»

Uberjev nepričakovani konkurent bo Google

Slo-Tech - Uberju sicer ne manjka ne konkurentov ne sovražnikov, a če se bo potrdilo ekskluzivno poročanje Bloomberga, ki ima običajno kar zanesljive vire, se Uberju obeta najresnejši konkurent do sedaj. Posla bi se namreč rad lotil sam Google.

Situacija je precej zanimiva, ker je Google eden izmed investitorjev v Uberju. Njegov sklad tveganega kapitala Google Ventures je avgusta 2013 v Uber vložil 258 milijonov dolarjev, kar je bila do tedaj najvišja investicija tega sklada. Toda to ne pomeni, da ne more Google razviti konkurenčne storitve, zlasti s svojim izkušnjami na področju samovozečih avtomobilov. Do tega, da bi nas po mestu pobirali črni avtomatični taksiji brez voznikov, je še daleč, a Google ima vizijo.

Ima pa Google še nekaj, in sicer trojanskega konja....

8 komentarjev

Kako Google gradi svoje zemljevide

The Atlantic - Ko je Google Maps šele nastajal, smo lahko opazovali, kako so ameriška mesta podrobno poslikana s satelitov in letal, medtem ko je bila Slovenija ena precej na zemljevidu še neostra packa; le okrog Ljubljane je bil nekoliko bolj podroben del. Danes, skoraj deset let pozneje, je Google Maps zrasel v strahospoštovanja vredno storitev, ki vas lahko na slepo prepelje iz enega konca Evrope na drugega, vmes pa upošteva še vremenske podatke, razmere na cestah in drugo. Kako neki Google to počne?

Nedeljske popoldneve in dolge večere si lahko popestrimo z branjem o sistemu, ki vse to omogoča. The Atlantic se je pogovoril z ljudmi v Googlu, ki delajo na malo znanem projektu Ground Truth. Google namreč ne skriva, da je njegova ambicija organizirati in urediti...

97 komentarjev

Google kupil Waze

Forbes - Googlov zadnji nakup je izraelsko podjetje Waze, ki se ukvarja z digitalnimi zemljevidi. Koliko so odšteli zanj, ni povsem točno znano, omenjajo pa se vrednosti v razponu med 1,0 in 1,3 milijarde dolarjev. Za podjetje se je zanimal tudi Facebook, zato poglejmo, kaj lahko Waze ponudi svojim novim krušnim staršem. Glede na to, da ima Google že precej dobre zemljevide in navigacijo, vprašanje ni...

18 komentarjev

Google Maps tudi za kolesarje

TG Daily - Po peticiji, ki jo je podpisalo kar 50.000 kolesarjev, so se pri Googlu uklonili, in po posebnem načinu za voznike avtomobilov, pešce in javni prevoz v Google Maps dodali še kolesarjem prijazno različico. Storitev je, kot ponavadi, zaenkrat omejena zgolj na ZDA, kjer bodo kolesarji v 150 mestih lahko označevali svoje priljubljene poti in kolesarjem prijazne ceste.

Sam potek izrisa poti je nadvse podoben trem že obstoječim načinom v Google Maps. Po izbiri začetne in končne točke iz menija enostavno izberete možnost kolesa, na Google Maps pa se nato izriše priporočena pot, po kateri bosta najlažje, najvarneje in najhitreje prispeli na cilj.

Poleg uporabniških priporočil v usmerjenem načinu bo s kolesarsko plastjo mogoče prikazati tudi...

4 komentarji

Google Maps bo zbiral podatke o vožnji

Google Maps

CNet - Za najpomembnejše avtoceste, regionalne ceste in avenije v velikih mestih ZDA Google Maps že nekaj časa ponuja informacije o gostoti prometa. Te pridobi z obcestnih merilnikov in posebnih avtomobilov, uporabnikom pa potem omogočajo izbiro najmanj obremenjene ceste v danem trenutku. Sedaj pa gredo še dlje, saj bodo isto funkcionalnost uvedli tudi za stranske in manj pomembne ceste, pri čemer si bodo pomagali z uporabniki. Če uporabljate Google Maps na pametnem telefonu, boste Googlu avtomatsko pošiljali podatke, kod se vozite, če boste izbrali gumb My Location. Storitev se da sicer onemogočiti, a pri tem izgubite možnost My Location - ponoven vklop vas takoj zveže z Googlom.

Google je zapisal, da se zavedajo...

3 komentarji