in ohladijo na -196 stopinj Celzija, pri čemer se utekočini, nato pa ga spravijo v izolirane...

10 komentarjev

Avstralci za zdaj zadovoljni s Teslino megabaterijo

Odziv parne turbine

Slo-Tech - Novembra, tik pred začetkom poletja na južni polobli, je Tesla v Avstraliji dokončala in predala v uporabo baterijo v Hornsdalu, ki lahko uskladišči 129 MWh energije in dobro uro zagotavlja moč 100 MW. Tesla jo je zgradila v rekordnem času, ker je Elon Musk stavil, da bo projekt dokončan v 100 dneh. Baterijski kompleks je povezan z vetrno elektrarno, namenjen pa je izravnavi nihanj v omrežju in zagotavljanju energije v primeru nenadnih izpadov. Poletja v Avstraliji je konec in upravljavec elektroenergetskega omrežja (AEMO) je izdal poročilo, v kateri je pohvalil delovanje baterije.

Večjega izpada električne energije, ki bi ga morala v celoti pokriti baterija, ni bilo, je pa vseeno svoje delo opravila dobro. AEMO...

22 komentarjev

Tesla v roku zgradila največji litij-ionski baterijski kompleks

Slo-Tech - Elon Musk si je prihranil 50 milijonov dolarjev, saj je največjo litij-ionsko baterijo na svetu v Avstraliji postavil krepko pred rokom, ki ga je zapisal v pogodbi. Če Tesli v 100 dneh ne bi uspelo postaviti baterije, bi namreč zanjo ne terjala plačila, je obljubil Elon Musk. Rok je začel teči s podpisom pogodbe pred 55 dnevi, torej je Tesla uspela projekt dokončati dvakrat hitreje. Še več, tudi od Muskove stave je minilo zgolj 99 dni (in tedaj Tesla res še ni imela zgrajenega ničesar).

Powerpack, kot se sistem imenuje, stoji dobrih 230 kilometrov severno od Adelajde v mestu Jamestown, kjer je povezan z vetrno elektrarno. Z močjo 100 MW zmore napajati 30.000 gospodinjstev. Uskladišči lahko 129 MWh električne energije. Stava, ki jo je sklenil Musk, seveda nikoli ni visela na...

15 komentarjev

Musk: odštevanje se je začelo

Ars Technica - Julija je Elon Musk obljubil, da bo največji baterijski sistem na svetu, ki ga gradi v Avstraliji, brezplačen, če ne bo dokončan v 100 dneh. V ta čas seveda ni bilo všteto pridobivanje dovoljenj in izbiranje podizvajalcev, kar se lahko precej zavleče. Sedaj so te podrobnosti dorečene, zato je Musk sprožil 100-dnevno odštevanje. Do 7. januarja bo torej v Jamestownu v Južni Avstraliji stal sistem, ki bo lahko uskladiščil 129 MWh energije in jo dobavljal z močjo 100 MW.

Musk je ob tem igral zelo previdno, saj hkrati naznanil, da je projekt v resnici že na pol dokončan. Ko bo postavljen, bo to največji v omrežje povezan baterijski sistem. Trenutno je največji sistem sposoben shraniti 120 MWh energije in obratovati z močjo 30 MW, gre pa za AES Energy Storage v...

8 komentarjev

Tesla bo gradila največjo baterijo na svetu

Slo-Tech - Tesla, francosko podjetje Neoen in avstralska vlada so podpisali pogodbo, s katero se Tesla zavezuje, da bo do 1. decembra letos v Južni Avstraliji zgradila največjo baterijo na svetu. Izvršni direktor Tesle Elon Musk je na novinarski konferenci v Adelajdi dejal, da bo šlo za trikrat zmogljivejši sistem od katerega koli primerljivega na svetu. Baterijo, ki jo bodo postavili v mestu Jamestown 230 kilometrov severno od Adelajde, bodo povezali z vetrno elektrarno, ki jo bo zgradil Neoen. Ko bo proizvodnja višja od porabe, bodo v baterijo skladiščili preseženo energijo, iz katere bodo ob konicah pokrivali povečano porabo energije.

Musk pravi, da bo baterija lahko zagotavljala moč 100 MW, kar čez palec rečeno pomeni, da lahko napaja okrog 30.000 gospodinjstev. To je tudi...

44 komentarjev

Kako je Elon Musk odkril "toplo vodo" iz Trebnjega

Tesla

Slo-Tech - Solarne strehe prekrite z vrsto teksturiranih steklenih ploščic z vgrajenimi sončnimi celicami, ki se na videz skoraj ne razlikujejo od konvencionalnih strešnih ploščic.
Ne, ne gre za opis izdelka slovenskega podjetja Trimo iz Trebenj iz leta 2008, to je najnovejši produkt guruja silicijeve doline - Elon Muska.
Šalo na stran, morda pa je Musk bolj inovativen od Tatjane Fink (takratne direktorice podjetja Trimo) in bo Tesla bolj uspešna od Trima. In kako bo Musk tokrat spremenil svet na bolje?

Elon Musk (soustanovitelj PayPal, SpaceX, Tesla in SolarCity) je v petek na odru Universal Studios v Los Angelesu, napovedal da namerava narediti sončne celice bolj privlačne, kot so trenutno. V ta namen je razkril vrsto steklenih ploščic z vgrajenimi sončnimi celicami ter prav tako...

91 komentarjev

Tesla predstavila baterije za napajanje hiše

Slo-Tech - Izvršni direktor podjetja Tesla Elon Musk je na tiskovni konferenci predstavil baterijo Powerwall, ki je namenjena napajanju celotnega doma. Obesi se na steno in omogoča hranjenje energije, ko je ta obilna in poceni, ter njeno izrabo ob konicah porabe. Na trg pride čez tri do štiri mesece in bo sprva bržkone igračka za bogati sloj ljudi, a Musk načrtuje počasno posvojitev v širokem krogu gospodinjstev, kar bi utegnilo spremeniti temelje elektrodistribucije po svetu.

Približno kvadratni meter velika naprava v elegantni črni (ali drugi) barvi tehta približno 100 kilogramov, zato ni presenetljivo, da se pritrdi na zid. Dražja verzija za 3500 dolarjev ima kapaciteto 10 kWh, petsto dolarjev cenejši model pa shrani 7 kWh....

135 komentarjev

Tesla odpira patentni portfelj

Slo-Tech - V noriji sodnih postopkov zaradi kršitev patentov in modelov, ki smo ji priča predvsem čez Lužo, čeprav tudi Evropa ni imuna nanje, je pravo nasprotje novica iz proizvajalca električnih vozil Tesla Motors. Odločili so se, da bodo vse svoje patente odprli in dali na razpolago vsakomur.

Izvršni direktor Tesla Motors Elon Musk je v blogu zapisal, da ne bodo sprožili sodnih postopkov proti nikomur, ki bo uporabljal znanje ali tehnologijo, pokrito v patentih njegovega podjetja. Dodal je, da ne verjame več, da so patenti ključ za tehnološko prednost. Ko je delal v svojem prvem podjetju Zip2 je bil mnenja, da so patenti potrebni in koristni, a je sčasoma ugotovil, da se je situacija izrodila. Tesla Motors je patenta kopičila...

84 komentarjev