»

HTCjevi VR naočniki Vive Cosmos prispejo v začetku oktobra

Road to VR - HTC je odprl prednaročila za svoje VR naočnike Vive Cosmos, ki v trgovine pridejo 3. oktobra, za ceno 800 evrov.

Na januarskem sejmu CES je HTC predstavil svoja naslednja očala za navidezno resničnost, Vive Cosmos. V mnogočem odslikavajo dizajn sorodnih naprav v zadnjem letu. Njihov zaslon je kot pri Riftu S ter Indexu tipa LCD in ne OLED, kar zmanjša vidnost pik in meglenje na račun nekaj slabših barv. Ločljivost je 1440×1700 pik po očesu, z zornim kotom 110 stopinj in osveževalno frekvenco 90 hercev. Prav tako je njihova poglavitna razlika glede na starejše člane družine Vive vgrajeno zaznavanje gibanja, brez potrebe po zunanjih satelitih. Temu je namenjenih šest kameric; štiri so vgrajene v same naočnike, še dve pa v privzeto izmenljivo masko, ki je tudi posebnost Cosmosa, saj je...

12 komentarjev

Junija pridejo Valvovi lastni VR naočniki

Road to VR - Po včerajšnjem izpustu informacij so pri Valvu potrdili, da bodo svoje VR naočnike Index uradno predstavili 1. maja, na voljo pa naj bi bili sredi junija.

Pretekli petek je med navdušenci nad navidezno resničnostjo završalo, saj jih je Valve podražil z mini najavico naočnikov Index: njihovo sliko in dvoumnim datumom "maj 2019". Po zaslugi sposobnih zaposlenih, ki so včeraj po nesreči na splet vrgli še nedokončano prodajno stran tega sistema, pa sedaj dejansko vemo, kaj lahko maja pričakujemo. Valvov Doug Lombardi je v odgovoru na leak pojasnil, da za 1. maj pripravljajo podrobno najavo Indexa in odprtje prednaročil, medtem ko naj bi prvi kupci izdelke prejeli 15. junija - če bo šlo vse po sreči. O ceni ni povedal še ničesar, je pa potrdil, da je večina...

15 komentarjev

Kako animirane serije in glasbeniki osvajajo svet VR in AR aplikacij

vir: GameSpot
GameSpot - Ko je britanski bend Gorillaz pred desetletjem haral po glasebnih lestvicah, sta bili navidezna resničnost in obogatena resničnost bolj ali manj del znanstvene fantastike. Danes pa Britanci s svojo aplikacijo za AR spreminjajo poslovne modele v glasbeni industriji. In niso edini umetniki, ki izkoriščajo tehnološki napredek.

Ko risanka postane igra

Rick and Morty: Virtual Rick-ality je nova VR igra, na voljo na Steamu in na Oculus trgovini za 30 dolarjev. Igra je kompatibilna tako za HTC Vive kot Oculus Rift. Gre za mešanico popularne serije in elementov VR igre Job Simulator, ki so jo tako kot Rick and Morty VR igro razvili pri podjetju Owlchemy Labs.

V igri streljate vesoljce, mečete različne stvari in rešujete uganke, ki vam jih zastavlja zastavlja...

15 komentarjev

Zuckerberg prihodnost Facebooka vidi predvsem v VR in AR

TechCrunch - Obogatena resničnost v kamerah, chatboti in Facebook kot svet navidezne resničnosti. To so glavne novosti v svetu modrega velikana, ki jih je podjetje včeraj predstavilo na konferenci za razvijalce rešitev za Facebookov ekosistem. Glavni nagovor na konferenci je imel CEO podjetja Mark Zuckerberg, ki je večino časa porabil za predstavitev platforme za obogateno resničnost. Zelo na hitro pa je komentiral tudi najnovejši primer umora v živo prek Facebooka, ki v zadnjih dneh pretresa ZDA (podobnosti s slovensko zgodbo so pač le naključne). Vendar tudi tokrat je bila očitno v ospredju predvsem tehnologija. In kakšne bombončke je pripravil Facebook?

Obogatena resničnost oziroma kaj še nismo...

22 komentarjev

HTC s mesečno naročnino za VR platformo napada virtualne milijone

TechCrunch - V sredo bo minilo leto dni odkar je luč sveta ugledal HTCjev virtualni set za PC Vive. Kitajski velikan bo ob obletnici vsem uporabnikom ponudil novo platformo za Vive poimenovano Viveport, prek katere bodo dostopne vsebine za virtualni svet. Uporabniki bodo v zameno za sedem dolarjev na mesec dobili vsak mesec pet iger ali aplikacij za Vive, ki jih bodo lahko uporabljali, dokler bodo naročniki. Ob splavitvi bo na Viveportu na voljo le 50 iger in aplikacij, vendar Kitajci obljubljajo, da bo število skozi čas zraslo.

Do sedaj so ponosni lastniki Viva igre in druge aplikacije dobili prek digitalne platforme Steam podjetja Valve. Ta je namreč razvil operacijski sistem SteamVR, ki ga uporablja tudi Vive. Na Steamu je...

