»

Heker z GitHuba ukradel več gigabajtov Microsoftove kode

vir: ZDNet
ZDNet - Neznani heker naj bi vdrl v Microsoftov račun na Githubu in ukradel več gigabajtov kode. Po nekaterih podatkih gre za 63 GB kode, po drugih pa kar za 500 GB, a je v slednjo številko najverjetneje všteta tudi druga koda, pretežno od odprtokodnih projektov, ki je bila sicer tudi odtujena, a nima povezave z Microsoftom. Viri v Microsoftu so za ZDNet potrdili, da so objavljeni deli kode pristni in resnično pripadajo Microsoftovim projektom. Pravijo pa, da ne gre za kodo Windows, Office ali katerega izmed drugih paradnih konjev podjetja. Taki projekti so namreč na internih strežnikih, ne na Githubu, so še dejali.

Po doslej znanih podatkih se je vdor zgodil marca, najverjetneje 28. marca. Zanimivo je, da je Microsoft sprva javno zatrjeval, da gre za raco in da se vdor ni zgodil, a so kasneje svoje izjave popravili in priznali, da je vsaj nekaj kode pobegnilo. Pri tem še vedno poudarjajo, da koda ni občutljive narave. Po politiki podjetja je na Microsoftovem Githubu koda, ki se uporablja...

7 komentarjev

Windows File Manager je nazaj

Microsoft - Do Raziskovalca, ki ga je prinesel prenovljeni uporabniški vmesnik v Windows 95, smo za brskanje po disku in urejanje datotek uporabljali File Manager. Nekaj različic je Microsoft še prilagal File Manager v Windows, potem pa je - tako smo menili - romal na smetišče zgodovine. Sedaj se vrača, in to v prosti obliki. Microsoft je izdal izvorno kodo, ki omogoča njegovo poganjanje celo na Windows 10.

Izvorna koda je na voljo na Githubu pod licenco MIT open source. Ponujajo dve verziji. Prva verzija (original_plus) je praktično identična originalni, le nekaj popravkov za delovanje na modernih sistemih ima, vključno s podporo za 64-bitne sisteme. Druga verzija (current master) je posodobljena z nekaj funckionalnostmi, ki so nam danes samoumevne. Ima na primer...

44 komentarjev

Na internet ušel del izvorne kode Windows 10

Slo-Tech - Na internet je pobegnil del izvorne kode Windows 10, poroča The Register. Obseg dostopne izvorne kode je še nejasen, ker The Register navaja 32 TB, spletna stran BetaArchive, kjer je bil arhiv dostopen, pa trdi, da gre za 1,2 GB podatkov. Koda, ki je bila dostopna na FTP strežniku BetaArchive, je del Microsoftovega Shared Source Kit, v okviru katerega lahko države, podjetja in drugi upravičenci zaprosijo za vpogled v izvorno kodo. Poleg izvorne kode je bil v paketu še Windows 10 Mobile Adaption Kit, nekaj verzij Windows 10 Creators Update in nekaj verzij Windows 10 za platformo ARM.

Microsoftov tiskovni predstavnik je dejal, da je pregled potrdil, da je objavljena koda predstavljala del kode, ki je OEM-om in partnerjem dostopna v okviru Shared Source Initiative. V...

33 komentarjev

Izvorna koda prvega Prince of Persia najdena, rešena in objavljena

Reševanje kode s starih disket

GitHub - Ena najbolj kultnih videoiger v zgodovini je Prince of Persia, ki je izšla leta 1989 za Apple II in postavila letvico za tisti čas izjemno visoko. Igra je prinašala precej boljšo animacijo kot takratna konkurenca, s svojim načinom igranja pa je navdahnila nov žanr iger, v katerih protagonist sicer skače po različnih platformah, a se giblje zelo realistično. Spričo svoje priljubljenost je Prince of Persia kmalu tekla na vseh mogočih operacijskih sistemih in računalnikih, sledilo pa ji je vrsto nadaljevanj znotraj iste franšize.

