»

Dan po lažni objavi SEC vendarle dovolil indeksni sklad za bitcoin

Slo-Tech - Včeraj je močno zanihal tečaj bitcoina, saj je vlagatelje razveselila objava na SEC-ovem profilu na omrežju X, da so izdali dovoljenje za kotacijo indeksnemu skladu (ETF), ki bi sledil ceni bitcoina. Že kmalu je objava izginila, nadomestilo pa jo je pojasnilo, da so v račun @SECGov vdrli hekerji in da je objava lažna. Tečaj bitcoina je vse pridobljeno izgubil in končal nekoliko nižje pri 45.000 dolarjih.

Direktor SEC-a Gary Gensler je dejal, da je šlo za vdor in da SEC ni potrdil nobenega ETF, ki sledi bitcoinu. A prvotna objava na SEC-ovem profilu ni bila tako neverjetna, saj SEC te dni res presoja o izdaji dovoljenja za kotacijo takšnemu skladu, kar se bo zelo verjetno zgodilo kmalu. Zato je bila objava videti zelo verodostojna, marsikdo pa še vedno verjame, da ni šlo za vdor, temveč je nekdo na SEC-u le prehitro kliknil objavi. A tudi iz X-a sporočajo, da je šlo za vdor, a ne v platformo, temveč za prevzem nadzora nad profilom zaradi ukradene telefonske številke. SEC ni...

54 komentarjev

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Za bitcoinom je odličen teden in mesec, saj je včeraj dosegel zgodovinski rekord. Prejšnjo vrednost tik pod 65.000 dolarji, ki jo je zmogel aprila, je včeraj popoldne nadgradil s skoraj 67 tisoč dolarji. Ob tem ne pozabimo, da je bitcoin vmes julija strmoglavil že pod 30.000 dolarjev. Volatilnosti torej ne manjka.

Zadnji pospešek je zagotovo povzročila splavitev prvega indeksnega sklada (ETF), ki se osredotoča na bitcoin in kotira v ZDA (drugod jih že imajo). Imenuje se ProShares Bitcoin Strategy ETF. Torkov začetek trgovanja je bil odličen, pri več kot milijardi prodanih točk pa je zrasel za pet odstotkov. S takšnim volumnom je bil to drugi najuspešnejši začetek kotacije kateregakoli ETF. Novi sklad drži terminske pogodbe in ne bitcoinov, predvsem pa omogoča lažjo izpostavljenost bitcoinu, ne da bi ga morali fizično kupiti in se ukvarjati z njegovim varovanjem.

V naslednjih tednih in mesecih pričakujemo še nove ETF-je, ki bodo prav tako sledili bitcoinu. S tem pa bo vlaganje v...

76 komentarjev

Kanada dobiva prvi indeksni sklad, ki sledi bitcoinu

Slo-Tech - Kanadska agencija za trg vrednostnih papirjev (Ontario Securities Commission) je odobrila prospekt indeksnega sklada, ki bo sledil gibanju tečaja bitcoina. To pomeni, da že kmalu pričakujemo začetek delovanja Purpose Bitcoin ETF, ki ga bo upravljal Purpose Investments Inc. To bo prvi kotirajoči indeksni sklad (ETF) na svetu, ki bo investiral neposredno v bitcoine in ne kakšne izvedene instrumente iz kriptovalut, so sporočili iz Purpose Investments.

Nakup bitcoinov je sicer že zelo enostaven, a za varno hranjenje v lastni režiji je nekaj znanja vseeno potrebnega, medtem ko imajo spletne menjalnice in denarnice svoje pasti. Zaradi tega so finančni instrumenti, ki sledijo vrednosti bitcoina, smiselni, saj omogočajo vlaganje v kriptovalute širši množici malih in institucionalnih vlagateljev, ki jim tako ni treba skrbeti za tehnične podrobnosti varnega skladiščenja bitcoinov. Že doslej so obstajali nekateri izvedeni finančni instrumenti na kriptovalute, denimo terminske pogodbe...

11 komentarjev

Bitcoin znova nad 7.500 USD

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Za največjo kriptovaluto je najbolj uspešen teden od začetka letošnjega aprila. V grobem se je njena vrednost v zadnjih sedmih dneh povečala za petino - samo včeraj za 5 % - in na današnjem trgovanju že presegla vrednost 7,770 ameriških dolarjev, kar je največ od letošnjega 23. maja. Minuli teden je bil poln optimizma tudi za druge, denimo Riplle, Ethereum in Litecoin, ki so prav tako beležili rast in jo večinoma zadržali tudi preko konca tedna in današnjega trgovanja.

Kot si poskok razlagajo analitiki, gre najverjetneje za množično umikanje vlagateljev iz drugih kriptovalut in vlaganje v...