12 komentarjev

Facebook z Oculus Riftom ima prihodnost VR-ja še vedno v svojih rokah

TechCrunch - Oculus Rift praznuje prvo leto, odkar je na voljo tudi končnim uporabnikom in ne le razvijalcem. Očala za virtualno resničnost so bila, po napovedih vseh gurujev in analitkov, eden izmed najpomebnejših gadetov lanskega leta. Vendar, podobno kot pametne ure, je danes že jasno, da VR tehnologija še vedno ni niti blizu svojemu polnemu potencialu. Oziroma, kaj ta potencial sploh je.

Vse se je začelo z Riftom

Facebookov Oculus Rift je bil - in bo verjetno do nadaljnega - najbolj viden in znan obraz sveta VR tehnologije. Podjetje, ki je svoj produkt lansiralo s pomočjo Kickstarter kampanije, se je pojavilo na prvih straneh najpmembnejših svetovnih medijev leta 2014, ko so naznanili, da jih bo za dve milijardi dolarjev prevzel Facebook. Od takrat pa ni šlo vse po načrtih. Zalomilo se je že na samem začetku, ko so datum izdaje Rifta...

39 komentarjev

Google Earth VR - modri planet v navidezni resničnosti

Google - Imamo Google Earth, v katerem lahko gledamo satelitske posnetke Zemlje, imamo pametne telefone in imamo naglavne komplete za navidezno resničnost. Kaj neki bi dobili, če bi to združili, so se vprašali v Googlu, in nastal je Google Earth VR. Zamisel je divje preprosta, rezultat pa osupljiv.

Google Earth VR je za zdaj na voljo le za lastnike HTC Vive in tako bo po Googlovih besedah tudi do nadaljnjega, snamemo pa ga s Steama. Toda sama storitev deluje kot iz znanstvenofantastičnega filma. V Google Earth VR se lahko sprehajamo po velemestih, letimo okrog nebotičnikov, skočimo v atmosfero in poletimo okrog Zemlje. Izkušnja je tako realistična, pravi Google, da so imeli precej težav s potovalno slabostjo, zato med hitrim letanjem okolico zameglijo in prikazujejo...

13 komentarjev

HTC pokazal Vive za navidezno resničnost

Slo-Tech - Pred letom dni je na lanskem MWC-ju HTC napovedal, da bo skupaj z Valvom razvil komplet za navidezno resničnost HTC Vive, ki naj bi ga bili dobili že v božični nakupovalni sezoni. Sodelovanje z Valvom je garant za združljivost s Steamom, saj se HTC Vive ne priklaplja na telefon, temveč gre za čisto pravi, samostojni izdelek. Lanskega decembra se ni zgodilo, na letošnjem MWC-ju pa je HTC pokazal končno verzijo.

HTC Vive bodo v 24 državah (brez Slovenije) začeli prodajati 29. februarja, izdelek pa bodo začeli dostavljati aprila letos. Stal bo 800 dolarjev, v kompletu pa bo za začetek prinesel igri Job Simulator in Fantastic Contraption. To je veliko denarja, saj je Oculus Rift na primer 200 dolarjev cenejši. Za to ceno dobimo v kompletu HTC Vive...

64 komentarjev

MWC: Navidezna resničnost izpod prstov HTC-ja in Valva

Slo-Tech - V Barceloni se jutri začenja Mobile World Congress, ki je že dolgo časa sejem za precej več kot le mobilno elektroniko. Kot je že v navadi, podjetja številne novosti razkrijejo že dan pred uradnim začetkom. Ena izmed nepričakovanih novosti je komplet za navidezno resničnost HTC Vive, pod katerega sta se podpisala HTC in Valve. Prototip bodo razvijalci prejeli že spomladi, končni izdelek pa pričakujemo do božične nakupovalne sezone, s čimer kani konkurenco prehiteti kar po desni.

HTC Vive se ne priključi na telefon, kot bi sklepali iz imena proizvajalca, temveč gre za polnokrven PC-jevski izdelek. Po videzu in funkcionalnosti je precej podoben Oculusu, ni pa jasno, ali bosta združljiva. O specifikacijah je bil HTC sila skop. Povedali so le, da so rešili problem...

31 komentarjev

LG-jev nov paradni konj je G2

LG-jev paradni konj, G2

vir: The Verge
The Verge - Pred približno letom dni je LG najavil svojega paradnega konja, mobilni telefon Optimus G. Po strojni plati je srce (in nekatere dizajnerske elemente) posodil še Googlovemu Nexus 4 in relativno kmalu doživel nadgradnjo v obliki Optimus G Pro (predvsem je to obsegalo boljši zaslon). S to nadgradnjo so pri LG-ju želeli tekmovati s Samsungovim Galaxy S4 in HTC-jevim One, a so zgolj nekoliko zmanjšali zaostanek. Pravi konkurent je prispel zdaj v obliki mobilnega telefona G2.

Nabor strojnih specifikacij je...

53 komentarjev