»

Državno tekmovanje v kibernetski varnosti (do 25 let)

kibertalent.si

Slo-Tech - Med 30. aprilom in 7. majem 2022 bodo potekale slovenske kvalifikacije za Evropsko tekmovanje iz kibernetske varnosti. Najbolje uvrščeni posamezniki bodo imeli možnost sodelovanja in zastopanja Slovenije na največjem evropskem tekmovanju iz kibernetske varnosti za mlade.

Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost z namenom spodbujanja mladih, da pričnejo ali nadaljujejo kariero na področju kibernetske varnosti, izboljšajo svoje veščine in znanje, ter pridobijo nove izkušnje, vsakoletno organizira Evropsko tekmovanje iz kibernetske varnosti. Tekmovanje ponuja priložnost za srečanje z najboljšimi evropskimi talenti in sodelovanje ter mreženje s strokovnjaki, hkrati pa spodbuja k reševanju kompleksnih izzivov kot so spletna in mobilna varnost, kripto uganke, povratni inženiring in foreznika.

Letos se bo evropskega tekmovanja že drugič udeležila tudi slovenska ekipa, sestavljena iz 10 članov, starih med 16 in 25 let. Slovensko ekipo bodo zastopali posamezniki, ki se bodo...

0 komentarjev

Popcorn zaključil svojo pot

Bloomberg - Aplikacija, ki je svoj čas omogočala enostaven pretočni ogled filmov in nadaljevank, a brez plačila in tudi brez pravic za distribucijo, je končala svojo pot. Popcorn Time je izšla leta 2014 in se že leto pozneje zavihtela na vrh seznama najpopularnejših storitev za dostop do videovsebin. Netflix je leta 2015 v letnem poročilu celo opozoril, da je piratstvo eden največjih konkurentov poslovnemu modelu.

Pisci aplikacije so v resnici že leto po njenem izidu dvignili roke nad njo, pri čemer je imela nepojasnjeno vlogo tudi policija. A ker je bila koda odprta, je vskočila skupnost in nastajale so nove verzije. Popcorn Time je bilo težko sodno preganjati, ker aplikacija sama ni gostila nobenih vsebin, temveč je zgolj prek protokola bittorrent pretakala, kar je bilo tisti hip dosegljivo na drugih računalnikih drugih uporabnikov.

A časi so se spremenili. Po eni strani je bittorrent v klasični obliki postal izjemno razširjen, po drugi strani pa so zakonite pretočne storitve na bistveno...

44 komentarjev

Cyber Night

Slo-Tech - V petek, 4. junija 2021, bo potekal slovenski izbor ekipe za sodelovanje na evropskem izzivu kibernetske varnosti 2021 (European Cyber Security Challenge – ECSC), ki bo 28. septembra v Pragi.

European Cyber Security Challenge poteka na pobudo Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA). Gre za vsakoletni dogodek, ki združuje mlade talente iz vse Evrope, da se povežejo, zabavajo in tekmujejo na področjih kibernetske varnosti. Cilj je spodbuditi mlade k nadaljevanju kariere na področju kibernetske varnosti z razvijanjem njihovih veščin in povezovanjem z industrijo.

Ekipa, ki bo zastopala Slovenijo, bo sestavljena iz 10 članov, starih med 13 in 26 let, ki se bodo najbolje izkazali na državnih kvalifikacijah. Državne kvalifikacije bodo na CTF-dogodku Cyber Night, ki bo potekal v petek, 4. junija 2021, v Ljubljani, prav tako bo se dogodka možno udeležiti tudi virtualno.

Člani ekipe bodo nato napoteni na priprave, ki jih bodo opremile s potrebnim znanjem in veščinami. Prav...

0 komentarjev

Google najavil prelomno platformo za pretočno igranje Stadia

Slo-Tech - Na GDCju v San Franciscu se je že odvila najbolj pričakovana najava, saj je Google odgrnil tančico s platforme Stadia, ambicioznega servisa za pretočno igranje, ki je doslej nosil delovno ime Project Stream in bi lahko pomenil največji premik v igričarstvu v naslednjem desetletju.

Ideja "Netflixa za igre", kjer kodo namesto domače naprave poganja strežniški oblak in k nam pretaka video, je stara že skoraj dve desetletji, medtem ko so prvi zaresen tovrsten servis, OnLive, pognali leta 2010. Pa vendar pri večini igričarjev pojem pretočnega igranja še vedno sproža odpor, saj kvaliteta izvedbe doslej še ni dosegla ravni, ki bi povzročila vsesplošno rabo takšnih storitev. Zamik zaradi potovanja signala do strežnika in pa skompresirana slika sta za večino še vedno...

