»

WhatsApp resda šifrira sporočila, toda ...

Slo-Tech - WhatsApp, ki je v lasti Facebooka, se rad pohvali, da uporablja šifriranje sporočil od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end encryption), kar da preprečuje prestrezanje sporočil in tudi podjetju onemogoča prisluškovanje ali izročanje podatkov. To je postala tržna prednost, ki jo Facebook rad poudarja. A resnica je nekoliko bolj zapletena. Šifriranje obstaja in je korektno izpeljano, a obstojijo tudi drugi načini in razlogi, zakaj vse poslano ni nujno anonimno. Vsaka komunikacija pač vključuje najmanj dve osebi.

Za Facebook dela več kot 1000 ljudi, večinoma pogodbenih sodelavcev, ki preverjajo sumljiva sporočila. WhatsApp nima moderacije vsebine v klasičnem smislu, temveč imajo nadzorniki tri funkcije: blokada računa, označitev računa kot vrednega nadzora in ignoriranje sporočila. Od kod tem ljudem vsebina sporočil prek WhatsAppa, na podlagi katerih sprejemajo te odločitve?

Vsak uporabnika WhatsApp lahko vsako sporočilo označi kot potencialno neprimerno. V takem primeru se...

33 komentarjev

Facebook bo ponudil mobilne igre v oblaku

Slo-Tech - Facebook je naslednje podjetje, ki bo ponudilo igranje iger v oblaku. Za razliko od Microsofta in Googla se bo Facebook osredotočil na mobilno igranje, kjer bo imel trenutno največjo konkurenco v Applu. Facebook tako ne bo ponudil svojih konzol, temveč bodo igre tekle na telefonih, ki bi jih načeloma lahko poganjali lokalno. Prednost oddaljenega izvajanja v oblaku je manj komplikacij z nameščanjem, nastavljanjem itd. Na želeno igro bo dovolj klikniti, pa jo bodo lahko uporabniki že igrali. Če jo bodo kasneje želeli prenesti in igrati lokalno, bodo nadaljevali tam, kjer so končali.

Storitev bo na voljo za Android in namizne spletne brskalnike, ne pa tudi za Applov iOS. Razlog je drugačen poslovni model, zaradi česar dolgo časa niti Googlovih oblačnih iger ni bilo v App Storu. Še sedaj je postopek bolj zapleten, kot bi ponudniki želeli. Vodja oddelka za igre pri Facebooku Jason Rubin je dejal, da se vse skupaj prevede v preprosto slabšo uporabniško izkušnjo, zato iger na iOS-u ne...

3 komentarji

WhatsApp ima dve milijardi uporabnikov

[dodaj]

Slo-Tech - Po Facebooku je druga aplikacija, ki je presegla mejo dveh milijard uporabnikov, postal WhatsApp. Lahko bi dejali, da je to spet uspelo Facebooku, saj je WhatsApp od leta 2014 v Facebookovi lasti. Za podjetje je odštel 22 milijard dolarjev. Po eni strani je aplikacija priljubljena zaradi brezplačnosti in odsotnosti reklam, naročnine ali drugih motečih elementov. Realisti pa bodo ob tem seveda jadrno dodali, da je to možno, ker je njen lastnik Facebook, ki služi debele milijarde z oglasi in osebnimi podatki, ki mu jih ljudje prostovoljno zaupajo.

Ena izmed pomembnih tem, ko govorimo o aplikacijah za hipno sporočanje, je varnost komunikacije. WhatsApp že dlje časa poudarja, da uporablja šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end encryption), ki onemogoča prisluškovanje katerikoli tretji stranki (vključi s Facebookom). Facebook vztraja, da se ne bo uklonil pritiskom nekaterih držav - ZDA, Indije, Avstralije, Velike Britanije in drugih - naj vgradi stranska vrata ali vsaj...

26 komentarjev

Facebook želi lastno kriptovaluto

The Wall Street Journal - Že večkrat se je govorilo, da si Facebook želi lastno kriptovaluto, sedaj pa postajajo te govorice še glasnejše. Kot poroča The Wall Street Journal, se Facebook dogovarja z več finančnimi družbami (med drugim z Viso in Mastercardom) in z več trgovci, da bi izdal lastno kriptovaluto, ki bi jo uporabniki lahko porabili za kupovanje izdelkov na Facebooku in drugih straneh. Že v preteklosti je Facebook hlepel po kriptovaluti, ki bi jo integriral v svoj sistem za komuniciranje WhatsApp, sedaj pa bi šel naravnost v Facebook.

Podrobnosti seveda še niso znane. Facebook naj bi si prizadeval nabrati milijardo dolarjev kapitala, ki bi ga uporabil kot podlago za kriptovaluto. Ta bi bila tako vezana na dolar (podobno kot tether), s čimer...

