»

Tesla zaradi pedala za plin vpoklicala vse cybertrucke

Slo-Tech - Tesla je vpoklicala vse primerke poltovornjaka Cybertruck, ki so bili proizvedeni od 13. novembra 2023 do 4. aprila 2024. Zamenjati morajo pedalo za plin, ki se lahko zaradi napake pri izdelavi zatakne ob močnem pritisku. Prizadetih je 3878 vozil.

V sporočilu o vpoklicu je zapisano, da je napaka posledica neodobrene spremembe pri proizvodnji, ko je bilo v nasprotju z načrtom dodano mazivo. Če se pedal za plin zatakne v odprtem položaju, zavore še vedno normalno delujejo in je vozilo možno ustaviti, zato se hude nesreče ne bi smele zgoditi. Vseeno bodo v vseh cybertruckih modelnega leta 2024 pedalo zamenjali. V praksi to pomeni, da gre za čisto vsa vozila, ki so bila prodana po lanski predstavitvi novinca. V praksi se je težava že pojavila, saj so nekateri lastniki o njej poročali tudi na TikToku.

Tesla je bila o težavah obveščena 31. marca, nato pa še 3. aprila. Interna preiskava je 12. aprila odkrila razlog za težave, nato pa so odredili vpoklic. Za zdaj ni informacij, da bi...

52 komentarjev

Težave v Tesli: vpoklic vozil, nesreča s smrtnim izdom, znižanje bonitete

Slo-Tech - Tesla je vpoklicala več kot 123.000 vozil modela S, ki so bila izdelana pred aprilom 2016 (to je približno polovica vseh modelov S). Zaradi težav v krmiljenju servo motorja, ki so se s časom pojavile zaradi korozije v hladnem podnebju, bo Tesla preventivno zamenjala zakovice na vseh avtomobilih. Poudarjajo, da se napaka sicer pojavlja le na vozilih, ki večino časa vozijo po cestah, ki jih solijo s kalcijevim in magnezijevim kloridom namesto z običajno kuhinjsko soljo. Ob tem zagotavljajo, da tudi pri morebitni odpovedi sistema avtomobil ostane vodljiv, le več moči je potrebne zaradi odpovedi serva. To je največji vpoklic, ki ga je Tesla doslej izvedla. Leta 2015 so vpoklicali 90.000...

86 komentarjev

Tesla vpoklical 53 tisoč vozil zaradi napake na ročni zavori

vir: BBC
BBC - Tesla je pozval lastnike 53 tisoč vozil Model S in Model X, naj svoje električne kočije odpeljejo na servis. Dva odstotka vpoklicanih vozil imata namreč serijsko napako na ročnih zavorah. Tesla sicer trdi, da servis ni nujno potreben, saj je najhujša stvar, ki se lahko zgodi, da bodo zavore zablokirale in posledično vozila ne bo mogoče voziti. Napako imajo vozila, ki jih je Tesla proizvedel med februarjem 2016 in oktobrom 2016. Najvrednejši ameriški avtomobilski proizvajalec je lani sicer proizvedel 83 tisoč vozil.

To sicer ni prvi prostovoljni vpoklic vozil s strani Tesle. Leta 2015 je 3000 lastnikov Model S moralo svoje vozilo peljati na servis zaradi težav pri varnostnih pasovih.

Teslina vozila so sicer med najbolj varnimi na trgu. Model S je že leta 2013...

28 komentarjev

Elektrika pomembnejša od samovozečih vozil: Tesla na borzi vreden več kot Ford

Bloomberg - »V Shortvillu je nevihtno vreme,« je včeraj po dogajanju na ameriških borzah, ki je potisnilo tržno vrednost Tesla Motors nad vrednost drugega največjega ameriškega avtomobilskega proizvajalca Ford, twitnil prvi mož proizvajalca električnih vozil Elon Musk. Delnica Tesle je včeraj pridobila skoraj šest odstotkov in Muskovo podjetje je bilo na borzi vredno 48,2 milijarde dolarjev. Oziroma 3,1 milijarde več kot Ford. Na tronu najvrednejšega ameriškega proizvajalca vozil pa ostaja General Motors.

Za skok delnice Tesle je bila kriva informacija, da je podjetje preseglo zastavljene cilje za prvo letošnje četrtletje. Nove lastnike je tako dobilo vsaj 25 tisoč Teslinih avtomobilov. Za primerjavo, v istem obdobju je Ford prodal 236 tisoč vozil. Kar pa je sedem...

