»

Applovi avtomobili že leta 2024?

Reuters -
Reuters je danes na podlagi razgovorov z dobro obveščenimi viri objavil zgodbo o tem, kako se pri Applu vnovič spogledujejo z razvojem osebnega vozila oz. vsaj tehnologije za avtonomno vožnjo. Govorice o tem, torej o Projektu Titan, so sicer stare že kakih šest let, vmes so se tudi nekoliko ohladile, pa znova vzniknile in tudi tokratno poročilo je vsebinsko precej ohlapno s podrobnostmi.

Osrednja prednost Applovih vozil naj bi bil akumulator, ki naj bi zasnovan monocelično in ne več kot pakiranje stotnij manjših baterij, s čimer bi prihranili težo in volumen te komponente avtomobila in posledično dobili daljši domet. Poleg tega bo baterija zasnovana po tehnologiji LFP (litijev železo fosfat), ki se pri delovanju manj segreva in je zato varnejša.

Apple naj bi se pri razvoju in proizvodnji nameraval nasloniti na zunanje proizvajalce, ki bi prispevali potrebne komponente. Tako naj bi v podjetju, kljub temu, da razvijajo svoj LIDAR, iskali tudi ponudnika te tehnologije za prostorsko...

96 komentarjev

Ponujamo zaposlitev: C++ razvijalec/ka za inteligentne vizualne sisteme @ Kolektor Digital

V Laboratoriju za inteligentne vizualne sisteme, ki deluje pod okriljem Kolektor Digital, iščemo motivirane C++ razvijalke in razvijalce, ki bi se nam želeli pridružiti pri razvoju najsodobnejše programske opreme na področju računalniškega vida, robotike in umetne inteligence v tovarnah prihodnosti. Naše rešitve tvorijo medsebojno povezan ekosistem, ki iz vizualnih podatkov samodejno pridobiva informacije in omogoča sprejemanje odločitev oz. ukrepanje v realnem času.

Preberi več »

Uspešno "vrivanje" prometnega znaka v avtomobilski asistenčni sistem

Avto, dron in lažni prometni znak

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske Univerze Negev so uspešno prikazali način, kako prevarati napredne avtomobilske asistenčne sisteme ADAS oz. Advanced driver assistance systems. V precep so vzeli eksterni ADAS sistem Mobileye, ki ga najdemo integriranega v vozilih številnih proizvajalcev, med njimi so Volvo, GM, BMW, Ford, Hyundai, Renault in drugi. Sistem s pomočjo kamere, lidarja in radarja voznika opozarja na potencialne nevarnosti, zaznava zapuščanje voznega pasu in prepoznava prometne znake. Prav slednje je bilo v središču pozornosti raziskovalcev. Ti so Renault Captur opremljen z Mobileyem napadli s pomočjo fiktivnega prometnega znaka, projiciranega s projektorjem na belo projekcijsko platno ob vozišču. Da bi dosegli...

43 komentarjev

Intel z nakupom Mobileya na trg avtonomnih vozil

Slo-Tech - Intel je potrdil, da bo za 15 milijard dolarjev prevzel izraelsko podjetje Mobileye, ki je vodilni proizvajalec na področju računalniškega vida za avtonomna vozila. Glede na Mobileyev dobiček bo Intel zanj plačal 60-kratno premijo (P/E). Intel je z Mobileyem sodeloval že od lani. S tem se bo Intel izstrelil med vodilne razvijalce opreme za samovozeče avtomobile, kjer sta Nvidia in Qualcomm njegova resna konkurenca. Trg asistenčnih sistemov in avtonomnih vozil je bil predlani vreden tri milijarde dolarjev, leta 2025 naj bi bil 96 milijard dolarjev, leta 2035 pa že okrog 290 milijard dolarjev, ocenjuje Goldman Sachs.

Intel doslej ni bil velik igralec v tem segmentu, zato so kupili Mobileye, kar bo spremenilo položaj. Mobileye se trenutno...

21 komentarjev

Ford investira milijardo v umetno inteligenco za avtomobile

Z leve: Peter Rander, Mark Fields, Bryan Salesky, Raj Nair

Slo-Tech - Ford je včeraj sporočil, da vlaga milijardo dolarje v mlado podjetje Argo AI, ki sta ga minuli mesec ustanovila Peter Rander, ki je bil inženir v Uberju, in Bryan Salesky, ki je v Googlu delal kot vodja razvoja strojne opreme za samovozeče avtomobile. Ford bo z milijardnim vložkom postal lastnik Argo AI, ki bo postal Fordova samostojna podružnica. Argo AI ima sedež in glavnino razvoja v meki za avtonomna vozila v Pittsburghu, del pa bo tudi v San Franciscu in na jugu Michigana.

