»

Napovednik za GTA VI je tu

Slo-Tech - Dočakali smo prvi napovednik za prihajajoči naslov iz franšize Grand Theft Auto. Dan pred načrtovano predstavitvijo je na omrežje X ušel posnetek, zato se je moral založnik Rockstar hitro odzvati in ga še uradno priobčiti. V napovedniku za GTA VI se potrdijo številne špekulacije, o katerih smo poslušali minuli leti.

Predvsem vemo, da bo GTA VI nared leta 2025. Za zdaj so potrdili, da bo na voljo za platformi PS5 in Xbox Series X/S, nič pa se še ne ve o verziji za osebne računalnike. Prejšnji verziji sta za PC izšli nekaj mesecev po uradnem izidu za konzole. V napovedniku vidimo vse, kar je zaščitni znak franšize: hitre avtomobile, gotovino, orožje in ameriškega junaka v Vice Cityju, ki je zgrajen po zgledu Miamija. Protagonistka bo to pot Lucia, ki so jo izpustili iz zapora, pomagal pa ji bo še njen fant.

GTA V je izšel davnega leta 2013, zato je naslednik že težko pričakovan. GTA V je bila s 190 milijoni izvodov druga najbolje prodajana videoigra (za Minecraftom), zato so pričakovanja visoka. Temu primerni so tudi vložki, saj so za igro doslej porabili že več kot milijardo dolarjev, s čimer bo najdražja igra doslej. Videli bomo, ali bo tudi najuspešnejša.

57 komentarjev

Moderatorji na strani Stack Overflow stavkajo zaradi umetne inteligence

Slo-Tech - Moderatorji, ki prostovoljno urejajo vsebine na spletni strani Stack Overflow, so začeli splošno stavko. V izjavi za javnost so povzeli razloge, potem ko je bilo njihovo odprto pismo preslišano. Moti jih odnos do umetne inteligence oziroma njenih izdelkov, ki se pojavljajo na strani.

Problematična je nova politika moderiranja vsebin, ki jih ustvari umetna inteligenca. Ta določa, da se take vsebine odstranijo le v izjemnih primerih, ko je možno z veliko verjetnostjo dokazati, kdo je avtor vsebine. V drugih primerih pa naj bi moderatorji takšne vsebine pustili pri miru, s čimer se ti globoko ne strinjajo. Prav tako ne smejo več uporabljati orodij za ocenjevanje, ali je kodo napisala umetna inteligenca. Trdijo, da bo to vodilo v razrast nekakovostnih, mestoma celo napačnih vsebin. Zato so v ponedeljek začeli stavkati.

Iz podjetja, ki upravlja stran, so sporočili, da stavka le manjši del moderatorjev. Vztrajajo, da je nova politika pravilna, se bo pa v prihodnosti še obrusila. A v...

24 komentarjev

Umetna inteligenca gre za odvetnika

Slo-Tech - Umetna inteligenca gre na sodišče, a ne v vlogi obtoženega, temveč v vlogi zagovornika. Februarja bo na sodni obravnavi obdolženca zastopala umetna inteligenca, ki mu bo svetovala, kaj in kdaj reči. To bo prvi primer v zgodovini, ko bo zagovornik umetna inteligenca. Upravljavec ne razkriva lokacije sodišča ali konkretnega postopka, v katerem bo umetna inteligenca udeležena.

Postopek bo seveda zelo enostaven, saj gre za preprost primer globe zaradi prehitre vožnje, zoper katero je kršitelj vložil zahtevo za sodno varstvo. Odvetniške storitve mu bo nudila organizacija DoNotPay, ki že od leta 2015 nudi aplikacijo za pravne bitke, ki stane 12 dolarjev mesečno. Začela se je kot robot (chatbot) za pritoževanje zoper kazni za nepravilno parkiranje, odtlej pa je pridobila še nekaj drugih funkcionalnosti. V ozadju teče IBM Watson, ki se je za pravnika že bil izučil. DoNotPay ima zavidljivo uspešnost, saj je izmed več sto tisoč kazni za nepravilno parkiranje ubranil dobro polovico.

Sedaj...

23 komentarjev

IBM-ova umetna inteligenca izgubila v debati s svetovnim prvakom

Slo-Tech - Včeraj je potekalo zanimivo debatersko tekmovanje, na katerem sta si nasproti stala najviše rangirani debater na svetu Harish Natarajan in IBM-ova umetna inteligenca IBM Debater. To je bil drugi nastop IBM Debaterja v javnosti, tokrat proti precej boljšemu nasprotniku, zato poraz ni presenečenje. Na podobnem tekmovanju lani je namreč umetna inteligenca eno debato prepričljivo dobila, drugo pa odločno izgubila.