Sedaj je javno dostopna tudi izvorna koda prve igre. Ta je bila dolgo časa pogrešana in je veljala za izgubljeno. Jordan Mechner, ki je leta 1989 napisal Prince of Persia, je konec marca letos

56 komentarjev

Microsoft odprl izvorno kodo prevajalnika jezika F#

The Register - Don Syme iz Microsofta je povedal, da je Microsoft izdal izvorno kodo prevajalnika za programski jezik F#, ki je od marca letos v paketu Visual Studio 2010, pod licenco Apache 2.0. Doslej je bila izvorna koda sicer že dostopna, a le pod licenco Microsoft Research Shared Source License Agreement, ki je dovoljevala rabo izdelka za izvedene izdelke le v nekomercialne namene. Sedanja ureditev dovoljuje tudi komercialno rabo, toda ker gre za pristop code drop, uporabniki ne bodo imeli dostopa do glavnega debla razvoja, možnosti izboljševanja in popravljanja ali odločanja o prihodnosti. Nadzor nad prihodnjimi verzijami ostaja ekskluzivno pri Microsoftu.

18 komentarjev

Microsoft je največji proizvajalec (deloma) odprtokodne programske opreme?

Slashdot - WindowsForDevices poroča o novi različici sistema Windows CE 6.0, ki ji je, poleg vrste zanimivih novosti, priložena tudi izvorna koda jedra. Koda je na voljo pod Microsoftovo Shared Source licenco (ki je podobna BSD licencam), kar pomeni, da lahko z njo razvijalci počnejo ogromno reči (čeprav razširjanje spremenjene kode v komercialne namene še ni ena od njih).

Odlične poteze Microsofta, ki so dolgo veljale za "sanjanje svinje o koruzi", se v zadnjem času kar vrstijo. Delno odprtje Office XML standardov, podpora OpenDocument, popuščanje pri sistemski integraciji z Windows Vista...

Kdo je kriv? Pa ja ne konkurenca?

26 komentarjev

Microsoft toži distributerja ukradene izvorne kode

Security Focus Online - Februarja tega leta je Microsoftu ušlo za okoli 200 MB izvorne kode operacijskih sistemov Windows NT in Windows 2000, ki se je naglo pojavila na P2P omrežjih širom sveta. Seveda so se pri Microsoftu takoj vrgli v iskanje izvora te izvorne kode in so tekom postopka ugotovili, da je koda prišla od njihovega partnerja Mainsofta, ki je razvijal Unix orodja za Windows. Vseeno pa način, kako je bila izvorna koda izdana ter kdo jo je izdal, ostaja skrivnost.

Pod neusmiljenim napadom Microsoftovih odvetnikov se je znašel William Genovese, ki ga obtužujejo ekonomskega vohunstva, ker je objavil to kodo na svoji spletni strani. In v čem je razlika med Williamom in večino ostalih ljudi, ki so prenesli datoteke na svoj računalnik? On je objavil datoteke z izvorno kodo na spleti strani in za njihov prenos zahteval dvajset dolarjev. Sam trdi, da je vse to naredil v šali, vendar pa se to enemu izmed preiskovalcev ni zdelo smešno.

William se brani z izjavo, da bi naj bila edina oseba, ki je vzela...

11 komentarjev

The Economist o odprti kodi

Slashdot - Na spletni strani časopisa The Economist so spisali zanimiv članek o uveljavljanju odprte kode po svetu in don Kihotskem boju Microsofta z mlini na veter.

Dolgo časa so protagonisti odprte kode poudarjali slabosti zaprtega programja, vendar so bili to bolj osamljeni glasovi, predvsem v računalniški sferi. S člankom v Economistu pa bo odprta koda vzbudila precej več zanimanja tudi v poslovnih okoljih in državnih institucijah.

Microsoft grožnje iz strani OSS (Open Source Software) jemlje zadnje čase vse bolj resno, tudi s podlimi izjavami tipa "odprta koda je rak za gospodarstvo..." in "principi odprte kode so utelešenje komunizma...". No, med drugim je Microsoft ustanovil Shared Source Initiative, ki partnerjem omogoča vpogled v izvorno kodo Microsoftovih izdelkov (ne pa tudi spreminjanje!). S tem pa je Microsoft v nasprotju s svojimi izjavami izpred nekaj let, ko so vodilni trdili, da poznavanje izvorne kode vodi k lažjemu zlonamernemu izkoriščanju slabosti programskih...

2 komentarja