»

Bo Facebook z WhatsAppom ubil šifriranje?

Slo-Tech - V WhatsAppu je podobno kot v še nekaj drugih aplikacijah za hipno sporočanje vgrajeno šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), s čimer se tehnično preprečuje prisluškovanje. Facebook ne more prestrezati komunikacije niti je izročiti na primer organom pregona, ker to ni tehnično izvedljivo. Lahko pa bi seveda komunikacijo prestrezali na samem viru, ugotavlja Facebook.

Facebook želi v WhatsApp uvesti sistem za avtomatiziran nadzor komunikacije, ki bi iskal in filtriral neprimerne vsebine. Šlo bi za sistem, ki bi bil sicer lokalno nameščen na napravi (denimo na pametnem telefonu), a bi se ves čas posodabljal z novimi ključnimi besedami in algoritmi, in sproti pregledoval vse, kar bi uporabnik napisal, še preden se to šifrira. Če bi zaznal kakšne...

43 komentarjev

Avstralija že čuti posledice zakona proti šifriranju

Dvorana spodnjega doma avstralskega parlamenta.

vir: Wikipedia
theguardian.com - Predstavniki avstralskih tehnoloških podjetij so ponovno pozvali vlado, naj spremeni kontroverzni zakon proti šifriranju, ki je bil v naglici sprejet tik pred novoletnimi prazniki. Zakon daje organom pregona možnost prek splošne sodne odredbe za preiskavo, brez dodatne odobritve sodnega organa, zahtevati od podjetij, da jim omogočijo dostop do šifriranih podatkov, v nasprotnem primeru pa lahko izrekajo denarne kazni. Predstavniki industrije se zato pritožujejo, da izgubljajo zaupanje strank, saj slabo spisan zakon ustvarja poslovno negotovost in tako že ogroža delovna mesta, avstralska podjetja pa da "spreminja v Huaweije".

Brad Smith, predsednik in glavni pravnik Microsofta, pa je te dni med obiskom Avstralije navrgel, da podjetja niso več...

13 komentarjev

Avstralija sprejela zakon proti šifriranju

vir: Pixabay

Guardian - Zakon je potem, ko sta se vladajoči nacionalna in liberalna stranka z opozicijo sporazumeli o njegovem sprejemu, malone švistnil skozi proceduro spodnjega in nato še gornjega doma parlamenta. In to tik pred začetkom poletnih parlamentarnih počitnic. Laburisti, največja opozicijska stranka, so se pri tem na presenečenje vseh odpovedali svojim, prej že napovedanim amandmajem in zakon podprli. Le nekaj ur kasneje je zakon potrdil tudi senat, kar pomeni, da je zakon sprejet.

Gre za prvi tak zakon, ki ga je sprejela katerikoli država, avstralskim organom pregona pa daje možnost, da podjetjem izdajo "tehnično...

30 komentarjev

"Matematični zakoni so lepi, a v Avstraliji veljajo samo avstralski zakoni"

Slo-Tech - Nekoč v davnih časih, med letoma 1992 in 2000, je bil izvoz programske opreme za šifriranje iz ZDA močno reguliran in omejen, zaradi česar se je kdo celo odpovedal ameriškemu državljanstvu. Toda sčasoma so spoznali nesmiselnost tovrstnega omejevanja in danes je v večini razvitega sveta šifriranje in orodja za šifriranje prosto dostopno. Toda ko čedalje več aplikacij za sporočanje uporablja šifriranja od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), države ugotavljajo, da temu ne morejo prisluškovati, niti če bi hotele. Avstralski premier pa tega še ne razume.

Avstralija je konec minulega meseca napovedala, da bo z zakonodajo zahtevala, da podjetja, kot sta WhatsApp ali Apple, po sodni...

44 komentarjev

NYT: pariški napadalci niso uporabljali šifriranja, temveč telefone za enkratno uporabo

Slo-Tech - Teroristični napadi, kakršen je bil lani pariški, so vsakokrat povod za razprav o regulaciji in zakonitosti šifriranja. V ZDA se trenutno Apple in FBI na sodišču prepirata, ali naj Apple zgradi orodje za lažji napad na šifrirane iPhone s surovo silo, v Evropi pa so zlasti v Veliki Britaniji in Franciji čedalje močnejše težnje po prepovedi šifriranja ali vsaj zagotovitvi stranskih vrat za oblasti. The New York Times razkriva, da napadalci v Parizu niso uporabljali šifriranja, pa napada oblastem vseeno ni uspelo preprečiti.

Napadalcem je bilo očitno znano, da obveščevalne agencije redno kontrolirajo nezaščiten promet po internetu, zato za komunikacijo niso uporabljali orodij za hipno...

46 komentarjev

Francija ne bo prepovedala Tora in deljenja Wi-Fi

Slo-Tech - Francoski premier Manual Valls je zagotovil, da Francija ne bo prepovedala deljenja brezžične povezave do interneta (Wi-Fi) ter uporabe Tora. V začetku tedna je francosko notranje ministrstvo predlagalo spremembo zakonodaje, ki bo uvedla prav te omejitve pod pretvezo lažjega boja zoper terorizem. Valls je dejal, da omejitev Wi-Fi ni načrtovana, prav tako ni naklonjen blokadi Tora. K temu je dodal še nekaj obrabljenih fraz, da je internet svoboda in izjemen medij za komunikacijo, kar koristi tudi ekonomiji.

Mogoče je, da je šlo za neusklajenost resorja s premierjem oziroma poizkus pritiska. Druga možnost pa je manj prijetna, saj bi lahko šlo za enostaven preizkus, ali se bo javnost odzvala na predlog ali pa ga lahko brez...

0 komentarjev

Škodljive programe piše približno sto ljudi na svetu

vir: BBC
BBC - Vodja Europolove enote za internetni kriminal Troels Oerting je za BBC povedal, da je na svetu približno sto programerjev, ki pišejo zlonamerno programsko opremo. Dodaja, da jih Europol v grobem pozna, a jim čedalje teže parira.

Oerting, ki vodi enoto European Cyber-Crime Center (EC3) pri Europolu, je govoril v BBC-jevi radijski oddaji Tech Tent in poudaril, da največje težave povzroča brezmejnost interneta. Storilcem kaznivih dejanj ni treba niti obiskati držav, v katerih kršijo zakonodajo, medtem ko mora Europol sodelovati z organi pregona številnih držav, kar upočasnjuje lovljenje storilcev. Večina storilcev je z Rusije in drugih držav nekdanje Sovjetske zveze, kar še otežuje preiskave. Sodelovanje z Rusijo se sicer izboljšuje, diplomatsko dodaja.

Dejstvo...

22 komentarjev

Šifriranje skoraj ni ovira za NSA in GCHQ

Slo-Tech - Pred 20 leti je bilo šifriranje na internetu precej eksotična dejavnost, ki so jo uporabljali zgolj vojska ali diplomati. Danes je vse drugače, saj se na različne vrste šifriranja zanašamo vsakokrat, ko obiščemo spletno banko, kaj kupimo prek interneta ali opravimo telefonski klic. Komercialno dostopno šifriranje je algoritemsko mogoče narediti za vse praktične primere nezlomljivo, s čimer pa se ameriška NSA in njena britanska sestra GCHQ ne strinjata. Najnovejši dokumenti, ki jih je Snowden posredoval Guardanu in The New York Timesu, kažejo, kako NSA in GCHQ uspešno bereta veliko šifrirane komunikacije.

NSA in GCHQ uporabljata...

61 komentarjev