Že tedaj je bilo jasno, da je umetna inteligenca že zelo dobra. Čeprav je IBM Debater lani eno debato izgubil, so si bili udeleženci enotni, da so bili njegovi odgovori vsebinsko polnejši in bolje argumentirani, medtem ko mu je pri predstavitvi in podajanju malo zmanjkalo. To niti ni problem, saj je namen umetne inteligence predelati velike količine...

17 komentarjev

Človek 1, IBM Debater 1

Slo-Tech - IBM-ova umetna inteligenca ne žveči več podatkov le potihoma, temveč je pripravljena tudi na živahne debate z ljudmi. Na dogodku IBM Watson West v San Franciscu sta se Noa Ovadia, izraelska državna prvakinja v debaterstvu iz leta 2016 in danes zaposlena v IBM-u, ter Dan Zafrir pomerila z IBM-ovo umetno inteligenco Project Debater. Rezultat je bil formalno neodločen, neformalno pa smo lahko osupli nad razvitostjo umetne inteligence.

Project Debater je deloval tako, da je imel na razpolago več sto milijonov dokumentov, ki so segali od časopisnih izrezkov do znanstvenih člankov. Ni pa bil priključen v internet. Z informacijo iz svojega korpusa je lahko oblikoval odgovore. Ti seveda niso bili popolnoma tekoči, a rezultat je bil po mnenju občinstva...

17 komentarjev

Filmi, slike in glasba: Ko se srečata umetna inteligenca in umetnost

vir: Salon
futurism - Umetnost je najnovejše področje, na katerega želijo prodreti podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco. Že danes najdemo umetniška dela, katerih avtor je umetna inteligenca. Zato smo pogledali, kaj se dogaja na posameznih področjih umetnosti iz vidika razvoja umetne inteligence. Odpira pa pohod AI v svet umetnosti tudi zanimiva vprašanja, kot recimo, kdo je sploh lastnik teh del?

Slikarstvo

Najbolj v ospredju javnosti na področju slikarstva je Google Deep Dream, ki se uči razpoznati objekte s skeniranjem pikslov milijonih fotografij. Najprej se je program naučil, kako prepoznati...

9 komentarjev

Intu je žepni IBM Watson

IBM - IBM je sporočil, da bo njihov sistem za umetno inteligenco Watson na voljo razvijalcem ostalih naprav prek projekta Intu. Watson, ki je zmagal v kvizu Jeopardy, zdravil bolne, izdelal napovednik za film, delal kot prodajalec in še kaj, je bil doslej ujet na IBM-ovo strojno opremo. Projekt Intu, ki je za zdaj še v eksperimentalni fazi, kani to spremeniti.

Gre za platformo, ki bo razvijalec omogočila integracijo Watsonovih funkcij v ostale naprave. Tak primer so prepoznavanje govora, prepoznavanje fotografij in umetni vid, analiza besedila, pogovarjanje itd. Razvijalci bodo tako dosti laže pripravili naprave, ki bodo sposobne normalne, človeške interakcije z uporabnikom. Obetajo se torej precej pametni roboti, avatarji in...

9 komentarjev

IBM Watson izdelal napovednik za film

IBM - Niso več daleč časi, ko bo umetna inteligenca sposobna ustvarjati umetnost, na kateri ne bo nič umetnega. Junija smo si lahko ogledali kratek film Sunspring, za katerega je scenarij v celoti napisala umetna inteligenca. Kakšen presežek ta film sicer ni, a po drugi strani tudi ni popolna katastrofa. Na filmskem festivalu bi ga zlahka podtaknili kot eksperimentalni film novodobnega režiserja.

Korak naprej, ki se morda na prvi pogled zdi kakor korak nazaj, je priprava napovednika (trailer) za film. Napovedniki so namreč zelo zahteven kos produkcije, saj vzame veliki skupini ljudi tudi več kot mesec dni za pripravo. Umetna inteligenca na strojnem učenju pa je izvrstno opremljena za analizo podatkov in pripravo izvlečkov, kamor z...

46 komentarjev

IBM razvil umetne nevrone

IBM - Raziskovalci iz IBM-a so razvili prve umetne nanometrske nevrone iz pomnilnika na fazne spremembe (PCM), ki se obnašajo zelo podobno kot naravni nevroni v živih bitjih. Ekipa IBM Researcha v Zürichu je iznašla postopek za njihovo izgradnjo ter postavila omrežje 500 takih nevronov, s čimer se odpira pot k širši uporabi strojnega učenja in, če se optimistično zazremo v prihodnost, h gradnji umetnih možganov.