69 komentarjev

Kitajci razbili stavniško združbo z bitcoini na darknetu

Slo-Tech - Po lanski prepovedi ICO-jev in zaprtju vseh lokalnih kriptomenjalnic na Kitajskem, je število transakcij z bitcoini in ostalimi kriptovalutami tam precej upadlo. Po ocenah kitajske centralne banke manj kot odstotek vsega trgovanja z bitcoini odpade na menjavo v juane. Toda na darknetu je bitcoin tudi na Kitajskem še vedno zelo priljubljen, kar kaže tudi najnovejša akcija kitajske policije, ki razbila stavniško združbo, ki je organizirala stave na rezultate svetovnega prvenstvena v nogometu.

V zadnjih osmih mesecih, ko je stavniška združba delovala, se je na strani registriralo več kot 330.000 ljudi. Ti so vplačali za več kot poldrugo milijardo dolarjev stav, kar predstavlja največjo odkrito bitcoinsko stavnico. Policija je pridržala šest kolovodij, zasegla za...

0 komentarjev

Okrogla miza o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi

null

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 11. oktobra, ob 17. uri, na Fakulteti za upravo v Ljubljani, omizje o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi.

Cilj okrogle mize je, da skupaj s ključnimi akterji na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov pogledajo, kakšna so pričakovanja ter odkrito spregovorijo o naših največjih izzivih ter kako bomo problematiko regulacije novih tehnologij najbolj učinkovito naslovili.

Predvideni program omizja:

17:00-17:15 Pozdravni in uvodni nagovor:
dr. Aleksander Aristovnik, direktor Zavoda 14 in Fakulteta za upravo, UL
dr. Nejc Brezovar, državni sekretar, Ministrstvo za javno upravo

17:15-17:30 Predstavitev blockchain...

55 komentarjev

Venezuelci se pred inflacijo zatekajo v bitcoin

Slo-Tech - Medtem ko vrednost bitcoina dosega rekorde in se giblje okrog 2500 dolarjev, kar predstavlja več kot 150-odstotno rast vrednosti v zadnjih treh mesecih, imajo v Venezueli obratne težave. Vrednost valute bolivar je v prostem padu, v državi pa divja inflacija, ki je lani znašala 800 odstotkov, letos pa je še višja. Zaradi tega se številni Venezuelci zatekajo v bitcoin, da bi zavarovali svoje prihranke.

Čeprav po eksplozivni rasti bitcoina v zadnjih mesecih strokovnjaki opozarjajo, da se kaže čedalje več značilnosti balona, je v Venezueli bitcoin še vedno ena izmed najboljših alternativ. V začetku meseca je tako Venezuela dobila svojo prvo borzo za trgovanje z bitcoinom. Obseg transakcij z bitcoinom v Venezueli je minuli teden dosegel 1,3 milijona dolarjev, kar je dvakrat več...

60 komentarjev

25 milijard dolarjev v 30 dneh. Je na trgu kripovalut balon?

coindesk.com - Za en bitcoin boste danes odšteli okoli 1.700 dolarjev, kar pomeni, da je vrednost te kriptovalute v zadnjem mesecu zrasla za več kot tretjino. Nekateri analitiki že napovedujejo, da se bo vrednost bitcoina v naslednjih 8 do 14 mesecih povzpela na okoli 4000 dolarjev. Vendar zadnje mesece niso odlični časi le za bitcoin, ampak za vse kripto valute.

Skupna tržna vrednost vseh javno dostopnih kriptovalut je v zadnjih 30 dneh zrasla za skoraj 80 odstotkov oziroma za skoraj 25 milijard dolarjev. Še pred mesecem dni je bila vrednost vseh kriptovalut približno 28 milijard, danes pa se številka že bliža 50 milijardam. Zato mnogi analitiki že opozarjajo, da je na trgu kriptovalut balon.

95 komentarjev

Indeksnega sklada za bitcoin ne bo

U.S. Securities and Exchange Commission - Ameriška agencija trg vrednostnih papirjev (SEC) je po pričakovanjih odklonila izdajo soglasja k ustanovitvi indeksnega sklada, s katerim bi se trgovalo na borzi (ETF) in ki bi vlagal v bitcoin. Takšen sklad bi bil preveč izpostavljen manipulacijam in zato ni primeren finančni produkt, je sklenil SEC.

Sklad z imenom Winklevoss Bitcoin Trust bi kar najtesneje sledil vrednosti bitcoina in bi omogočal vlaganje v bitcoin tudi ljudem in inštitucijam, ki nimajo znanja, interesa ali dovoljenja za neposredno kupovanje bitcoinov na trgu. ETF-ji so izjemno razširjena in popularna oblika investiranja, saj imajo nizke stroške, hkrati pa investitorjem nudijo visoko likvidnost in enostavno hrambo. Namesto fizičnih sodčkov nafte ali terminskih pogodb na borzi enostavno...

