»

Calibri se poslavlja, prihaja Aptos

Bierstadt oziroma Aptos je zmagovalec

Slo-Tech - Ni novost, da se bo privzeta pisava iz Microsoftovega Officea poslovila. Pred dvema letoma so sporočili, da bodo Calibri zamenjali z novo pisavo, ki jo bodo izbrali uporabniki. Med peterico finalistov je zmagala pisava Aptos, ki je bila pred dvema letoma znana kot Bierstadt.

Calibri je bil z nami poldrugo desetletje, ko je nadomestil Times New Roman. Leta 2021 je Microsoft predstavil Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena in Tenorite kot pisave prihodnosti, ki so jih urno dodali med dosegljive možnosti. Uporabniki so jih dve leti uporabljali in Microsoftu poročali o svojih izkušnjah. Zmagal je Bierstadt, ki je na voljo kot družina v več izvedbah - z novim imenom Aptos, ki se imenuje po mestu v Kaliforniji.

Ta bo odslej privzeta pisava v Wordu, Outlooku, PowerPointu in Excelu. Obstoječim uporabnikom jo bodo kot privzeto začeli ponujati v naslednjih mesecih. Pisavo je pripravil Steve Matteson, ki je zasnoval tudi številne druge pisave Windows TrueType, nekaj že v času Windows 3.1...

14 komentarjev

Office bo dobil novo privzeto pisavo

Slo-Tech - Dolgo časa je bila privzeta pisava v Microsoftovem Officeu legendarni Times New Roman, ki se je moral v verziji 2007 posloviti. Zamenjala ga je pisava Calibri, ki pa se sedaj tudi bliža koncu svoje poti. Microsoft je sporočil, da so naročili pet novih pisav, ki se bodo potegovale za privzeto izbiro v naslednji verziji Officea. Odločili bodo uporabniki.

Nove pisave, ki so v igri za novo privzeto, so Meet Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford in Grandview. Pisave so odslej že na voljo v aplikacijah za Office v Microsoftu 365, in sicer kot pisave v oblaku. V namizni verziji Officea s permanentno licenco pa niso na voljo. Microsoft odzive, katera je najboljše, zbira prek družbenih omrežij. Zmagovalka bo prva pisava v Officeu 2021, po trenutnih podatkih tudi v verziji s permanentno licenco. Calibri bo tako kot Times New Roman ostal na voljo kot ena izmed pisav.

36 komentarjev

Pri ponarejanju ne uporabljajte novih pisav

Slo-Tech - Skorajda povsem enako zgodbo smo brali že pred poldrugim letom, a ljudi nikdar ne izuči. To pot je glavni junak kanadski poslovnež Gerald McGoey, ki je bil izvršni direktor propadlega podjetja Look Communications. Ko je podjetje leta 2009 propadlo, se je znašel v finančnih škripcih, saj je upnikom dolgoval 5,6 milijona dolarjev. To je sodišče odločilo leta 2017 po sedemletni pravni bitki. Da mu ne bi zasegli hiš, je sodišču kasneje predložil dokumenta, ki sta dokazovala, da sta domovanji v skrbništvu njegove žene in treh otrok. Žal pa manevra ni dobro premislil.

Dokumenta, ki sta navedbe dokazovala, sta imela datuma 2004 in 1995. S tem ni nič narobe, le da je prvi...

27 komentarjev

Pakistanskega premierja pri ponarejanju izdala Microsoftova pisava Calibri

Slo-Tech - Na drugem koncu sveta se soočajo z zanimivim korupcijskim škandalom, v katerem bo odločilno vlogo, kot kaže, odigrala Microsoftova pisava Calibri. Pakistanski premier Nawaz Sharif se je znašel v težavah, ko je razkritje panamskih dosjejev o poslovanju odvetniške družbe Mossack Fonseca pokazalo, da v tujini obstaja več kot 200.000 bančnih računov na ime njegovih otrok. To samo po sebi ni kaznivo, vzbuja pa sum utaje davkov in pranja denarja, še zlasti ker tega premoženja v Pakistanu niso prijavili, zato je stekla preiskava.

Sharifova hči Maryam Nawaz je na poziv predložila več dokumentov z datumom 6. februar 2006, ki naj bi dokazovali, da Sharif ni storil nič nezakonitega. Toda preiskovalna komisija je svoje delo opravila zelo skrbno. Dokumente je poslala v Radley Forensic...

16 komentarjev

Sodišče v Luksemburgu potrdilo 860-milijonsko globo za Microsoft

vir: Reuters
Reuters - Splošno sodišče EU v Luksemburgu je danes v pritožbenem postopku pritrdilo Evropski komisiji in razsodilo, da mora Microsoft plačati globo v višini 860 milijonov evrov zaradi zlorabe monopolnega položaja. S tem je sodišče potrdilo odločitev Komisije iz leta 2008, le globo je zaradi proceduralnega zapleta zmanjšalo za 4,3 odstotka. Microsoft še ni napovedal, ali se bo pritožil. Nad Splošnim sodiščem EU je sicer še Evropsko sodišče v Luksemburgu, kamor se je mogoče pritožiti.