S tem vložkom se želi Ford prebiti med vodilna podjetja na področju razvoja samovozečih avtomobilov, kjer vlada huda konkurenca z velikimi igralci, kot so General Motors, Uber, Google in drugi. Tudi Ford je bil na tem področju v preteklosti že...

15 komentarjev

Intel z nakupom 15 odstotkov Here v posel pametnih avtomobilov

Slo-Tech - Intel kupuje 15-odstotni delež v podjetju Here, ki ga poznamo kot nekdanji Nokiin oddelek za digitalne zemljevide. Pred poldrugim letom so Audi, BMW in Daimler od Nokie kupili Here, za kar so odšteli 2,8 milijarde evrov. Nokia je Here dobil s prevzemom podjetja Navteq leta 2007, po prodaji dela Nokie Microsoftu in združitvi preostanka z Alcatelom, pa je Here - ki je imel ves čas veliko avtonomije in je deloval kot podjetje v podjetju - postal odveč, zato so ga prodali. Je pa Here zelo pomemben tako za proizvajalce avtomobilov kot tudi proizvajalce sistemov za avtonomno vožnjo, saj so njegovi tridimenzionalni zemljevidi cest v centimetrski natančnosti še kako pomembni.

Tu stopi na prizorišče Intel, ki pa...

3 komentarji

General Motors investira v Lyft in želi samovozeči avtomobil

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors bo v Lyft vložil 500 milijonov dolarjev, s čimer želijo pospešiti razvoj samovozečih avtomobilov, ki bodo še zlasti uporabni kot taksiji. Lyft je sicer v zadnjem krogu financiranja nabral milijardo dolarjev pri vrednotenju 5,5 milijard dolarjev, polovico pa je torej prispeval General Motors. Drugo polovico so prispevali v glavnem Kingdom Holding Co. iz Saudove Arabije, Janus Capital Management LLC in japonski Rakuten Inc.

General Motors in Lyft sta posel označila kot dolgoročno strateško zavezništvo, so zapisali v izjavi za javnost. V zameno za vložek bo General Motors dobil sedež v upravnem odboru Lyfta.

Trenutno Lyft podobno kot Uber, ki je tudi njegova največja...

13 komentarjev

Musk obljublja samovozeče Tesle do konca leta 2017

Slo-Tech - Elon Musk si je pridobil renome človeka, ki mu projekti ne le uspejo, temveč kar pozlatijo. SpaceX ne vozi v vesolje le satelitov, temveč želi kmalu tudi ljudi, hkrati pa je prvi v razvoju raket za večkratno uporabo. Električna vozila Tesla so v ZDA že precej pogost pojav na cesti, vozijo pa se tudi po Evropi. PayPala sploh ni treba posebej omenjati. Musk pa se loteva tudi bolj smelih projektov, kot so transportne cevi za ljudi (hyperloop), lastne šole ipd. Sedaj je Musk neskromno najavil, da bodo v dveh letih na cesto postavili popolnoma avtonomno vozilo znamke Tesla.

Kot pravi Musk, imajo vso potrebno tehnologijo že danes, treba jo je le sestaviti skupaj in preveriti. Tesla Model S se lahko že danes vozi bolj ali manj...

32 komentarjev

Toyota vlaga 50 milijonov dolarjev v raziskave samovozečih avtomobilov

Wired News - Tudi japonska Toyota se pridružuje čedalje daljšemu seznamu proizvajalec avtomobilov, ki se ukvarjajo s konceptom avtonomnih vozil. Toyota je sicer še lani zatrjevala, da je njihova prioriteta večja varnost in da ne bodo razvijali avtomobila brez voznika, a letos vlagajo 50 milijonov dolarjev prav v raziskave slednje tehnologije.

Omenjeni znesek bodo v naslednjih petih letih porabili za postavitev in obratovanje raziskovanih centrov, v katerih bodo skupaj z raziskovalci z MIT-a in Stanforda razvijali tehnologijo inteligentnih vozil. Na MIT-u se bodo ukvarjali z napredno arhitekturo, ki bo vozilom omogočala zaznavati in interpretirati okolico, medtem ko bodo na Stanfordu delali na področju računalniškega vida in...

58 komentarjev