Že dolgo časa je sprejeto dejstvo, da s klasičnimi računalniki in proceduralnim programiranje ne bomo umetni inteligenci prišli niti blizu. Človeški možgani pač delujejo drugače in trenutno so edini pametni model kolikor toliko univerzalne inteligence, ki nam je poznan. Strojno učenje, ki svoj razcvet doživlja v zadnjih...

20 komentarjev

Googlova umetna inteligenca na lov za očesnimi bolezni

Technology Review - Oddelek za umetno inteligenco DeepMind v Googlu ne igra le goja, temveč se bo lotil tudi zelo praktične naloge. V sodelovanju s kliniko za očesne bolezni Moorfields v Londonu se bo umetna inteligenca iz posnetkov očesa naučil prepoznavati bolezni oči. Petletni projekt bo zajemal posnetke oči milijona bolnikov iz Moorfieldsa, podatki pa bodo popolnoma anonimizirani.

Na številne bolezni, ki ogrožajo vid, lahko izkušen zdravnik posumi iz pregled posnetka očesa, na primer na diabetično retinopatijo (bolezen očesne mrežnice zaradi povečane koncentracije sladkorja v krvi) ali starostno degeneracijo rumene pege. DeepMind se želi z analizo milijona posnetkov naučiti prepoznavanja začetnih stadijev teh in podobnih bolezni, kar bi lahko rešilo vid več tisoč ljudem. DeepMind bo analiziral tako...

6 komentarjev

Steam za Linux potrjen, prva igra bo Left4Dead 2

Phoronix - Valve je te dni uradno odprl svoj Linux blog in s tem dokončno potrdil prihod Steama in (upajmo) čim večjega števila njihovih iger na GNU/Linux. Z idejo so se nazadnje igrali pred dvemi leti, ko je sicer padla odločitev, da bo treba še malo počakati, tokrat pa kot kaže mislijo zares. Potrditve pa so po tihem deževale že vse od pomladi. Predvsem Phoronix je redno pisal, da mora nekaj biti na tem, ker so v svoje vrste pridobili nekatere najbolj ugledne razvijalce na področju Linux iger.

Za začetek bodo podprli distribucijo Ubuntu 12.04, s katero imajo dobre izkušnje predvsem na strežniški strani, sam Steam klient, ki je že skoraj nared in ki naj bi kmalu štartal v zaprti beti, ter igro...

245 komentarjev

Stanford ponuja brezplačna internetna predavanja iz računalništva

Slashdot - Univerza Stanford se je zaradi dobrega odziva občinstva odločila razširiti ponudbo predmetov, ki so v celoti skupaj s posnetimi predavanji in nalogami za slušatelje dostopni na spletu. Začela sta Sebastian Thrun in Peter Norvig, ki sta na splet priobčila osnove umetne inteligence (skupina na redditu), sedaj pa sta dostopna še dva druga predmeta.

Gre za strojno učenje, ki ga predava Andrew Ng, in podatkovne baze, ki jih predava Jennifer Widom. Slušatelji - prijavi se lahko dobesedno kdorkoli, umetna inteligenca jih je imela prek 100.000 - bodo spremljali predavanja, ki so za lažje sledenje razkosana v 10-minutne prispevke. Poleg tega bodo dobivali tudi tedenske naloge, ki jih bodo na Stanfordu tudi pregledali in posredovali povratno informacijo. Posamezen predmet naj bi vzel od osem do deset ur časa tedensko, od tega bosta približno dve tretjini odpadli na samostojno delo pri reševanju problemov.

Prijave...

36 komentarjev

IBM-ov Watson študira medicino

"Tole vzemite dvakrat dnevno po obroku, predvsem pa veliko počivajte."

vir: Forbes
Forbes - IBM-ov superračunalnik, poimenovan Watson, je doživel svojih petnajst minut slave februarja, ko je gladko porazil človeška rekorderja v televizijskem kvizu Jeopardy. Seveda pa tako intelektualnega kot finančnega kapitala v Watsona niso vlagali le zavoljo televizijskega nastopa. Nasprotno, projekt se že nekaj časa razvija tudi v aplikativnejše smeri.

Forbesov Bruce Upbin piše o usmerjanju Watsona v medicinske vode. Ekipa raziskovalcev iz unverze v Marylandu je pred približno letom in pol IBM-u pomagala izbrati medicinske učbenike in strokovne revije za učenje superračunalnika. Pomagali so jim tudi z izborom vprašanj, na katera naj bi sistem znal odgovoriti in s pomočjo katerih ga lahko preizkušajo. Dr. Elliot Siegel z omenjene univerze je nabor besedil označil...

99 komentarjev