18 komentarjev

Bitcoin podira rekorde in prehiteva zlato

Slo-Tech - Bitcoin po manjši korekciji v začetku leta spet nadaljuje v izrazitem bikovskem trendu, ki traja že poldrugo leto. Včeraj je vrednost bitcoina spet dosegla absolutni rekord in hkrati prvič presegla vrednost ene unče zlata. Za 31,10 grama zlata je trenutno treba odšteti 1234 dolarjev, medtem ko stane en bitcoin 1270 dolarjev. Seveda v arbitrarni primerjavi cene ene unče zlata z vrednostjo enega bitcoina ni nič posebej globokega, sploh ker sta trga zelo različno globoka. Tržna kapitalizacija bitcoinov znaša piškavih 20,5 milijard dolarjev, trg pa je zelo likviden. Zlata so do danes nakopali kakšnih 180.000 ton, kar je čez palec vredno okrog 6600 milijard dolarjev.

A vseeno je to priložnost, da se ozremo na poskočno rast vrednosti bitcoina v zadnjih 18 mesecih....

59 komentarjev

Bitcoin se je po rekordih nekoliko upehal

Slo-Tech - Kdor je na zadnjem vrhuncu konec leta 2013 kupil bitcoine, je v nadaljevanju zgolj nemočno opazoval padanje njihove vrednosti. Če je počakal do včerajšnjega dne, pa jih je ponovno lahko prodal z dobičkom. Včeraj je namreč bitcoin po vztrajni rasti, ki traja že leto dni, dosegel nove rekordne vrednosti. Za en bitcoin je bilo treba odšteti več kot 1100 dolarjev. Danes se je zgodil eden večjih popravkov v zadnjih mesecih, saj je bitcoin izgubil skoraj četrtino vrednosti in padel pod 900 dolarjev, sedaj pa se njegova vrednost giblje med 900 in 1000 dolarji.

Vrednost bitcoina z manjšimi nihanji raste že od začetka minulega leta, v zadnjih treh mesecih pa se je podvojila. Kateri dejavnik je...

20 komentarjev

Vse najboljše, bitcoin. Kaj pa zdaj?

Slo-Tech - Morda se zdi, kakor da gre za nedavno muho enodnevnico, ampak bitcoin je star pet let. Rojstni dan kriptografske valute, kakršna je bitcoin, je sicer težko definirati, a pred petimi leti je (verjetno Satoshi Nakamoto) narudaril prvi blok bitcoinov. Malo ironično prvega bloka bitcoinov ni mogoče porabiti, vse nadaljnje pa seveda lahko. Bitcoin je bil seveda spočet že precej prej, saj se je končna verzija članka o bitcoinu pojavila že leta 2008, načrtovanje in pisanje kode pa bržkone segata še dlje v preteklosti.

Prva štiri leta se z bitcoinom ni dogajalo nič pretresljivega, saj so ga uporabljali le zanesenjaki. Mogoče uporabljali niti ni pravilna beseda; recimo raje, da so se ukvarjali z njim, saj kupiti ni bilo mogoče skoraj ničesar. Kratka zgodovina obsega...

159 komentarjev

Za bitcoinom buren teden

Slo-Tech - Za nami je zelo viharen teden na trgu kriptovalut, ki so se divje preganjale gor in dol, kar je omogočalo velikanske zaslužke in ogromne izgube, odvisno od živcev, potrpežljivosti in sreče. Uverturo je seveda pripravil ameriški Senat, ki je v ponedeljek razpravljal, ali bi bitcoin prepovedali, regulirali ali mogoče pustili pri miru. Odločili so se za slednjo možnost.

V dneh in urah pred zaslišanjem je cena bitcoinov bezljala navzgor, med zasedanjem pa je zaradi pozitivnih novic ponorela in na nekaterih borzah zrasla vse do 800 dolarjev. Senat je namreč odločil, da je bitcoin plačilno sredstvo. Ima številne prednosti pred klasičnimi (nižje stroške transakcij, hitrost, nepovratnost, odpornost na kapitalske kontrole itn.),...

98 komentarjev

Bitconi vredni več milijonov dolarjev izpuhteli v piramidni shemi

Slo-Tech - Na začetku smo se spraševali, ali lahko decentralizirana anonimna digitalna valuta bitcoin preživi. Vrednost vsake valute je odvisna od zaupanja vanjo in to ključno pri opazovanju, ali se bo bitcoin prijel ali ne. Za zdaj kaže, da se je dobro uveljavil, saj so ga začele pestiti enake tegobe kakor resnične valute.

Menjalni tečaj med dolarjem in bitcoini lepo poskakuje gor in dol, doživeli pa smo tudi že manjše balončke, ko se je vrednost bitcoina povzpela na 30 dolarjev in upadla za več kot 80 odstotkov. Trenutno je bitcoin spet v bikovskem trendu in se giblje okoli 10-12 dolarjev za bitcoin. Še bolj znamenita prevara, ki se ji očitno ne more izogniti nobena valuta, nobena država in nobeno ljudstvo, je klasična Ponzijeva shema. Svojo inkarnacijo je imela tudi na trgu...

22 komentarjev