23 komentarjev

Facebook zlorabil zaupanje Appla in najstnikov ter v zameno za 20 dolarjev vohunil

TechCrunch - Facebook se je zapletel v nov škandal z osebnimi podatki, saj je TechCruch odkril, da je mladoletnim uporabnikom nezakonito predlagal namestitev vohunske aplikacije Facebook Research za telefone z iOS in Androidom ter jim za uporabo plačeval do 20 dolarjev na mesec. Apple je takoj po ugotovitvi, da je Facebook nezakonito uporabljal svoj status s certifikatom (Enterprise Developer Certificate), preklical Facebookove certifikate in onemogočil aplikacijo Facebook Research. Na Androidu za zdaj še ostaja.

Zgodba se začenja že v letu 2014, ko je Facebook kupil podjetje Onavo za 120 milijonov dolarjev....

21 komentarjev

Facebook pod pritiskom glede šifriranja Messengerja

vir: Wikipedia
Reuters - Ameriško pravosodno ministrstvo po poročanju Reutersa pritiska na Facebook, naj jim omogoči dešifriranje pogovorov v njihovi aplikaciji Messenger, s čimer bi pomagali pri preiskavi delovanja latinsko-ameriške kriminalne združbe, znane pod imenom MS-13. Po do sedaj znanih podatkih, se pristojni pri Facebooku upirajo zahtevi, zaradi česar naj bi vlada razmišljala, da bi jih kaznovala zaradi nespoštovanja sodišča.

Facebook Messenger je zaščiten z t. i. end to end enkripcijo, sicer ne privzeto, pač pa je to mogoče vklopiti v nastavitvah. V primeru, da je funkcija vključena, lahko vsebino...

5 komentarjev

Skype dobil šifriranje Signal

Slo-Tech - Ker večina programov za medsebojno komunikacijo že podpira šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), je bilo le vprašanje, kdaj bo to funkcijo dobil tudi Skype. Potem ko je bil Skype dolgo tarča kritik zaradi lastnega in zaprtega protokola, se to spreminja. Skype odslej podpira protokol Signal, ki ga imajo istoimenska aplikacija, WhatsApp, Facebook Messenger in Google Allo ter ob primerni implementaciji omogoča popolnoma varno komunikacijo.

Skype je novo funkcijo vpeljal kot Private Conversations, ki je za zdaj na voljo le članom predoglednega programa Insider. Verzije Insider so na voljo za iOS, Android, Linux in macOS, medtem ko verzija Universal Windows Platform, ki je priporočena za...

9 komentarjev

Facebook odpustil svojo ekipo za "ustvarjanje trendov", trendi ponoreli

theguardian.com - Potem, ko smo celo poletje brali o Facebookovem pristranskem moderiranju vročih tem, je Facebook potegnil drastično potezo in v poskus omejitve poslovne škode odpustil celotno ekipo, ki se je ukvarjala s trenutno vročimi temami.

Pri tem so kot kaže pozabili, da je bil njihov algoritem za izbiro tem sprogramiran ob predpostavki nadzorovanega strojnega učenja, kar je po ukinitvi "nadzora" seveda nemudoma povzročilo težave. Facebook sicer trdi, da je sprememba posledica njihove želje po hitrejši rasti in večje spodobnosti obdelovati večje količine podatkov, ne pa odziv na obtožbe o politični pristranskosti nasproti republikancem.

Kot posledica popolne avtomatizacije Facebook trendov so se tako pojavile teme za katere je vsem jasno, da se v starem sistemu ne bi zgodile.



Kako pomemben je za vašo uporabniško izkušnjo vaš filter bubble?

5 komentarjev

Facebook Messenger bo dobil šifriranje pogovorov

Facebook - Facebookov Messenger se pridružuje množici aplikacij za pošiljanje sporočil, ki omogočajo šifriranje pogovorov med uporabniki (end-to-end), s čimer na tehničnem nivoju preprečujejo prisluškovanje in prestrezanje sporočil. Za razliko od Viberja in WhatsAppa, kjer so pogovori šifrirani na vseh napravah, bo Facebook storitev splavil postopoma. Za začetek le v samostojni aplikaciji Facebook Messenger za Android in iOS, ne pa tudi v pogovorih na drugih platformah (recimo spletni vmesnik ali Windows Phone). Ker Facebook še nima zadovoljivega algoritma za varen prenos ključa, je šifriranje omejeno na eno samo napravo - od koder smo sporočilo poslali, samo tam ga bomo tudi brali.

Šifrirane pogovore so poimenovali Secret Conversations in bodo sprva na voljo omejenemu številu uporabnikov, saj bo Facebook storitev najprej...

