»

Pretrgan podmorski internetni kabel blizu Jemna bo med spopadi težko popraviti

Slo-Tech - Vsaj en podmorski internetni kabel, ki teče iz Evrope v Indijo skozi jemenske vode, je poškodovan. Pred slabim mesecem dni so Hutiji na svojem računu na Telegramu objavili zemljevid podmorskih kablov v Rdečem morju in dopisali, da je očitno Jemen na strateški lokaciji. Pod Rdečim morjem teče šestina svetovnega internetnega prometa, območje pa je trenutno tarča spopadov. Sedaj so se pojavile napake na podmorski infrastrukturi.

Pod Rdečim morjem teče skoraj dvajset kablov, ki povezujejo Evropo in Afriko ter Azijo. Med njimi je tudi strateško pomemben AAE-1, ki je dolg kar 25.000 kilometrov in teče vse od Francije do Hongkonga. Ko so Hutiji začeli groziti z napadi na kable, so jemenske oblasti in njihov operater ponovili pozive mednarodnim akterjem, naj se s Hutiji ne pogovarjajo o kablih. Nekateri izmed njih tečejo blizu obal v sorazmerno plitvih globinah, saj je takšno polaganje cenejše.

Eden izmed kablov je sedaj poškodovan. Južnoafriški Seacom, ki upravlja kabel, je napako...

35 komentarjev

Google in Facebook gradita nov podmorski kabel, kar postaja nov vzorec

Slo-Tech - Google in Facebook sta napovedala, da bosta sodelovala pri gradnji novega podmorskega podatkovnega kabla Apricot, ki bo leta 2024 povezal Japonsko, Singapur, Tajvan, Guam, Filipine in Indonezijo. Začetna kapaciteta kabla bo 190 Tb/s, ki jo lahko v prihodnosti z nadgradnjo še povečajo. Dolg bo 12.000 kilometrov. To ni prvi podmorski kabel, ki ga podjetji financirata skupaj, saj bo tudi Echo med Singapurjem in ZDA plod sodelovanja.

V zadnjih letih se je spremenil koncept financiranja podmorskih kablov, kjer klasične operaterje in ponudnike prenosa izrivajo Google, Facebook, Amazon in drugi ponudniki internetnih storitev. Google je prvič podmorski kabel sofinanciral leta 2010, ko je sodeloval pri Unityju, ki je povezal Los Angeles in Čikuro na Japonskem. To je bil eden prvih kablov, ki jih je naročil in plačal konzorcij, katerega del so bili tudi končni uporabniki (torej Google). Odtlej se praksa širi in leta 2019 je že več kot 60 odstotkov vseh kapacitet izkoriščalo nekaj ponudnikov...

6 komentarjev

Google si bo kupil svoj podmorski kabel do Evrope

Slo-Tech - Minili so časi, ko so bili podmorski komunikacijski kabli (sprva telegrafski in telefonski, kasneje še optični podatkovni) izključno v lasti operaterjev ali držav. Večji tehnološki giganti, kakršen je tudi Google, v zadnjih letih pospešeno polagajo lastne. Google ima že tri, sedaj pa bo dobil še četrtega.

Iz Mountain Viewa so sporočili, da bodo do leta 2022 položili novi kabel Grace Hopper (seveda poimenovan po slavni računalničarki), ki bo povezal New York z Veliko Britanijo in Španijo. V Veliki Britaniji bo kabel potekal do Cornwalla, v Španiji pa do Bilbaa. Gradilo ga bo podjetje SubCom, ki je zgradilo že dva Googlova kabla. Obstoječi Googlovi kabli povezujejo ZDA in Južno Ameriko (Curie), ZDA in Francijo (Dunant) ter Evropo in Afriko (Equiano). Poleg tega je Google član več konzorcijev, ki imajo v lasti še nekatere druge podmorske kable.

Novi kabel bo imel 16 parov optičnih vlaken, kar ni nič posebnega. Obljubljajo pa, da bo zaradi druge arhitekture imel boljšo zanesljivost....

38 komentarjev

Googlov prvi zasebni transatlantski kabel

Slo-Tech - Obalo Virginije in Belgijo bo, posredno prek francoske atlantske obale, do leta 2020 povezal nov podatkovni kabel, ki si ga bo povsem zase zgradil Google. Gre že za zdaj precej dobro povezani, a obenem obremenjeni regiji, saj med celinama obstaja ali pa je načrtovanih, že 19 kablov, od katerih jih Google uporablja šest.

Pridobitev bodo poimenovali Dunant, po Henryju Dunantu, ustanovitelju Rdečega križa in prvemu dobitniku Nobelove nagrade za mir. 6400 kilometrov dolg kabel bo na morsko dno položilo podjetje TE SubCom, sestavljen bo iz štirih parov vlaken (toliko je za zdaj znano o kapaciteti), njegova pričakovana življenjska doba pa naj bi bila med 15 in 25 let.

In zakaj prav zasebni kabel? Google sicer kable bodisi najema, gradi v partnerstvu z drugimi podjetji, Dunant pa bo četrti...

8 komentarjev

Microsoft in Facebook pod Atlantikom položila podmorski kabel

Slo-Tech - Med vzhodno obalo ZDA in Španijo so položili najzmogljivejši podmorski internetni kabel doslej, ki ima prepustnost kar 160 terabitov na sekundo. Približno 6600 kilometrov dolg kabel Marea, ki teče od Virgina Beach do Bilbaa, tehta 4650 ton in je v lasti podjetij Microsoft, Facebook ter Telxius. Gre za tehnološko najbolj dovršen podmorski kabel, ki predstavlja odgovor na čedalje večji internetni promet. V prihodnosti se bo ta še krepil, saj do leta 2025 pričakujejo, da se bo zaradi razmaha digitalnih vsebin povečal za osemkrat.

