»

Robotski pes Spot je v splošn(ejš)i prodaji

The Verge - Po tem, ko so v Boston Dynamicsu lani svojega robotskega psa Pikija (Spot) spustili iz laboratorija v omejeno javno preizkušanje, je sedaj naposled zakorakal na tržišče. Zaenkrat si ga lahko omislijo ameriška podjetja in posamezniki, za ceno od 74.500 dolarjev navzgor.

Boston Dynamicsovo strojno ščene Spot je gotovo najbolj poznana maskota neindustrijskih robotov, najsigre za dosežke v tehnologiji gibanja ali srhljive napovedi o naših prihodnjih robotskih gospodarjih. Lanskega septembra so ga pričeli oddajati v najem omejeni skupini podjetij in preizkuševalcev, kot sta Jet Propulsion Laboratory in Adam Savage. Na ta način se trenutno v divjini potika okrog 150 primerkov, s katerimi skušajo dokončno doreči najpomembnejše smeri njihove praktične gospodarske uporabe. Na ugibanja o končni tržni ceni tudi še prejšnji mesec niso želeli reči nobene, toda sedaj se je štirinožnik vendarle pojavil v spletni trgovini, kar obeležuje prelomnico v zgodovini bostonske firme.



Naprava je...

20 komentarjev

Prodaja pametnih telefonov padla za osmino

Slo-Tech - V prvem letošnjem četrtletju se je prodaja pametnih telefonov globalno znižala za 13 odstotkov v primerjavi z minulim letom, kar je pravzaprav pričakovano. Najprej pretrgane distribucijske verige zaradi izbruha na Kitajskem in kasneje globalni zastanek gospodarstva so razlogi za padec prodaje s 314 milijonov v enakem obdobju lani na 272 milijonov letos.

Prvak ostaja Samsung, ki obvladuje 22 odstotkov trga (60 milijonov prodanih telefonov). Na drugem mestu vztraja Huawei, ki jih je prodal 49 milijonov in ima 18-odstotni tržni delež. Obema je prodaja upadla nadpovprečno, in sicer za 17 odstotkov. Apple je obdržal tretje mesto z osemodstotni upadom prodaje. Povsem drugače pa sta se odrezala kitajska predstavnika, saj je Xiaomi prodajo povečal za 9 odstotkov, Vivo pa za 3 odstotke.

Spomnimo, da je bilo leto 2018 najslabše za proizvajalce pametnih telefonov. Zaradi zasičenja trga so zahodni proizvajalci izgubljali, medtem ko so kitajski rasli. Lani se je trend obrnil navzgor za vse, a...

16 komentarjev

Apple proda več ur kot celotna švicarska urarska industrija

vir: Pxhere

vir: Strategy Analytics
Strategy Analytics - Tako pravijo podatki podjetja Strategy Analytics za lansko leto, ko je Apple prodal okoli 31 milijonov kosov svojih pametnih ur, za dobro tretjino več kot v letu 2018. Celotna švicarska branža urarjev je lani prodala okoli 21 milijonov primerkov. Kar je 13 % padec glede na leto poprej. Podatki sicer niso docela uradni, saj Apple ne objavlja števila prodanih kosov pametnih ur, raziskovalci so zato podatke zbrali pri maloprodajnih partnerjih podjetja.

Po oceni analitikov je švicarska urarska industrija v škripcih, saj ima Apple precej bolj razvejano prodajno mrežo, njihove ure so bolje oblikovane, uporabnikom prijaznejše in zmogljivejše, na vse skupaj pa krepko vpliva tudi vedno bolj zevajoči generacijski prepad: klasične ure kupujejo in nosijo predvsem starejši, število mladih, ki bi si nadeli le digitalni primerek zapestne ure, pa precej hitro narašča. Po njihovem mnenju so švicarska podjetja, kot so Swatch, Tissot, Tag Heuer in drugi, že zamudila priložnost, da bi trgu ponudila...

144 komentarjev

Huawei postal drugi največji ponudnik telefonov

Slo-Tech - Sodeč po poročilu podjetja Counterpoint Research je Huawei v drugem letošnjem četrtletju prodal več telefonov kot Apple. S tem se je zgodil mali zgodovinski premik, saj sta zadnjih sedem let na vrhu lestvice kraljevala Apple in Samsung. Slednji ostaja na vrhu in ima trenutno 20 % tržni delež.