10 komentarjev

WhatsApp prispel na Windows in OS X

Slo-Tech - Aplikacija WhatsApp, ki omogoča šifrirano pošiljanje sporočil in pogovore po telefonu, je prispela tudi na osebne računalnike. Medtem ko je bilo doslej za dostop do WhatsAppa prek PC-ja uporabljati spletni vmesnik WhatsApp Web, bo odslej na Windows 8 in novejših ter Mac OS X 10.9 in novejšem mogoče namestiti samostojno aplikacijo.

Uporaba je enaka kot pri spletni aplikaciji. Kadar sedimo za računalnikom, lahko na sporočila prek WhatsApp odgovarjamo kar izza računalnika, pri čemer se vsa zgodovina sinhronizira s telefonom. Spomnimo, da je WhatsApp, ki ga je predlani za 19 milijard dolarjev kupil Facebook, šele od letos popolnoma brezplačen. Prav tako je WhatsApp letos uvedel šifriranje vseh pogovorov (end-to-end encryption), ki onemogoča prisluškovanje pogovorom in tudi...

5 komentarjev

WhatsApp šifrira vso komunikacijo

Slo-Tech - WhatsApp je pred poldrugim letom napovedal, da bodo uvedli popolno šifriranja sporočil uporabnikov (end-to-end), in besedo so držali. Tako so včeraj sporočili, da je tehnični del storitve dokončan, tako da so odslej vse oblike komunikacije šifrirane. Potrebujemo le najnovejše verzijo njihove aplikacije in to zadostuje, saj ni treba nikjer ničesar dodatno vključiti. Tehnične podrobnosti pojasnjujejo, katere algoritme uporabljajo - AES-256 in HMAC-SHA256 v sklopu protokola Signal. Šifriranje je izvedeno tako, da tudi s prestreženim ključem ni mogoče odšifrirati starejših pogovorov.

Ker WhatsApp vso komunikacijo šifrira že na viru in ker je nikjer ne shranjuje, je v teoriji dostop do nje -...

65 komentarjev

WhatsApp umazano blokira konkurenta

Android Police - WhatsApp sodi med velikane hipnega sporočanja, saj njegove aplikacije za pošiljanje sporočil in govorno komunikacijo na mobilnih telefonih uporablja več kot milijarda ljudi. Zato je toliko bolj nenavadno, da se WhatsApp toliko boji konkurenta Telegram, da so se ga lotili z umazanimi triki. Aplikacija WhatsApp za Android ne omogoča več odpiranja povezav, ki vsebujejo besedo telegram, niti ne dovoli njihovega kopiranja ali posredovanja.

Aplikacija WhatsApp v pogovorih samodejno pretvori vse naslove strani v hiperpovezave, tako da jih lahko enostavno kliknemo in oddeskamo na stran. To pa se ne zgodi, če se domena imenuje telegram. Da je situacija res čudna,...

12 komentarjev

WhatsApp sklenil partnerstvo z WhisperSystems za šifriranje sporočil

Slo-Tech - WhatsApp, ki ga poznamo po priljubljeni aplikaciji za pošiljanje sporočil po mobilnih telefonih prek podatkovne povezave, sicer pa ga je letos kupil Facebook, je napovedal partnerstvo z WhisperSystems. Sporočila bodo šifrirana od pošiljatelja do prejemnika, tako da jih ne bo mogel prestreči in prebrati nihče, niti WhatsApp sam. To pomeni, da tudi organi pregona ne bodo mogli dobiti sporočil, ker WhatsApp šifrirnega ključa ne bo imel. To pomeni, da 600 milijonom uporabnikov WhatsAppa ne bo treba storiti ničesar, pa se bodo pomenkovali šifrirano.

WhisperSystems je partner pri projektu, ki je razvil protokol TextSecure, katerega bo WhatsApp uporabljal za dostavo sporočil. Odjemalec za Android že podpira šifrirano izmenjavo besedilnih sporočil, medtem ko...

9 komentarjev

WhatsApp bo dobil snemanje pogovorov

Slo-Tech - Priljubljena aplikacija WhatsApp s 600 milijoni uporabnikov bo v prihajajoči verziji dobila podporo za glasovne storitve, medtem ko je trenutno omejena na pošiljanje sporočil (ki so lahko tudi kratki zvočni posnetki). Pogovarjanje prek VoIP ni nič neobičajnega, saj ga podpira že kopica aplikacij, med katerimi so najbolj znane Viber, Skype, Google Hangout in Facebook. Toda WhatsApp bo dobil tudi sposobnost snemanja pogovorov, ki je precej redkejša (in nevarnejša).

Za Skype in Google Voice že obstajajo dodatki, ki omogočajo snemanje pogovora, a WhatsApp bo to možnost resnično približal uporabnikom, ker bo vgrajena v samo aplikacijo in jo bo mogoče uporabiti z enim samim pritiskom na gumb. To bo tudi največja razlika od ostalih programov,...

8 komentarjev