Zgodba se vleče že od leta 2004, ko je Evropska komisija kaznovala Microsoft z globo v višini 497 milijonov evrov, ker je zlorabljal monopolni položaj. Očitali so mu namreč, da konkurenci ne odkrije dovolj...

63 komentarjev

Evropska komisija vs. pravica vedeti

Informacijski pooblaščenec - Evropska komisija je pred tremi leti, aprila 2008 začela postopek za dopolnitev Uredbe št. 1049/2001, ki ureja dostop do dokumentov EU in njenih organov. Tri leta je postopek večinoma stal na mestu, zdaj je predlog prišel do evropskega parlamenta. Mnenje je podala tudi informacijska pooblaščenka.

Predlog nove ureditve je malodane predrzen, saj se Evropska komisija trudi, da bi definicijo dokumenta zožila do te mere, da bi velike večine dokumentov ta definicija ne zajemala, posledično ti dokumenti ne bi bili dostopni javnosti. Poleg tega predlog tudi veča moč članic, da nad zahtevo za dostop do dokumenta, ki so ga pripravile, uporabijo veto. Posebej zanimivo je dodajanje izjeme, ki pred očmi javnosti po novem skriva - postopke za izbiro osebja in pogodbenikov.

Hkrati s krčenjem dostopa do dokumentov je Evropska komisija mirno prezrla že dalj časa očitane pomanjkljivosti trenutne ureditve:

  • komisija lahko zavrne dostop (in to tudi počne) do dokumentov, ki jih trenutno obravnava,...

7 komentarjev

EU visoko oglobila kartel proizvajalcev LCD-jev

Europa.eu - Evropska komisija je izrekla globo šestim proizvajalcem zaslonov s tekočimi kristali, ki so s svojim kartelnim dogovarjanjem povzročali škodo evropskim kupcem televizorjev, računalniških monitorjev in ostalih naprav s to tehnologijo. Globa se nanaša na ravnanje med oktobrom 2001 in februarjem 2006, ko so se Samsung, LG, AU Optronics, Chimei, Chunghwa in HannStar na več kot 60 sestankih, večinoma na Tajvanu, dogovarjali o cenah LCD-panelov. Skupno je EU izrekla globo v višini 649 milijonov evrov.

Samsung je dobil imuniteto, ker je bil prvo podjetje, ki je opozorilo na kartel, in ker je sodeloval s Komisijo. LG je prav tako zgledno sodeloval, zato so mu globo znižali za polovico na 215 milijonov evrov. Popust sta si prislužila še AU Optronics v višini 20 odstotkov, tako da bodo plačali 117 milijonov evrov, in petodstotnega Chunghwa, ki bo plačal 9 milijonov evrov. Chimei mora plačati 300 milijonov evrov globe, HannStar pa osem milijonov evrov.

33 komentarjev

Ecofont: varčevanje s črnilom, drugič

Ars Technica - Prejšnji mesec smo poročali o Univerzi Wisconsin - Green Bay, ki se je odločila zamenjati privzeto pisavo na računalnikih, da bi varčevali s črnilom ob tiskanju dokumentov. Vodila jih le lanska raziskava strani Printer.com, kjer so ugotovili, da je Century Gothic najvarčnejša pisava. Sledile so ji Ecofont, Times New Roman, Calibri, Verdana, Arial, Sans Serif, Trebuchet in Tahoma. Diane Blohowiak, ki koordinira uporabniško IT-podporo na omenjeni univerzi, je povedala, da letno porabijo 100.000 dolarjev za črnilo, z novim ukrepom pa pričakujejo pet- do desetodstotni prihranek. Res je, da je pisava Century Gothic širša od običajnih, a stroški papirja so nižji od stroškov kartuš in tonerjev.

Idejo so še bolj razvili v nizozemskem podjetju, kjer so razvili koncept...

36 komentarjev

Odprtokodna grafična kartica

golem.de - Kot je znano, proizvajalci grafičnih kartic večinoma zanemarjajo podporo za odprtokodne operacijske sisteme. Razvijalec programske opreme Timothy Miller, ki je pred leti predlagal izdelavo grafične kartice za odprtokodne sisteme, je pred časom ustanovil podjetje Traversal Technology in pričel z razvijanjem Open Graphics Development Board-a (OGD1). Februarja 2006 je bil predstavljen načrt omenjene grafične kartice z dvema DVI izhodoma, TV-out izhodom in 256 MB pomnilnika in z FPGA. Procesor je možno programirati s programom ispLEVER-Starter, ki pa deluje samo v Windows 2000/XP okolju.

Po ceni tisoč ameriških dolarjev, bo OGD1 na voljo razvijalcem predvidoma poleti, pri tem pa bodo le-ti v primeru aktivnega sodelovanja pri razvoju omenjene kartice lahko prejeli 300 do 400 dolarjev rabata, vendar bodo morali biti vsi dokumenti in programje, ki so ga razvili, javno dostopni, oziroma izdelani na podlagi drugih odprtokodnih virov.

Izvorna novica na Golem.de.

Na novico nas je...

13 komentarjev