Poznavalci ocenjujejo, da je v ozadju kitajskega vzpona vnovično prebujanje potrošnje na Kitajskem, Huaweiu pa je začel rasti tudi prodajni delež v Evropi. Ni pa mu uspelo priti na ameriški trg, potem, ko je tamkajšnja vlada ocenila, da njihovi izdelki predstavljajo varnostno grožnjo. Drugi razlogi so še na strani pestre ponudbe Huaweia v vseh cenovnih segmentih, od vrhunskih, premium naprav, do solidnih poceni telefonov, denimo tistih, ki se prodajajo pod budget znamko...

16 komentarjev

Apple ne more osvojiti Indije

Applova trgovina v New Delhiju

Slo-Tech - Indija je z 1,3 milijardami prebivalcev druga najštevilčnejša država in tretji največji trg pametnih telefonov. Zato ni presenetljivo, da si vsi proizvajalci prizadevajo za čim večji delež na tem trgu, ki pa ga pesti nizka kupna moč in visoke carine, ki ceno dvignejo še za 15 do 20 odstotkov. Apple, ki si je od Indije veliko obetal, se že dlje časa spopada s slabimi rezultati v tej državi.

V celem lanskem letu so v Indiji prodali zgolj 3,2 milijona svojih telefonov, v prvi polovici tega leta pa manj kot milijon. Medtem ko Applova prodaja upada, Indijci čedalje raje posegajo po cenejših Xiaomijevih ali Samsungovih izdelkih. Apple poizkuša s prodajo nekoliko starejših modelov, ki so zato cenejši, a rezultati niso...

46 komentarjev

Velikani zapuščajo Apple Watch: Cooku košarico dali že Google, Amazon in Ebay

AppleInsider - Ob splavitvi najnovejše različice Googlovih Zemljevidov pred dobrima dvema tednoma nihče ni opazil, da storitve ni več možno uporabljati na Applovi pametni uri. Zanimivo je tudi dejstvo, da Google ob nadgradnji sam ni izpostavil umik svoje rešitve iz ekosistema pametne ure. Manjek Googlovih Zemljevidov so tako zabeležili šele ta teden pri Appleinsiderju, kjer so takoj začeli analizirati stanje aplikacij v svetu Apple Watcha.
Po njihovih ugotovitvah je Google umaknil svoje Zemljevide v zadnjih tednih, torej od nadgradnje. So pa novinarji Appleinsiderja uspeli najti še par velikanov, ki so se umaknili iz sveta jabolčne ure. Tako uporabniki Apple Watcha od tega tedna ne morejo več kupovati prek Amazona, Ebaya in Targeta.

Zakaj točno so velikani zapustili svet...

21 komentarjev

Prodaja pametnih ur naglo peša

IDC - Prodaja pametnih ur upada v vseh segmentih, kažejo raziskave trga, ki jih je opravil IDC. V tretjem letošnjem četrtletju so po svetu prodali 52 odstotkov manj pametnih ur kot v enakem obdobju lani. Apple je še vedno vodilni, saj njegov tržni delež med pametnimi urami obsega 41 odstotkov, čeprav mu je prodaja padla za 72 odstotkov. Apple je v zadnjih treh mesecih prodal 1,1 milijona svojih pametnih ur, medtem ko jih je v enakem obdobju lani 3,9 milijona.

Ko je Apple pred poldrugim letom izdal Apple Watch, so jo ljudje razgrabili in kljub konkurenci je ves čas ostajala najbolj priljubljena. Luksuzni model, ki je stal 10.000 dolarjev, se je izkazal za veliko polomijo, običajne pametne...

113 komentarjev

Apple s padcem prihodkov razočaral

Apple - Apple je predstavil rezultate prvega letošnjega četrtletja, nad katerimi investitorji niso bili navdušeni. Zaradi nižjega dobička in manj prihodkov kot v enakem obdobju lani je delnica takoj po objavi izgubila kar šest odstotkov vrednosti. Tako nizko je bila nazadnje januarja in februarja letos, pred tem pa oktobra 2014. Glavni problem: vsi že imajo pametni telefon.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih upadli na 50,6 milijard dolarjev, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Na Kitajskem je prodaja upadla celo za četrtino. Dobiček je znašal 10,5 milijarde dolarjev oziroma 23 odstotkov manj kot lani, bruto marža pa je s 40,8 padla na 39,4...