92 komentarjev

Iz Tesle: vpoklic X, prenova S, napoved 3

Tesla Model 3

Slo-Tech - Medtem ko se Tesla ubada z nepričakovanim zanimanjem za napovedan novi model Tesla Model 3 z osnovno ceno 35.000 dolarjev, za katerega so v nekaj dneh prejeli 325.000 resnih prednaročil (z aro 1000 dolarjev), morajo reševati tudi problem starejšega Modela X, ki gre na vpoklic. Zaradi nevarnih zadnjih sedežev v tretji vrsti bo približno 2700 vozil moralo na izredni servis. Testiranje je pokazalo, da lahko zaradi slabih tečajev ob trku zadnji sedeži zletijo iz svojega položaja in resno poškodujejo potnike v vozilu. To ni prvi vpoklic Teslinih vozil, saj so že lani vpoklicali 90.000 Modelov S zaradi težav z varnostnim pasom, pogosti pa so tudi pri ostalih proizvajalcih.

Vseeno smo v zadnjih dneh pozornejši na Teslo, saj Model 3 napoveduje, da bo postal prvi električni avtomobil...

43 komentarjev

Musk obljublja samovozeče Tesle do konca leta 2017

Slo-Tech - Elon Musk si je pridobil renome človeka, ki mu projekti ne le uspejo, temveč kar pozlatijo. SpaceX ne vozi v vesolje le satelitov, temveč želi kmalu tudi ljudi, hkrati pa je prvi v razvoju raket za večkratno uporabo. Električna vozila Tesla so v ZDA že precej pogost pojav na cesti, vozijo pa se tudi po Evropi. PayPala sploh ni treba posebej omenjati. Musk pa se loteva tudi bolj smelih projektov, kot so transportne cevi za ljudi (hyperloop), lastne šole ipd. Sedaj je Musk neskromno najavil, da bodo v dveh letih na cesto postavili popolnoma avtonomno vozilo znamke Tesla.

Kot pravi Musk, imajo vso potrebno tehnologijo že danes, treba jo je le sestaviti skupaj in preveriti. Tesla Model S se lahko že danes vozi bolj ali manj...

32 komentarjev

Tesla odpira patentni portfelj

Slo-Tech - V noriji sodnih postopkov zaradi kršitev patentov in modelov, ki smo ji priča predvsem čez Lužo, čeprav tudi Evropa ni imuna nanje, je pravo nasprotje novica iz proizvajalca električnih vozil Tesla Motors. Odločili so se, da bodo vse svoje patente odprli in dali na razpolago vsakomur.

Izvršni direktor Tesla Motors Elon Musk je v blogu zapisal, da ne bodo sprožili sodnih postopkov proti nikomur, ki bo uporabljal znanje ali tehnologijo, pokrito v patentih njegovega podjetja. Dodal je, da ne verjame več, da so patenti ključ za tehnološko prednost. Ko je delal v svojem prvem podjetju Zip2 je bil mnenja, da so patenti potrebni in koristni, a je sčasoma ugotovil, da se je situacija izrodila. Tesla Motors je patenta kopičila...

84 komentarjev

Koda v Toyotinih vozilih lahko povzroči prometno nesrečo

Zatikajoč pedal.

Slo-Tech - Toyota se je v razvpitem oklahomskem procesu poravnala z voznico avtomobila Toyota Camry letnik 2005, ki je septembra 2007 povzročila prometno nesrečo s smrtnim izidom za sopotnico. Toyota bo morala zaradi težav z elektroniko v avtomobilu, ki je povzročila prometno nesrečo, izplačati tri milijone dolarjev. Če se stranki ne bi poravnali, bi sodišče prisodilo kazensko oziroma eksemplarično odškodnine (punitive damages), kjer so zneski še bistveno večji.

O slabi kodi, ki poganja svet, smo že pisali. Večina kode v modernih elektronskih napravah zaradi ekonomskih razlogov ne gre skozi temeljit postopek nadzora kvalitete. Kodo je mogoče pisati praktično brez hroščev, kot dokazujejo vesoljska plovila in letala, a to terja nesorazmerno veliko časa in stroškov. Prav v...

70 komentarjev