17 komentarjev

Hekerji vdirajo prek podnapisov na spletnih platformah za pretočne video vsebine

TrustedReviews - Ste morda med stotinami milijonov ljudi po vsem svetu, ki si ogleduje piratske video vsebine prek spletnih platform, kot so Popcorn-Time, VLC, Kodi in stream.io? Kot razkriva podjetje za kibernetsko varnost Check Point, so podnapisi na omenjenih platformah postali priljubljeno sredstvo za vdiranje v informacijske sisteme s strani hekerjev. Ti podnapise obogatijo s škodljivim programovjem, ki ga spletne platforme avtomatično – skupaj z video vsebino – pretočijo na vaš računalnik ali pametno napravo. Po ugotovitvah Check Pointa je trenutno po svetu okuženih vsaj 200 milijonov osebnih računalnikov in drugih naprav, hekerji pa lahko kadarkoli prevzamejo popoln nadzor nad okuženo napravo.

Koliko časa so na omenjenih platformah za pretočne video vsebine okuženi...

34 komentarjev

Čas za menjavo gesel? Na spletu našli bazo s 560 milijoni uporabniških imen in gesel

TheNextWeb - Ogromno bazo podatkov z več kot 560 milijoni uporabniških imen in gesel so raziskovalci raziskovalnega centra za kibernetsko varnost Kromtech Security Research Center (KSRC) našli na spletu. V bazi so tudi podatki uporabnikov LinkedIna, Dropboxa in Tumblrja. Pri KSRC so uspeli pridobiti že večino podatkov v bazi, ki so jih povezali s spletno storitvijo Have I Been Pwned. Ta uporabnikom omogoča, da z vnosom naslova elektronske pošte ali uporabniškega imena različnih spletnih platform in rešitev preverijo, ali so v bazi tudi njihovi podatki.

Kdo je ustvaril bazo še ni jasno. Raziskovalci KSRC menijo, da so vir podatkov mnogi hekerski napadi, ki so se zgodili v zadnjih letih. Vendar avtor baze ni bil neposredno povezan z...

34 komentarjev

Nizozemski sodniki: oboževalci, ki na lastno pest prevajajo podnapise, kršijo zakon

Ars Technica - Podnapise za video vsebine, kot so filmi in TV serije, lahko ustvarjajo samo lastniki avtorskih pravic oziroma tisti, ki imajo njihovo dovoljenje. Tako je odločilo nizozemsko sodišče. Vsi oboževalci, ki sami ustvarjajo podnapise, tako po novem kršijo zakon in se lahko znajdejo v kazenskem pregonu.

Podnapisi so se znašli na sodišču zaradi boja med nevladno organizacijo Free Subtitles Foundation in nizozemskim organov za boj proti piratstvu BREIN. Po mnenju borcev proti nelegalnemu razširjanju avtorsko zaščitenih vsebin se podnapisi oboževalcev uporabljajo le ob gledanju ukradenih video vsebin in da zato taki podnapisi spodbujajo piratstvo. Na drugi strani nevladniki trdijo, da z...

86 komentarjev

Ajpes končno priznal: Ne vemo, kaj delamo

Slo-Tech - Oddajanje letnih poročil Ajpesu je očitno pomembnejše kot varovanje podatkov podjetij in državljanov in državljank Slovenije. Da potencialne poslovne škode zasebnim podjetjem in možnosti kraje identitete državljanov sploh ne omenjamo. Vsaj tako razumemo odgovore vodje Ajpesove službe za informacijsko tehnologijo Marjana Babiča, ki jih je dal v intervjuju za RTV MMC.

»Pri analiziranju smo proučevali tudi nekatere bolj radikalne ukrepe, vendar smo ocenili, da jih trenutno brez občutnega vpliva na delovanje storitev Ajpesa ni smotrno izvesti. Posledice za uporabnike bi bile nesorazmerno velike, saj mora okrog 170.000 zavezancev v tem obdobju izpolnjevati zakonske obveznosti oddaje letnih poročil«

Tako Babič pojasnjuje novinarju, zakaj Ajpes ni storil ničesar, da...

84 komentarjev

Na 38 telefonih odkrili prednameščene viruse

Slo-Tech - Okuženi pametni telefoni niso nič nenavadnega, večinoma pa smo si za okužbo krivi sami, saj nanje nesnago potegnemo sami ali pa jo staknemo ob obisku kakšne sumljive spletne strani. Zgodilo se je že tudi, da je na kakšnem poceni telefonu trojanec naložen že tovarniško. Check Point pa ugotavlja, da ga lahko dobimo tudi na telefonih višjega razreda, denimo Galaxy Note 7 ali LG G4.

Pri Check Pointu so na 38 napravah z Androidom, ki so bile v lasti dveh različnih podjetij (telekomunikacijskega operaterja in tehnološke multinacionalke), katerih identitete niso razkrili, odkrili okužbo. To ne...

54 komentarjev