166 komentarjev

Tag Heuer predstavil luksuzno pametno uro

Bloomberg - Pametne ure so hit tega leta in zabavi se je treba pridružiti, dokler je glasba najglasnejša. Čeprav trg za zdaj prepričljivo obvladuje Apple, se bodo prava razmerja pokazala po vstopu proizvajalcev klasičnih ur. Tag Heuer je pokazal, kako je videti 1500 dolarjev vredna pametna ura, ki ima klasični dizajn, in so jo izdelali v sodelovanju z Googlom in Intelom. Na prvi pogled je podobna klasičnemu modelu Carrera.

A v resnici v notranjosti tiktaka dvojedrni Intel Atom Z34XX z 1,6 GHz, ki mu družbo delajo 1 GB pomnilnika, 4 GB prostora za shranjevanje podatkov, Bluetooth, Wi-Fi in 410 mAh baterija. Sliko prikazuje 1,5-palčni LCD-zaslon z ločljivostjo 360x360. Z izjemo procesorja torej nič posebnega. Ohišje je iz titana,...

24 komentarjev

Applova pametna ura daleč najbolj priljubljena

Forbes - Tudi s pametnim urami se ponavlja zgodba s pametnimi telefoni, a v še bolj ekstremni obliki. Na trgu je že precej pametnih ur, a nobena se po priljubljenosti ne more niti približati Applovi. V svojih poslovnih izkazih sicer Apple skriva podatke o prodaji in zaslužku s svojo Applo Watch, a neuradni podatki kažejo, da se mu ni treba ničesar sramovati. Od uradnega izida 24. aprila do sedaj so v prodajo poslali že sedem milijonov pametni ur Apple Watch. To je več kot vseh ostalih pametnih ur v zadnjih petih četrtletjih! Močno prodajo pričakujejo tudi v zadnjem četrtletju, ko prodaja zaradi tradicionalne predbožične nakupovalne sezone poraste.

Ostali proizvajalci pametnih ur capljajo zadaj. Pebble je na drugem mestu s prodanimi 200.000 pametnimi urami. Pri tem je...

118 komentarjev

Apple sklenil najuspešnejše leto v zgodovini

Apple - Apple je objavil rezultate zadnjega četrtletja v fiskalnem letu 2015, ki se je končalo 26. septembra, s katerimi so razveselili svoje delničarje. Prihodki od prodaje so se v zadnjih treh mesecih povzpeli na 51,5 milijarde dolarjev, dobiček pa na 11,1 milijarde dolarjev. V enakem obdobju lani so ustvarili 8,5 milijarde dolarjev dobička (30-odstotna rast) ob 42 milijardah dolarjev prihodkov (22-odstotna rast). Bruto marža se je dvignila za dve odstotni točki na 40 odstotkov.

Če potegnemo črto pod celo leto 2015, je lahko Apple več kot zadovoljen. Rekordne prihodke v višini 234 milijard dolarjev, kar je 28 odstotkov več kot v letu 2014, so nadgradili s 53,4 milijardami dolarjev dobička. To je...

91 komentarjev

Pri Applu nič novega: poslovni rezultat v presežkih, delnice kot kamen

Financial Times - Applu se ponavlja predlanska oziroma lanska zgodba. Po objavi odličnih poslovnih rezultatov za preteklo četrtletje, ki sicer niso rekordni, saj je tretje fiskalno četrtletje (april-junij) običajno najbolj zaspan del poslovnega leta, a so še vedno boljši kot lani in presegajo napovedi analitikov, so delnice podjetja izgubile skoraj osem odstotkov. (Potem, ko so letos pridobile skoraj tretjino vrednosti.)

V minulih treh mesecih so Applovi prihodki od prodaje dosegli 49,6 milijarde dolarjev (32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), čisti dobiček pa je znašal 10,7 milijarde dolarjev (45 odstotkov več kot lani, preračunano na delnice s pravico do dividence). Bruto marža se je povečala za 0,3 odstotne točke na...

85 komentarjev