Kabel so izdelali v letu dni, redno obratovanje pa pričakujejo za prihodnje leto. Trenutno je po svetu položenih več kot 420 podmorskih internetnih kablov, ki predstavljajo hrbtenico modernega interneta in brez...

33 komentarjev

Microsoft in Facebook gradita najzmogljivejši podmorski kabel v Atlantiku

Slo-Tech - Microsoft in Facebook sta sporočila, da bosta avgusta začela graditi nov podmorski komunikacijski optični kabel, ki bo povezoval ZDA in Evropo. Marea, kot so povezavo poimenovali, bo potekal med Bilbaom v Španiji in mestom Virginia Beach v ameriški Virginiji. Projekt bo po predvidevanjih dokončan do oktobra 2017.

Kabel v skupni dolžini 6600 kilometrov bo imel osem optičnih vlaken in skupno prenosno zmogljivost 160 Tb/s, s čimer bo postal najzmogljivejša povezava med Severno Ameriko in Evropo. Z njim bo upravljalo podjetje Telxius, ki v Španiji skrbi za telekomunikacijsko infrastrukturo. Kot pojasnjujejo v Microsoftu, bodo s to povezavo zadostili naraščajoči potrebi uporabnikov po zanesljivih in hitrih povezavah in za oblačne in...

27 komentarjev

The Intercept: Britanski nadzor telekomunikacij hujši od ameriškega

The Inercept - The Intercept razkriva širino prestrezanja telekomunikacij britanske obveščevalne agencije GCHQ, kot jo dokazujejo Snowdnovi dokumenti iz NSA. Tajni program Karma Police, s katerim so precej uspešno ustvarili unikaten profil vsakega uporabnika interneta glede na njegove brskalne navade, so si zamislili leta 2007 in je do danes večkratno presegel začetna pričakovanja. Do konca leta bo obseg zbranih podatkov presegel 100 milijard dogodkov dnevno.

GCHQ zbira prometne podatke, kar sme zaradi britanske zakonodaje početi tako za britanske državljane kakor tujce. Karma Police je začel obratovati leta 2009 z namenom zbiranja podatkov o ljudeh, ki poslušajo internetne radijske postaje. GCHQ je...

30 komentarjev

Težave s podmorskimi kabli v Egiptu: malomarni kapitani in saboterji

FOX News - Običajno pišemo o motenem dostopu do interneta na kakšnem širšem geografskem območju, ki se zgodi zaradi enega izmed treh razlogov: bodisi kakšna ladja pretrga podmorske internetne kable bodisi države uvedejo filtriranje in cenzuro bodisi je promet moten zaradi napačnih preusmeritev. Redkeje pa pišemo o sabotažah, kot jo je sedaj odkrila egiptovska mornarica. V bližini pristanišča v Aleksandriji so aretirali trojico potapljačev z neke ribiške ladje, ki se je lotila nasilne prekinitve podmorskega kabla. Internetni promet je bil precej ohromljen teden dni, ni pa znano, kdo je dejansko povzročil zastoje. Identitete aretiranih egiptovske oblasti medtem ne želijo razkriti.

Lotili so se kabla SEA-ME-WE 4, ki teče od Francije po dnu Sredozemskega morja, Rdečega...

4 komentarji

Malomaren test algoritma povzročil pol milijarde dolarjev škode na borzi

Pogled nihanja tečaja na milisekundni skali kaže početje pobeglega algoritma.

Slo-Tech - O visokofrekvenčnem trgovanju smo že obsežno pisali in ugotovili, da večino prometa na resnih borzah (kamor se ljubljanska nikakor ne šteje) tako ali tako opravijo računalniki po prednastavljenih trgovalnih algoritmih. Povprečni čas držanja delnice je nekaj deset sekund, vsako sekundo pa se izvede na milijone algoritemskih transakcij, v katerih algoritmi posamezne borzne hiše ali investicijske banke poizkušajo premagati algoritme konkurentov. Poleg kakovosti algoritmov na uspeh vpliva tudi latenca, zato podjetja plačujejo velike vsote za kolokacije čim bliže borzi, po možnosti v isti stavbi.

Neskončno lovljenje vedno boljših odzivnih časov bi lahko preprečili z uvedbo zrnatega trgovalnega časa (sklepanje poslov oziroma...

44 komentarjev

Zemljevid vseh podmorskih kablov

Internetni podmorski kabli, sedanjost

Slashdot - Večina medcelinskega internetnega prometa in tudi dobršen del intrakontinentalnega (recimo v Afriki) poteka po podmorskih kablih, ki so razpredeni po svetovnih oceanih. Ker jih polagajo različna podjetja za različne naročnike, je težko dobiti točne podatke, kje vse so nameščeni. Plačljive informacije o tem seveda obstajajo - če ne drugače jih morajo imeti ladje - a niso zastonj. Na TeleGeography je tak zemljevid podmorskih kablov moč kupiti za 250 dolarjev. Če ga nujno potrebujemo, ni drago, a Greg Mahlknecht iz južnoafriškega Durbana se je odločil izdelati brezplačen zemljevid - predvsem zato, ker je mogel.

Preiskal je domala celotni internet in si sproti zapisoval lokacije in...

7 komentarjev